Wednesday, November 07, 2007

Save energy

Έχετε σκεφτεί πόσα απλά πράγματα μπορούμε να κάνουμε για εξοικονόμηση ενέργειας όχι μόνο στην κουζίνας μας μαγειρεύοντας αλλά γενικότερα στο σπίτι; Την εξοικονόμηση ενέργειας δεν την κάνουμε μόνο για να βελτιώσουμε την τσέπη μας αλλά για να έχουμε και να απολαμβάνουμε κάτι που θεωρούμε δεδομένο: την ενέργεια που μας δίνει το περιβάλλον. Ξεχνάμε συνέχεια ότι ο πλανήτης αυτός μας φιλοξενεί. Δεν είναι δικό μας σπίτι. Για πόσο όμως θα υπάρχουν αποθέματα σε νερό; Σε ηλεκτρική ενέργεια; Για πόσα χρόνια θα έχουμε ακόμα καθαρές θάλασσες και ποτάμια; Καθαρό αέρα;
Τα θεωρούμε όλα δεδομένα και σκορπάμε αλόγιστα νερό και ενέργεια.
Τι μπορούμε να κάνουμε όμως εμείς μέσα στο σπίτι σαν απλοί καταναλωτές;
Πολλά! Πάρα πολλά.
Θα πω μερικά απλά πράγματα που κάνω εγώ:
Στο μαγείρεμα:
Δεν ανοιγοκλείνω το φούρνο άσκοπα. Κοιτάω απ’ έξω να δω τι γίνεται και όταν υπάρχει ανάγκη (για γύρισμα-ανακάτεμα του φαγητού ή έλεγχο του γλυκού), τότε ανοίγω το φούρνο.
Αν θέλει ένα δεκάλεπτο ακόμα το φαγητό στο φούρνο, σβήνω το φούρνο και αφήνω μέσα το φαγητό. Η θερμότητα που έχει απομείνει θα κάνει τη δουλειά της.
Όταν φτιάχνω φαγητό στο μάτι της κουζίνας: Πάντα σβήνω το μάτι δέκα λεπτά πριν τελειώσει το φαγητό. Η θερμότητα του ματιού κρατάει πολύ περισσότερο από δέκα λεπτά, χρόνος αρκετός για να τελειοποιήσει ένα φαγητό.
Ένα τρικ που κάνω εδώ και πολλά χρόνια για να μην καθυστερώ στο βράσιμο του νερού (για μακαρόνια, ρύζι, χόρτα, πατάτες) είναι το εξής: Βάζω σε κατσαρόλα μόλις ένα δάχτυλο νερό και ανάβω το μάτι. Γεμίζω το βραστήρα του νερού ο οποίος χρειάζεται μόλις 4-5 λεπτά για να βράσει το νερό. Μέχρι να βράσει το νερό στο βραστήρα, έχει ήδη αρχίσει να βράζει και το λίγο νεράκι στην κατσαρόλα. Ρίχνω εκεί το βραστό νερό και ξεκινάει ο βρασμός στην κατσαρόλα. Αν ζεστάνετε εξ’ αρχής 1,5-2 λίτρα νερό στην κατσαρόλα, θέλει τουλάχιστον 10-15 λεπτά για να έρθει σε βρασμό ενώ με τον βραστήρα 4-5 λεπτά αρκούν.
Στα μακαρόνια και στο ρύζι:
Τα μακαρόνια τα ρίχνω αφού βράσει το νερό και μετά από 2-3 λεπτά κλείνω τη φωτιά. Αυτό το μάθαμε χρόνια πριν όταν πάνω σε μια διακοπή ρεύματος, αφού είχα ρίξει τα μακαρόνια, σκέφτηκα ότι θα μείνουμε χωρίς φαγητό. Η θερμότητα του νερού έβρασε και μαλάκωσε τα μακαρόνια όπως θα γινόταν αν είχα ανοιχτό το μάτι της κουζίνας.
Στο ρύζι επίσης, μόλις μαλακώσει λίγο, κλείνω το μάτι και το σκεπάζω με πετσέτα και το καπάκι της κατσαρόλας. Το νεράκι που έχει μέσα το ρύζι θα απορροφηθεί και θα μαλακώσει το ρύζι όσο χρειάζεται.
Στα φαγητά σας είτε στην κατσαρόλα είτε στο φούρνο, προσπαθήστε να προσθέτετε ζεστό νερό (πάλι από το βραστήρα η γκαζάκι) έτσι ώστε να μην «κόβεται» ο βρασμός εξαιτίας του παγωμένου νερού. Καθυστερεί χωρίς λόγο ο βρασμός και χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
Εκτός από την κουζίνα μας, μπορούμε κι αλλού να επέμβουμε:
Κλείνουμε τα φώτα που καίνε άσκοπα.
Κλείνουμε τις συσκευές που κλείνουν με κοντρόλ από την κεντρική μονάδα τους. Σπαταλιέται ενέργεια χωρίς λόγο όταν μένουν οι συσκευές στο stand by.
Αν έχουμε κεντρική θέρμανση, συνδέουμε boiler με το καλοριφέρ μας. Έχουμε έτσι μόνιμα ζεστό νερό όλο το χειμώνα και το καλοκαίρι χρειάζεστε ελάχιστο πετρέλαιο να ζεστάνουμε το νερό σε σχέση με το ρεύμα που θα θέλαμε για το θερμοσίφωνα.
Σε περιοχές που υπάρχει ηλιοφάνεια, μια καλή λύση είναι και ο ηλιακός θερμοσίφωνας (στη Ζάκυνθο δεν το συζητάμε ότι είναι προϊόν προς αποφυγή εξαιτίας της σκληρότητας του νερού).
Στο σιδέρωμα: Σβήνουμε το σίδερο 10 λεπτά πριν τελειώσουμε το σιδέρωμα. Εκμεταλλευόμαστε το δεκάλεπτο αυτό για να σιδερώσουμε ρούχα που δε χρειάζονται υψηλή θερμοκρασία.
Μην αλλάζουμε συνέχεια θερμοκρασία από υψηλή σε χαμηλή και αντίστροφα για να σιδερώσουμε ρούχα που θέλουν διαφορετική θερμοκρασία. Βάζουμε στην άκρη τα ρούχα που χρειάζονται πιο χαμηλή θερμοκρασία και τα σιδερώνουμε στο τέλος. Μην ξεχνάμε ότι το σίδερο, η κουζίνα και ο θερμοσίφωνας είναι οι 3 συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα μέσα σε ένα νοικοκυριό.

Ας μην καίμε το καλοριφέρ σε υψηλή θερμοκρασία και αντίστοιχα το aircondition το καλοκαίρι σε πολύ χαμηλή. Ο σκοπός μας δεν είναι να κάνουμε το χειμώνα το σπίτι μας καλοκαιρινό και το καλοκαίρι χειμωνιάτικο. Δεν έχει νόημα πχ το χειμώνα να ανεβάζουμε το καλοριφέρ στο 25 ενώ το καλοκαίρι επιδιώκουμε να έχουμε με το aircondition 22 βαθμούς!!! Ούτε έχει νόημα το χειμώνα να θέλουμε να μείνουμε με το μπλουζάκι το κοντομάνικο και το καλοκαίρι να θέλουμε μακρυμάνικο πουκάμισο.
Αντικαθιστούμε τις καμένες λάμπες σας με λάμπες φθορισμού. Καίνε λιγότερο ρεύμα.
Βάζουμε πλυντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν είναι απόλυτα γεμάτο.
Να πιάσω και περί ανακύκλωσης και νερού; Δε θα έχω τέλος!!!Αγοράζουμε συσκευασίες που ανακυκλώνονται. Μαύρη κατάσταση βέβαια επικρατεί στην Ελλάδα με το θέμα της ανακύκλωσης. Ανακυκλώνουμε τις συσκευασίες στους ειδικούς κάδους (ξέρω πόσο δύσκολο είναι να βρούμε πολλές φορές και ακόμα χειρότερα όταν τους βρίσκουμε γεμάτους με κοινά σκουπίδια). Ανακυκλώνουμε επίσης τις μπαταρίες μας. Σε πολλά μαγαζιά έχει ειδικά δοχεία για μπαταρίες (vodafone, Γερμανός, Dia κλπ).
Ανακυκλώνουμε τα απομεινάρια από τα λαχανικά μας, τις χαρτοπετσέτες μας, τα φίλτρα του καφέ κλπ. Σας φαίνεται περίεργο; Δεν είναι! Είναι ο τρόπος για να κάνουμε κομπόστ=λίπασμα μόνοι μας στο σπίτι . Όσοι μένουμε σε εξοχή ή έχουμε αυλή, ας δούμε πως μπορούμε να κάνουμε κομποστοποίηση με τα οργανικά απόβλητά μας εδώ.
Όταν πλένουμε λαχανικά, βάζουμε λεκάνη από κάτω έτσι ώστε να πετάμε μετά το νερό στις γλάστρες μας.
Διορθώνουμε τις βρύσες που στάζουν. Δε φαντάζεστε πόσο νερό χάνεται με αυτόν τον τρόπο.

Αλλά καλύτερα να σταματήσω εδώ γιατί πήρα φόρα. Ξέρω ότι η ταχύτητα και η βιασύνη μας κάνει πολλές φορές να μη μπορούμε να κάνουμε κάποια από αυτά που ανέφερα. ‘Όλα είναι θέμα συνήθειας, πιστέψτε με. Στη Ζάκυνθο που η έλλειψη νερού είναι ένα μόνιμο πρόβλημα έχουμε μάθει (τουλάχιστον τα νοικοκυριά) να εκτιμάμε την ύπαρξή του. Δεν είναι τυχαίο ότι πηγαίνω στην Πάτρα στο πατρικό μου και τρέχω πανικόβλητη πίσω από τη μάνα μου η οποία δεν έχει ζήσει την έλλειψή του και κλείνω τις βρύσες που αφήνει ανοιχτές. Η απάντησή της είναι πάντα «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με το νερό, εσείς έχετε» Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι όλοι θα έχουμε το πρόβλημα μια μέρα. Σήμερα είμαστε εμείς και τα ξερονήσια του Αιγαίου, αύριο θα είναι μια μεγάλη πόλη.
Ας προσέξουμε για να έχουμε στο μέλλον λοιπόν…
φωτό δανεικές από το νετ
Κική

17 comments:

Natassa said...

καλημέρα
πολύ ενδιαφέρον ποστ! μπορώ να σημειώσω κάτι? νερό μην αγοράζετε σε πλαστικό μπουκάλι, μόνο σε γυάλινο επιστρεφόμενο, και πιο καλό είναι και φανταστείτε όλοι να σταματήσουμε να αγοράζουμε πλαστικά ... επίσης εγώ έχω κάνει το εξής έχω βάλει σε ένα πολύμπριζο με διακόπτη και προστασία, την Tv το dvd και τον δέκτη φεύγοντας από το σπίτι απλά κλείνω το διακόπτη του πολύμπριζου. Πολύ πολύ ενδιαφέρον :) μπράβο Κική :)

Anonymous said...

Συνεχίζουμε το ενδιαφέρον αυτό θέμα:))
Ας συμπληρώσω κάτι που θυμήθηκα διαβάζοντας για το καλοριφέρ.
Αν έχουμε ατομική θέρμανση είναι προτιμότερο να το λειτουργούμε συνέχεια σε χαμηλή θερμοκρασία παρά να το αναβοσβήνουμε. Ακόμα και αν χρειαστεί να λείψουμε για πχ 10 μέρες , ρυθμίζουμε την θερμοκρασία στους 15 βαθμούς και το αφήνουμε ανοιχτό.
Μπορεί να φαίνεται ασύμφορο ομως κάνουμε ουσιαστικά οικονομία και δεν καίμε περισσότερο πετρέλαιο .

Anonymous said...

Ωραίο άρθρο!
Τί κάνουμε με τις παλιές μπαταρίες και τα παλιά/ληγμένα φάρμακα;Καταστροφικό όταν αυτά τα δύο είδη καταλήξουν στό χώμα τού πολύτιμου πλανήτη μας.

Anonymous said...

Για τις παλιές μπαταρίες υπάρχουν πλέον σε πολλά καταστήματα στην Ελλάδα ειδικά κουτιά για την ανακύκλωση τους , αναφέρεται στο ποστ της Κικίτσας και υπάρχει φωτογραφία του κουτιού.
Για τα φάρμακα να σας πώ κάτι που είδα και έμαθα εδώ (Γερμανία) και ίσως μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελλάδα.
Εδώ υπάρχει ένας γιατρός (σε άλλη πόλη ,τον είδα σε σχετικο ρεπορταζ στην tv) ο οποίος ενημερώνει τους ασθενείς του οτι αν τους περισεψει καποιο φάρμακο και πριν αυτό λήξει να το επιστρέφουν στο ιατρείο του ακόμα και αν ειναι μόνο μια ταμπλέτα. Εκείνος αυτά τα φάρμακα τα δίνει δωρεάν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προμηθευτούν (τα φάρμακα εδω ειναι πανάκριβα) . Φυσικά εχει απειρες μηνύσεις και δικαστήρια απο τις φαρμακοβιομηχανίες αλλα δεν πτοείται και συνεχίζει την παράδοση μιας και το ίδιο έκανε και ο πατέρας του.
Προσωπικά χτες μάλιστα αφού τελείωσε κάποια θεραπεία που έκανα ρώτησα την γιατρό μου και φυσικά δέχτηκε να πάρει πίσω τα χάπια που μου ήταν πλέον άχρηστα. Θα τα δώσουν στον επόμενο ασθενή που θα τα χρειαστεί .
Οπως έμαθα μεγάλη ανάγκη για φάρμακα έχουν ιδρύματα και στέγες διαφόρων ατόμων . Μήπως, κάπως να γινόταν και στην Ελλάδα ?

kiki said...

Natassa, και πολύ καλά κάνεις!

Λαμπρινή έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες.

Save the earth, όπως λέει και η Λαμπρινή, στη Γερμανία (μου λέει η Νέλλη) τα ληγμένα φάρμακα τα γυρίζουν πίσω στο φαρμακείο. Αυτά κι αν είναι χημικά. Δεν ξέρω που καταλήγουν μετά, δυστυχώς το πιθανότερο εκεί που λες. Εδώ αμφιβάλλω αν γίνεται αυτό. Αν πάω στο φαρμακείο και τα γυρίσω πίσω, το πιθανότερο είναι να με περάσουν για άλιεν και αν επιμείνω θα τα πάρουν και αφού κλείσει πίσω μου η πόρτα θα τα πετάξουν.
Δεν έπιασα καθόλου το θέμα απορρυπαντικά. Εκεί θα είχα επίσης να πω πολλά. Οι μανάδες μας χρησιμοποιούν τη χλωρίνη λες και είναι νερό και δε σκέφτονται ότι όλα αυτά τα απορρυπαντικά πάνε στις θάλασσές μας. Ειδικά η χλωρίνη που δεν ξεβγάζεται με τίποτα...Το πιο κουφό βέβαια είναι που ακούω πολλοί να τη χρησιμοποιούν ακόμα και στα πιάτα για να μη μυρίζουν!!! Μα αν είναι δυνατόν! ΔΕΝ ξεβγάζεται η χλωρίνη και είναι άκρως επικίνδυνη για τον οργανισμό.

Juanita La Quejica said...

Νομίζω ότι και σε κάποια super markets υπάρχουν οι ειδικές στήλες για ανακύκλωση μπαταριών.
Ο καλός μου εισηγήθηκε πέρισυ στο χώρο εργασίας του -επειδή περνά από εκεί πολύς νέος κόσμος- να βάλουν μία τέτοια στήλη και από τότε όλοι όσοι μπαίνουν στον χώρο αυτόν φέρνουν για ανακύκλωση όχι μόνο τις δικές τους, αλλά και τις μπαταρίες των ευρύτερων οικογενειών τους. Αυτό μας έκανε μεγάλη εντύπωση, ότι δηλαδή οι περισσότεροι περιμένουμε τελικά μια αφορμή για να πάρουμε κάποια θετικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, χρειαζόμαστε ένα μικρό "σπρώξιμο".

ΕΛΕΝΑ said...

Το θέμα είναι να αποκτήσουμε εμείς οι ίδιοι οικολογική συνείδηση και παιδεία.
Οσο για την ανακύκλωση,σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχτεί ότι το 60% των απορριμάτων ενός νοικοκυριού κανονικά ανακυκλώνεται, πολύ μεγάλο ποσοστό των σκουπιδιών μας δηλαδή.Το κάνουμε??? Οσο κι αν ενδιαφερόμαστε για την ανακύκλωση (και τον τελευταίο καιρό πιστεύω όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται) ελάχιστο ποσοστό των απορριμάτων μας ανακυκλώνουμε.

witchofdaffodils said...

καλημέρα,
επι του πρακτεου, σε αρκετα ΑΒ υπάρχουν κεντρα ανακυκλωσης γυαλιου, αλουμινιου, μπαταριών κλπ.

Όσον αφορά τα απορρυπαντικά, το σπίτι καθαρίζει εξίσου καλά με ένα μίγμα τριμμένου σαπουνιου(Αρκαδι), βορακα και σόδας. Για απολύμανση το ξυδι κάνει καλή δουλειά.

deli, μερσί για το λινκ για την κομποστοποιηση, έχω στειλει αρκετά mails και δεν έχω πάρει απάντηση, το δικό σου λινκ αναφέρει και προμηθευτες ειδικών κάδων. Τόσα υπολείμματα βοτάνων και λαχανικών θα κάνουν το καλύτερο λίπασμα.

popelix said...

Πολύ καλό το αρθράκι και σίγουρα αξίζει να το προσπαθήσουμε όλοι. Συμφωνώ με τη "μικρή σπρωξιά" η οποία μπορεί να κάνει θαύματα!

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση, ειδικά για τις μωρομανούλες που διαβάζουν αυτό το post: Θα θέλατε να απαλλάξετε τις χωματερές τις Ελλάδας απο έναν τόνο σκουπίδια η καθεμιά σας; Πώς σας φαίνεται η ιδέα;

Πρόταση: ΥΦΑΣΜΑΤΙΝΕΣ ΠΑΝΕΣ!!!

Πετάξτε τα πλαστικά και φορέστε στα μωράκια σας υφασμάτινες πάνες. Είναι οικολογικές, φιλικές προς το δέρμα, όμορφες και πολύ αποτελεσματικές. Τις πλένουμε στο πλυντήριο και με λίγη οργάνωση και καλή διάθεση η φροντίδα τους γίνεται παιχνίδι!

Άλλαξε και συ τον τρόπο που αλλάζεις το μωρό σου ;-)

Anonymous said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ.ΟΙ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (ΣΑΚΟΥΛΑ - ΚΑΔΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ) ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΩΣΤΑ.ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΕΠΙΣΗΣ (ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΖΗΣΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ)ΠΡΟΣΦΕΡΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΙΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΕΝΕΣΕΙΣ ΟΣΕΣ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ (ΤΙΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ)ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΗΘΕΛΕ ΚΑΝΕΙΣ!!!! ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΒΡΩ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ!!!!! ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΔΑΞΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥΣ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

elie said...

Δείτε το Update στο ενημερωτικό post για το Ecofestival 2007. Αρκετές από τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί πραγματεύονται θέματα που θίγονται στα πρόσφατα posts των μελών και φίλων του blog.

Anonymous said...

Εγώ πάλι θα μιλήσω για το νερό. Kική μου έχεις απόλυτο δίκιο. Κι εμείς στο νησί έχουμε ΤΡΟΜΕΡΟ πρόβλημα με το νερό.
Το νερό που μας παρέχει η Δημόσια Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΧ) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΙΜΟ. Εκ περιτροπής ο Δήμος «δίνει» νερό κάθε δύο μέρες (το καλοκαίρι μέρα παρά μέρα). Το νερό αυτό το «μαζεύουμε» σε τάγκια (μεγάλα ντεπόζιτα πλαστικά ή σιδερένια) τα οποία τα έχουμε στις ταράτσες των σπιτιών και το χρησιμοποιούμε μόνο για οικιακή χρήση.
Πόσιμο νερό μόνο από πηγές. Γεμίζουμε μπετόνια και από αυτό θα πιούμε και θα μαγειρέψουμε ακόμα και θα ξεβγάλουμε τα δόντια μας. Πολλές φορές αρκετές πηγές σφραγίζονται γιατί από αναλύσεις που γίνονται φαίνεται ότι ο υδράργυρος είναι έως και 2-3 φορές πάνω από το κανονικό.
Γι αυτό και ο καρκίνος θερίζει μικρούς και μεγάλους.
Τώρα πολλά νοικοκυριά στη Χώρα παίρνουν εμφιαλωμένο νερό το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τον προϋπολογισμό τους.
Πολλές φορές φωνάζω στις κόρες μου να κλείνουν τις βρύσες γιατί δεν έχουμε νερό. Η απάντηση της μικρής (6 χρονών) είναι η εξής: «Μα μαμά εδώ έχουμε νερό. Δεν είμαστε στη Χίο.» Πέρσι είχαν πάει, με το νηπιαγωγείο, στο μουσείο ανακύκλωσης από τότε μας «επέβαλε» να έχουμε στο σπίτι σακούλα όπου πετάμε μέσα τα χαρτιά, ενώ σε οτιδήποτε ψωνίζουμε από το ΣΜ ψάχνει να δει αν έχει πάνω το σήμα της ανακύκλωσης.
Το ποιο φοβερό…. Δεν έχει αφήσει μπαταρία για μπαταρία στο σπίτι. Όπου βρει τις μαζεύει, τις βάζει στο τσαντάκι της και όταν βγούμε και περνάμε μπροστά από τον Γερμανό τις βάζει στο σταντ για την ανακύκλωση.
Όταν όμως λέμε όλες τις μπαταρίες εννοούμε όλες τις μπαταρίες…. Έβγαλε ακόμα και αυτές από το ξυπνητήρι !!!!!

heart n soul said...

hungry for life πραγματικά σήμερα, μ'αρέσει αυτή η πείνα! Η δικιά μου πρόταση: μερικές όμορφες, μεγάλες, ανθεκτικές τσάντες για να τις παίρνουμε μαζί μας όταν πάμε για ψώνια και να μη χρησιμοποιούμε τις πλαστικές. Καλή η ανακύκλωση (άλλα έχει κι αυτή το κόστος της, τη ρύπανσή της, αλλού είναι ανεφάρμοστη ή ανύπαρκτη κλπ)ακόμα καλύτερη η πρόληψη: προσπαθούμε να αγοράζουμε προϊόντα με όσο το δυνατό λιγότερη συσκευασία για να πετάμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκουπίδια. Δούλεψα κάποτε σε ένα πρόγραμμα ανάλυσης και καταμέτρησης οικιακών αποβλήτων και με σόκαρε ότι το Νο 1 σκουπίδι σε ποσότητα ήταν αυτό που πιάνει λιγότερο το μάτι σου, τα σελοφανο-ζελατινο-πλαστικοειδή περιτυλίγματα. Think before you buy. Μπισκότα σε τρία περιτυλίγματα; Γιατί; Φτιάχτα μόνος σου, τόσες συνταγάρες έχει το σάιτ! :)
(ιδέες για καθαρισμό με ξύδι εδώ:http://mysaltnseagullfather.blogspot.com/2007/10/blog-post_14.html)

kiki said...

Juanita, αν ψάξουμε βρίσκουμε. Κι εγώ πριν αρχίσει να με ενδιαφέρει δεν πρόσεχα τις στήλες για τις μπαταρίες. Τώρα βλέπω πως υπάρχουν παντού.

Έλενα έτσι είναι. Το θέμα ειναι να αποκτήσουμε εμείς οι ίδιοι οικολογική συνείδηση και παιδεία. Μεγάλη κουβέντα είπες!

Μαγισσούλα, χαίρομαι που βρηκες τους κάδους κομποστοποίησης. Είναι χρήσιμοι.

Ποπελίξ, μακάρι! Όποιος έχει χρόνο και κουραγιο ας το κάνει κι αυτό. Όταν γέννησα η διπλανή μου είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει πάνες. 2 μέρες άντεξε. Πρώτη φορά μάνα, δεν είχε χρόνο ούτε για να φάει. Τη 2η μέρα κατέληξε στις έτοιμες πάνες...

Αναστασία, οι μεγάλοι δεν προσαρμόζονται και οι μικροί δε μαθαίνουν...

Ελι, ευχαριστούμε. Χρήσιμες πληροφορίες!

Χια μου εσύ μπορείς να καταλάβεις πως νιώθουμε εδώ. Κι εμείς με τα εμφυαλωμένα ζούμε τα οποία χρυσοπληρώνουμε. Εγώ δε μπορώ να πιω και από πηγές γιατί ούτε τις εμπιστευομαι ούτε μου αρέσει η γεύση τους. Να μη σας πω δε τι εκμετάλευση πέφτει εδώ από τις υδροφόρες. Αν δεν το ζήσεις δεν το καταλαβαίνεις. Στη χώρα το καλοκαίρι κάθε 2 μέρες νερό. Τρέχα να βάλεις πλυντήρια κλπ κλπ. Τα καλοκαίρια, το 1ο πράγμα που κάνουμε είναι να πλυθούμε και αμέσως μετά να δούμε αν έδωσε νερό στα ντεπόζιτα...

Heart αφού σε καλωσορίσω σα μέλος πια του hungry for life, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου γι' αυτό που λες για τα μπισκότα κλπ. Κι εγώ είμαι της άποψης οτι ό,τι μπορείς να φτιάξεις μόνος σου, κάνε το. Και πιο υγειινά είναι, και την τσέπη σου σώζεις και το περιβάλλον από τα περιττά απορρίματα.

popelix said...

Oneiromageiremata,

Και εγώ ούτε πολύ χρόνο έχω, ούτε πολύ κουράγιο (εργαζόμενη μάνα δύο τέκνων) αλλά η χρήση υφασμάτινης πάνας θέλει κυρίως οργάνωση και ενημέρωση για την σωστή χρήση και φροντίδα. Το ίδιο ισχύει και για την εξοικονόμηση ενέργειας η οποία δεν χρειάζεται να είναι βραχνάς αλλά να γίνει μια ευχάριστη συνήθεια.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά στα επόμενα posts:
http://popelix.blogspot.com/2007/11/blog-post_02.html
http://popelix.blogspot.com/2007/10/blog-post_24.html

kiki said...

Ναι, οργάνωση καλή θέλει και τίποτα άλλο...

Anonymous said...

sthn Ollandia epistrefoume ta farmaka sto farmakeio!!enas stous 10?-stous 50??-stous 100??? den gnwrizw!!!kathws kai to ladi apo to thgani,friteza,klp,se kado tou super-market!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...