Friday, March 30, 2007

Φράουλες στο ποτήρι

Εκτός από μέλη, το μπλογκ έχει και πολλές φίλες και φίλους που μας στέλνουν συνταγές όπως η Λαμπρινή και η Κατερίνα. Η Κατερίνα μας στέλνει την παρακάτω συνταγή.

Έρχονται φίλοι στο σπίτι και έχετε λόγω εποχής φράουλες μαριναρισμένες στο
ψυγείο; Να ένα γρήγορο και εντυπωσιακό γλυκάκι που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες.

250 gr MASCARPONE
250 gr γιαούρτι με 10% λιπαρά
φράουλες
ζάχαρη
ποτό της αρεσκείας σας
σταγόνες κουβερτούρας
Μαρινάρουμε λίγες φράουλες με ζάχαρη και κονιάκ ή ότι άλλο σας αρέσει
Χτυπάμε το mascarpone με το γιαούρτι στο μίξερ ή στο multi.
Σερβίρουμε σε κολονάτα ποτήρια. Εγώ χρησιμοποίησα παλιά κρυστάλλινα σαμπάνιας.
Ρίχνουμε τις σταγόνες της κουβερτούρας από πάνω και μετά διακοσμούμε με τις μαριναρισμένες φράουλες.
Αν το θέλουμε λίγο πιο γλυκό και αν θα φαγωθεί αμέσως ρίχνουμε και λίγο ζουμάκι από τις φράουλες. Ο άντρας μου το λατρεύει!!!
Στις φωτογραφίες είμαι καινούργια. Ελπίζω να είναι κατατοπιστικές.

Κατερίνα Π.

Κουλουράκια νηστίσιμα

Υλικά
1 π. καλαμποκέλαιο
1 π. χυμό πορτοκάλι
1 π. ζάχαρι
1/3 π. κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού μπεικιν
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Αλέυρι όσο πάρει
σουσάμι , κακάο , ζάχαρη ακατέργαστη ή και κρυσταλική ,κανέλα , γαρύφαλλο
Oι μετρήσεις των υλικών σε ποτήρι νερού 250 ml
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά μαζί και προσθέτουμε τη σόδα διαλυμένη σε λίγο κονιάκ και χυμό. Αναμιγνύουμε καλά (εγώ με το χέρι τα κάνω) και προσθέτουμε σιγά σιγά αλεύρι ώστε να επιτύχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε πασπαλίζουμε (βουτάμε μαλλον) το κουλουράκι με σουσάμι ή κανέλα ή ζάχαρη ή και συνδιασμό και φουρνίζουμε σε προθεσμασμένο φουρνο στους 170 C για 10 λεπτά ή μόλις πάρουν λίγο χρώμα. Μην τα αφήσετε πάνω απο 12-15 λεπτά θα γίνουν πέτρες οταν κρυώσουν.
Tips: (κλεμμένο απο την Κική αυτό)
Οταν ανακατεύω την ζύμη και πριν ρίξω το τελευταίο αλεύρι (να παίρνει δυο χούφτες αλεύρι ακόμα) χωρίζω την ζύμη στα 3. Το πρώτο κομμάτι το ενισχύω με λιγο σουσάμι , κανέλα, λίγο γαρύφαλλο, ανακατεύω καλά συμπληρώνω αλεύρι και το αφήνω στην άκρη (αυτά τα βουτάω σε σουσάμι πριν τα ψήσω). Το δεύτερο κομμάτι το ενισχύω με πορτοκαλόφλουδα τριμμένη στο ψιλό του τρίφτη, συμπληρώνω αλευρι και το αφήνω και αυτό (αυτά τα βουτάω σε ζάχαρη). Το τρίτο το κάνω σοκολατέ, δηλαδή 2-3 κουταλιές κακάο διαλυμένες σε λίγο νερό, προσθέτω στην ζύμη ανακατεύω καλά και συμπληρώνω αλεύρι.
Ελπίζω να ήμουν αρκετά κατανοητή και περιγραφική. Καλώς σας βρήκα.

Λαμπρινή
* Στις φώτο βλέπετε ότι έχω κάνει μπερδέματα και μείγματα διάφορα.

Thursday, March 29, 2007

Προφιτερόλ Λευκής Κρέμας & Φράουλας

Η άνοιξη έχει ξεκινήσει, έστω κι’ αν ο καιρός μας παγώνει τις τελευταίες ημέρες. Και τα φρούτα τούτης της εποχής έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους πάγκους. Με πρώτες και καλύτερες τις φράουλες. Δεν είναι τόσο αρωματικές όσο τις θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια (αυτό το έχω πει αρκετές φορές) αλλά κάθε φορά που τις βλέπω δεν μπορώ ν’ αντισταθώ στον πειρασμό να τις αγοράσω.
Με αφορμή την γιορτή φίλου προχθές, έφτιαξα ένα γλυκό που το φτιάχνω συνήθως από χρονιά σε χρονιά και όταν φυσικά οι φράουλες είναι υπαρκτές!
Προφιτερόλ Λευκής Κρέμας & Φράουλας

1 καλή δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 φλιτζάνι πολτοποιημένες φράουλες
150 γραμ. λευκής σοκολάτας που την λιώσουμε σε μπεν μαρί
150 γραμ. κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική, χτυπημένη με ελάχιστη βανίλια, για αφράτη σαντιγύ.
15 έτοιμα σουδάκια (εκτός και μπορείτε να τα φτιάξετε μόνες σας , σαν καλό-νοικοκυρές κόρες). Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παντεσπάνι αρωματισμένο με λικέρ φράουλας αν έχετε αυτά τα υλικά, και όχι έτοιμα σουδάκια.
6-7 ολόκληρες φράουλες τεμαχισμένες στα δύο (για το ντεκόρ)
2-3 κουταλιές τριμμένο, καβουρδισμένο και καραμελωμένο αμύγδαλο.

Μ’ ένα μέρος από την κρέμα ζαχαροπλαστικής γεμίζετε τα έτοιμα σου, αφού τα κόψετε και κοφτερό μαχαίρι, (προσοχή χωρίς να τα χωρίσετε τελείως). Προκειμένου να φτιάξω την κρέμα ζαχαροπλαστικής ακολουθώ τις οδηγίες που έχω από παλιά συνταγή του Gourme υπάρχει και στο Hungry και τις οποίες απλά αναπαραγάγω: 3 κούπες γάλα, ½ κούπα (ή 9 κουταλιές της σούπας) ζάχαρη, 6 κουταλιές της σούπας corn flour, 2 αυγά χτυπημένα με το σύρμα, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, 1 & ½ 1 βανίλια. Βέβαια μπορεί να την κάνει κάποια από σας με διαφορετικό τρόπο, οπότε μας το γράφει
Όση κρέμα μου περισσέψει την ανακατεύω με τον πολτό της φράουλας και με την κρέμα γάλακτος που έχω χτυπήσει σε σαντιγύ, με απαλές κινήσεις, για να πάρω μια γλυκιά ροζ κρέμα.
Σε διάφανο μεγάλο μπολ, που έχω ελαφρώς παγώσει, βάζω τα γεμισμένα σου σε στρώσεις, προσθέτοντας ενδιάμεσα την κρέμα/σαντιγύ φράουλας. Τελειώνω πάντα με κρέμα και περιχύνω με την λιωμένη λευκή σοκολάτα. Αφήνω το προφιτερόλ για 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει. Αν το αφήσετε περισσότερες ώρες καλό θα είναι να το βάλετε σε μια καθαρή σακούλα για να μην τραβήξει η κρέμα μυρωδιές του ψυγείο. Όταν είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα διακοσμούμε με τις κομμένες φράουλες που έχουμε κρατήσει για ντεκόρ και λίγο τριμμένο καβουρδισμένο και καραμελωμένο αμύγδαλο (για να κάνει κλικ το γλυκάκι και στην Juanita μας που γιορτάζει σήμερα).
Μπορείτε να κάνετε και παραλλαγή του γλυκού με άγρια βατόμουρα, αν τύχει να βρεθείτε σ’ κάποια εξοχή περιοχή που οι άγριες βατομουριές προς το τέλος της Άνοιξης είναι στο φόρτε τους. Θέλει βέβαια υπομονή στο μάζεμα, αλλά σίγουρα κι΄ αυτό έχει την χάρη του.

Αλλιώτικο σπανακόρυζο

(Φωτογραφία της Λίας)
Φαίνεται, καλές μου και καλοί μου, ότι το συνηθίζω να μαγειρεύω αλλιώς γνωστά φαγητά.
Σήμερα θα σας πω για το "αλλιώτικο σπανακόρυζο". Της εποχής, μια και είναι απόλυτα νηστήσιμο - και βέβαια υγιεινό.
H μαμά μου είναι εξαιρετική μαγείρισσα. Κάποια φαγητά της όμως (μαγειρεμένα λίγο ώς πολύ όπως μαγειρεύονται από τις περισσότερες ελληνίδες νοικοκυρές) ΔΕΝ μ΄ άρεσαν κι εξακολουθούν να μη μ΄ αρέσουν. Ένα απ΄αυτά είναι το σπανακόρυζο. Ιδού η δική μου εναλλακτική εκδοχή, που ... μ΄αρέσει - και πολύ!
Μαραίνω σε λάδι αρκετό ξερό κρεμμύδι, προσθέτω σπανάκι (ως τεμπέλα βάζω κατεψυγμένο, αλλά προφανώς καλύτερα να είναι φρέσκο). Μόλις βράσει το σπανάκι, προσθέτω ρύζι (προσωπικά προτιμώ κάποιας ποικιλίας που κάνει για ριζότο, αλλά όλες οι ποικιλίες κάνουν) και κρασί (όχι νερό). Αντί για αλάτι βάζω σάλτσα σόγιας. Προς το τέλος προσθέτω πιπέρι και μπόλικο άνηθο. Αυτό είναι!
Όποιος θέλει προσθέτει παρμεζάνα τριμμένη στο πιάτο του -του πάει πολύ, αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητη.

Οι βασικές διαφορές από το σπανακόρυζο της μαμάς μου, που δέ μ΄αρέσει, είναι : ΟΧΙ ΝΤΟΜΑΤΑ (κυρίως), ΚΡΑΣΙ αντί για νερό, ΣΟΓΙΑ αντί για αλάτι, ΟΧΙ λεμόνι (αυτό δεν το βάζει στο φαγητό η μαμά, αλλά το έχει δίπλα για όποιον θέλει).

Αν έχει πολύ (και κατάλληλο) ρύζι και λίγο σπανάκι, μπορεί να ονομαστεί "ριζότο με σπανάκι". Εγώ το φτιάχνω με πολύ σπανάκι και λίγο ρύζι, οπότε το ονομάζω "αλλιώτικο σπανακόρυζο". Εσείς φτιάξτε το και ονομάστε το κατά τα γούστα σας!

Καλή όρεξη!
(τώρα τι φωτογραφία να βαλω; Να μια από την πανέμορφη Σκόπελο! Άσχετη, εεε; Αλλά καλή! Ή όχι;;;;
:-P)

Wednesday, March 28, 2007

Μια άλλη παραλλαγή κείκ με καρότο


Συστατικά
200γρ. βιτάμ με λίγα λιπαρά
300γρ. καστανή ζάχαρη
3 ασπράδια αυγών
2 πρέζες αλάτι
2 1/2 κουτάλια του γλυκού Baking Powder
2 κουτάλια του γλυκού κανέλα
στη μύτη του κουταλιού λίγο τζίντζερ και λίγο μοσχοκάρυδο
4 καρότα τριμμένα στο μπλέντερ
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια
ξύσμα από λεμόνι & μισό ποτήρι χυμό καρότου
300 γρ. φαρινάπ
μπόλικη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα του κέικ
Παρασκευή
Χτυπάμε στο μίξερ το βιτάμ με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, και μετά ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά και στο τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε και στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί για κέικ. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200 βαθμούς και όταν κρυώσει το κέικ το πασπαλίζουμε με την άχνη η με σιρόπη καραμέλας όπως φωτό από internet. Βγαίνει ζουμερό και μυρωδάτο!

UPDATE - σιρόπη καραμέλας
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας γάλα
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι άρωμα βανίλιας

1. Λιώνουμε βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία
2. Προσθέτουμε γάλα, ζάχαρη ανακάτευουμε καλά
3. Βράζουμε για 1 λεπτό
4. Το απομακρύνουμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε μισή ποσότητα από την άχνη
5. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε την υπόλοιπη άχνη και την βανίλια
6. Περιχύνουμε άμεσα το κεϊκ

Carrot & Raisin Bread - σε συνέχεια bananabread της Elie


Προετοιμασία: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 50-60 λεπτά
Συστατικά:
1κούπα καρρότα τριμμένα
1/3 κούπα καστανή ζάχαρη
¼ κούπας ηλιέλαιο ή βιτάμ
½ κούπας χυμός εξωτικών φρούτων ή μήλου
1 κούπα βραστό νερό
3 ασπράδια αυγών ελαφρά χτυπημένα
1 κουταλάκι baking powder
2½ κούπες αλέυρι τύπου φαρίνα
½ κούπα oat bran δημητριακά
2/3 κούπας μαύρη σταφίδα
½ κούπα πεκάν ή καρύδια σε μικρά κομματάκια
Παρασκευή:
1. Προζεσταίνω φούρνο σε 180°C
2. Σε ένα μπόλ ανακατέυω καρρότα, ζάχαρη, baking, λάδι, χυμό και βραστό νερό. Το αφήνω να κρυώσει για 5-10 λεπτά
3. Σε άλλο μπόλ ανακατεύω καλά όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα αυγά, την σταφίδα και τα ξηροκάρπια.
4. Μόλις κρυώσει το μείγμα καρρότου προσθέτω τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά.
5. Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα βάλτε το μίγμα και ψήστε στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα.
6. Μόλις κρυώσει λίγο το βγάζετε από τη φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα όπως bananabread της elie.

Tuesday, March 27, 2007

Πατέ λαχανικών

Την μόδα με τα πατέ στην οικογένεια την ξεκίνησα όταν ήμουν έγκυος (η εποχή που έφτιαξα και την διατροφή μου).Τα παρακάτω τα έχω κάνει πολλές φορές και αρέσουν πολύ.
1. Ξεφλουδίζουμε 4 ντομάτες και τις βάζουμε στο multi.Όταν τις πολτοποιήσουμε προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού κάπαρη, λίγο φρέσκο βασιλικό,1 πρέζα ζάχαρη, λίγο άσπρο πιπέρι,λίγο λάδι,3 σκελίδες σκόρδο, και 3 κουταλιές μαλακό άσπρο τυρί.Αν σας βγεί νερουλό (κυρίως γιατί οι ντομάτες είναι μεγάλες) βάζετε και άλλο τυρί.
2.Ψήνουμε για 2 λεπτά πιπεριές (όλων των χρωμάτων - 3/4 κομμάτια).Τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε στο multi.Προσθέτουμε μισό κρεμμύδι ξερό,2 σκελίδες σκόρδο,2 κουταλιές του γλυκού λάδι,μπόλικο φρέσκο μαιντανό,1 στραγγιστό γιαούρτι,αλάτι, πιπέρι.Όσοι έχουν φρέσια ρίγανη είναι ότι καλύτερο.Διαφορετικά βάζουμε μια κουταλιά του γλυκού αποξηραμένη.Οταν τα πολτοποιήσουμε βάζουμε το μίγμα σε ένα πιάτο που θα έχουμε τρίψει ένα μεγάλο καρότο και ανακατέυουμε καλά.
Δεν είναι παχύρευστα και είναι τέλεια με φριγανισμένο ψωμί.

Κουζίνα από την Κούβα

Άλλη μια όμορφη βραδιά στο Al Andar, με θέμα αυτήν την φορά την μαγειρική της Κούβας, παρουσιασμένη από την υπέροχα ζεστή και φιλική Ana Rosa Rojas, σύζυγο του Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα και υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος της Πρεσβείας.
Πολύ κουβέντα γύρω από την Κούβα, τις συνήθειες, την ιστορία, την κουλτούρα, τις γεύσεις, τις αγωνίες αλλά και τα επιτεύγματα των περήφανων αυτών ανθρώπων, που από το 1994 και μετά βαδίζουν σε ένα νέο δρόμο, ελπίζοντας και πολεμώντας για ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας πια βγει από την εσωστρέφεια που τους χαρακτήρισε τα χρόνια μετά την Επανάσταση.

Οι συνταγές απλές, με τα υλικά που υπάρχουν σε εύκολη πρόσβαση στο νησί τους.
Tostones από plátanos, δηλαδή ένα είδος τηγανίτας από μια μπανάνα που μοιάζει περισσότερο με ρίζα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά στην μαγειρική.
Chicharillas (αν θυμάμαι καλά την λέξη), δηλαδή chips από plátanos.
Congri, βασισμένο στα υλικά που αποτελούν το καθημερινό τους φαγητό, δηλαδή frijoles (μαύρα φασόλια) και ρύζι.
Puerco asado en cazuela, κάτι σαν το δικό μας σκορδοστούμπι, χοιρινό με σκόρδο στην κατσαρόλα.
Dulce de coco, γλυκό με καρύδα, σαν κρέμα.
Και βέβαια mojitos με δυόσμο, για να μπούμε πιο εύκολα στο κλίμα!
Ξεκινάμε λοιπόν.
Για το χοιρινό θα χρειαστούμε γύρω στα 2 κιλά μπούτι, 2 κρεμμύδια μεγάλα, 3-4 σκελίδες σκόρδο, χυμό νεραντζιού (που χρησιμοποιείται αντί για λεμόνι στην Κούβα γιατί έχει την ιδιότητα να μαλακώνει το κρέας ενώ το λεμόνι το σκληραίνει, γι αυτό και το χρησιμοποιούν μόνο στο ψάρι), 1 μπουκάλι λευκό ξηρό κρασί, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Μαρινάρουμε στον χυμό νεραντζιού το χοιρινό από την νύχτα. Στο γουδί λειώνουμε το σκόρδο με το μπαχαρικά και αφού κάνουμε τρύπες στο κρέας, το γεμίζουμε με την πάστα. Σωτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το χοιρινό και μόλις πάρει χρώμα το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον χυμό νεραντιού από την μαρινάδα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει.


Για τα tostones, μπορούμε ίσως να βρούμε plátanos στο La Tienda, Λεωφ.Υμηττού 166, Παγκράτι, τηλ.2107515740. Πολύ πράσινες άγουρες μπανάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά, αρκεί να είναι πραγματικά άγουρες και σκληρές.
Ξεφλουδίζουμε -με επιμονή και αρκετή δυσκολία- τις plátanos, τις κόβουμε σε χονδρές ροδέλες, τις βάζουμε σε ελάχιστα χλιαρό λάδι και τις τηγανίζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Όσο είναι ακόμα ζεστές, αφού τις βγάλουμε από το λάδι, τις πατικώνουμε με το χέρι μας.

Τις ξανατηγανίζουμε για λίγο χρόνο σε καυτό λάδι και μόλις τις βγάλουμε τις τοποθετούμε σε χαρτί για να στραγγίξει το λάδι και τις αλατίζουμε αρκετά. Η μαμά της Ana Rosa τις έβαζε για λίγο σε νερό με αλάτι, αλλά όταν τις έριχνε στο τηγάνι τα λάδια πεταγόντουσαν γύρω, οπότε προτιμότερη η μέθοδος της κόρης!

Τα chicharillas γίνονται πολύ απλά, λεπτούτσικες σαν χαρτί φέτες από plátanos, τηγανίζονται σε καυτό λάδι και έτοιμα τα τσιπσάκια.
Ε! Μην τα φάτε όλα, περιμένετε να τα φωτογραφίσω πρώτα και κρατήστε μου και ένα!
Για το congri θα χρειαστούμε 2 φλυτζάνια ρύζι, 1 φλυτζάνι frijoles (μαύρα φασόλια) μαγειρεμένα, 3 φλυτζάνια από το ζωμό που έβρασαν τα φασόλια, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 πιπεριά ψιλοκομμένη, δάφνη, 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 150 γρ.μπέϊκον, αλάτι, κύμινο αρκετό και λίγη ζάχαρη.
Μουλιάζουμε από το βράδυ τα frijoles -ή τα βράζουμε κατευθείαν στην χύτρα με ένα φύλλο δάφνης για 20' όπως προτιμά να κάνει για εξοικονόμηση χρόνου η Ana Rosa- και στη συνέχεια τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σωτάρουμε το μπέϊκον, προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το κύμινο, που είναι αγαπημένο μπαχαρικό στην κουβανέζικη κουζίνα. Προσθέτουμε το ρύζι, το φέρνουμε μερικές γυροβολιές να πάρει λίγο χρώμα, προσθέτουμε το χυμό από τα φασόλια καθώς και τα φασόλια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να μαλακώσει.
Πίνουμε λίγο από το mojito για να πάρουμε δυνάμεις και συνεχίζουμε. Στην Κούβα το φαγητό το συνοδεύουν με μπύρα δικής τους παραγωγής, θαυμάσιας ποιότητας όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η Ana Rosa. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να την δοκιμάσουμε και στο σπίτι μας, γιατί θα κάνει εισαγωγή το International Μarket-Διεθνής Αγορά Τροφίμων και Ποτών του Παναγιώτη Σαρρή, στην οδό Σαχτούρη 15 στον Πειραιά, τηλ.2104517835. Εκεί μπορούμε να βρούμε ό,τι προϊόντα χρειαζόμαστε για την μαγειρική της κουζίνας όχι μόνο της Κούβας αλλά και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής.
Εδώ ζεσταίνουμε το κρέας που έφερε μαγειρεμένο από το σπίτι η Ana Rosa, γιατί στις εκδηλώσεις που γίνονται στο Al Andar -πόσο μάλλον στα σεμινάρια μαγειρικής- τρώμε πάντα πολύ και καλά! Και πίνουμε!
Το χοιρινό γίνεται λουκουμάκι και ιδιαίτερα αρωματικό με τον χυμό του νεραντζιού, ελαφρώς στούκας γιατί έχει μπόλικο σκόρδο, το οποίο όμως είναι απαραίτητο για να νοστιμέψει το κρέας.

Τελευταίο αφήνουμε το γλυκό καρύδας. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι με 2 φλυτζάνια νερό και 1 ζάχαρη. Μόλις λειώσει το σιρόπι, προσθέτουμε 150 γρ. τριμμένης καρύδας και λίγο γάλα (αν και στην Κούβα το κάνουν με φρέσκια καρύδα που έχει ούτως ή άλλως τα δικά της υγρά, οπότε δεν προσθέτουν γάλα στη συνταγή) και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά το γλυκό.
Το περίεργο εδώ είναι ότι οι Κουβανοί το τρώνε πάντα με συνοδεία κίτρινου τυριού, για να εξισορροπείται προφανώς η γλυκειά γεύση με κάτι αλμυρό.
Μια άλλη πρόταση για γλυκό, είναι να ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά ίση ποσότητα τριμμένης καρύδας με μαύρη ζάχαρη και μόλις λειώσουν να απλώσουμε το μείγμα σε αντικολλοτικό χαρτί μέχρι να σφίξει. Μάλλον κάτι σαν παστέλι πρέπει να γίνεται.
Μαρίνα, να είσαι πάντα καλά και γεμάτη διάθεση να μας βοηθάς να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας και να εμβαθύνουμε με όποιο τρόπο στην κουλτούρα της Λατινικής Αμερικής.
¡Ana Rosa, fue un placer de verdad conocerle, felicidades por las riquísimas recetas y muchas gracias por todo!

ΥΓ. Το post αυτό είναι ειδικά αφιερωμένο στο Μαράκι, που έχει σήμερα γενέθλεια και που πολύ θα ήθελε να τα γιορτάζαμε όλη η παρέα, χορεύοντας και τραγουδώντας σε μια casa de la trova, σε κάποια γωνίτσα της Κούβας. Χρόνια Πολλά Κουμπάρα, να σε Χαιρόμαστε!

Monday, March 26, 2007

Banana bread

Το banana bread (ψωμί μπανάνας) είναι αμερικάνικη συνταγή. Μάλλον το είπανε «ψωμί» επειδή ψήνεται σε φόρμα ψωμιού (μακρόστενη), ίσως και επειδή δεν έχει αυγά και γάλα, δεν ξέρω σίγουρα. Πάντως είναι εύκολο στην παρασκευή, ελαφρύ και ιδανικό για πρωινό.
Κάπου είχα διαβάσει ότι ήταν πολύ της μοδός τη δεκαετία του ’60 στο αμέρικα (όπως και το ψωμί κολοκύθας), κάθε νοικοκυρά είχε και μια συνταγή. Αυτή που ακολουθεί την έχω πάρει από τη μαμά μου, δεν ξέρω πού τη βρήκε, είναι πάνω από 25 χρόνια που θυμάμαι να το φτιάχνει (φαίνεται τότε ήρθε εδώ η... μόδα). Τότε βρίσκαμε πολύ εύκολα τις υπέροχες μικρές και αρωματικές μπανάνες Κρήτης. Τώρα πια ακόμα και στην Κρήτη είναι δυσεύρετες... Αν τις πετύχετε είναι άλλο πράγμα, θα χρειαστείτε όμως 4 γιατί είναι πίκολες.


Υλικά
3 μέτριες ώριμες μπανάνες
1 κούπα* ζάχαρη
½ κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα καλαμποκέλαιο
3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
και, εναλλακτικά
2-3 βανίλιες ή
¼ κουταλάκι κανέλα και ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
*η «φλιτζάνα» της μαμάς, μέτρο για τα γλυκά της, είναι μία κούπα

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με ένα πιρούνι λιώνετε τις μπανάνες.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν, τη σόδα και τις βανίλιες. Προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάτε για πολύ λίγο με το μίξερ, ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα (η δική μου είναι 28x12x7 εκ. και είναι ό,τι πρέπει), βάλτε το μίγμα και ψήστε στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα (ελέγχετε με την οδοντογλυφίδα, κατά τα γνωστά).
Μόλις κρυώσει λίγο το βγάζετε από τη φόρμα και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πάνω σε σχάρα (όπως το ψωμί).

Καλή επιτυχία!
Υ.Γ. Καμιά φορά η μητέρα μου έβαζε καρύδια και του πήγαιναν πολύ. Αντίθετα το κανελομοσχοκάρυδο δεν το βάζω ποτέ, προτιμώ τις βανίλιες, αν όμως έχω σούπερ μπανάνες τ’ αφήνω έτσι, να είναι ξεκάθαρη η γεύση και το άρωμά τους.

Χτες....χωρίς λόγια...

Ο Μύθος των Ζουλού για την δημιουργία του κόσμου και ένα φαγάκι τους!

Ο πρώτος άνθρωπος, που παρουσιάστηκε στον κόσμο, είχε το όνομα «βασιλιάς των καλαμιών», γιατί από εκεί ξεπρόβαλε! Μετά ήρθαν οι άντρες και οι γυναίκες, τα λουλούδια και τα δέντρα, τα πουλιά και τα ζώα και όλα τα φρούτα.
Ζούσαν στην Κεντρική Αφρική, σε ένα μέρος που ήταν ο πιο όμορφος κήπος σε όλη τη γη.
Άφθονα κρυστάλλινα νερά κυλούσαν παντού, γαλάζιες λίμνες καθρέφτιζαν τα χρώματα του ουρανού, εύφορες κοιλάδες απλώνονταν ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους. Δέντρα φορτωμένα με φρούτα και λουλούδια φύτρωναν παντού. Κανείς όμως δεν άγγιζε, ούτε τα φρούτα, ούτε τους καρπούς της γης, αλλά ούτε τα ζώα! Οι πρώτοι αυτοί άνθρωποι δεν ένοιωθαν ποτέ πείνα! Ούτε δίψα! Δεν πέθαιναν, αλλά δεν γεννιόταν.
Μέσα στον κήπο αυτό πέρασαν χρόνια πολλά! Και ξαφνικά την ηρεμία την διέκοψε ένας άγνωστος μέχρι τότε ήχος! Το κλάμα ενός μωρού! Ξαφνιασμένοι οι άνθρωποι και πλησίασαν να δουν τι συμβαίνει. Σε μια καλύβα βρήκαν μια γυναίκα που μόλις είχε γεννήσει ένα μωρό. Οι άλλες γυναίκες φοβήθηκαν ότι παραβιάστηκαν οι άγραφοι νόμοι και όλοι θα είχαν συνέπειες από αυτό. Πρότειναν λοιπόν οι γυναίκες, να της δώσουν να φάνε καλαμπόκια και κολοκύθες. Ο στόχος τους ήταν να σκοτώσουν την μάνα και το παιδί και να πάρουν εκδίκηση… Αντίθετα όμως η μητέρα και το παιδί, όχι μόνο δεν πέθαναν, αλλά κάθε μέρα γινόταν πιο γεροί και πιο όμορφοι! Βλέποντάς τους έτσι οι άλλοι, μπήκαν στο πειρασμό να δοκιμάσουν και αυτοί τους καρπούς. Τους άρεσαν και έφαγαν και άλλους και άλλους! Μετά δοκίμασαν και κρέας! Και τους άρεσε! Άρχισαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν. Και τα ζώα τρόμαξαν και έφυγαν μακριά τους. Και οι γυναίκες βλέποντας πόσο όμορφη ήταν η μητέρα και το παιδί ζήλεψαν και αποφάσισαν να κάνουν και αυτές παιδιά. Και πολλαπλασιάστηκαν τόσο, που δεν χωρούσαν στον κήπο που ζούσαν. Αναζήτησαν καινούργια μέρη, απλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και έχασαν την αιωνιότητα!

Είναι άξιο παρατήρησης πόσο μοιάζει ο μύθος των Ζουλού με την παλαιά διαθήκη, είναι χαρακτηριστικό πόσο μοιάζουν τα όσα φορτώνουν στις γυναίκες, αλλά ας δούμε και τα φαγάκια τους αν μοιάζουν με τα δικά μας!

ZULU CABBAGE
1 μικρό λάχανο
1 κρεμμύδι
1 πράσινη πιπεριά
2-3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
340g ντομάτες ψιλοκομμένες, με τον χυμό τους
1 κουταλιά της σούπας curry powder (όχι πολύ καυτερό)
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόψτε το λάχανο σε κομμάτια, όπως και το κρεμμύδι και την πιπεριά.
2. Ρίξτε το λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίστε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν και το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.
3. Προσθέστε το λάχανο, ανακατέψτε και σκεπάστε το τηγάνι. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι το λάχανο να μαραθεί.
4. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και μαγειρέψτε περίπου μισή ώρα, ανακατέψτε περιοδικά και προσθέστε λίγο νερό αν είναι απαραίτητο για να μη κολλήσει.
5. Δοκιμάστε και προσθέστε αλατοπίπερο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Το λάχανο αυτό τώρα το σερβίρουν με πικάντικα λουκάνικα, τα Boerewors (λέξη στα Άφρικανς που σημαίνει τα «λουκάνικα των αγροτών»), ψημένα στο BBQ. Τα Boerewors είναι πολύ δημοφιλή στην Νότια Αφρική και περιέχουν μοσχάρι, χοιρινό μπέικον και μπόλικο σκόρδο. Τα λουκάνικα όταν τα ψήνουν δεν τα κόβουν σε κομμάτια, αλλά τα κάνουν ρολό (σπείρα) και τα τρυπάν με μεταλλικό «σουβλάκι» για να μπορούν να τα γυρίζουν εύκολα στην σχάρα.

Η συνταγή για το «Ζουλού λάχανο» είναι αφιερωμένη στην Νένα!
Τον μύθο των Ζουλού το είχα διαβάσει στο βιβλίο της Μάρως Λοΐζου "Σάκα, ο τρομερός Βασιλιάς των Ζουλού" και η απόδοση είναι ελεύθερη.

Sunday, March 25, 2007

Καραμελωμένες φράουλες

Καραμελωμένες φράουλες:

½ κιλό φράουλες πλυμένες και στεγνές
100 γρ. ζάχαρη κοινή
Ζεσταίνουμε τηγάνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη.
Μόλις διαλυθεί και κάπως καραμελώνει προσθέτουμε τις φράουλες. Με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύουμε συνεχώς. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά και καραμελώνονται. Λίγη υπομονή.
Οι φράουλες έτσι, πάνε και σε τάρτες τυριού, αλλά και σε σοκολατοειδή παρασκευάσματα.

Προς εορτάζοντες και εορτάζουσες!

Χρόνια Πολλά στους Εορτάζοντες και στις Εορτάζουσες!

Κική, Να Σε Χαιρόμαστε! Πολύχρονη, πάντα γεμάτη ενέργεια, ζωντάνια και αυθορμητισμό!
Καλή Διασκέδαση σήμερα και ... στείλε και λίγο από αυτό το μιλφέϊγ που το ζήλεψα από χθες βράδυ, χιχι!

Να Χαιρόμαστε και την "επίτιμη φωτογράφο" -όπως λέω εγώ όταν θαυμάζω τις βασανιστικές φωτογραφίες των δημιουργημάτων της- του blog μας!
Λία, Χρόνια σου Πολλά! Γεμάτη η ζωή με Καλά Νέα πάντα!

Update: Μόλις έμαθα ότι γιορτάζουν και οι φίλες μας που μένουν εκτός Ελλάδας.
Αγγελικούλα Άλλη, Αγγελική Ν. πολλές πολλές ευχές! Πολλά φιλιά στην Ελβετία και στο Jburg! Χρόνια σας Πολλά!

Saturday, March 24, 2007

Παρουσίαση κρασιών

Το Σάββατο 31 Μαρτίου 2007 θα γίνει παρουσίαση των κρασιών του Αγγελου Ρούβαλη, στην Κάβα Μαντά (Βασ. Γεωργίου Β' 5, τηλ. 210 8941902) στη Γλυφάδα. Θα δοκιμάσετε κρασιά απο τους αμπελώνες της Ορεινής Αιγιαλείας, Ιανός Chardonnay, Ιανός Cabernet, Μικρός Βοριάς Riesling, Μικρός Βοριάς Syrah, Ασπρολίθι.
Ωρα προσέλευσης, 11.00 πρωϊ - 16.00

Για δείτε αυτό!


Για κοιτάξτε φίλοι μας εδώ κι αν μπορείτε να διαλέξτε...μου λέτε. Εγώ πάντως, κάποια στιγμή θα ήθελα να φτιάξω τα νο4, 22, 44, 50, 52. Εσείς;

Friday, March 23, 2007

κέικ μπανάνας


- και εύκολο είναι, και γρήγορο και μιαμ!
- υπερβολές μανδάμ, υπερβολές
- αααα, μα πλιζ..δείτε..

τα υλικά για τη βάση (σε δοσομετρικές κούπες)
- ½ κούπα οργανικό ηλιέλαιο
- ¼ της κούπας ξανθή ζάχαρη
- ¼ της κούπας μέλι
- ¼ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
- 2-3 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε μέτριες ροδέλες ή μακρόστενες φέτες
τα υλικά για το κέικ
- 2 κούπες αλέυρι για κέικ (αυτοφούσκωτο:)
- ¾ της κούπας ξανθή ζάχαρη
- ½ της κούπας οργανικό ηλιέλαιο
- 2 αυγά
- ¼ της κούπας γάλα
- 4 κουταλιές της σούπας grand marnier
- ½ κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ
- ¼ κουταλάκι αλάτι
το φτιάχνουμε
- Σε ένα μπλέντερ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της βάσης εκτός από τις μπανάνες. Καλύπτουμε με αυτά τον πάτο ενός μικρού ταψιού.
- Τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού τις ροδέλες ή τις φέτες μπανάνας.
- Φτιάχνουμε το κέικ: χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 4 λεπτά.
- Περιχύνουμε με το μίγμα τις ροδέλες,
- Ψήνουμε το κέικ σε μέτρια θερμοκρασία (160-180 βαθμούς ανάλογα με το φούρνο) για 40 περίπου λεπτά.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 5 λεπτά, εφαρμόζουμε μια πιατέλα επάνω στο κέικ και το αναποδογυρίζουμε. Οι μπανανοφέτες βγήκαν στην επιφάνεια.
- Αν θέλουμε να το κάνουμε νηστήσιμο, θα παραλείψουμε τα αυγά, θα αντικαταστήσουμε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού ή ‘γάλα’ φυτικό και θα προσθέσουμε ½ κουταλάκι baking powder και ¼ κουταλάκι σόδα.

- Η φωτό αντικαταστάθηκε από την Κική.
- Αν σας βασανίζει το μεταφυσικό ερώτημα "είναι η μπανάνα καλλυντικό;" την απάντηση θα τη βρείτε εδώ.

Και πάνω που είπα να σοβαρευτώ και να κόψω τις σαχλαμαρίτσες γιατί μεγάλωσα πια, κοίτα τι βρήκα...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...