Saturday, November 03, 2007

Αυγά με πατάτες βραστές

Βλέποντας ότι το blog δεν είχε μεγάλη κίνηση αυτές τις μέρες, είχα γράψει ένα κειμενάκι για ένα απλούστατο φαγάκι -άν θέλετε πείτε το συνταγή, πρόκειται όμως απλώς για ένα συνδυασμό που πολλοί δεν σκέφτονται να κάνουν. Λόγω έλλειψης φωτογραφίας το άφησα αδημοσίευτο. Σήμερα βγήκα τσάρκα στο διαδίκτυο και βρήκα μια σχετική (*). Περίμενα και λίγο να ... μπαγιατέψει το φαΐ της Κικίτσας και ιδού :

Όταν ήμουν μικρή, η μαμά μου έφτιαχνε συχνά για μάς τα παιδιά αυγά τηγανητά με πατάτες τηγανητές. Η αδερφή μου βλέπετε ήταν πολύ μίζερη στο φαγητό και ήταν ελάχιστα τα πιάτα που τιμούσε - κι ένα απ΄αυτά ήταν το παραπάνω. Τώρα πια τηγανίζω ελάχιστα - και πατάτες σχεδόν ποτέ. Τις προτιμώ βραστές. Φτιάχνω μάλιστα και μια εξαιτετική πατατοσαλάτα. Αλλά προς το παρόν θα σας πώ για τις βραστές πατάτες με βραστά αυγά, που είναι απλούστατο, νοστιμότατο και κυριολεκτικά "της τελευταίας στιγμής" πιάτο, μια και αυγά και πατάτες υπάρχουν σχεδόν πάντα στο σπίτι.
Καθαρίζουμε πατάτες (2-3 για κάθε άτομο, ανάλογα με το μέγεθός τους και την όρεξή μας), τις κόβουμε σε κύβους με ακμή περίπου 2 εκατοστά και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά. Σουρώνουμε αμέσως και μοιράζουμε στα πιάτα.
Παράλληλα βράζουμε 2 αυγά ανά άτομο για 4-6 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθός τους), δηλαδή τόσο, ώστε να πήξει το ασπράδι και να μείνει μαλακός ο κρόκος. Τα καθαρίζουμε, τα βάζουμε πάνω από τις πατάτες και ζουλάμε με το πηρούνι, ώστε να λειώσουν ή τέλος πάντων να χυθεί ο κρόκος πάνω στις πατάτες. Ανακατεύουμε, βάζουμε αλάτι και πιπέρι και απολαμβάνουμε.
Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, αλλά αν κάποιος επιμένει, μπορεί να προσθέσει λίγο βούτυρο ή λίγο λάδι.
(Αν κάποιος τα φτιάξει, παρακαλώ να τα φωτογραφήσει και να αντικαταστήσει τη λίγο άσχετη -και κλεμμένη :-) φωτό)
(*)Update: η άσχετη και κλεμμένη φωτό αφαιρέθηκε

12 comments:

heart n soul said...

τρέλλα συνδιασμός μαθηματικής ακρίβειας (η ακμή του κύβου!) και χύμα καλλιτεχνικής επέμβασης (ζουλάμε με το πηρούνι), μ' αρέσει!

Anonymous said...

Συνταγή για βραστό νερό πότε θα γράψετε σ'αυτό το blog;

Juanita La Quejica said...

Ο κύβος βγάζει ακμή; Ροδώχρου;
Χιχι!
Θα συμφωνήσω με την heart n soul, ο συνδιασμός του επαγγέλματος και της καλλιτεχνικής ψυχής δεν κρύβεται σε αυτήν την συνταγή!
Ελβετικό τυράκι, μόλις τελειώσουν κάτι 5κιλα μαστέλου θα την αποθανατίσω εγώ τη συνταγή σου, γιατί προβλέπω να αρχίζω να βελάζω από το πολύ αρνάκι, χιχι!

άλλη Αγγελική said...

Καλές μου heart n soul και Juanita, φοβάμαι ότι η καλλιτεχνική μου έκφραση περιορίζεται στο εν λόγω ζούληγμα :-( σε αντίθεση με σάς, που ομορφαίνετε το νετ με τα blogs σας! (καρδούλα και ψυχούλα, τι υπέροχες φωτό βγάζεις!)

Jua, :-P (για τη ροδόχρου ακμή)

Αγαπητέ/ή anonymous, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να ικανοποιήσω το αίτημά σου. Ζήτα το από καμιά πιο έμπειρη μαγείρισσα - υπάρχουν πολλές εδώ!

kiki said...

Αχ...αυγά τηγανιτά με πατάτες...τι μου θύμισες τώρα...πόσα χρόνια έχω να φάω!!! Εγώ θα προτιμησω την τηγανιτή και παχυντική μέθοδο αν μου επιτρέπετε βεβαίως βεβαίως!

heart n soul said...

:))xx

Anonymous said...

Το blog σας πιστεύω είναι απο τα καλύτερα, το διαβάζω συχνά και "κλέβω" πολλές φορές ιδέες.
Κάνετε πολύ καλή δουλειά όλοι και μπράβο σας.
Μια παρατήρηση μόνο
Αυτό τώρα είναι συνταγή; Δηλαδη η επόμενη που θα βάλετε ποια είναι. Κόβουμε το ψωμί και βάζουμε απο πάνω μια φέτα τυρί;
Δε λέω και οι απλές συνταγές έχουν τη θέση τους αλλά όχι κι έτσι.
Η τηγανίτή εκδοχή έχει και μια διαδικασία τουλάχιστον!

Μάγια said...

εμένα πάντως μ'αρέσουν οι απλές συνταγές, και επειδή είμαι άπειρη, αλλά κυρίως επειδή δεν έχω φαντασία (καθόλου λέμε!), οπότε απλές και νόστιμες ιδέες είναι πάντα καλοδεχούμενες!

κάτι που έκανα παλιά ήταν βραστές πατάτες λιωμένες με το πηρούνι, τις οποίες τηγάνιζα ελαφρώς μέσα σε σαγανάκι με αυγά, τυρί και πιπεριες!

Juanita La Quejica said...

Εμένα πάλι οι συνταγές όλες μου φαίνονται αποδεκτές και κατάλληλες για ένα παρεϊστικο ομαδικό μπλογκ, που ο κύριος στόχος του είναι η επικοινωνία.
Αυτό που προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου, δεν το καταλαβαίνω και το απορρίπτω, είναι τα ανώνυμα σχόλια.
Ό,τι και να περιέχουν, από διθυραμβικές κριτικές ως κακιασμένες ανοησίες.

άλλη Αγγελική said...

Αγαπητέ/ή anonymous, ίσως δεν προσέξατε ότι εισαγωγικά αναφέρω "αν θέλετε πείτε το συνταγή, πρόκειται όμως απλώς για ένα συνδυασμό που πολλοί δεν σκέφτονται να κάνουν".

Λυπάμαι που σας τάραξα τόσο πολύ ώστε να μην καταλαβαίνετε ότι και το βράσιμο μια διαδικασία είναι, όπως και το τηγάνισμα!

Anonymous said...

σε ποσο νερο βραζω τις πατατες; Καλο ειναι να βαλεις και γρμ στα υλικα

Xristina said...

Η συνταγή μου άρεσε πολύ, καταρχήν γιατί κι εγώ αποφεύγω τα τηγανητά και επίσης γιατί εγώ δεν έχω φαντασία.

Δεν ξέρω πόσο έμπειρες είναι οι αναγνώστριες του blog, εγώ πάντως δεν έχω αφιερώσει τη μισή μου ζωή στην κουζίνα - δεν ασχολούμαι καθόλου με πολύπλοκες συνταγές. Οπότε, μου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους απλές, υγιεινές και θρεπτικές προτάσεις.

Ευχαριστώ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...