Friday, December 07, 2007

Μελομακάρονα γεμιστά

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι ή χωρίς, ζύμη που μελώνει ωραία χωρίς να μαλακώνει υπερβολικά.
Την ώρα που τα έφτιαχνα, η μικρούλα μου είχε ανέβει στον πάγκο της κουζίνας και παρακολουθούσε τη διαδικασία βοηθώντας όπου μπορούσε: στο αναποδογύρισμα του λαδιού, το σκόρπισμα του αλεύρου, το πέταγμα των καρυδιών, το γλύψιμο του μελιού και άλλα. Παρά... εεε... χάρη ήθελα να πώ, στην πολύτιμη βοήθειά της, καταφέραμε τελικά να ετοιμάσουμε ωραιότατα μελομακάρονα (χωρίς να διαλύσουμε εντελώς την κουζίνα)
Υλικά:
2 κούπες (μεγάλες του νες-καφέ) λάδι. Εδώ οι γνώμες συγκρούονται: παραδοσιακά και ποιοτικά επιβάλεται καλό ελαιόλαδο. Η γεύση του όμως μου πέφτει πολύ έντονη για τα γλυκά και βάζω ηλιέλαιο.
1 αυγό
1 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
6 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή μαλακό - όχι όμως up)
2 κουτ.γλυκού όχι πολύ φουσκωτές μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.γλυκού κοφτή αλάτι
2 κουτ. σούπας κανέλλα
1 κουτ. σούπας γαρύφαλλο
Για το γέμισμα: καρύδια ακοπάνιστα
Για το μέλωμα: 2 κούπες μέλι+1κούπα νερό ( ή 1 κούπα μέλι+1κούπα ζάχαρη+1κούπα νερό) Το μέλι το μετράμε με την κούπα που μετρήσαμε το λάδι. Στην λαδωμένη κούπα δεν κολλάει, και έτσι πέφτει όλο από αυτήν.
Για το σερβίρισμα: καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι. Δεν την ταλαιπωρούμε πολύ τη ζύμη, ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στρώνουμε τις λαμαρίνες (2-3 ανάλογα με το μέγεθος) που θα χρησιμοποιήσουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 5 λεπτά. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να διατηρηθεί ζεστό.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα κλείνοντας μέσα στο καθένα μισό καρύδι. Πιέζουμε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να αποτυπωθούν τα σχέδια και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες.
Φουρνίζουμε μία μία λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά. Μην φοβηθείτε, βγαίνουν μαλακά από το φούρνο, και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Όπως βγαίνουν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε 5-6 λεπτά να πάρουν μια ανάσα, και τα βουτάμε λίγα λίγα στο σιρόπι. Μπλούμ, βουτιά, τούμπα και έξω με την τρυπητή κουτάλα - έχουν τραβήξει όσο χρειάζεται, και κρυώνοντας θα είναι όπως πρέπει.
Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα στην πιατέλα, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με τριμμένο καρύδι. Tip: Για να κολλήσει το καρύδι βάζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε κάθε μελομακάρονο μια αλειψιά μέλι.

Καλές γιορτές να έχουμε!

12 comments:

Μάγια said...

αχ μελομακαρονάκια γεμιστά! έτσι τα κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρόσωπα για αυτό και παραμένουν μια από τις πιο αγαπημένες γεύσεις!

ΕΛΕΝΑ said...

Kαι του χρόνου Αρχοντία να ξανακάνεις:)
Kαλές γιορτές σε όλους:))

Αγγελική Ν said...

Χρόνια πολλά, Αρχοντία! Γέλασα με την περιγραφή της συμμετοχικής διαδικασίας με την μικρούλα! Μου θύμισε την εποχή που οι κόρες μου θέλαν να βοηθήσουν!
Πάντα τέτοια!
Τα τελευταία χρόνια κάνω την συνταγή της Dinas K. Sparti- Πηνελόπης, που δεν έχει αυγό, και έχει επιτυχία! Όμως θα δοκιμάσω και την δική σου!

Juanita La Quejica said...

Καλές Γιορτές Αρχοντία!
Να είσαι πάντα καλά και να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

Anonymous said...

Μελομακάρονα!
Μπράβο Αρχοντία, και του χρόνου!

(το δικό σου το μπλογκάκι το΄χεις αφήσει όμως λιγουλάκι ε; θα σε μαλώσω :-) )

Αρχοντία said...

Το παραμελώ ανώνυμε γιατί η μικρή πλέον, διεκδικεί ή μάλλον αξιώνει την συνεχή προσοχή και συμμετοχή μου σε ότι κάνει, αλλά και τον χρόνο που της αναλογεί στην χρήση του υπολογιστή. Μόλις τον ανοίξω παίρνει θέση στο γραφείο και πιάνει το ποντίκι. Αδιάσειστα στοιχεία οι φωτογραφίες που έχω δημοσιεύσει παλαιότερα στο blog.

heart n soul said...

μύρισε Χριστούγεννα αρχοντία (και κόρη)! και του χρόνου:))

Anonymous said...

Oi kampanes twn Xristougenwn hxoun xarmosina sta autia mou kathe fora pou diabazw kati,pou exei sxesh me tis Agies Meres!!!kai tou xronou Arxontia mou!!!nanai kala to blastari sou!!!xaroumenes giortes!!!

Penelope said...

Αν και όπως φαίνεται, έχω αρχίσει να "χορταίνω" τα γλυκά που μου είχαν λείψει, και έτσι δεν θα κατασκευάσω φέτος μελομακάρονο, ετούτα εδώ είναι πολύ σκανδασλιστικά. Αν ήταν και μένα ο μικρούλης ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, μάλλον θα το έκανα για να έχει να θυμάται κι' αυτός καθώς σίγουρα θα τον έβαζα να ανακατέψει αλεύρια και καρύδια...
Να σαι καλά Αρχοντία και του Χρόνου με υγεία.

elie said...

Άντε, καλές γιορτές!
(ωραίο το tip!)

Katerina ante portas said...

Καλές γιορτές, μικροί μεγάλοι γινόμαστε παιδιά αυτή την εποχή!
Συμφωνώ με την Penelope, τα μελομακάρονα, γίνονται πιο νόστιμα σε συνεργασία μαμάς-παιδιών!
Επειδή εμένα μ αρέσει το λάδι, αλλά μ αρέσει να βγαίνουν και "ξανθά", θα τα δοκιμάσω 1-1 λάδι-ηλιέλαιο!

kiki said...

Και του χρόνου! Και του χρόνου! Έτσι βοηθούσαν κι εμένα τα παιδάκια μου όταν ήταν πιο μικρά...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...