Monday, January 28, 2008

Σούπα μού’πες

Η κλασική ψαρόσουπα της μαμάς, καροτάκια, πατατούλες, κρεμμυδάκια, σέλινο, αυγολέμονο, και το ψάρι από δίπλα με ντεκαντάν ποσότητες μαγιονέζας, είναι αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό. Εγώ όμως, για να μην διαπράξω ιεροσυλία, φτιάχνω μια άλλη ψαρόσουπα, ένα καπνιστό υβρίδιο μεξικανο-κρεολο-αμερικάνικου chowder. To βασικό κόνσεπτ της σούπας είναι, όπως και της κακαβιάς, η ψαριά της ημέρας μαζί με υπολείμματα λαχανικών κλπ. Αν θέλετε λοιπόν να αυτοσχεδιάσετε χρησιμοποιώντας αυτά που σας βρίσκονται, ή π.χ. να βάλετε ντομάτα αντί γάλα (ή και τα δύο!), τότε ελεύθερα. Θα μου συγχωρήσετε επίσης το γεγονός ότι στη μαγειρική είμαι λίγο εως πολύ ελευθέρων ηθών, όσο αφορά μετρήσεις και ποσότητες, είμαι του ματιού, δεν ξέρω αν θέτε ένα κρεμμύδι ή δύο, μια πιπεριά ή τρεις, τις αναλογίες τις δίνω κατά προσέγγιση. Κάντε ό,τι θέτε σας λέω, είναι συνταγή ρουστίκ και όχι ντελικάτη, σηκώνει αυτοσχεδιασμούς.
Να πω ακόμα κάτι για το ψάρι: οι ορίτζιναλ εκδοχές αυτής της ψαρόσουπας συνδιάζουν το ψάρι με το καπνιστό μπέικον. Εγώ αντ’αυτού χρησιμοποιώ καπνιστό ψάρι. Να εξηγηθώ: όχι καπνιστό ψάρι έτοιμο προς κατανάλωση, πώς λέμε, ρέγγα, αλλά ΩΜΟ καπνιστό φιλέτο λευκού ψαριού (π.χ. cod, haddock (είδη μπακαλιάρου, Χουανίτααα!!!) κλπ), που δίνει στη σούπα αυτή εξαιρετική γεύση (ακόμα και εχθροί της ψαρόσουπας έχουν αλλαξοπιστίσει με αυτή τη συνταγή). Αν δεν έχετε πρόσβαση, χρησιμοποιείστε ό,τι φιλέτο σας βρίσκετε, είτε με λίγο μπέικον, είτε με καπνιστή ισπανική πάπρικα, ολέ.

1 φιλέτο/φέτα (δηλ. όχι κόκκαλα, πέτσες) λευκού καπνιστού ψαριού κατ’ άτομο
μερικές γαριδούλες (προαιρετικά)
1 κόκκινη πιπεριά
1 καρότο
1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι, ή μπούκοβο (προαιρετικά)
1 μεγάλη πατάτα (σαν την ταινία που είδα προχτές)
1 κονσέρβα καλαμπόκι (στραγγιγμένη)
1 κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο (πάντα κατά βούληση)
1 κ.σ. λάδι ή όσο θέτε
νερό ή ζωμός
λίγο γάλα (φυτικό ή ζωικό ή κρέμα γάλακτος, ανάλογα με τη δίαιτά σας)
Για το γαρνίρισμα: ψιλοκομμένα: φρέσκο κρεμμυδάκι, φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, τσίλι ή μπούκοβο ή καγιέν

Τα λαχανικά πότε τα κόβω ροδέλες, πότε μπαστουνάκια, πότε κυβάκια, ανάλογα με τα κέφια. Να θυμάσται ότι η σούπα αυτή είναι της chunky και ρουστίκ συνομωταξίας, οπότε μαχαίρι ανέμελο. Αν τη προτιμάτε χωρίς λιπαρά θα ρίξετε όλα τα λαχανικά σε κρύο νερό ή ζωμό και θα τα βάλετε να βράσουν. Αν πάλι προτιμάτε με λάδι, θα ξεκινήσετε με τον γνωστό τρόπο, σωτάροντας σε όσο λάδι (ή βούτυρο για τους γαλλόφιλους, ή ένα μίγμα και των δύο για τους αναποφάσιστους) θέλετε, το κρεμμύδι (εδώ κάποιοι προσθέτουν και λίγο αλεύρι που θα δέσει τη σούπα στην πορεία), το μπέικον αν το χρησιμοποιείτε, το σκόρδο, τα υπόλοιπα λαχανικά, αλατοπίπερο (αλάτι με ρέγουλα γιατί το καπνιστό ψάρι έχει ήδη αλάτι), μετά θα τα σκεπάσετε, με κρύο πάντα νερό ή ζωμό, και θα βράσετε μέχρι μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά (εγώ περίπου 15 λεπτά). Τώρα θα βάλετε μέσα το ψάρι και τις γαριδούλες (αν τις χρησιμοποιείτε) και θα αφήσετε 5-10 λεπτά ακόμα, αναλόγως το μέγεθος. Πρέπει τώρα, ανακατεύοντας με το κουτάλι, το ψάρι να αρχίσει να διαλύεται σε flakes (ναι, όπως λέμε corn flakes) για να πάει παντού στη σούπα. Εδώ βάλτε και την καπνιστή ισπανική πάπρικα, αν δεν έχετε χρησιμοποιείσει καπνιστό ψάρι, και το γάλα (ή κρέμα). Γαβάθες, γαρνίρισμα, σκορδόψωμο, κόκκινα μάγουλα, ζεστά φυλλοκάρδια, καλός είναι κι ο χειμώνας:)

18 comments:

kiki said...

Πολύ ωραία περιγραφή (ως συνηθως) και ωραία συνταγή, ξεχωριστή. Το πιο εντυπωσιακό συστατικό ήταν η πατάτα-ταινία. Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητη η προβολή μιας τέτοιας ταινίας προκειμένουν να μας πετύχει η συνταγή, η μας κάνει και οποιαδήποτε πατάτα;
:-)))

Anonymous said...

kardoula mas!!!mia polu endiaferousa soupitsa!!!auto de pou sumfnw 100/%mazi sou einai to poso eleutherh einai h allagh twn ylikwn!!kai fusika h posothta!!!sxedon panta sthn posothta kanw allages kai prosarmzw sthn dikh mou geustikh diathesh!!p.x.mia h duo skelides skordo,bouturo h ladi!!!sigoura tha thn apolausw se dedomenh stigmh!!!nasai panta kala!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Αυτή η σούπα λοιπόν μ΄αρέσει, γιατί σου δίνει μια δημιουργική ...ελευθερία. Οτι θέλουμε βάζουμε (από τα υλικά της), όσα θέλουμε βάζουμε, όπως θέλουμε τα βάζουμε, ....μια χαρά δηλαδή:))
Heart, τέτοια σκοτάδια έχει στην αλλοδαπή αυτό τον καιρό???

heart n soul said...

oneiroσουσουράς, είμαι σίγουρη ότι εις τας Ζακύνθους θα έχετε πατάτες από σόι, υποθέτω καλά?:)

sweet kleiw, ψάρι ωμό καπνιστό βρίσκετε στας Ολλανδίας?

έλενά μας, oui oui, μια μαύρη μουρτζούφλα ήταν σήμερα :((
Τα υλικά να τα βάλετε όλα καλέ, ψάρι ωμό καπνιστό στο ελλάντα βρίσκουμε, για πείτε μου κι εμένα που δε το 'χω ψάξει

Anonymous said...

Τελικά εσύ heart μας τι ψάρι χρησιμοποίησες ? Εγώ σε καπνιστό εδω ,ευρείας κατανάλωσης ,βρίσκω μόνο πέστροφα και σολομό .
Μου θύμησες και την κακαβιά που χω χρόνια να φάω και ειναι εξαιρετική!!

Anonymous said...

Γειά σας! Πρώτη φορά μπαίνω σ΄αυτή τη σελίδα και μ΄αρέσει πολύ! Έχει δοκιμάσει κανείς φέτες σολωμού (όχι καπνιστού) σε σούπα; Να το επιχειρήσω;

elie said...

ΩΜΟ καπνιστό φιλέτο λευκού ψαριού

Δεν το ξέρω, δεν με ξέρει. Κρίμα.

Anonymous said...

Νομίζω μεγαλύτερη αηδία δεν έχει δημοσιευθεί...

heart n soul said...

Λαμπρινή εγώ χρησιμοποίησα smoked haddock, που όπως θα σας πιστοποιήσει και η Juanita:) είναι ένα είδος μπακαλιάρου

Ελίνα, καλοσώρισες! Δεν έχω δοκιμάσει σολωμό σε σούπα, δεν ξέρω αν θα μ'άρεσε η λιπαρότητά του, μια ιδέα είναι να τον κάνεις ποσέ και να γαρνίρεις μια σούπα, ή γιατί δεν κοιτάς τις συνταγές σολομού που αναρτήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν τα άπαντα:)

elie δίνει μοναδική γεύση στο φαγητό αλλά δεν ξέρω πόσο διαδεδομένο είναι εκτός αγγλίας..

anonymous είστε κι εσείς από τους πολέμιους της ψαρόσουπας, ε? ξέρω, παιδικά τραύματα..

witchofdaffodils said...

I like ζεστές λαχανοσουπίτσες σούπερ και με γαριδίτσες
μα θα βγάλω καλαμποκάκι
μη μου μείνει στο λαιμάκι :)

γειά σς κόρη exportable με τα ωραία σας!

@Jua,
τι λέτε, να βάζαμε λίγο μαγικό βοτάνι;-)

heart n soul said...

όχι καλή μάγισσα, δε θα σας επιτρέψω να αφαιρέσετε το καλαμπόκι, θα δώσει υπέροχο κίτρινο χρώμα και ωραία υφή αν το πολτοποιήσετε με το μπλέντερ χειρός,όπως κάνουν και σε κάποια ορίτζιναλ chowder:)

Juanita La Quejica said...

Συμφωνώ απόλυτα για το μαγικό βοτάνι Μαγισσούλα, πάει με όλα, κάτι σαν το fleur du sel!
Heart, δεν φαντάζομαι να σας πειράξει ε;
Έχει τύχει να δοκιμάσω σούπα με καπνιστό ψάρι στην Αγγλία και πραγματικά έχει εξαιρετική γεύση και άρωμα. Όμως... δεν ξέρω που μπορούμε να το βρούμε στην Ελλάδα.
Χμ... μήπως να ανάψουμε καμιά φωτιά στην αυλή, να ζεσταθούμε κιόλας σήμερα που έχει χιονάκι; Και επί τη ευκαιρία να καπνίσουμε και το ψάρι, και την πίπα της ειρήνης και γενικότερα!

Juanita La Quejica said...

Και εγώ θα επιμείνω στο καλαμπόκι, γιατί είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την "πατρίδα" μου. Καθένας με τον πόνο του, μην το ψάχνετε!

Ιστορία Καπνίσματος
Φωτογραφία Smoked Haddock
Smoked Fish

Μάγια said...

εδώ να δείτε παιδικά τραύματα! έχω να φάω ψαρόσουπα τουλάχιστον 15 χρόνια! λέτε το καπνιστό ψάρι να με κάνει να αλλάξω γνώμη;

kiki said...

Πατάτες εδώ...ε...όλο και κάτι γίνεται (και από πατάτες και από πατάτες-ταινίες)

heart n soul said...

juanita, μιλ μερσί για τα λινκς!!:)
χιονάκιιι??? πού???

μάγια, γιες, δεν βρωμάει καθόλου ψαρίλα, σαν καπνιστή καλαμποκόσουπα ένα πράμα είναι, έχετε ωμό καπνιστό ψάρι στας Ελβετίας ή θα έρθετε στην παλιά σας πατρίδα να σας τρατάρουμε?:)

οneiro-chef :)))

Μάγια said...

δεν έχω ιδέα αν έχουμε ωμό καπνιστό ψάρι εδώ...χρειαζόμαστε τα φώτα της άλλης Αγγελικής!

για τρατάρισμα πάντως έρχομαι ευχαρίστως! ειδικά αν συνοδεύεται από εκείνο το ψωμάκι...! (έχω φάει κόλλημα!)

heart n soul said...

κοπιάστε! (εγώ να δεις κόλλημα που ΄χω φάει μ'αυτό το ψωμί μάγια μου:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...