Friday, November 16, 2007

Τσιπς μήλου

-Μίλα μου για μήλα.
-Εντάξει. Φάε ένα φρέσκο, τραγανό, ζουμερό αρωματικό μήλο.
-Το 'χω φάει ήδη.
-Ψήσ'το στο φούρνο με λίγο μέλι και κανέλα.
-Το 'χω κάνει κι αυτό. Και το επιδόρπιο μήλου της Penelope έκανα. Άλλο σου λέω.
-Τσιπς.
-Τι τσιπς;
-Τσιπς μήλου!
-Τσιπς μήλου ε; Για ρίχτα.
-Πάρ' ένα μήλο.
-Πάρακάτω ντε.
-Δεν είναι ανάγκη να διαλέξεις τ'ομορφότερο και το φρεσκότερο της φρουτιέρας, και κανένα παρακατιανό που θες να ξεφορτωθείς κάνει.
-Ωραία, κι έχω μερικά. Για συνέχα τώρα.
-Πλύν'το και σκούπισέ το, κι επειδή είναι ΒΙΟ μη του κάνεις τίποτ' άλλο, αν δεν είναι ας πρόσεχες, ξεφλούδιζε τώρα να γλυτώσεις μερικά φυτοφάρμακα.
-Τώρα με προσβάλεις! Εγώ φαρμακωμένο μήλο; Τι είμαι η κακιά μητριά της Χιονάτης;
-Συμπάθα με, έσφαλλα. Συνεχίζω. Όπως είναι ολόκληρο το μηλαρόνι σου, πάρε το καλό σου κοφτερό μαχαίρι και κόψε το όσο πιο λεπτές ροδέλες μπορείς.
-Τι, έτσι με τις φλούδες και τα κουκούτσια;
-Ναιιιιι είπαμεεεε.
-Καλά, εσύ ξέρεις.. Μετά;
-Έχεις προθερμάνει το φούρνο σου στους 200 C. Αραδιάζεις τις μηλοροδέλες σε μια λαμαρινίτσα αντικολλητική, ή πανάλαφρα λαδωμένη, να μην ακουμπιούνται, δε θέλουν, και φουρνίζεις χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 50 C. Αφήνεις 2 ώρες, ή όσο χρειαστεί ο φούρνος σου (εγώ προσωπικά, στα μισά περίπου τις γυρνάω τούμπα για να στεγνώσουν καλύτερα) να μετατρέψει τις ζουμερές φετούλες σε κριτσανοτραγανοαέρινες δαντελένιες μηλοδιαφάνειες.
- Σιγά καλέ, ούτε τα καλά μεσοφόρια της βασιλίσσης Βικτωρίας να περιέγραφες.
-Μετά συγχωρήσεως, αλλά όταν τα φάς αυτά τα τραγανά μηλαράκια, πώς λέμε πατατάκια, θα σε πιάσει κι εσένα οίστρος. Και πρόσεξες ότι είναι 0% λιπαρά και 0% (πρόσθετη) ζάχαρη;
-Μα παιδιά είμαστε τώρα, τα σημαντικά δεν θα πρόσεχα; Να σου πω, κανελίτσα να ρίξω;
- Εξυπακούεται! Και να φωνάξεις και καμμιά φιλενάδα να πριονίσετε ροδέλες μαζί γιατί ένα ταψάκι δε θα σου φτουρήσει ούτε για ζήτω. (εσωτερικός διάλογος ανάμεσα στη heart και τη soul, αργά ένα βράδυ, γιατρέ μου είναι σοβαρό;)

46 comments:

Anonymous said...

kalhmeroudia kardoula!!!ti nostimo!!!kai ti perigrafh!!!
an den htan aytes tis meres to bazar gia ton Agio Nikolao edw sto Rotterdan tha ta eftiaxna shmera!!!
telos pantwn!tha kanw ligh ypomonh!
geia sta xeria sou!!
filakia!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Με τις φλούδες και τα κουκούτσια?? Αυτό μου έκανε εντύπωση!!
Στους 50 βαθμούς ίσα που ζεσταίνεται ο φούρνος, θα ψηθούν καλά, έστω και σ' ένα δίωρο??
Θα τα επιχειρήσω πάντως, μιας και μήλα διαθέτουμε άφθονα:))

heart n soul said...

kleiw bonjour! Rotterdam? Ζηλεύω!Τι φτιάχνετε για το μπαζάρ πείτε μας κι εμάς!

'Ελενα μας, αφήστε τη φλούδα αν εμπιστεύεστε το μήλο, τα κουκούτσια φεύγουν μόνα τους καθώς κόβετε τις πολύ λεπτές ροδέλες κι όσα μείνουν πέφτουν στο ψήσιμο. Η θερμοκρασία του φούρνου είναι τόσο χαμηλή γιατί, όπως και στις μαρέγκες, δεν θέλετε να ψήσετε τις ροδέλες αλλά να τις αφυδατώσετε. Γι' αυτό κιόλας θα δείτε ότι θα διατηρήσουν το χρώμα τους. Αφήστε όσο χρειάζετε ο δικός σας φούρνος για να γίνουν κριτσανιστές, σαν πατατάκια. Καλή επιτυχία!

Anonymous said...

Τι γλυκό-μηλαρένιος διάλογος είναι αυτός! Πολύ πρωτότυπη ιδέα, μπράβο. Μπορούμε στον φούρνο στο ψήσιμο με αέρα να βάλουμε δύο ταψιά ταυτόχρονα για οικονομία ρεύματος?

Αγγελική Ν said...

Καλά έγραψες! Τέλεια παρουσίαση!!!!!

Τα λέω apple crips! Τα φτιάχνω και εγώ, αλλά λίγο αλλιώς. Τα ξεκουκουτσιάζω και αφήνω το φλούδι. Βουτάω τις φετούλες σε μηλόξιδο. Τα λαδώνω με πινελάκι. Τα ψήνω στους 150 για 25 λεπτά. Βάζω και 2 και 3 ταψάκια μαζί στον φούρνο! Όταν βγουν είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν σταθεροποιούνται!
Καμιά φορά τα αλατίζω, αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, με χοντρό αλάτι (είναι ωραίο σνακ για ποτό)

Με το μηλαράκια αυτά μπορεί κανείς να κάνει ωραιότατες διακοσμήσεις στα φαγάκια! Ξέρετε, αυτά τα κάθετα στοιχεία, σαν γλυπτά, ενάντια στον νόμο της βαρύτητας, πάνω σε κάποιο γκουρμέ πιάτο!

Heart n soul, θα δοκιμάσω την τεχνική σου στο ψήσιμο, δοκίμασε το μηλόξιδο!

heart n soul said...

εύα τι γλυκο-μηλαρένιο όνομα έχετε!
Δεν έχω ψήσει ποτέ σε φούρνο με αέρα, θα μπορούσε κάποια άλλη κόρη ή κούρος να δώσουν τα φώτα τους παρακαλώ πολύ? (Η αγγελική ν πάντως γράφει ότι βάζει 2-3 ταψάκια μαζί)

αγγελική ν, έτσι τα λένε κι εδώ εις τας Αγγλίας! Το μηλόξιδο το αγαπώ πολύ και θα το δοκιμάσω εξάπαντως! Θα επιμείνω όμως στο χωρίς λάδι, δε νομίζω ότι το χρειάζονται, και μένουν 0%, αν δεν τα ξεκουκουτσιάσεις θα κάνουν ωραίο σχέδιο αστεράκι στο κέντρο για τις γκουρμεδοπαρουσιάσεις σας. Θα τα κάνω κι αλμυρά όπως λες!

Αγγελική Ν said...

Οταν λέω ότι θα δοκιμάσω τον τρόπο σου και αυτό είχα στο νου μου! Στην αρχική συνταγή που μου έδωσαν χρησιμοποιούσαν βούτυρο, οπότε ελώ το έκανα ελαφρύτερο με λάδι! Κάθε αποφυγή λιπαρών καλοδεχούμενη!

Juanita La Quejica said...

Στους 50 βαθμούς για 5-6 ώρες -αν θυμάμαι καλά- τα έψηνα μια εποχή που έφτιαχνα συνθέσεις με αποξηραμένα και είχα παρακολουθήσει ένα σεμινάριο στην ΧΕΝ (ή στην ΧΑΝ, πάντα τις μπέρδευα). Αφού τα στέγνωνε τελείως ο φούρνος, μετά τα ψεκάζαμε με λακ και ήταν έτοιμα. Όχι για να τα φάμε καλέ, για να τα στολίσουμε. ΟΜΩΣ... σε όλες μας είχαν πιάσει ζουζουνάκια, οπότε πολύ σύντομα σταματήσαμε να τα χρησιμοποιούμε.
Καλή ιδέα για μεζεδάκι, με λίγο αλάτι, ίσως και λίγο τζίντζερ. Θα δοκιμάσω και το μηλόξιδο, για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.

heart n soul said...

τι μου θυμίσατε τώρα μις Χ! Ζυμαροκατασκευές με πάρα πολύ αλάτι (για να μη χαλάνε) και βερνίκωμα μετά, γίνονται σαν πήλινα, σαν τις διακοσμητικές κουλούρες με τα ζυμαρο-κεντήδια που κάπου θα έχετε δει.

witchofdaffodils said...

αυτή είναι συνταγή, μάλιστα! με μόνο ένα υλικό, τι χαρά..

μπορούμε τότε να "τρίψουμε" τα μήλα στον τρίφτη για τα τσιπς (που τον έχει φάει η αχρηστια)

να βάλω κανέλα καλέ μανδαμ?

Μάγια said...

τι ωραία που τα γράφει η heart n soul μου έφτιαξε τη διάθεση!¨:)

τα μήλα έιναι ένα από τα ελάχιστα φρούτα που μ'αρέσουν! σαν τσιπς δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά τρελαίνομαι για μπανάνα τσιπς (ένα άλλο από τα ελάχιστα φρούτα που μ'αρέσουν)

πρέπει να βάλω κάποιον να μου τα κόψει σε λεπτές ροδέλες, γιατί είμαι ακαμάτρα σε κάτι τέτοια!

heart n soul said...

Κανέλα? Εξυπακούεται! (αχ δε με προσέχετε και θα σας μαλώσω) Κι εγώ με κανέλα τα ροκανίζω. Και το τζίντζερ της μις Χ καλό μου ακούγεται. Πείτε μας τι αποτελέσματα έχει ο τσιπσοτρίφτης σας, τα κάνει στρογγυλλά, ομοιόμορφα και λεπτά, ή θα τον μαλώσω κι αυτόν?

heart n soul said...

μις Μάγια :) κι εγώ είχα τους φόβους μου και τις ανησυχίες μου για το χειροποίητο του πράγματος, "θα είναι αρκετά λεπτά, δε θα είναι αρκετά λεπτά" κι άλλα τέτοια υπαρξιακά. Αντίθετα με την πατάτα όμως που είναι σκληρή και δύσκολη ύπαρξη, το μήλο προσφέρεται για ροδελοποίηση πανεύκολα, γι' αυτό τολμήστε το! Ωραία τα μπανάνα τσιπς, έχετε βρει χωρίς λάδι?

Μάγια said...

είμαι σχεδόν σίγουρη ότι όσα είχα δοκιμάσει είχαν λάδι...Holland and barrett ίσως; ή Traidcraft?

θα το τολμήσω το μηλοchips αλλά έχω σατανικό σχέδιο να βάλω άλλον να μου το ροδελοποιήσει! :Ρ

heart n soul said...

αφού είναι για καλό σκοπό να το κάνετε! (κι εγώ αυτά τα δύο έχω δοκιμάσει, αλλά είναι λαδιού, κλαψ)Είστε εις τας Αγγλίας κι εσείς?

witchofdaffodils said...

είναι ο κλασσικός τρίφτης για το τρίψιμο των λαχανικών (των πατατών συμπεριλαμβανομένων) σε λεπτές φέτες. Ετσι βγαίνουν όλα ομοιόμορφα.
Κάνει και πολύ κομψές λαχανοσαλάτες :)

Μάγια said...

ήμουνα στα λονδίνα τα τελευταία τρία χρόνια μέχρι τον αύγουστο. τώρα κατοικοεδρεύω στην ελβετία

heart n soul said...

witch λοιπόν τώρα που είπατε λαχανοσαλάτα μου βάλατε ιδέες! Θυμάμαι την πρώτη φορά που, παιδίσκη ακόμα, έφαγα μια λαχανοσαλάτα που την έλεγαν "πολίτικη": λάχανο άσπρο και κόκκινο, καρότο, σέλινο και ντρέσσινγκ μουστάρδας, απογειώθηκα η αθώα κορασίς. Στο σπίτι το λεπτοκόψιμο του λάχανου και του μαρουλιού είναι η χαρά και η περηφάνεια του μπαμπά, δε θα τολμούσαμε να παρέμβουμε με τζάτζαλα μάτζαλα! :)) Πείτε μου ριζαλτς πλιζ!

Μάγια τα είδα τα χιόνια σας στη φωτο (πού ακριβώς είναι?) τυχερούλα και σκάω από τη ζήλια! Θα πάω Ζυρίχη τον Δεκέμβρη, τι θα γίνεται τότε άραγε? Πέρσι που πήγα είχε λιακάδα κι ούτε ίχνος χιόνι.

Μάγια said...

η φωτο είναι από Βέρνη!

πέρσι σχεδόν δεν είχε χειμώνα η ελβετία! πρωτοχρονιά έκανα στις άλπεις και μέχρι κι εκεί δεν είχε πολύ χιόνι! καλά καλά δεν μπορούσε να κάνει ο κόσμος σκι.

εύχομαι αυτός ο δεκέμβριος να μην είναι σαν τον περσινό, αλλά σαν τους προηγούμενους αυτού και να δείτε χιόνι!

heart n soul said...

Και χιόνι να δω και σοκολάτες να φάω και ρεκλέτ κι απ'όλα! Κάντε ένα ποστ πλιζ για τη Βέρνη, τι βλέπετε, τι τρώτε :)) θα έχει πολύ ενδιαφέρον!

Μάγια said...

καλή ιδέα! θα προσπαθήσω να το κάνω σύντομα! (raclette έφαγα χθες...!μμμ!)

άλλη Αγγελική said...

Να δω ποια από τις ιδέες σας θα πρωτοδοκιμάσω! Προβλέπω να ψήνω όλο το Σ/Κ :-D
Μπράβο κούκλες!

heart n soul said...

μάγια, θα αναμένω!
άλλη αγγελική, να ψήνετε, να ψήνετε! κι εμείς τα χουρμαδομπισκοτάκια σας τα ψήσαμε και θα τα ξαναψήσουμε (στη διπλή ποσότητα!):)

άλλη Αγγελική said...

Πολύ χαίρομαι που σου άρεσαν. Είναι τουλάχιστον υγιεινά. Αλήθεια, κοριτσάκι (χωρίς να θέλω να γίνω αδιάκριτη), πότε με πότε θα είσαι στη Ζυρίχη;

Και για το άλλο το κοριτσάκι (Μάγια): Θα είσαι καιρό στη Βέρνη;;;

heart n soul said...

Μόνο μία μέρα δυστυχώς, κλαψ, τον Δεκέμβριο (19)- (κοριτσάκι? you're my friend!)

Μάγια said...

άλλη αγγελική θα είμαι στη βέρνη για πολύ καιρό, ελπίζω...έρωτας βλέπεις!;)

απ'ότι κατάλαβα είσαι κι εσύ στην ελβετία...πού, αν επιτρέπεται;

heart and soul πετάς για ελλάδα απο ζυρίχη μήπως; εγώ στις 10 δεκ.

άλλη Αγγελική said...

Friends, λοιπόν, καρδούλα και ψυχούλα! :-))) Για την ημερομηνία σου δεν έχω να σου προτείνω τίποτα :-(

Μάγια, αν θέλεις στείλε μου ένα mail στο omaangelika@yahoo.com ! ('Ισα για να σου απαντήσω στο δικό σου) :-)

Μάγια said...

done!

heart n soul said...

Booo! Αν και μόνο οι βόλτες στη Χριστουγεννιάτικα στολισμένη πόλη φτάνουν, να μην είμαι αχάριστη.
Μάγια και συναδέλφισσα, με μυριστήκατε, φτάνετε μια βδομάδα νωρίτερα από μένα τυχερούλα :))

Anonymous said...

Juanitaki gluko!!!hmoun kai egw sthn arxh ths dekaetias toy70 mathtria kai meta ypallhlos sthn XEN kai se ena apo ta mathmata pou ekana htan xeirotexnia!!!h daskala mou tote loipon elege na ta bafoume me ypomonh me diafanes manon!!!htan thauma!!!den pathenan ta frouta mas tipota!!!
filakia!!!

heart n soul said...

καλό! και μετά τι κατασκευές κάνατε? ποτπουρί? κεριά? (αν και δεν ξέρω αν θα μπορέσω να κτατηθώ και να μη τα φάω:()

Anonymous said...

aman!!kardoula mou sungratisou!!!na minoun kai gia diakosmsh!!!
kaname keria alla kai syntheseis!!!
ftiaxname louloudia,akoma kai mikres mpoutounieres,apo thn psyxa freskou asprou pswmiou!!!kai otan ta bafame me nerompogies,kaname thn idia diadikasia!!!
exw akoma apo tote merikes mpoutounieritses!!!se diafora monterna xrwmata gia tote!!!kai gia shmera!!!einai sthn moda!!!

heart n soul said...

πρέπει να μας τις φωτογραφίσετε και να μας τις δείξετε! Ξενυχτάτε που ξενυχτάτε! :)

Anonymous said...

kalhmeroudia kardoula!!!symfwnw!!!
ma!!den exw ta apetoumena!!!pou ksereis??? isws sto melon ta kataferw!!!na proxwrhsw kai egw ligo sthn texnologia!!!pros to paron....!!!
filakia!!!

Juanita La Quejica said...

Kleiw, επείγει να πάρεις μια φτηνή ψηφιακή μηχανή. Θα τραβάς φωτογραφίες (όχι μόνο μαγειρικές, αλλά και από τα μέρη σου ή ό,τι άλλο σε ενδιαφέρει), θα ενώνεις το καλώδιο με το pc και τσουπ, θα τις έχεις μπροστά στην οθόνη σου. Στη συνέχεια θα κατεβάσεις και τα ελληνικά από το ίντερνετ (δεν χρειάζεσαι άλλο πληκτρολόγιο, κάνει αυτό που έχεις!) και θα γίνεις μέλος επίσημα πια στην παρέα μας, να μας ξετρελλαίνεις με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις υπέροχες συνταγές σου.
Έλα, δεν είναι δύσκολο, πίστεψέ με!

Juanita La Quejica said...

Στο σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει εγώ Heart, μαθαίναμε όχι τόσο να φτιάχνουμε την πρώτη ύλη, όσο να την μετατρέπουμε σε συνθέσεις. Το τί 50άρες κανέλλες είχα αγοράσει από το Μπαχάρ... αποξηραμένα όλων των ειδών από την πλατεία Κουμουνδούρου και τον Προμπονά (που εκεί δεν έδιναν σε ιδιώτες, άλλο ζόρι και αυτό)... τελικά αυτό το παιχνίδι μου είχε κοστίσει μια περιουσία, χαχα! Είχα γεμίσει τα σπίτια όλων των φίλων και συγγενών με συνθέσεις αποξηραμένων λουλουδιών όλων των εποχών και όλοι με αντιμετώπιζαν με συγκαταβατική ευγένεια και τα "στόλιζαν" κάπου τα δημιουργήματά μου, δεν τα παράχωναν σε μια γωνιά του παταριού τους, να είναι καλά!
Μετά ξέμεινα από χώρο που να λειτουργεί σαν εργαστήρι. Χρησιμοποιούσα ένα άδειο δωμάτιο στο ιατρείο του πατέρα μου, αλλά κάποια στιγμή μου έκανε "έξωση", γιατί εκτός του ότι έβγαζαν πολύ βρώμα τα υλικά, έβγαλαν στην πορεία και μια περίεργη και έντονη μυρωδιά που με το που σχολιάστηκε από τον πρώτο πελάτη του, αυτό ήταν, τα μάζεψε όλα και τα έβγαλε όλα στην αυλή ο άκαρδος! Οπότε το τέλος ήρθε κάπως απότομα και άδοξα, προς μεγάλη χαρά όλων, χαχα!!!

heart n soul said...

juanita :))) μ'αρέσει αυτό το παιχνίδι των συνειρμών! από τα τσιπς μήλου ξεκινάμε και καταλήγουμε στην περίοδο που διανύσαμε ως επίδοξες διακοσμήτριες! Εγώ να δεις κανέλες από Άρκευθο!
Όσο για τα Ελληνικά για την Κλειώ, νόμιζα ότι δεν χρειάζεται πια να κατεβάσεις τίποτα, υπάρχουν ήδη στα Windows, πας start>control panel>regional and language options>regional options>greek>ok
και έχεις στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης ένα εικονίδιο που λέει ΕΝ για αγγλικά και EL για ελληνικά, κι έτσι αλλάζεις από το ένα στο άλλο, πατώντας στο εικονίδιο, χωρίς να χρειαστεί να ξαναπάς στο control panel. Κάνω λάθος?

Anonymous said...

Den kaneis lathos!!!ola taxei to kabourntistiraki mou!!alla!!patw toEL kai....W!!!tou thaumatos!!!den mou ta grafei!!!
to exoun prospathsei kai aloi!!akoma kai dia thlefwnou!!!
telos pantwn!!!kati tha kanw!!!
filakia!!Juanitaki kai kardoula!!!
sas euxaristw!!!

Anonymous said...

εν πρώτοις ξετρελλάθηκα με τον απολαυστικό διαλογο μεταξύ heart and soul...(έτσι εξηγείται και το nick!)..τι θαυμάσια ιδέα για τα μήλα μας που έχουν ζαχαρώσει...την κανέλα να τη βαλω πριν το ψήσιμο ή μετα;...κι αν τα πασπαλίσω με μαύρη ζάχαρη να καραμελώσουν λίγο;(δε μπορώ αν δεν εχω και κατι σε ζαχαρη!)

heart n soul said...

dear cook, την κανέλα τη βάζω μετά. Αν κάνετε το πείραμα με τη ζάχαρη (ντροπή σας!) γράψτε μου εντυπώσεις πλιζ:)

Penelope said...

Εύγε για την συνταγή, εύγε και για την γραφή... δεν ξέρω όμως αν θα το αντέξω το 2ωρο της αναμονής!!! Εκεί έχω τον ενδιασμό καλή μου heart η soul.

heart n soul said...

Penelope dear, πιστέψτε με σας νιώθω! Είναι α-πα-ραί-τη-το να βρεθεί σοβαρός αντιπερισπασμός γι'αυτό το 2ωρο:))

kiki said...

Να υποθέσω οτι ετσι κάνουμε και μπανανούλες τσιπς? Όχι, δεν είναι σοβαρό. Είναι απόλύτως φυσιολογικό να συζητά η χαρτ με τη σοουλ! :-)

heart n soul said...

:))
τις μπανανούλες δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά είναι στο πρόγραμμα! ίσως κι άλλα φρουτάκια..

elie said...

Την είχα σχολιάσει εγώ αυτή τη συνταγή... Πού πήγε το σχόλιό μου (οέο?)
Ας αποφανθεί ο γιατρός της heart n soul ανα είναι σοβαρό και το δικό μου ζήτημα...)
Όπως και να 'χει, απολαυστικό κείμενο, πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα!

heart n soul said...

τι έγινε το προηγούμενο σχόλιό σας elie μας? ο μπλογκοδαίμων? εμένα μ'έχει ταράξει! τα φρουτοτσίπς λένε πάντως;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...