Monday, October 15, 2007

Χοιρινά φιλετάκια με πράσο και γιαούρτι

Άρχισε σιγά σιγά να χειμωνιάζει και μπήκαν στο καλάθι μας τα χειμωνιάτικα λαχανικά. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να μου αρέσει η γλυκιά γεύση του πράσου και πλέον προσπαθώ να το βάζω όπου μπορώ . Χτές σκέφτηκα να αντικαταστήσω το κρεμμύδι του φαγητού με πράσο και το αποτέλεσμα ήταν πολύ νόστιμο .Υλικά :
600 γρμ χοιρινά φιλετάκια
Το άσπρο μέρος απο ένα μεγάλο πράσο
250 γρμ μανιτάρια
4 κουταλιές γιαούρτι
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
1 κουταλιά αλεύρι
Ελαιόλαδο , αλάτι , τριμμένα χρωματιστά πιπέρια , 1 φλούδα από λεμόνι , πάπρικα (προαιρετικά)
Φτιάχνουμε :
Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα φιλετάκια αφού πριν τα έχουμε πλύνει , στεγνώσει και πασπαλίσει με λιγάκι αλευράκι . Τα αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα , τα αφαιρούμε και προσθέτουμε το πράσο που έχουμε ψιλοκόψει . Προσέχουμε την θερμοκρασία να μην είναι πολύ υψηλή γιατι θέλουμε να γυαλίσει όμορφα το πράσο και να βγάλει την γλύκα του και όχι να μας καεί και πικρίσει . Προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες , σωτάρουμε ελαφρά και τέλος τοποθετούμε ξανά το κρέας σβήνοντας με κονιάκ . Ανακινούμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρασί μαζί με τα μυριστικά μας . Σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί και να μαλακώσει το κρέας . Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι . Μόλις είναι έτοιμο το φαγητό μας αποσύρουμε απο την φωτιά να πάρει μια ανάσα και προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας καλά. Αφήνουμε για λίγο το φαγητό στο σβησμένο μάτι και σερβίρουμε . Μπορούμε να σερβίρουμε με μυρωδάτο πουρέ ή ρύζι ή κάποιο ζυμαρικό .

9 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Το πράσο ξέρεις πόσο πολύ μου αρέσει κι εμένα!! Πιστεύω επίσης ότι είναι ένα ζαρζαβάτικο που "δένει" πολύ όμορφα με το χοιρινό κρέας.
Το φαντάζομαι και μέσα σ' αυτή την πικάντικη πιπεράτη σαλτσούλα με το γιαουρτάκι και τα μανιτάρια και ....μιααααααααμμμμ:)))

Juanita La Quejica said...

Και εμένα μου αρέσει η γλύκα που προσθέτει στα φαγητό το πράσο. Και τα μανιτάρια "σπάνε" την κρεατίλα, ωραίο φαγητό!
Το γιαούρτι το βάζεις για να πήξεις λίγο τη σάλτσα, αντί για corn flour; Καλή ιδέα.

Λαμπρινη said...

Ελενα θα ακολουθήσει και πρασόταρτα μιας και είχαμε τα άπαντα του πράσου χτες :)

Jua το αλευράκι που βάζω στην αρχή πήζει καλά την σάλτσα . Το γιαούρτι το έβαλα για να γίνει κρεμώδες , (αντί για κρέμα γάλακτος) και να δώσει λίγο ξινούτσικη νότα :)

kiki said...

Στο άκουσμα της σαλτσούλας μου τρέξαν τα σάλια!

Anonymous said...

αχ τι προκληση...τρελλαινομαι για ό,τι έχει μανιτάρια...με παρόμοιο τρόπο τις μαγειρεύω κι εγώ,μόνο που βάζω και λίγη μουστάρδα στο γιαούρτι :)

Anonymous said...

Κικιτσα :)))

Cookitsa , το σκέφτηκα για μουστάρδα αλλα θέλησα να κρατήσω την ξινούτσικη γεύση :)) Μου αρέσουν πολύ και μένα τα μανιτάρια ειδικά τα πλευρωτους που δυστυχώς δεν βρίσκω εύκολα εδω !

Αγγελική Ν said...

Χρυσοχέρα μου, πολύ ωραίο!
Συμφωνώ μαζί σου, ότι είναι καλύτερο με σκέτο γιαούρτι! Ήθελα όμως να μου πεις το κόλπο για να μην κόβει το γιαούρτι, όταν το βάζεις στην σάλτσα. Κάποιες φορές την έχω πατήσει! Άλλη ερώτηση το γιαούρτι είναι απλό ή στραγγιστό? Εδώ, το απλό είναι εντελώς νερουλό...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Anonymous said...

Αγγελικούλα μου μελένια:))
Το γιαουρτάκι ειναι απλό όχι στραγγιστό και για να μην κόψει το βάζω σιγά σιγά άνακατεύοντας το φαγητό αφού έχει πάρει αυτό μια ανάσα. Οπως με το αυγολέμονο όχι σε φαγητό που βράζει αλλα μόλις εχει πεσει λιγο η θερμοκρασία.
Μετά απλά το αφήνω για λίγο σε ζεστό μάτι δεν το ξαναβράζω :)
Σε φιλώ !

Αγγελική Ν said...

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, Λαμπρινή μου! Ψηλή θερμοκρασία μου κατέστεφε το φαγάκι μου! Να είσαι καλά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...