Monday, January 14, 2008

Κρέμα Μόκας

Μου αρέσει ιδιαίτερα η γεύση της Μόκας στα γλυκά. Και φυσικά το ανάλαφρο αποτέλεσμα σε μια Mous ή μια κρέμα για τούρτα είναι ότι καλύτερο, ωστόσο αποφεύγω τις συνταγές που έχουν πολλά αυγά και κρέμα γάλακτος μαζί.
Είχα λοιπόν μια συνταγή για mous Μόκα από βιβλίο της κυρίας Σοφίας Σκούρα με τα σχετικά αυγά αλλά και μισό κιλό κρέμα γάλακτος (!).
Θέλησα λοιπόν να την «αλαφρώσω» από τα λιπαρά της και να δω αν θα κατάφερνα να έχω μια γευστική κρέμα. Αποφάσισα λοιπόν, να χρησιμοποιήσω το ένα τρίτο της κρέμας γάλακτος, και το υπόλοιπο το αντικατέστησα με γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά και 1 μικρό κουτάκι τυρί τύπου κρέμας με λίγα λιπαρά επίσης. Ενώ χρησιμοποίησα μόνον 2 αυγά.
Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και η κρέμα για την τούρτα μου (δώρο γενεθλίων σε φίλο) χαρακτηρίστηκε ως πολύ γευστική και ανάλαφρη.
Σας την γράφω λοιπόν, μήπως και θελήσετε, ως κόρες καλό-νοικοκυρές, κάποια στιγμή να την δοκιμάσετε.
Υλικά για την Mous (ή κρέμα τούρτας)
6 φύλλα ζελατίνας1/3 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ Light που έχετε διαλύσει με λίγο ζεστό νεράκι1/2 φλιτζανιού στιγμιαίο καφέ ή εσπρέσσο ζεστό1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
2 αυγά (χωριστά κρόκοι από ασπράδια)200 γραμ κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
150 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
3 κουταλιές σούπας τυρί κρέμα
Μουσκεύετε καλά τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό και μετά την διαλύετε στο μείγμα ζεστού γάλατος με νερό. Προσθέτετε τον στιγμιαίο καφέ, στο ζεστό γάλα με την ζελατίνα και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χτυπάτε με το μίξερ τους κρόκους των αυγών και την ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν. Προσθέτετε το μείγμα ζελατίνας, καφέ, γάλακτος και ανακατεύετε προσεχτικά. Στην συνέχεια χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτετε το γιαούρτι και το τυρί κρέμα χτυπάτε για λίγο μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και τέλος με απαλές κινήσεις μ’ ένα κουτάλι ή ξύλινη σπάτουλα προσθέτετε τα ασπράδια που τα έχετε προηγουμένως χτυπήσει σε μαρέγγα.
Βάζετε τη μους σε γυάλινο μπολ την σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Όταν έρθει η ώρα να σερβίρετε περιχύνετε με σάλτσα μόκας και μερικούς κόκκου καβουρδισμένου καφέ (αν μπορέσετε να έχετε).
Την ίδια κρέμα την χρησιμοποιείτε σε έτοιμα πατεσπάνια σοκολάτας (αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε δικά σας, όπως η αφεντιά μου) προκειμένου να ετοιμάσετε μια τούρτα μόκας που γαρνίρετε μετά με σάλτσα μόκας, ή κακάο ανακατεμένο με λίγο στιγμιαίο καφέ, και διακοσμείτε με κόκκους καφέ.
Για την σάλτσα μόκας (αν δεν πάρετε έτοιμη) μπορείτε να την φτιάξετε με 4 κουταλιές καφέ, 2 κουταλιές ζάχαρη, 3 κουταλιές μέλι και μισό ποτήρι νερό που θα τα αφήσετε να βράσουν μαζί για 10 λεπτάκια.

14 comments:

Anonymous said...

Μαζί σου Πηνελόπη :)
Τρελαίνομαι για γεύση μόκας και χτες έφαγα ένα τεράστιο παγωτό από τον Ιταλό !!
Επειδή έχω φτιάξει ανάλογη κρέμα με γεύση μόκας να πω ότι και χωρίς τα αυγά το αποτέλεσμα είναι αφράτο και νόστιμο . Αυτό για όσους αποφεύγουν τα ωμά αυγά :)

ΕΛΕΝΑ said...

Αχ βρε Πηνελόπη πειρασμέ:))
M' αρέσει κι εμένα πολύ η γεύση της μόκας όπως και οτιδήποτε περιέχει καφέ!!
Μ' αυτά τα φύλλα ζελατίνας όμως είχα πάντα πρόβλημα. Μπορώ να τα αντικαταστήσω με ζελατίνα σε σκόνη??
Και η σάλτσα μόκας φαίνεται super πάντως:))

Penelope said...

Ελενά μου, βγάλε την σκούφια σου και βάρα με!!
Το μυστικό (μάλλον) με την ζελατίνα είναι να την αφήσεις να μουσκέψει για αρκετή ώρα μέσα σε κρύο νεράκι (την ανακατεύεις συχνά με ένα κουταλάκι) και μετά ρίχνεις σε χλυαρό προς ζεστό γάλα ή ποτό.
Αν όμως με την σκόνη τα πας καλύτρα, κάντο έτσι καλή μου.

Λαμπρινή κι' εγώ σκέφτηκα να μην βάλω καθόλου τ' αυγά. Οπως και στην κρέμα τυραμισού, χρησιμοποιώ μόνον ένα, αλλά τελικά τα έβαλα γιατί φοβήθηκα για το τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Την επόμενη φορά, ίσως να τα παραλείψω.

witchofdaffodils said...

καλημέρα :)
ωραία λύση για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, και με τη μους σοκολάτας πρέπει να κάνει.
Η φωτό, πολύ ορεκτική!

Αγγελική Ν said...

Όχι, δεν θα επηρεαστώ, δεν θα επηρεαστώ, δεν θα καρφωθεί στο μυαλό μου!
Μ αρέσειιιιιιιιιιιι

kiki said...

Θα αντισταθώ! Σας απειλώ! :-)))

Penelope said...

Δηλαδή τώρα έχει κάνει μέτωπο η Ζάκυνθος με την Νότιο Αφρική και αντιστέκονται με σθένος;
Καλά κατάλαβα;
Μάλιστα....
Κι' εγώ μαζί σας κόρες μου :-))
Αντιστέκομαι και αντιδρώ σε κάθε πειρασμό. Απεταξάμην!!!

Μαγισσούλα φυσικά και μπορείς να κάνεις τον σχετικό συνδυασμό με σοκολάτα. ;Aσε που μπορείς να το πειραματιστείς και με λευκή σοκολάτα, για μια άλλη παρουσίαση αν φυσικά σου αρέσει η γεύση της.

Nena said...

Πεθαμός! Σλρουπ

Μάγια said...

σλουρπ δε λες τίποτα νένα! τρελαίνομαι για μόκα!

Juanita La Quejica said...

Εγώ δεν αντιστέκομαι καθόλου!
Πότε θα την ξανα-φωτογραφήσουμε Λόπε μου;

Anonymous said...

kai egw den antistekomai katholou!!!exthes eftiaksa to portokali giati aurio exoume ton kafe!!!thn kyriakh erxetai to antraki mou!kai tha tou ftiaksw thn tourta!!!gia na ton glukanw!!!filakia!!!

Penelope said...

Καλημέρες
Juanita, στην αμέσως επόμενη επέτειο,γιορτή, γεννέθλια...θα σας την φτιάξω εγώ και εσύ φέρε την μηχανή (χα,χα,χα). Αρκει να μου το πείτε μια-δυό μέρες πριν για να προλάβω έτσι;

Κλειώ μου, άστες να λένε. Ολο λογια είναι αντιστέκονται - αντιστέκονται μα με την πρώτη δυνατή ευκαιρία κάνουν μια δημιουργία και μας στέλνουν αδιάβαστες!!

Νένα και Μάγια, λίγους ανθρώπους έχω γνωρίει που να μην τους άρεσει η γεύση της μόκας και όταν μου το είπαν (έχω 2 περιπτώσεις υπόψη) τους χαρακτήρισα "άνοστους" και δεν έπεσα έξω.

Nena said...

Λόπε μου ευτυχώς έχετε γίνει ήδη τρεις στην οικογένεια. ΄Ολο και κάποια επέτειος, γενέθλια, ονομαστική γιορτή θα μας πέσει.Που θα πάει θα σε στριμώξουμε.

Penelope said...

Νένα μου, μπορεί να μην είναι σε δική μας σόνι και ντε επέτειο. Το κάνουμε και προσφορά σε τρίτους όπως είπα ήδη. Δώρο σε φίλο για τα γεννέθλιά του, μαζί με το κάτι τις του.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...