Wednesday, January 09, 2008

Κοκκινιστή Ρεβιθάδα

Επειδή πολλά κρεατικά και θερμίδες καταναλώθηκαν κατά την περίοδο των γιορτών θα σας γράψω μια συνταγή απλή και ίσως και λίγάκι διαφορετική, έτσι για να μην με ακολουθούν μόνον τα γλυκά και οι πίτες :-)) (έχω και μια φήμη βλέπετε βγάλει...)
Η παραδοσιακή ρεβιθάδα όπως μας είχε πει και η Σταυρούλα μας πριν λίγο καιρό, θέλει το τσουκαλάκι της, αλλά εγώ δεν διαθέτω κάτι ανάλογο (καρδιά μου).
Αρκέστηκα λοιπόν στην κατσαρολίτσα μου. Έχω μια, από την μάνα μου, που έχει ψήσει!!!!

Θα χρειαστείτε το λοιπόν,
½ κιλό ρεβίθια
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα φαγητού
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες επίσης
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
μισό φλιτζάνι ντομάτα συμπυκνωμένη
πάπρικα γλυκιά,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
μια μέτρια φλούδα από πορτοκάλι καλά πλυμένη και χωρις την άσπρη εσωτερική πλευρά.
νεράκι
και τέλος αλάτι σύμφωνα με τις συνήθειές σας (εγώ βάζω λίγο και έρχεται ο καλός μου και το προσθέτει μετά).

Μουσκεύετε λοιπόν, τα ρεβίθια σε νερό στο οποίο έχετε προσθέσει τη σόδα φαγητού. Τα αφήνετε για 12 με 15 ώρες, τα ξεπλένετε καλά και τα σουρώνετε.
Σωτάρετε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το σκόρδο κι’ όταν ροδίσουν ελαφρά προσθέτετε τα ρεβίθια, την τομάτα, την πάπρικα, το πιπέρι, και αρκετό νεράκι μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Βράζετε σε δυνατή φωτιά (το μάτι της κουζίνας στο 8 βαθμούς, ας πούμε) για 20 λεπτά, μετά χαμηλώνετε (στους 6-7 βαθμούς ανάλογα το μάτι) την ένταση προσθέτετε την πορτοκαλόφλουδα και το μαϊντανό και από καιρό σε καιρό ανακατεύετε ελαφρά. Αφήνετε για 2 ώρες το φαγητό σας να σιγοβράσει.
Αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο νεράκι χλιαρό. Λίγο πριν το τέλος ρίχνετε λίγο ακόμη φρέσκο λαδάκι (νέας εσοδείας για μας τους Καταβλακιώτες) καθώς και το αλάτι.
Σερβίρετε ζεστή την ρεβιθάδα σας με ότι συνοδευτικό τραβάει η ψυχή σας.

Tip: Για τους λάτρεις δε, του τυριού, λίγη κομματιαστή φέτα ή ξυνομηζύθρα μέσα στο πιατάκι θα σας δώσει άλλη νότα.
P.S. Η φωτογραφία δανεική, για να δείτε το φυτό που μας δίνει αυτόν τον ωραίο καρπό και όχι την κατσαρόλα μου.

18 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ωωωωχχχ, αυτό το tip σου..... όλα τα λεφτά!!!
Δεν την έχω φτιάξει ποτέ κοκκινιστή την ρεβυθάδα, ευκαιρία να την δοκιμάσουμε και έτσι και να εφαρμόσουμε και το tip:))

Anonymous said...

ta ftiaxnw kai kokkinista ta rebuthia allah idea ths piperias!!!thaymasia.Tha thn ftiaksw akribws thn syntagh sou thn paraskeuh!!kai fusika kalh mou symfwnw gia to uperoxo tip sou!!filakia!!!
nomizw oti sto hugry palia egrpsa kai mia suntagoula gia aspra rebuthia me pesto,klp-klp!!

Juanita La Quejica said...

Ούτε εγώ την έχω δοκιμάσει ποτέ κοκκινιστή. Ευκαιρία λοιπόν.

Μάγια said...

εγώ πάλι που δεν έχω φάει ΠΟΤΕ ρεβυθάδα;! στείλτε κανένα ταπεράκι, πλιιιιζ!! :Ρ

kiki said...

Αχ παιδιά τώρα είδα τη φωτό από κοντά! Αχ! Τσίτσιρι! Ποιος έχει φάει τσίτσιρι (χλωρά ρεβύθια) σε θερινό σινεμά; Καλή η ρεβυθάδα, ούτε εγώ φάει κόκκινη, αλλά ας είχα τώρα 2 κλωνιά τσίτσιρι!!!

Penelope said...
This comment has been removed by the author.
Penelope said...

Καλέ Κλειώ μας, αυτό με το Pesto δεν μας το κάνετε κι' εδώ λιανά.
Να δούμε τι πειραματάκι θα κάνουμε, γιατί εμας μας αρέσουν ιδιαιτέρως τα ρεβυθάκια.

Penelope said...

Εμεις στα θερινά τα σινεμα εκείνο τον καιρό (όχι ότι και τώρα δεν πάμε, έχουμε πολύ συμπαθητικό δημοτικό θερινό σινεμά στα μέρη μας) το ρίχναμε στον ηλιόσπορο καλή μου Κικίτσα! Και ειδικά ανάλατα και χοντρούτσικο για να μην μας πιάνει και λύσσα για νερό μετά.

Anonymous said...

Ωραία και αυτή η πρόταση για τα ρεβυθάκια !:))
Δεν τα χω καθολου μαθημένα τα ρεβυθια και ενω αλλα όσπρια τα τρώμε συχνά , αυτά πάντα τα ξεχνώ και δεν τα προμηθεύομαι για να χω .

Anonymous said...

kalhmeroudia!!!Phneloph mou!!!gia sena h syntagoula!!!kai fysika gia olous-es!!
ta mageireuoume aspra me to lemonaki tous!kai meta ta ylika gia to pesto!!panta ta bazw me to mati!!ladi,skordo,basiliko,parmezana,koukounarosporo!ola mazi sto blenter.to mustiko einai sto serbirisma!!!bazoume ta rebuthia mas sto piato!exoume kremmudaki polu psilokommeno!tomatoula xwris flouda kai sporia psilokommenh!!ta bazoume panw apo ta rebuthia me thn diataksh pou theloume kai rantizoume sto telos me to pesto!!!einai diaforetika kai sto mati kai sthn geush!!!einai nosthma!!!filakia!!!

elie said...

Το πορτοκάλι πρέπει να πηγαίνει πολύ σε αυτό το φαγάκι.

Κοκκινιστά γίνονται και στο φούρνο τα ρεβίθια (τα έκανε οικογενειακή φίλη των δικών μου με καταγωγή από την Πάτμο, τα συνήθιζαν εκεί μας έλεγε).

Αυτό το τσίτσιρι πάλι εγώ δεν το είχα ματακούσει (κάτι έμαθα και σήμερα).

Αγγελική Ν said...

Από χθες, προσπαθώ να μην δω τα περί ρεβιθιών... Δεν τα έχω βρει εδώ....

Πηνελόπη μου, τι μου κάνεις....

Penelope said...

Ευχαριστώ Κλειώ μου.
Καταχωρήθηκε και η επόμενη ρεβιθάδα θα είναι με pesto (που μας αρέσει επίσης πολύ).

Βρε Αγγελικούλα μου,
στείλε μου την εκεί διεύθυνσή σου (στο mail μου) να σου στείλω καλή μου 2 πακετάκια και ότι άλλο θέλεις. Σιγά τα πράγματα. Εχουμε κάνει τέτοια delivery... από Αμερική μέχρι Κύπρο!

Juanita La Quejica said...

Τζίτζιρα και μίτζιρα και τζιτζιμιτζικότζιρα! Για ρεβύθια μιλά το παιδικό ποιηματάκι; Και εγώ τώρα μαθαίνω ότι πρόκειται για χλωρά ρεβύθια!

Anonymous said...

ela nte!!!meta apo 57 xronia to ematha!!!oti to tragoudaki auto aforouse ta gnwsta mas rebuthia!!!xaxaxaxa!
den toxw pou pethainw ma oso zw mathainw!!!
kai kati pou afora ola ta ospria sto brasimo tous duo fulla dafnhs kai ligo dentrolibano!!mas swoun apo ta anepithumita fouskwmata!!!filakia!!!

Anonymous said...

ena mikro lathos sto tip:dafnh kai ligo thumari!!!gia ta ospria!!
oy gar erxetai monon!!!xaxaxa!

Anonymous said...

Μπράβο, βρε Πηνελοπίτσα! Να πέσει λίγο η χοληστερίνη...

Υ.Γ. Τσίτσιρι;;;; Πώς μου διέφυγε αυτό;;;

vesinios said...

ΕΧΩ ΦΑΕΙ 'ΔΕΝΤΡΑ' ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΙ ΕΨΑΧΝΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΣΙΤΣΙΡΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΤΟ ΕΜΑΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΠΟ ΧΡΟΝΟΥ χλωρά ρεβύθια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...