Friday, January 11, 2008

Ελιοπιτάκια

Και επειδή τα σουτζουκάκια της Έλενας με τις ελιές και το πατέ μας έβαλαν στα αίματα, είπα να σας γράψω μια συνταγή για να φτιάξετε εύκολα ελιόπιτάκια, μιας και είναι όμορφα για κολατσιό, αλλά και συνοδευτικά σ’ ένα τραπέζι.
Μπορείτε να τα κάνετε κομμάτια μεμονωμένα ή να φτιάξετε με την ζύμη σε ρολό και να την κόψετε μετά.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την ζύμη είναι
4 φλιτζάνια Αλεύρι ή περισσότερο σαν αυτό που λέμε «όσο πάρει» γιατί εγώ δουλεύω μάλλον με το μάτι παρά με αναλογίες.
1 & ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (μπορείτε να βάλετε και ηλιέλαιο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα)
1 φλιτζάνι λευκό κρασί (ακόμη και ρετσίνα αν έχετε, γιατί δίνει ιδιαίτερο άρωμα)
½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Για την γέμιση τώρα τα υλικά που θα σας χρειαστούν είναι:
2-3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα ή ένα μεγάλο κόκκινο γλυκό ξερό κρεμμύδι
250 γραμμ. ελιές, κομματιασμένες, χωρίς κουκούτσια, που θα τις έχετε ξεπλύνει με χλιαρό νεράκι για να μην είναι αλμυρές.
½ κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο και αντίστοιχα ρίγανη
Μια πρέζα μαύρο πιπέρι (στη μύτη του κουταλιού δηλαδή)
Σουσάμι (προαιρετικά, αλλά δίνει κι' αυτό την νοστημιά του)

Ανακατεύετε σ’ ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτοντας εναλλάξ το λάδι, το κρασί και τον χυμό από το πορτοκάλι, μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και ελαστική. Την αφήνετε στην ησυχία για να "ξεκουραστεί» 30 με 40 λεπτά.
Σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέτετε τις κομμένες ελιές του δίνετε μια «γυροβολιά» ακόμη, προσθέτοντας μετά τον δυόσμο και την ρίγανη. Το βγάζετε από την φωτιά και αφήνετε την γέμιση να χλιάνει.
Στο διάστημα αυτό, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 με 220 βαθμούς (ανάλογα πάντα τον φούρνο).
Χωρίζετε την ζύμη σε μπαλάκια και με την βοήθεια ενός ποτηριού με μεγαλούτσικο άνοιγμα (παραδοσιακά πράγματα ….) ανοίγετε πιτάκια. Σε κάθε κομμάτι βάζετε μια κουταλιά γέμιση, γυρίζετε σε μισοφέγγαρα και πιέζετε με τα χέρια για να κλείσουν καλά. Τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο (χαρτί ψησίματος) πασπαλίζετε με σουσάμι. Ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.
Στην περίπτωση που θελήσετε να τα κάνετε ρολό. Μοιράζετε την ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Κάθε κομμάτι το ανοίγετε σε φύλλο με την βοήθεια πλάστη ή με τα χεράκια σας και βάζετε γέμιση (με το μάτι πια) λίγο πιο μέσα από την άκρη του ρολού, απλώνετε καλά μ’ ένα κουτάλι και γυρίζετε το φύλλο σε ρολό, έτσι που να καλύψετε την γέμιση στο εσωτερικό του. Το μεταφέρετε στο ταψί και πασπαλίζετε καλά με το σουσάμι. Στην περίπτωση αυτή το ψήσιμο θα κρατήσει περισσότερη ώρα. Όταν πια ξεφουρνίσετε, αφήστε τα ρολά να κρυώσουν και μετά κόψτε τα σε ροδέλες με καλό οδοντωτό μαχαίρι.
Tip: Σε περίπτωση που θέλετε να τα εμπλουτίσετε, μπορείτε να προσθέσετε στην γέμιση ανθότυρο καθώς και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

13 comments:

Anonymous said...

Phneloph mou kalhsou mera xrysoxera mou!!!eeee!kalws orises shmera sto spiti mou!!!ebala apo xthes bradu rebythia sto nero...!kai twra blepw kai to pswmaki!!den thayma!!!ta ylika ola yparxoun!to idio kai h oreksh!!!!filakiaaaaa!!!
sto trapezi mou tha exw kai to diko sou piato!!!

Penelope said...

Να σαι καλά καλή μου.
Όλα να είναι πάντα γευστικά στο τραπέζι σου. Και όπως έλεγε και η γιαγιά: "γλυκά & ευλογημένα".
Στην παρασκευή του φαγητού τα υλικά μπορεί να είναι απλά, αλλά αυτό που μετράει είναι η ζεστασιά, η αγάπη και το μεράκι με το οποίο φτιάχνεται κάθε φορά.

Anonymous said...

htan logia kai ths dikhs mou giagias gia thn paraskauh idika!!se eyxaristw!!apo kardias!!

Αγγελική Ν said...

"Στην παρασκευή του φαγητού τα υλικά μπορεί να είναι απλά, αλλά αυτό που μετράει είναι η ζεστασιά, η αγάπη και το μεράκι με το οποίο φτιάχνεται κάθε φορά" Αυτά ξαναπέστα, Πηνελόπη μου!
Εγώ πάλι, πρόσφατα, τα έφτιαξα με ζύμη που ετοιμάζω με:
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1/2 ποτήρι λάδι,
1 ποτήρι sprite ή fanta
πορτοκάλι

Μου αρέσει η γέμιση να έχει διόσμο και ρίγανη ή πιπεριές Φλωρίνης σε κομματάκια!
Η ιδέα του πορτοκαλιού θα δοκιμαστεί!

Penelope said...

Sprite ή fanta; Δηλαδή Αγγελική μου, το κάνεις για να "αφρίσει" η ζύμη; Όπως το ψωμί με την μπύρα που κάνουν οι Γερμανοί; Ή προσθήκη που κάνουμε στο κουρκούτι με την σόδα;

Πάντως ο χυμός του πορτοκαλιού δίνει γεύση και άρωμα που ταιριάζει πολύ με το "πικρό" της ελιάς.

ΕΛΕΝΑ said...

Ως εδώ μοσχομύρισαν τα πιτάκια σου Πηνελόπη μας:))
Eλίτσες και δυόσμος και ρίγανη και άρωμα πορτοκαλιού!! Ωραία ιδέα και το ανθότυρο, που δεν είναι ιδιαίτερα αλμυρό τυράκι.
Αλεύρι βάζεις αυτό που είναι "για όλες τις χρήσεις"??

Αγγελική Ν said...

Ναι Πηνελόπη μου, το μπέικιν που περιέχει το αλεύρι-φαρίνα (που φουσκώνει) αντιδρά με την "φάντα" και αφρίζει στο ψήσιμο, με αποτέλεσμα διόγκωση της ζύμης. Το ίδιο όπως και στο γρήγορο ψωμί, που βάζουμε αλεύρι-φαρίνα και μπύρα και δεν ζυμώνουμε. Το άρωμα του πορτοκαλιού το δίνει λίγο η "φάντα"! Τεμπέλικη λύση η "δική" μου....
Ελαφρύ αποτέλεσμα έχεις και με χρήση καλαμποκέλαιου αντί για λάδι. Αλλά εγώ προτιμώ το ελαιόλαδο.
Το ξύσμα πορτοκάλι σίγουρα θα δοκιμαστεί! Είναι πρόκληση!

Penelope said...

Ελενά μου, ναι. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μάλιστα επειδή ο γαμπρός του καλού μου δουλεύει ως χημικός τροφίμων σε άλευρομυλους έχω κάθε φορά μάλλον και κάτι διαφορετικό, σαν μείγμα. Ενας Θεός ξέρει τι φτιάχνει κάθε φορά!

Anonymous said...

Ποσο μου αρέσουν τα ψωμοειδή!! Δεν έχω δοκιμάσει έτσι ελιοπιτάκια :)
Μου φαινετε απλή και εύκολη η συνταγή:)
Με εντυπωσίασε και ο τρόπος της Αγγελικούλας μέλι !

Juanita La Quejica said...

Για να τα φτιάξω... δύσκολο!
Για να τα τιμήσω όμως, σαν τρελλή!

Anonymous said...

kalhsperoudia!!!eginan thaymasia!!!kai apo geush!mmmmm!!!
mazei me ta rebythia geumatisame kataplhktika!!!se euxaristw Phnelophmou!!filakia!!!

Μάγια said...

αχ και να ΄χα κανα δυο, τρία, τέσσερα, πέντε...!

Penelope said...

Kleiw,
Χαίρομαι που σας άρεσαν (και τα ελιοπιτάκια και τα ρεβίθια). Γιατί όταν τα γράφουμε εμείς μπορεί να ξέρουμε ότι θα βγουν καλά στην γεύση τα πονήματα μας, αλλά αν κάποιος τρίτος δεν τα δοκιμάσει και δεν τα χαρακτηρίσει...δεν μπορούμε να έχουμε συμπέρασμα.
Να 'στε καλά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...