Saturday, December 15, 2007

Σαλεεεεεεεεεεεεεεεεεεεέπι

...Κι αφού η Σταχτοπούτα ντερλίκωσε ένα τόνο κολοκυθοπαγωτό βραδιάτικα για να ξεχάσει τον πόνο της για τον πρίγκηπα, αποκοιμήθηκε στον καναπέ βλέποντας "Το φάντασμα των Χριστουγέννων" του Ντίκενς και ξυπνάει το πρωί μες στο βήχα. Εμ χρυσή μου...τι ήθελες το παγωτό Δεκεμβριάτικα; Αχ...και μου το ΄λεγε η μανούλα μου όσο ζούσε, σκέφτηκε..."Άσε τα παγωτά κοριτσάκι μου για το καλοκαίρι..." Αλλά ποιος ακούει τις μαμάδες;
Γκούχου γκούχου, γκούχου γκούχου...τι να πιω για να στανιάρω και να έρθουν στα συγκαλά τους τα λαιμά μου; Σαλέπι!
Τυλίγεται με ένα κασκόλ, βάζει και το τσιτάκι της το σταχτογεμισμένο, και βγαίνει τσάρκα στην παγωμένη γειτονιά για να βρει τον σαλεπιντζή!
Κάνει δυό γύρες, να 'σου ο σαλεπιντζής:
Σαλέεεεεεεεεεεεεεεεεεεπι...φώναζε.
Πάει κοντά και του ζητάει ένα ποτηράκι σαλέπι.
-Έχετε να με πληρώσετε μανδάμ; Διότι από εμφάνιση δε σας κόβω να μπορείτε.
-Ξέρετε...δεν έχω...Μα θα σας τα χρωστάω! Όταν γίνω πριγκίπισσα...θα...
-Ακούστε μανδάμ. Ζούμε και σε χαλεπούς καιρούς, πάει να αλλάξει και το ασφαλιστικό, έχω και 5 στόματα να θρέψω. Ποιους πρίγκιπες και πριγκίπισσες μου τσαμπουνάς; Είσαι κι εσύ απ' αυτές που σου τάξαν λαγούς με πετραχείλια; Βερεσέ, δεν δίδω. Αν έχεις να με πληρώσεις, έχει καλώς.
-Γκούχ, γκουχ....τι κακός που είστε...όταν γίνω πριγκίπισσα θα σας δείξω εγώ...
-Κι όταν γίνω κι εγώ πάπας της Ρώμης επίσης...Α πάγαινε κερά μου και βρες καμιά συνταγή και φτιάξε μόνη σου...ααααααααααααμα πια.....
Τι να κάνει η έρμη. Μαζεύει την αξιοπρέπειά της και φεύγει. Και πεισμώνει. Και ξεσηκώνει όλο το σπίτι να βρει συνταγή για σαλέπι. Και θυμάται τις συνταγές που έχει κρατήσει η μανούλα.
Ανακαλύπτει μια από το περιοδικό Vita (πολυ το εκτιμούσε αυτό το περιοδικό η μαμά) και μια και δυο ξεκινάει να φτιάξει το σαλέπι της...
Σαλέπι (μαλακώνει το λαιμό και ελευθερώνει τη μύτη)
1 φλυτζάνι νερό
2 γαρυφαλλα
λίγη κανέλλα
λίγη πιπερόριζα σε σκόνη
1 κουτ. γλ. ζάχαρη (ή περισσότερη αν θέλετε πιο γλυκό το ρόφημά σας για να πάνε οι πίκρες κάτω)
σαλέπι στη μύτη του κουταλιού
Γκουχ γκουχ...ας το φτιάξουμε
Βράζουμε το νερό μαζί με τα γαρύφαλλα και τη ζάχαρη
Κατεβάζουμε το νερό από τη φωτιά και προσθέτουμε το σαλέπι. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το σαλέπι πρέπει να είναι ελάχιστο αλλιώς το ρόφημά μας θα γίνει πυκνό σα ζελέ.
Αρωματίζουμε προαιρετικά με πιπερόριζα και κανέλλα.
Πίνουμε το ρόφημα πολύ ζεστό. Βγαίνουμε στο μπαλκόνι (με κασκόλ), κρατώντας το φλυτζάνι στο χέρι και ψάχνωντας με τα μάτια τον σαλεπιντζή για να του μπούμε στο μάτι.
Ξαναμπαίνουμε μέσα (αφού του μπούμε στο μάτι) γιατί με τέτοιο κρύο δε μας σώζει ούτε το σαλέπι.
Που θα βρείτε σαλέπι; Υποθέτω στα μπαχαρτζίδικα. Φυσικά δεν έχω φτιάξει ποτέ μου σαλέπι αλλά με προκάλεσε η Heart n soul που μου εξιτάρισε τη φαντασία μου, γι' αυτό και δεν έχει φωτό.
Και μια και είπαμε τη συνταγή, ας πούμε και δυό λόγια για το σαλέπι.
Το σαλέπι είναι μια σκόνη που προέρχεται από τους βολβούς ενος είδους άγριας ορχιδέας, του "σερνικοβότανου" όπως το λέει ο λαός, και χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών (παγωτό καϊμάκι) ή γίνεται ρόφημα.Ο μύθος λέει ότι το φυτό πήρε το όνομά του από τον Όρχι, το γιο μια νύμφης και ενός σάτυρου, ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν κατά τη διάρκεια των Βακχικών Μυστηρίων, αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια (ου να χαθεί!).
Φωτό από το χτεσινοβραδινό χαλάζι που επί 15 λεπτά έπεφτε στη Ζάκυνθο (ή αν θέλετε, από το δρόμο μέσα στον οποία η πτωχή πλην τίμια Σταχτοπούτα, έψαχνε τον σαλεπιντζή)
Καλό σκ
Κική

26 comments:

heart n soul said...

:))))))))))))))))))))))))))))))))))
oneiromageiremata διαπρέψατε!
σταχτοπούτες, σαλέπια, χαλάζια,παγωτά, βιασμούς, νύμφες, σάτυρους, Ντίκενς,το ασφαλιστικό, όλα τα 'χει αυτό το σουρεάλ σάιτ πια?:)
ΥΓ: αναρωτιόμουν τι έδειχνε η φωτό και εσοκαρίσθην όταν διάβασα! πάει παρέα με τον τυφώνα της Ηγουμενίτσας (!) φώτο της cook the book

kiki said...

Όλα τα είχε ο μπαξές. Μέχρι και τον Αλογοσκούφη έβαλα μέσα...χαχαχα! Δε φταίω. Μου έδωσες καλή πάσα (ακού κει έκανε την κολοκύθα παγωτο...!!!)

heart n soul said...

oneiromageiremata θα σας μετονομάσω σε Μπέκαμ!

Juanita La Quejica said...

Νυμφοσατυράκι είναι δηλαδή ο Όρχις; Άει στο καλό!
Ιδιαιτέρως επιμορφωτικό αυτό το κείμενο, Κική, τί να πω; Ευχαριστώ για την πολύπλευρη αντιμετώπιση του θέματος!
Τελικά, αυτή η Σταχτοπούτα δίνει ρέστα από χθες βράδυ!

H.Constantinos said...

Κυρίες και κύριοι, το sequel του επικού δράματος "Η Σταχτοπούτα στο Hungry", που συγκίνησε κοινό και κριτικούς, βρίσκεται πλέον στις αίθουσες!

Η πρωταγωνίστρια, αποκαμωμένη από την ακατάσχετη συχνοουρία που της προκάλεσαν οι πολλαπλές σόδες που ακολούθησαν το ντερλίκωμα με κολοκυθοπαγωτό, απελπισμένη από την ανθρώπινη αδιαφορία, κλονισμένη από την αρρώστια στα λαιμά της που προκάλεσε το προαναφερθέν μοιραίο κολοκυθοπαγωτό, αναζητά την ελπίδα και την λύτρωση σε ένα φλυτζάνι σαλέπι...

Μή το χάσετε!!

Anonymous said...

Καλέ τί νούμερο παπούτσι φορούσε αυτή η Σταχτο(μ)πούτα;
Τα χνάρια μεγάλα φαίνονται...

Μάγια said...

χαχαχαχαχα!!! τέλειο!! :)))

υγ: σαλέπι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!

Μάγια said...

χαχαχαχαχα!!! τέλειο!! :)))

υγ: σαλέπι δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!

kiki said...

Χαρτ...:-)))

Χουανίτα...μπορώ να συνεχισω:
Ο Θεόφραστος ήταν ο 1ος που κατέγραψε το φυτό αυτό και του έδωσε το όνομα "ορχιδέα" λόγω του σχήματος των βολβών του και του μύθου που το συνοδεύει. ΤΩΡΑ έχουμε ξεφύγει, ναι! χαχα!

Κωνσταντίνε, πάρε πορπ κορν και κάθισε...

Ρωξάνη!!! Τστστσ... Γλύστραγε λέμε! Χαλάζι ήταν! Το κοριτσάκι, από τη γλύστρα, ξεκινούσε το χνάρι της από 37 και έφτανε 45...Λίγη φαντασία παρααλώ...λίγη φαντασια! Χαχα!

kiki said...

Μάγια, ούτε εγώ! Η άπονη χαρτ όμως;

ΕΛΕΝΑ said...

Εχθές πήγα να δω την βαφτιστήρα μου την Εύα, και της πήγα για δωράκι (αυτό ήθελε) την Σταχτομπούτα με την άμαξά της. Η Εύα είναι μια δίχρονη μαφία, πανέμορφη και πανέξυπνη (καλά, από πού θα έπαιρνε το παιδί?? - λέμε τώρα:P). Μόλις λοιπόν είδε την Σταχτομπούτα με τα ροδαλά και κατακκόκινα μαγουλάκια της (παρ' όλη τη φτώχεια και την μιζέρια της), μου είπε:
-Νονά, η Σταχτομπούτα αρρώστησε και κοκκίνισαν τα μάγουλά της
-Πως αρρώστησε Ευάκι μου?? την ρώτησα
-Γιατί μάλλον έφαγε παγωτό, μου είπε
(προφανώς η Εύα είχε φάει παγωτό χειμωνιάτικα και είχε αρρωστήσει)
Πού να ήξερα λοιπόν χθες ότι υπεύθυνη για την Σταχτομπούτα της Εύας ήταν η heart και ότι το φάρμακο το είχε η Κική??

heart n soul said...

εδώ άπονη!
λοιπόν θα έλεγα δε το ξανακάνω, αλλά μετά σκέφτομαι ότι πρέπει να επωμισθείτε τις ευθύνες σας oneiromageiremata, δε μπορείτε να μας ξεσηκώνετε έτσι και μετά να περιμένετε να μην κάνουμε τίποτα!:) Μάγια τραβηχτείτε Ομόνοια και γενικά κέντρο (Κοτζιά, Μοναστηράκι κλπ), αν είσαστε Αθήνα και θα βρείτε σαλεπιτζή.
Καλά, δεν έχει σαλέπι στο Τζάντε?
ΥΓ:Ρωξάνη, αυτό θα πει παρατηρητικότητα!:)
Και η διαφήμιση του Κωνσταντίνου είναι πρώτης ποιότητας!

heart n soul said...

έλενα, άι ντοντ μπιλίβ δις!!!!!!!!!

Anonymous said...

χαχαχα Πολύ μου αρέσουν τα παραμύθια :)) Πασπαλισμένα με γλύκα και μυρωδιές απο κανέλα και γαρίφαλο :))
Ωραίο Χριστουγεννιάτικο κλίμα !!

Anonymous said...

Παρατηρητικότητα; μμμμ ίσως, φαντασία πάντως μηδέν.
Έχω δοκιμάσει σαλέπι από Ομονοιακό Σαλεπιτζή πριν χρόνια, μετά από ξενύχτι, αλλά δεν έλεγε τίποτε... Το αραιώνουν για να αυγατίσει και είναι ψιλοάνοστο.
Το χειροποίητο και μάλιστα από της Κικής τα χεράκια θα έχει άλλη νοστιμιά.
Μήπως, κάποια στιγμή, πρέπει να οργανώσουμε καμμιά blogoεκδρομή προς το νησί να μας δει η Κική όλους μαζεμένους να "πάθει";
Τί λέτε;

heart n soul said...

ρωξάνη θέλει και ρώτημα?:)

kiki said...

Έλενα, στο μυαλό της είμαστε!

Χαρτ, θα υποστώ τις συνέπειες...

Λαμπρινή, κάνουμε ο,τι μπορούμε!

Ρωξάνη, καλή ιδέα. Πείτε το μόνο να φτιάξω σαλέπι...

Χαρτ, τη σκούφια σας πετάτε ε; :-)))

heart n soul said...

πάλι χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζω! είναι όμως που από τη μια βρήκα πρόθυμους συνενόχους, κι από την άλλη που είδα τις υπέροχες ζακυνθινές φωτο σας στο μπλογκ σας και μου 'ρθε μια πεθυμιά, πέρασα 2 μέρες βλέπετε το καλοκαίρι στο νησί σας, κι είναι πρόσφατες οι αναμνήσεις. Θέτε και τρίτο λόγο? τα ονειρομαγειρέματά σας! can you blame me?:))

Anonymous said...

eimai afwnh!!!ayto den einai ena aplo blog!!!me syntagoules!!!
ayto einai mia thaumasth texnh!!!mageirikhs!!!zaxaroplastikhs!!!
logotexnias!!!grafete oles sas kopeles mou,toso omorfa,toso thaumasta!!!oso kai oi Agies meres pou perimenoume!!!sas kamarwnw kai sas agapw!!!filakia apo kardias!!!
kleiw!!!sthn ugeia mas!!!
sthn ugeia olwn mas!!!

kiki said...

Heart dear, όλοι οι καλοί χωράνε, πόσο μάλλον πάνω σε ένα νησί. Μια χαρά θα περνούσαμε άλλωστε. Θα φτιάχναμε και παραμύθια με Σταχτοπούτες και σαλέπια! χαχα!
Ώστε ήσουν εδώ το καλοκαίρι;
Put the blame on me babe!

Κλειώ, είδες; Έχουμε ξεφύγει λιγουλάκι...χαχα!
Καλές γιορτές να έχεις!

Anonymous said...

Έχει και σαλεπιτζή στο Ζάντε; Έκπληκτος!
(Ωραίο κείμενο...)
Εγώ τέτοια μέρα (Χρόνια σας Πολλά) δοκίμασα πρώτη φορά ένα γλυκό φριτάτα ή κάπως έτσι.. χάλια ήταν πάντως. (Ξέρεις αυτό που κάνουν στο τηγάνι και το πωλούν στο δρόμο)
Άσε που είχα πάθει και το εξής την πρώτη φορά που έτυχα τέτοιες μέρες να είμαι για δουλειά. Παραμονή, είμαι στην Ρώμα και προς το μεσημεράκι αρχίζουν πυροβολισμοί από παντού!!! Από όλα τα μπαλκόνια γύρω μας!!!
-Τι έγινε; λέω στσε έναν ντόπιο που περπατούσε μπροστά μου.
- Σηκώθηκε ο Άγιος!!! απαντά.
- Τι έγινεεεεεε; λέω. Μέχρι να μου εξηγήσει είχε πολύ πλάκα.

kiki said...

Σαλεπιτζή στη Ζάκυνθο;;; χα! Ούτε σε φωτογραφια Γιάννη μου!!!
Ευχαριστώ (για το κείμενο).
Καλά, έχει πολύ πλάκα το γεγονός που περιγράφεις. Έτσι γίνεται πράγματι στις 11 η ώρα την παραμονή της γιορτής που "βγαίνειο Άγιος". Πυροβολισμοί, καράβια σφυράνε, όλα τα καλά. Αν δεν ξέρεις τι συμβαίνει, αναρωτιέσαι μην κηρύχτηκε πόλεμος...

Penelope said...

Και επειδή όπως γυρίζει...μυριζει! Και όποιος ψάχνει...βρίσκει! Για ρίξτε μια ματιά στην διεύθυνση http://www.megamarket.gr/-p-24962.html, για όποιον θέλει να αποκτήσει σαλέπι on line.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Με χιόνι στο Μοναστηράκι, πριν κάτι χρονια.... ήταν τέλειο

Φιλίκα Γλαρένιες αγκαλιές

witchofdaffodils said...

και που θα αγοράσουμε συτό τον Ορχι μανδάμ;)

kiki said...

Πηνελόπη, ευχαριστούμε!

Φ.Μ. Φιλιά!

Μανδάμ μάγισσα, τον Όρχι ψάχνετε ή το σαλέπι; Να με συνοδεύσετε εκεί που είπαμε τις προάλλες και θα βρούμε κι απ' αυτό...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...