Wednesday, December 19, 2007

ΠΟΛΩΝΙΑ (ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΚΡΑΚΟΒΙΑ) ΜΕΡΟΣ Α

ΠΟΛΩΝΙΑ (ΒΑΡΣΟΒΙΑ – ΚΡΑΚΟΒΙΑ) ΜΕΡΟΣ Α
Αφήστε για λίγο τις κατσαρόλες και τα ταψιά σας και πάμε ταξιδάκι. Επαγγελματική υποχρέωση με πήγε την προηγουμένη εβδομάδα στην Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας. Δύο έξτρα μέρες απαραίτητες για μια μικρή γεύση του τόπου.ΚΡΑΚΟΒΙΑ. Μιας και βρισκόμασταν στην Βαρσοβία αποφασίσαμε να κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή νότια, στην Κρακοβία, με τραίνο. Κεντρικός σταθμός Βαρσοβίας. Καμία ταμπέλα στα Αγγλικά και οι υπάλληλοι να μην μιλούν τίποτε άλλο από Πολωνικά. Στο information desk κανείς. Ιδρώσαμε να βρούμε άκρη. Ευτυχώς πετύχαμε δύο κοπέλες φοιτήτριες που μας βοήθησαν Και διαπιστώσαμε ότι για να βρεις κάποιον να μιλάει Αγγλικά η ηλικία πρέπει να είναι γύρω στα 30. Ας είναι. Το τραίνο άνετο και πεντακάθαρο μας αποζημίωσε. Σε 3 ώρες ήμασταν στον προορισμό μας.Και ορισμένα στοιχεία προκειμένου το ποστ να εχει και επιμορφωτικό χαρακτήρα. Η Κρακοβία (πολωνικά: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków) είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Στο παρελθόν υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας. Εκτιμάται ότι το 2004 είχε πληθυσμό 780.000 κατοίκων (ή 1,4 εκατομμύρια λαμβάνοντας υπόψη τα περίχωρα της πόλης). Κατά τον 11ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα της Πολωνίας. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή κατά τη δυναστεία των Γιαγκελλώνων (1386 - 1572). Κατά το 1609 αρχίζει η παρακμή της με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στη Βαρσοβία από το Σιγισμούνδο το Γ'. Απ' το 1815 μέχρι το 1846 αποτελούσε ανεξάρτητη δημοκρατία κάτω από ρωσική κυριαρχία. Το 1846 ανακτήθηκε από την Αυστρία και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε στην Πολωνία. Η παλαιά πόλη Krakσw έχει πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα του Krakσw έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρώ, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων.

Η Κρακοβία είναι η μοναδική πόλη της Πολωνίας που δεν βομβαρδίστηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται μία από τις ομορφότερες διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης συγκρινόμενη με την Πράγα, την Μπρύζ κ.λπ.
Ξεκινήσαμε την βόλτα μας από το λόφο του Βάβελ με το περίφημο Βασιλικό Κάστρο και τον καθεδρικό ναό με βολτίτσα στο εσωτερικό και των δύο κτισμάτων. Το συγκρότημα όλο μια ζωγραφιά, θέα της πόλης και ο Βιστούλας να κυλάει τα νερά του από κάτω. Κάναμε και την παλικαριά να ανεβούμε στο καμπαναριό για καλύτερη θέα. Χμ ένα παράθυρο υπάρχει εκεί και άμα είστε κλειστοφοβικοί αφήστε το καλύτερα.
Περπατώντας κατηφορίσαμε και ακολουθήσαμε (αντίστροφα όμως) την διαδρομή που ακολουθούσαν οι βασιλείς για τη στέψη τους, οδό Grodzka, κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης, την πλακόστρωτη οδό Florianska και καταλήξαμε στο γοτθικό Barbacan, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό φρούριο του 15ου αιώνα, και τέλος η επιβλητική Πύλη Florian, το μοναδικό τμήμα της οχύρωσης της πόλης που σώζεται σήμερα.Η παλιά πόλη, ή Stare Miasto, περικυκλωμένη από ένα σύνολο καταπράσινων κήπων και πάρκων, γνωστών ως Planty, στη θέση της μεσαιωνικής οχύρωσης, αποτελεί ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της Κρακοβίας. Πλακόστρωτοι δρόμοι που σφύζουν από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας, μοναδικά δείγματα γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής που δένουν αρμονικά με σύγχρονα καταστήματα, κεφάτα café και εστιατόρια και σχεδόν παντελής έλλειψη αυτοκινήτων συνθέτουν την εικόνα - πρότυπο της ευρωπαϊκής πόλης.
Όταν φθάσαμε στην πλατεία Rynek Glowny 3:30 το απόγευμα είχε νυχτώσει και το σκηνικό παραμυθένιο. Μόνο που οι φωτο μου δεν είναι καλές από αυτό το κομμάτι. Ο πύργος του Δημαρχείου και απέναντι η γοτθική βασιλική Mariacka με το σαλπιγτή να ανακοινώνει μελωδικά την ώρα. Στο κέντρο της πλατείας η πολύ όμορφη αναγεννησιακή σκεπαστή παλιά υφασματαγορά Sukennice που σήμερα στεγάζει κιόσκια που πουλάνε μπιχλιμπίδια και κυρίως αντικείμενα από κεχριμπάρι που το βλέπετε παντού όπως και διάφορα ξύλινα αντικείμενα. Στην πλατεία ήταν στημένη μια όμορφη Χριστουγεννιάτικη αγορά. Σ’ έναν κιόσκι έψηναν στα κάρβουνα κάτι τυράκια που μας έσπασαν τη μύτη. Δεν αντέξαμε και δοκιμάσαμε. Ελαφρά καπνιστά μαστιχωτά ονόματι Escypec σερβίρονταν με γλυκόξινη σάλτσα από cranberries. Μιαμ…Πιο κάτω βεβαίως και εφοδιαστήκαμε ζεστό κρασί με μπαχαρικά . Το κρύο τσουχτερό και χρειαζόταν. Γεμάτοι οι πάγκοι με ζωάκια μικρά αλλά και μεγάλα φτιαγμένα από χόρτο. Καταλήξαμε σε συμπαθητικό ταβερνάκι όπου δοκιμάσαμε ποικιλία pierogi, είδος ραβιόλια γεμισμένα με διάφορα. Συνήθεις γεμίσεις με τυρί και πατάτα, με σουκρούτ (λάχανο σε αλμη) και μανιτάρια και τέλος με πικάντικο κιμά. Σερβίρονται απλώς βρασμένα ή και περασμένα μετά από το τηγάνι με βούτυρο. Ε και κλασικό πιάτο χοιρινό με συνοδεία σουκρούτ (το βρίσκεις παντού) και μπόλικη σάλτσα χορσραντις δίπλα. Επιστροφή στην Βαρσοβία αργά μισοζαλισμένοι από το μπόλικο κρασάκι που καταναλώσαμε. Έπεται η συνέχεια για την πρωτεύουσα

8 comments:

Anonymous said...

Γειά σου Σταυρούλα με τις ωραίες περιγραφές σου!
Πολύ "ζωντανή" η ξενάγηση και σχεδόν μου μύρισε το τυράκι...
Αναμένω την συνέχεια.

Anonymous said...

Stayroula!!naxeis panta kala taksidia epagkelmatika kai mh!!
gia na taksideuoume kai emeis mazi sou!!!me thn perigrafh thn istoria kai tis panemorfes ffwtografies sou!!!
oso gia to tyraki!!!ekana kai egw thn idia skapsh,Gianni..mou murise!

kiki said...

Πολύ ωραίο το οδοιπορικό Σταυρούλα. Όμορφες εικόνες κα;ι περιγραφές. Περιμένουμε συνέχεια.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ said...

Ξέχασα να ανφέρω ότι το κουκλάκι - δράκος είναι η μασκώτ της Κρακοβίας και το βρίσκεις παντού σε ότι εκδοχή μπορείς να φανταστείς.

Anonymous said...

Καλοτάξιδη να σαι πάντα Σταυρούλα :)))
Πολύ ωραίες εικόνες και ωραία η περιγραφή σου :)

Juanita La Quejica said...

Πάντα όμορφα ταξίδια!
Αυτές τις νοστιμιές πολύ τις λιγουρεύτηκα όταν τις πρωτόειδα!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλοτάξιδη να σαι πάντα Σταυρούλα και να μας μεταφέρεις τις τόσο ενδιαφέρουσες εντυπώσεις σου από τα ταξίδια σου:))

Αγγελική Ν said...

Σταυρούλα, τι ωραία αφήγηση και τι φωτογραφίες!
Πάντα ονειρεμένα ταξίδια να κάνεις και να μας βοηθάς να ακολουθούμε νοερά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...