Tuesday, November 13, 2007

Ριζότο με λιαστή ντομάτα και αμύγδαλο


Υλικά
2+ κούπες ζωμό κρέατος*
1 κούπα ρύζι (arborio, carnaroli, ή άλλο κατάλληλο για risotti)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1/3 κούπας κρασί λευκό
4-5 λιαστές ντομάτες σε λάδι, σε λωρίδες
2 κουταλιές αμύγδαλα εφιλέ
3 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα Κρήτης (παλαιωμένη κατά προτίμηση)
2 κουταλάκια βούτυρο
φλούδες γραβιέρας
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο να χρυσίσει. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε και αυτό μέχρι να γυαλίσει. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέστε τμήμα του ζωμού (100-150ml). Συνεχίζετε με μέτρια φωτιά.
Περιμένετε να το απορροφήσει οπότε προσθέτετε μέρος ακόμα του ζωμού, περιμένετε πάλι να το απορροφήσει κ.ο.κ. Εξακολουθείτε, μέχρι το ριζότο να αποκτήσει την επιθυμητή υφή δηλαδή χυλωμένο απ’ έξω-ελαφρά τραγανό από μέσα. Οι λιαστές ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι μπαίνουν με την προσθήκη της προ-τελευταίας δόσης ζωμού. Η όλη διαδικασία κρατάει περί τα 20-25 λεπτά. Μετά την τελευταία προσθήκη ζωμού, αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την τριμμένη γραβιέρα και το βούτυρο ανακατεύοντας ελαφρά. Σκεπάζετε με μία πετσέτα και περιμένετε 5’.
Σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζετε με το αμύγδαλο και στολίζετε με τις φλούδες της γραβιέρας.
* Διατηρείτε το ζωμό ζεστό σε όλη τη διαδικασία

21 comments:

Anonymous said...

elie μου το ρυζότο σου φαινεται κα-τα-πλη-κτικό!
Μου άρεσε πολύ η προσθήκη λιαστής ντομάτας :)
Επίσης να σου πω πως χαίρομαι πραγματικά που "άλλαξες" τυράκι .
Σκεφτόμουν τις προάλλες πως πια σε ελληνικές συνταγές από επαγγελματίες και οικιακούς μαγειρες κυριαρχεί η παρμεζάνα .
Μου αρέσει πάρα πολυ η παρμεζάνα την θεωρώ κορυφαίο τυρί αλλα νομίζω υπάρχουν και ελληνικά κορυφαία τυριά τα οποια έχουμε ξεχάσει/παραγκωνίσει απο τη διατροφή μας (εμείς αναγκαστικά).

elie said...

Να σου πω... έβαλα τη γραβιέρα γιατί ήθελα πιο ρουστίκ γεύση για το συνδυασμό με τη λιαστή ντομάτα. Και προτίμησα την παλαιωμένη επειδή είναι πιο πικάντικη και μεστή.

witchofdaffodils said...

πολύ καλό elie, αγαπημένο πιάτο :)

θα μπορούσαμε να βάλουμε και λίγα αποξηραμένα porcini?

elie said...

Αγαπητή witch, μου αρέσουν πολύ τα porcini αλλά προσωπικά τα προτιμώ μόνα τους στο ριζότο, με παρμεζάνα. Τα μαλακώνεις πρώτα σε νεράκι και... βουρ! Πώς το λέτε κι εσείς... ριζοτοτρώμε!

ΕΛΕΝΑ said...

elie Ε-ΞΑΙ-ΡΕ-ΤΙ-ΚΟ!!!
Πρέπει να σου έγινε πεντανόστιμο με τη γραβιέρα, τα μυγδαλάκια και την λιαστή ντομάτα!!
Μην σου πω ότι θα το φτιάξω σήμερα κιόλας:)))

Anonymous said...

Είμαι από αυτούς που έχουν δοκιμάσει πολλούς συνδιασμούς στο ριζότο.
Το μυστικό είναι το καλό ρύζι (arborio ή carnaroli) και η προσθήκη ζεστού ζωμού σιγά - σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Αν βάλεις αποξηραμένα μανιτάρια, αντί για ζωμό προσθέτεις το νερό που μούλιασες τα μανιτάρια.
Δοκιμάστε ακριβώς αυτή τη συνταγή με τη λιαστή ντομάτα με κριθαράκι αντι για ρύζι και κάντε το ίδιο με τον ζωμό (λίγο -λίγο). Εκπληκτικό!
Για την επιλογή τυριού η elie έχει απόλυτο δίκιο. Μια χαρά πάει η γραβιέρα εδώ.
Με τα μανιτάρια θα έβαζα και εγώ παρμεζάνα. Α! και λίγο σαφράν.

tassoula said...

Aν βγάλω τα αμύγδαλα (μου αρέσουν μόνο στα γλυκά) και βάλω περισσότερη λιαστή ντομάτα?
Καλημέρα!

Juanita La Quejica said...

Τασσούλα, κάτσε να πάρω εγώ τα αμύγδαλα που τα λατρεύω!
Και τί ωραία που έστησες το πιάτο για την φωτογράφηση Elie! Γεια στα χέρια σου.

elie said...

@ελενα
Καλή επιτυχία, περιμένω τη γνώμη σου.

@gianni
Έχεις δίκιο για το κριθαράκι, κι εμένα μου αρέσει έτσι.
Όπως και για το ζουμί από τα μανιτάρια (τώρα τελευταία το σουρώνω με πολύ λεπτό τουλπάνι για να αποφεύγω το πολύ κριτς κριτς), δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο!

@tassoula
Και δεν τα δίνεις στη juanita;
Μη βάλεις πιο πολύ λιαστή ντομάτα (κατά τη γνώμη μου είναι αρκετή), παρέλειψε μόνο τα 'μύγδαλα στο τέλος. Καλημέρα!

@juanita
Τα πήρες τα αμυγδαλάκια της tassoula;
Για τη φωτογράφιση νομίζετε ότι το έστησα το πιάτο; Κάνετε λάθος, αγαπητή, εμείς έτσι σερβίρουμε στο σπίτι μας κάθε μέρα!!!!
χαχαχα (ευχαριστώ)

heart n soul said...

elie θα αυτοκαλεστώ στο σπίτι σας αφού σερβίρετε καθημερινά τέτοιες τσαχπινογκουρμεδιές με vintage ΠΟΠ τυράκια και σεφικές παρουσιάσεις. Αύριο καλά είναι? :)

Juanita La Quejica said...

Θα σου δείξω εγώ το δρόμο heart, μιας και είσαι καιρό εις τα εξωτερικά, θα έρθω για παρέα μην χαθείς! Αύριο έτσι;

elie said...

Όπως θα "κατηφορίζετε" προς τα δω πιάστε κανα κρασάκι ιταλικό, έτσι; (ωραία οικοδέσποινα είμαι... κάνω και παραγγελίες!!)

heart n soul said...

δις Χουανίτα it's a date!
elie ντίαρ μόνο ένα? Τόσοι θα μαζευτούμε! Την κάβα θα σας φέρουμε;)

ΕΛΕΝΑ said...

Καλέ κορίτσια να έρθω κι εγώ μαζί?? Γιατί η Juanita όταν την αφήνω μόνη της χαζεύει δεξιά κι αριστερά και χάνεται;))
elie εννοείται ότι δεν θα έρθουμε με άδεια χέρια, τι μας πέρασες???

heart n soul said...

Έλενα κανονίστηκε! Άλλος? :)

άλλη Αγγελική said...

Έλενα, τι είπες;; Η Χουα χάνεται δεξιά κι αριστερά;;; Χαχαχαχα! Μα την αλήθεια, νομίζω ότι της ταιριάζει αυτό! :-P

Ελίτσα, ομολογώ ότι ποτέ δε με ενέπνευσε το ριζότο με λιαστή ντομάτα, αλλά με έβαλες σε σκέψεις τώρα! Και νομίζω ότι έχεις δίκιο στο "όχι ΚΑΙ μανιτάρια".

Η ιδέα του Γιάννη για "κριθαρότο" μου φαίνεται καταπληκτική!

Heart n soul, βάλε κι εμένα μέσα!

kiki said...

Μας εκπλήσετε ευχάριστα elie μας με τις ιδέες σας.

elie said...

@ελενα, άλλη αγγελική
Χίλιοι καλοί χωράνε! Μόνο να προσέχετε μη χαθεί η juanita που θα δείχνει το δρόμο στη heart n soul η οποία θα έχει μαζί και την κάβα, έτσι;)

@oneiromageiremata
:))

Anonymous said...

σλουρπ....
τρελλαινομαι για ριζότο...και με αμυγδαλακι κιόλας....άψογο!

elie said...

Καλώς την cook! Ωραίο το αμυγδαλάκι, ε?

ΕΛΕΝΑ said...

Eξαιρετικά νόστιμο το ριζότο με λιαστή ντομάτα και μυγδαλάκια!!! Εβαλα παραπάνω από 3 κουταλιές γραβιέρα (είμαστε τυράδες, τι να κάνουμε???)και το καταευχαριστηθήκαμε!!
Ευχαριστούμε elie για την ωραία συνταγούλα:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...