Monday, October 29, 2007

Εκδηλώσεις για το κρασί

Ο φίλος και μέλος του blog μας Γιάννης Κ. έχει χάσει τα στοιχεία με τα οποία μπορεί να γράψει μόνος του στο Hungry For Life, γι αυτό και μέχρι να τάξει πίττα στον Άγιο Φανούριο και να τα ξαναβρεί, δημοσιεύουμε εμείς αντ΄αυτού τα κείμενά του!
Εκδήλωση παρουσίασης των πελοποννησιακών κρασιών από την ΕΝΟΑΠ στην Αθήνα
Εκατοντάδες κρασιά, που παράγονται στην Πελοπόννησο, το μεγαλύτερο αμπελουργικό διαμέρισμα της Ελλάδας, θα περιμένουν τους οινόφιλους Αθηναίους να τα δοκιμάσουν το Σάββατο 3 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Hilton.
Οι ίδιοι οι οινοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, από τις 13:00 έως τις 20:00, θα περιμένουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας, για να τους παρουσιάσουν τα δημιουργήματά τους και να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους. Η εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) και η είσοδος σε αυτήν είναι ελεύθερη. Προσκεκλημένοι είναι όλοι όσοι αγαπούν το ελληνικό κρασί.
Πολλά από τα ελληνικά κρασιά με Ονομασία Προέλευσης προέρχονται από την Πελοπόννησο, μια από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. «Νεμέα», «Μαντίνεια», «Πάτρα», «Μαυροδάφνη Πατρών» και «Μοσχάτος Πατρών» είναι κάποιες από αυτές, ενώ στην Πελοπόννησο παράγονται και μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες ελληνικούς Τοπικούς Οίνους. Εκτός, βέβαια, από τα πολυβραβευμένα κρασιά της, η Πελοπόννησος είναι διάσημη και για τις εξαιρετικές γηγενείς ποικιλίες αμπέλου που ευδοκιμούν στα εδάφη της, όπως το αγιωργίτικο, το μοσχοφίλερο, ο ροδίτης κ.ά. Πολύ καλά, όμως, αποτελέσματα έχουν δώσει, και οι γνωστές διεθνείς ποικιλίες αμπέλου, όπως το σαρντονέ, το καμπερνέ σοβινιόν, το μερλό κ.ά. Οι «ανήσυχοι» παραγωγοί της Πελοποννήσου συνεχίζουν να επιδίδονται σε διάφορους πειραματισμούς, τόσο με νέες, για την περιοχή, ποικιλίες, όσο και με κρασιά διαφόρων στυλ, παραμένοντας, πάντοτε, στην αιχμή του οινικού γίγνεσθαι. Οι υπογραφές, μάλιστα, των συμμετεχόντων οινοπαραγωγών θα κοσμήσουν μια τεραστίων διαστάσεων φιάλη 9 λίτρων (Salmanazar) ερυθρού πελοποννησιακού κρασιού, που θα κερδίσει, κατόπιν κλήρωσης, ένας τυχερός επισκέπτης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης, το ίδιο βράδυ, σε επιλεγμένους χώρους εστίασης θα «φιλοξενείται» από ένα πελοποννησιακό κρασί, με προσφορά 50% έκπτωση. Ειδικός κατάλογος, που θα διατίθεται στην εκδήλωση «Οίνοι Πελοποννήσου φυσικά» θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τα εστιατόρια και τα αντίστοιχα κρασιά της προσφοράς, που θα ξεκινά την ημέρα της εκδήλωσης.
Έκθεση - παρουσίαση των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος στην Αθήνα 10-11/11/07
Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007 στο ξενοδοχείο Grande Bretagne της Αθήνας, οι φίλοι του αγροτουρισμού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα μέλη του αγροτουριστικού δικτύου των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος και να ανακαλύψουν τους γοητευτικούς προορισμούς που πλαισιώνουν τα επισκέψιμα οινοποιεία της Βόρειας Ελλάδας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια της σύνδεσης εκατοντάδων επιχειρήσεων της φιλοξενίας, της εστίασης, των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, της αναψυχής, της παραγωγής και προσφοράς τοπικών προϊόντων με τις 8 υπάρχουσες διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος: των Θεών του Ολύμπου, της Ηπείρου, των Λιμνών, της Νάουσας, της Πέλλας - Γουμένισσας, της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και του Διονύσου.
Το πρόγραμμα, που έχει ενταχθεί στην Κοινοτική Πρωτοβουλία Leader+, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αγροτουρισμού γύρω από τα επισκέψιμα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού και αποτελεί το προϊόν συνεργασίας 16 Αναπτυξιακών Εταιρειών της Βορείου Ελλάδος.
Στην εκδήλωση της Αθήνας, τα μέλη των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος (οινοποιεία, ξενώνες, εστιατόρια, επιχειρήσεις παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων και εναλλακτικών δραστηριοτήτων) θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στους επισκέπτες της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύοντας όλα τα σημεία του αμπελοοινικού, πολιτισμικού, γαστρονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος (αμπελώνες, οινοποιεία, αρχαιολογικά και ιστορικά αξιοθέατα, χώρους φυσικού κάλλους, κλπ).
Πέρα από τις δυνατότητες οινικού τουρισμού, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους οινοπαραγωγούς της Βορείου Ελλάδος και να δοκιμάσουν μοναδικά κρασιά και αποστάγματα του βορειοελλαδικού αμπελώνα. 32 οινοποιοί θα παρουσιάσουν επιλεγμένα προϊόντα τους που χαρακτηρίζονται από τον τόπο καταγωγής και προέλευσης, έχουν δηλαδή την ένδειξη «Τοπικός Οίνος» ή «Οίνος Ονομασίας Προέλευσης».
H εκδήλωση, που πραγματοποιείται στην Αθήνα για πρώτη φορά με αυτή τη μορφή, αποτελεί μια μορφή πολύπλευρης επικοινωνίας και μια πρότυπη προσπάθεια για τη συλλογική παρουσίαση των δυνατοτήτων του μεγαλύτερου αγροτουριστικού δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι φωτό είναι ευγενική προσφορά της φίλης μας της Νατάσσας για να στολίσουμε το ποστ μας. Ευχαριστούμε Νατάσσα.

15 comments:

Anonymous said...

Ευχαριστώ, για τη δημοσίευση.
Υπάρχουν και άλλες δύο εκδηλώσεις που τις αναφέρω από τώρα για να σημειώσετε ημερομηνίες.
Μία στις 24 και 25 Nοεμβρίου 2007, το Φεστιβάλ Γλυκών Oίνων, Nέκταρ, κτλ στο νέο πολυχώρο ThissionLofts, στο Γκάζι αλλά περιμένω πληροφορίες γιατί ίσως να η είσοδος να είναι μόνο με προσκλήσεις
Και στις 8 Δεκεμβρίου, (12:00 – 20:00), στο ξενοδοχείο King George II στην Πλατεία Συντάγματος «Αφρός και Φυσαλίδες»! Ναι η εκδήλωση με τις σαμπάνιες που και πέρυσι κάποιοι/ες βρεθήκαμε εκεί.
Επίσης αναμένεται η πρόσκληση για τον Οινομαραθώνιο Ερυθρών Ελληνικών Οίνων στο Λίθοινο, στην γνωστή μας πλέον από παρόμοιες εκδηλώσεις κάβα στη Σαρωνίδα. Μάλλον προς το τέλος Νοεμβρίου το περιμένω και αυτό.
Όταν υπάρχουν νεότερα θα επανέλθω.

Anonymous said...

Τα περί Αγίου Φανουρίου ασχολίαστα!
Αφού ξέρεις πάνε όλα.
Πρέπει να αλλάξω mail αφού δεν αναγνωρίζει τον κωδικό.

Αγγελική Ν said...

Gianni, μακάρι να μπορούσα να έρθω!
Μου αρέσει περισσότερο να ακολουθώ τον δρόμο του κρασιού βήμα-βήμα!

Anonymous said...

Μιας που ξεκίνησα να τα βάλω όλα...
Για τους φίλους της Θεσσαλονίκης λοιπόν, η ετήσια έκθεση "Ο Χάρτης των Γεύσεων" θα ξεδιπλωθεί φέτος, το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007 στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η γνωστή έκθεση διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη από τη Wine Plus.
Όπως πάντα, η ετήσια συνάντηση του κόσμου του κρασιού και της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο και τον όροφο της εντυπωσιακής Αποθήκης Γ. Το φετινό... μενού της διοργάνωσης περιλαμβάνει:

-Μεγάλη ποικιλία κρασιών που διατίθενται για γευστική δοκιμή. Και φέτος θα εκπροσωπηθούν οι περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας και θα υπάρχει παρουσία πολλών ξένων χωρών.
-Ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του κρασιού. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται οι πρώτες εμφανίσεις καινούργιων οινοποιών.
-Ενδιαφέρουσες προτάσεις προϊόντων γαστρονομίας. Εδώ θα βρείτε νέες ιδέες και γεύσεις που θα συζητηθούν.
-Πρωτότυπες, εξειδικευμένες παρουσιάσεις, σεμινάρια, διαλέξεις και γευστικές δοκιμές.

kiki said...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση Γιάννη.

Anonymous said...

@ gianni
για ότι αφορά το φεστιβάλ γλυκών οίνων, η είσοδος θα κοστίζει € 5.
Επίσης στα Χανιά, 17 & 18 Νοεμβρίου οργανώνει η κάβα Μηδέν Αγαν με την Νομαρχία μια παρουσίαση των παραγωγών της Κρήτης και θα σας στείλω και εγώ περισσότερες πληροφορίες εντός των ημερών.
Πάντα η ενημέρωση σου είναι πολύ σημαντική :)

Penelope said...

Εγώ από κρασιά... το έχουμε ξαναπεί, σκράπας! Αλλά ένα κομμάτι Φανουρόπιτα, φίλε Γιάννη, μια χαρά θα το κατάφερνα.... Και χωρίς να χρειαστεί να κάνω μετά 8αρια :-)))

ΕΛΕΝΑ said...

Γιάννη μου άψογη η ενημέρωση που μας έκανες:)))
Και αφού για χάρη σου το μενού έχει και φανουρόπιτα, το εκτιμάμε διπλά;))

Juanita La Quejica said...

Για το φεστιβάλ των γλυκών οίνων εγώ είμαι "μέσα", σας το λέω από τώρα ώστε αν ενδιαφέρεται κανείς να οργανωθούμε!

Anonymous said...

Ήμουν σίγουρος πως θα τσίμπαγες με τους γλυκούς οίνους!
Επειδή όμως μιά φίλη μου ζήτησε στο mail μου να δώσω τα SOS (ναι έτσι το είπε!) μιας και δεν θα τα προλάβει όλα, η γνώμη μου είναι πως η καλύτερη εκδήλωση είναι στη Σαρωνίδα ο οινομαραθώνιος, επειδή εκεί τα κρασιά είναι σε σειρά από γνωστό σομελιέ και έτσι πας από τα φρέσκα στα γεμάτα, κάθε μέρα και άλλη περιοχή της Ελλάδας για ένα 3ήμερο!, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εκδηλώσεις όπου ο κάθε οινοποιός έχει τα δικά του μπουκάλια στο τραπέζι του (όπως οι φωτογραφίες που έστειλε η Νατάσσα) και είναι πιο δύσκολη η δοκιμή.
Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι σε κάθε γύρο να δοκιμάζεις από μία ποικιλία.
Δεύτερη εκδήλωση θα διάλεγα τα Πελοποννησιακά κυρίως για τα Αγιωργίτικα, τα καμπερνέ σοβινιόν και τις Μαντίνειες.
Καλή εμπειρία θα είναι και η εκδήλωση με τις σαμπάνιες για όσους τους αρέσουν. Δεν καίγομαι πάντως, μιας και εγώ δοκιμάζω μόνο τις πολύ ξηρές.
Στους γλυκούς τώρα μπορείτε να ανακαλύψετε διαμάντια μιας και οι παραγωγοί έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο.
Για τα κρασιά της Βορείου Ελλάδος δεν λέω τίποτε, τα έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές σε ανάλογες εκδηλώσεις μιας και μάλλον είναι πιο δραστήριοι οι οινοπαραγωγοί εκεί.

Juanita La Quejica said...

Το Σάββατο δεν γίνεται για μένα, τα ξέρεις... θα πιεις και για πάρτη μου.
Στη Σαρωνίδα πότε είναι; Και μετά θα μας φτιάχνει καφέδες η Σταυρούλα;

Anonymous said...

Λοιπόν η έχω τηλεπάθεια ή μας διαβάζει ο Γιάννης ο ιδιοκτήτης του «Λίθοινον» στη Σαρωνίδα.
Το πρωί έγραψα στα σχόλια σε αυτό το άρθρο πως περιμένω την πρόσκληση για την αναγγελία του οινομαραθώνιου και κοιτάζοντας αργά το βράδυ το mail μου την βρήκα!
Λοιπόν οι ημερομηνίες είναι Σάββατο 17 με κρασιά από κεντρική & βόρεια Ελλάδα και Κυριακή 18 Νοεμβρίου με κρασιά από νότια Ελλάδα και νησιά. (Δεν έχει Παρασκευή αυτή τη φορά. Γιατί Γιάννη;)
Σύνολο 70 κόκκινα Ελληνικά κρασιά από 45 παραγωγούς που ως συνήθως κάποιοι θα είναι και εκεί. Και φυσικά εκεί θα είναι και ο Γιάννης ο ιδιοκτήτης του «Λίθοινον» ο οποίος έχει πολύ καλές γνώσεις για το κρασί και όχι μόνο.

elie said...

Μαζεμένες πληροφορίες, ευαχριστούμε... Χικ!

Anonymous said...

Η Juanita ζήτησε ενημέρωση. Της την χρωστάω γιατί εκτός των άλλων ανέβασε και το άρθρο εδώ.
Θα γράψω λίγα πράγματα για την εκδήλωση χθες μιας και για το προηγούμενο Σ/Κ που είχα πάει στα κρασιά της Πελοποννήσου δεν σκέφτηκα να κάνω σχόλιο.
Χθες δεν ήταν απλώς μια παρουσίαση κρασιών από Βόρεια Ελλάδα, αλλά η παρουσίαση των 8 δρόμων κρασιού της Βόρειας Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο για την Ελλάδα τουριστικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την κοινή προσπάθεια των μελών της. Πολύ καλή προσπάθεια που αξίζει να βρει μιμητές και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου ο οινικός και γενικότερα ο γκουρμέ (κατά μίαν έννοια) τουρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.wineroads.gr/main.asp
Χθες λοιπόν μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε εκτός από επισκέψιμα οινοποιεία, ξενοδοχεία, ξενώνες αλλά και εστιατόρια. Μέχρι και παραγωγοί τοπικών προϊόντων ήταν εκεί. Για εμένα ήταν ενδιαφέρον μιας και πηγαίνω συχνά για δουλειές στη Βόρεια Ελλάδα και μπήκε στο πρόγραμμα η επίσκεψη σε κάποια από αυτά, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα και τα Γρεβενά.
Από κρασιά τώρα... Δοκίμασα και από περιοχές που δεν γνώριζα, κυρίως από Μελίτωνα Χαλκιδική (εξαιρετικό Λημνιό) αλλά και Ξινόμαυρα από Αμύνταιο τα οποία όμως δεν με ενθουσίασαν (πλην ενός) αλλά εξεπλάγην από την προσπάθεια που γίνεται και από το πλήθος των παραγωγών που όπως έμαθα υπάρχουν στην περιοχή.
Καλές προσπάθειες από τους νέους, οι μεγάλοι όμως ανοίγουν την ψαλίδα.
Εξακολουθώ να τσαντίζομαι με τις πολλές ετικέτες που έχουν οι μικροί παραγωγοί. Θα προτιμούσα να προσπαθούν να εξελίξουν όλο το αμπελοτόπι, να προσπαθήσουν να πετύχουν καλά κρασιά, κυρίως μονοποικιλιακά. Αντίθετα προτιμούν τον εύκολο δρόμο, που σημαίνει 2-3 λευκά και άλλα τόσα κόκκινα ο καθένας και αντί τώρα να κάθομαι να μαθαίνω να φτιάχνω καλό Ξινόμαυρο, βάλε μέσα και λίγο Syrah να στρογγυλέψει.
Για τις τιμές δεν γράφω σήμερα, αρκετή τσαντίλα έβγαλα μέχρι τώρα.
Το καλύτερο όμως χθες ήταν πως είδα φίλους οινοποιούς (Χρυσοχόου, Μπαμπατζιμόπουλο, Βουρβουκέλη), κάποιες έχετε και χαιρετισμούς. Ξέρετε εσείς...
Εκτός όμως από γνωστούς οινοποιούς είδα και καλούς φίλους. Γνώρισα και ενδιαφέροντα άτομα, ερασιτέχνες σαν εμάς, στους οποίους πρότεινα το blog και έλαβα και υπόσχεση πως θα αρχίσουν να γράφουν άρθρα.
Ο Γιάννης ο Βασιλειάδης ο ιδιοκτήτης του Λίθοινον υποσχέθηκε πως θα βάζει άρθρα του για το κρασί. Ενθουσιάστηκα και μόνο με την ιδέα μιας και ο Γιάννης είναι από τους πολύ καλούς γνώστες του χώρου.
Ελπίζω να βρεθούμε περισσότεροι στις επόμενες εκδηλώσεις.
Α! Νατάσσα περιμένουμε ανταπόκριση και από Κρήτη. Χθες ήμουν παρέα με μια νέα φίλη μου κόρη οινοποιού η οποία θα είναι και αυτή εκεί.

Juanita La Quejica said...

Ζηλεύω!
Ούτε εκεί κατάφερα να πάω, μέχρι τελευταία στιγμή το πάλευα, αλλά δεν έφτανε ο χρόνος...
Τί κρίμα που θα λείπεις το ΣΚ και θα χάσεις την εκδήλωση στην Σαρωνίδα. Ελπίζω εκεί τουλάχιστον να μπορέσω, ε Σταυρούλα;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...