Friday, October 19, 2007

Γιουβέτσι κοτόπουλο στο πήλινο

Tο γιουβέτσι είναι μια πολύ παραδοσιακή συνταγή πολύ αγαπητή σε όλους νομίζω. Απλώς σας προτείνω να φτιάξετε ένα γιουβέτσι λευκό και όχι με ντομάτα, για μια πιο διαφορετική γεύση στο τραπέζι.
Γιουβέτσι κοτόπουλο στο πήλινο λοιπόν.

Υλικά για 4 άτομα.

Ένα μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, ή αντίστοιχα 4 μπουτάκια και 2 κομμάτια φτερούγες όπως έκανα εγώ μιας και τα είχα έτοιμα κομμένα.
1 φλυτζάνι γάλα.
1 φλυτζάνι κρασί γλυκό Σαντορίνης (ή κάποιο άλλο γλυκούτσικο κρασάκι).
3 κλαράκια φρέσκια ματζουράνα.
2 κλαράκια βασιλικό φρέσκο.
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρια ροζ και μαύρα ανάμεικτα.
Ελάχιστο αλάτι.
Λαδάκι.
Κι’ ένα πακέτο χυλοπίτες μακριές ή λαζανάκι ψηλό.

Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το βάζετε σε βαθύ τάπερ για να το μαρινάρετε περίπου 24 ώρες, μέσα στο γάλα, το κρασί την ματζουράνα, τον βασιλικό, το λίγο αλάτι και τα πιπέρια. Το γυρίζετε κάθε 4-5 ώρες περίπου, έτσι ώστε να «ποτίσει» απ’ όλες τις πλευρές. Συνήθως το προετοιμάζω από την προηγούμενη για το τραπέζι της επόμενης μέρας όταν υπάρχει σχετική αφορμή.

Όταν έρθει η ώρα του μαγειρέματος το βγάζετε από το ψυγείο λίγο νωρίτερα, το στραγγίζετε από την μαρινάδα, χωρίς να χύσετε του ζουμί αλλά μόνον τα στερεά υλικά που θα σας μείνουν (βασιλικό, ματζουράνα, πιπέρια). Πέρνετε το πήλινο σκεύος που διαθέτετε και στρώνετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα περιχύνετε με την μαρινάδα και το ελαιόλαδο και τα ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν (σε μέτριο φούρνο) και από τις δύο πλευρές. Λίγο πριν είναι έτοιμο, ρίχνετε τις χυλοπίτες καθώς και 2 ποτήρια νερό. Ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε το φαγητό για 10 λεπτάκια ακόμη, μέχρι δηλαδή να γίνουν και οι χυλοπίτες σας.
Ξεφουρνίζετε και αφήνετε το φαγητό να τραβήξει λιγάκι.
Σερβίρετε με τριμμένο κεφαλοτύρι και καλή σας όρεξη.

7 comments:

Λαμπρινη said...

Μπράβο , Μπράβο , Μπράβο Πηνελόπη μου :))) Να και ένας άνθρωπος που με καταλαβαίνει και δεν εννοεί το γιουβέτσι μόνο με κριθαράκι (μπλιαχ) !!!

Πολύ μυρωδάτη συνταγή με πεντανόστιμα βότανα :)))

Anonymous said...

σούπερ συνταγή!!!
θα τη δοκιμάσω όπωσδήποτε!!

kiki said...

Με το μαρινάρισμα πρέπει να γίνεται πολύ νόστιμο ε;

Nena said...

Γειά σου Λόπε μου με το τσικάλι σου το μοσχομυρωδάτο. ΄Οντως βαρέθηκα τα κόκκινα κι όπου πας κόκκινα βγαίνουν. Με πρώτη ευκαιρία θα του δώσω να καταλάβει.

Juanita La Quejica said...

Τί ωραία ιδέα! Ειδικά για όσους δεν τρελλαινόμαστε για κοκκινιστά. Καταχωρείται στις προσεχώς! Ευχαριστώ για την ιδέα Λόπε.

ΕΛΕΝΑ said...

Λευκό μυρωδάτο γιουβέτσι καταχωρείται ασυζητητί !!!
Μπράβο Πηνελόπη μου:))))
Λαμπρινή ήμουν σίγουρη ότι εσύ θα το εκτιμούσες δεόντως:)

Penelope said...

Κόρες μου και εγώ κάτι έχω πάθει με τα πολλά κοκκινιστά και τελευταίως προσπαθώ να τα κάνω όλα σε "άσπρη" έκδοση. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τούτην την επιθυμία μου και εύχομαι καλή επιτυχία σε όποιαν αποφασίσει να το κατασκευάσει. Τα φρέσκα μυρωδικά πάντως κάνουν την διαφορά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...