Thursday, December 27, 2007

Τάρτα Μελιτζάνας


Τούτες τις μέρες που όλο και συναντάμε φίλους και συγγενείς, όλο και σε κάποιο τραπέζι θα βρεθούμε, όλο και κάποια επίσκεψη θα πάμε, καλό θα είναι αν η νοικοκυρά του σπιτιού το δέχεται (είναι σημαντικό αυτό που σας λέω) να προσφέρετε μια όμορφη τάρτα μελιτζάνας ή κάποια άλλη εκδοχή που να σας ταιριάζει.
Τι θα χρειαστείτε λοιπόν:

2 μελιτζάνες μέτριες που θα πλύνετε καλά, θα τις κόψετε στην μέση (του μήκους) θα τις αλατίσετε και θα τις αφήσετε μια ωρίτσα να ξεπικρίσουν. Θα τις ξεπλύνετε και μετά μ’ ένα μαχαιράκι θα κάνετε τρυπούλες όπου θα βάλετε μέσα κομμάτια σκόρδου. Θα τις βάλετε στο γκρίλ ή στον φούρνο μικροκυμάτων για να μαραθούν περίπου 12-15 λεπτά.
Στην συνέχεια, αλέθετε τις μελιτζάνα με τα σκορδάκια και 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο multi. Τον πολτό τον ανακατεύετε, μ’ ένα μεγάλο καρότο που το έχετε τρίψει στον τρίφτη, ένα μικρό ματζάκι μαϊντανό (τραβάει την πολύ μυρωδιά του σκόρδου), ένα αυγό, 2 καλές κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό, τυρί της αρεσκείας σας τριμμένο στο χοντρό μέρος του τρίφτη (εγώ στην τελευταία εκδοχή, που άρεσε, έβαλα λίγο καπνιστό και λίγο έμενταλ, πάει ωστόσο πολύ ωραία και η φέτα όχι πολύ αλμυρή ή μια ξυνομιζύθρα) ένα κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο και λίγο μαύρο πιπέρι.

Προθερμένετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς
Έχετε ετοιμάσει την ζύμη της τάρτας, σύμφωνα με οδηγίες που ήδη έχουμε γράψει και στο παρελθόν σε άλλες τάρτες (ακόμη και από την προηγούμενη μέρα) την στρώνετε σε μια ταρτιέρα ή σε φόρμα με έλασμα, τρυπάτε την επιφάνεια μ’ ένα πιρουνάκι σε αρκετά σημεία και την ψήνεται για 5-10 λεπτά χωρίς την γέμιση. Την βγάζετε απλώνετε καλά την γέμιση μελιτζάνας, να πάει παντού και πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυράκι ή σκόνη μανιταριών (αν έχετε, όπως είχα εγώ – ευγενικό δώρο του φίλου μας του Γιάννη) και ψήνετε μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 30 λεπτά).
Την βγάζετε και αφού κρυώσει ελαφρώς αφαιρείτε το τσέρκι της φόρμας. Σερβίρετε ή μεταφέρετε το δώρο σας στο σπίτι που σας έχουν προσκαλέσει.

Χρόνια Πολλά και Καλά σε όλες και όλους, με το Καλό η Νέα Χρονιά.

7 comments:

Juanita La Quejica said...

Α! Είσαι απίθανη! Ήθελα να σου ζητήσω τη συνταγή γιατί μου φάνηκε υπέροχη, αλλά με πρόλαβες. Ίσως δεν βάλω καρότο όταν την φτιάξω, να το αντικαταστήσω λες με κολοκύθι;
Τη ζύμη θυμάσαι που την έχεις γράψει; Για να τα σώσω μαζί; Κορυφαία αυτή η βάση! Αλλά και τα τυριά με το γιαούρτι και το σκόρδο... τί να σου πω; Το hit σου είναι νομίζω τελικά οι τάρτες και οι πίττες!

ΕΛΕΝΑ said...

Geia sou Penelopaki me tis yperoxes tartoules sou!!!
Kala leei i Jua (Jua filakia), oi tartes einai to hit sou!!
Filakia polla apo ta ...ksena:)))

Penelope said...

Juanita, στην τάρτα με τα λαχανικά είχα γράψει το πως φτιάχνουμε την βαση (απο την προηγούμενη μέρα), ισχύουν τα ίδια και γι' αυτήν την περίπτωση. Μπορείς να βάλεις κολοκύθι, αλλά υπάρχει μια διαφορά, το κολοκύθι ωμό (γιατι το καρότο σε τούτην είναι ωμό) θα το βρίσκεις πολύ άνοστο στο δόντι. Πρέπει να το σωτάρεις ελαφρά. Αλλοιώς παραλειπεις το καρότο τελείως και βάλε ίσως λίγα μανιτάρια κονσέρβας ψιλοκομένα.

Penelope said...

Ελενά μου, δεν ξέρω αν είναι το φόρτε μου οι τάρτες και οι πίτες (ίσως) απλά η τάρτα πάντα είναι μια όμορφη λύση που τρώγεται από τους περισσοτερους, εύκολα.
Ο Δημήτρης σου, όπως θυμάμαι από τα χρόνια τα παλιά (καλά τι θυμήθηκα τώρα) δεν έτρωγε ροκφορ & μπλε τυρί. Πως να του φτιάξω λοιπόν τάρτα ροκφόρ με καρύδια και μανιτάρια; Δεν θα την φάει καρδιά μου! Χα,χα,χα.
Φιλιά πολλά.

ΕΛΕΝΑ said...

E loipon eisai apistefti!!!! Xa xa xa Den to pistevw oti thimithikes tetoio pragma!!
Pragmati den tou polyaresei to blue cheese (kala thimasai), aresei omos se emena poly ki etsi .... kanei tin kardia tou petra kai dokimazei oti ftiaxnw me afto.
Pw pw afti i tarta sou mou akougetai special, egw ftiaxnw pitsa me rokfor kai karydia, nomizw oti prepei na ftiaksoume tarta kai pizza kai na tis afierosoume, pou allou?? ...stin Jua fysika, pou tha tis ektimisei deontws;-)

kiki said...

Tis tartiases kai tis melitzanoules Lope? Bravo kori aksia!

Penelope said...

Κάνω ότι μπορώ Κική μου! Οτι μπορώ και ότι προλαβαίνω.... γιατί ο χρόνος είναι πλέον πολύτιμος σε κάθε του δευτερόλεπτο.

Ελενά μου, το τι θυμάμαι δεν λέγεται... Μέχρι που "τρομάζω" κι' εγώ η ίδια πολλές φορές με τις λεπτομέρειες. Τηλέφωνα μην με βάλετε να θυμηθώ και εορτές. Εκεί τα χαλάμε!!!
Να τις κάνουμε βρε τις ροκοφοροκαταστάσεις και να την καλέσουμε να τις απολαύσει με όλη της την άνεση την Juanita μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...