Thursday, January 24, 2008

Προφιτερόλ

Όπως όλοι ξέρουμε η ελληνική συνταγή του προφιτερόλ είναι διαφορετική απο την γνήσια Γαλλική. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ και οι δυο εκδοχές αλλά ο έρωτας μου προτιμά την ελληνική αφενός γιατί παγωτό τρώει μόνο αν ο ήλιος είναι ντάλα και έχει 35 βαθμούς Κελσίου και άνω και αφετέρου γιατί αυτή του θυμίζει το κλασσικό προφιτερόλ όπως το χουμε όλοι οι Έλληνες γευτεί . Ας κάνουμε λοιπόν προφιτερόλ λίγο πειραγμένο αλλά σας το εγγυώμαι πολύ μα πολύ νόστιμο!
Υλικά :
Για τα σου :
1 φλιτζάνι νερό
60 γρμ βούτυρο
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 αυγά
Για την γέμιση :
500 γρμ γάλα
4 κουταλιές κορν φλάουρ
2 κουταλιές ζάχαρη (ή περισσότερο)
100 γρμ λευκή σοκολάτα
1 σφηνάκι Bourbon Whisky ή μερικές σταγόνες άρωμα βανίλιας ή βανίλια φυσική ή σκονη
Για την σοκολατένια κρέμα :
700 γρμ γάλα
6-7 κουταλιές κακάο (ανάλογα πόσο "δυνατό" είναι)
5 κουταλιές κορν φλάουρ
5-6 κουταλιές ζάχαρη (ή περισσότερο)
100 γρμ σοκολάτα κουβερτούρα
1 σφηνάκι Bourbon Whisky ή κονιάκ (προαιρετικά )
Εκτέλεση :
Ξεκινάμε με την παρασκευή των σου . Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε το νερό και το βούτυρο και τα αφήνουμε να ζεσταθούν πολύ καλά ως ότου το βούτυρο λιώσει . Κλείνουμε το μάτι και ρίχνουμε όλο το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια . Αποσύρουμε από την φωτιά και μετά απο 2-3 λεπτά αφου έχει πάρει μια ανάσα η ζύμη προσθέτουμε ένα -ένα τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια κατα προτίμηση με το μίξερ και τους γάντζους για ζύμες . Εγώ δεν έχω μίξερ και ανακατεύω με ένα ξύλινο κουτάλι . Στρώνουμε σ΄ενα ταψί λαδόκολλα και με τα χέρια ή κορνέ ή κουταλάκια φτιάχνουμε μπαλάκια λίγο μικρότερα από ένα καρύδι . Εγώ τα έπλασα με τα χέρια αφού πριν τα λάδωσα ελαφρά . Με αυτή την ποσότητα θα πρέπει να φτιάξουμε 22-24 σουδάκια . Τοποθετούμε το ταψί μας σε πολυ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά σε αυτή την θερμοκρασία . Μετά απο 15 λεπτά και αφού τα σουδάκια μας έχουν φουσκώσει και έχουν πάρει ενα όμορφο χρυσοκαφέ χρώμα , χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160 και ψήνουμε για 7-10 λεπτά ακόμα . (εξαρτάται πάντα και από τον φούρνο) .
Για την κρέμα :
Βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη στη φωτιά να ζεσταθούν αφού πριν έχουμε κρατήσει μισή κούπα απο το γάλα . Εκεί διαλύουμε το κορν φλάουρ και το προσθέτουμε στο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια . Μόλις το μείγμα μας αρχίζει να πήζει προσθέτουμε την λευκή σοκολάτα σε κομματάκια . Ανακατεύουμε συνέχεια να αναμιχθούν και αποσύρουμε απο την φωτιά . Προσθέτουμε το ουίσκι ή ότι άλλο θέλουμε , σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά .
Για την σοκολατένια κρέμα :
Ακολουθούμε την διαδικασία όπως και στην κρέμα της γέμισης . Το γάλα , τη ζάχαρη και το κακάο (κοσκινισμένο) τα βάζουμε όλα μαζί και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν . Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλαουρ μετά την κουβερτούρα και τέλος το αλκοόλ .
Συναρμολόγηση : (άντε και τελειώσαμε!)
Χαράζουμε τα κρύα πλέον σουδάκια στην μέση . Με κορνέ ή μια σακουλίτσα που έχουμε κάνει στην άκρη μια τρύπα τα γεμίζουμε με την λευκή κρέμα . Τα τοποθετούμε σε ατομικά μπολάκια ή σε μεγάλο μπολ σερβιρίσματος . Τέλος προσθέτουμε την κρέμα σοκολάτας και αν θέλουμε διακοσμούμε με τριμμένο αμύγδαλο , σαντιγί , μαυροκέρασο ή κερασάκια .
Tips : Για να γίνουν φουσκωτά και αφράτα τα σουδάκια πρέπει ο φούρνος μας να είναι πολύ ζεστός και με το που τα βάλουμε μετά απο λίγο να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινήσουν .
Επειδή η μέτρηση με κουταλιές είναι λίγο μπακαλίστικη ( εγώ όμως είμαι μια απλή νοικοκυρά :) ), τα κουτάλια διαφορετικά και αλλιώς εννοώ εγώ το γεμάτο και αλλιώς ο άλλος , δεν πρέπει να "φοβηθούμε" τις κρέμες . Μας έσφιξε λίγο παραπάνω ? Αραιώνουμε με λίγο γάλα . Έγινε ρευστή ? Προσθέτουμε λίγο κορν φλαουρ . Ειναι πικρή για τα γούστα μας? Προσθέτουμε λίγη ζάχαρη ακόμα . Γενικά δεν "φοβόμαστε" αυτό που φτιάχνουμε αλλά του επιβαλόμαστε και το φέρνουμε στα νερά μας :) Η λευκή κρέμα πρέπει μόλις κρυώσει να στέκεται ενώ την σοκολατένια την θέλουμε πιο ρευστή .

31 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Φιλενάδα έχω βάλει καφέ.
Ελα γρήγορα και μην ξεχάσεις να φέρεις και την πιατέλα με το προφιτερόλ μαζί σου;-)
Τι θεϊκό γλυκάκι έφτιαξες!!!!
Και αναλυτικότατη η συνταγή σου,μας τα εξηγείς όλα:)
To Σ/Κ ανασκουμπώνομαι για προφιτερόλ.
Ωστόσο η πρόσκληση για καφέ (και προφιτερόλ) ισχύει, μην ξεχνιόμαστε;-)

Anonymous said...

Σήμερα τα έφτιαξες; Να σου στείλω τον Π. Είναι το αγαπημένο του γλυκό!!! Το οποίο δεν φτιάχνω σχεδόν ποτέ. Μήπως να δοκίμαζα τη δική σου συνταγή; Ή να τον στείλω από το σπίτι σου και έτσι να ξεμπερδεύω...από το μπελά τους. Θα τα ξεπαστρέψουν μαζί με το Δ. και θα αποφύγουμε εμείς τις πολλές θερμίδες.Φλκ.Ζ.

Anonymous said...

Από τη βιασύνη μου...με τον Χ.
Φλκ.

ΕΛΕΝΑ said...

Ζαμπία αν θες γλυκάκι, έλα σπίτι μου για καφέ:)
Περιμένω την Λάμπρινή με μια πιατέλα προφιτερόλ.
Φιλάκια πολλά:))
(μου χεις λείψει βρε)

Anonymous said...

Αχ! αν θέλω λέει;
Εδώ, από τη χαρά, που είδα το προφιτερόλ, έστειλα τον Π. κατευθείαν σε σένα.
Θάρθω, θάρθω. Αυτά, που θα φέρει η Λαμπρινή κρύψτα στο "χρυσαυροφυλάκιο", που έλεγε και η κόρη μου μικρή.Ζ.

kiki said...

Λαμπρινή, ξέρεις ότι θα την κανω το σκ γιατί αρέσει στην κόρη μου (σπάνιο φαινόμενο). Όταν λες κουταλιές εννοείς σούπας ε; ΤΕΛΕΙΑ δείχνουν!

Anonymous said...

Η φωτο με το κουταλάκι στο παράθυρο και να φαίνονται στο βάθος τα κτίρια ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ. ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟ.


Υ.Γ. Μιας και δεν τρώω προφιτερόλ. Χαρίζω το μερίδιο μου...


Ευη

Λαμπρινη said...

Καλημεραααα:)
Επειδή , αγαπημένες μου φιλενάδες Ελενα και Ζαμπία ξέρετε οτι αυτόν τον καιρό δεν είμαι για μετακινήσεις σας περιμένω με λαχτάρα μαζί με τους αγαπημένους σας να φάμε προφιτερόλ και ότι θέλετε :)
Δεν θα το κλείσω σε χρυσαυροφυλάκιο , θα σας φτιάξω φρέσκο :)))*****

Κικίτσας ναι ναι της σούπας κουταλιές και θα δείς πως θα ταιριάξει στα δικά σου σουποκουταλα:) Ελπίζω να αρέσει στην θυγατέρα που απορώ που έμοιασε αυτό το κορίτσι και δεν τρώει γλυκα :)))

Ευη μου τι γλυκιά και γενναιόδωρη που εισαι :) Η μικρή μου φιλη εμοιασε σε σένα και δεν το τρώει?

Nena said...

Πω πω Λαμπρινούλα και κοντεύει 12 μεσημέρι κι αν δεν βγω σε εστιατόριο στο σπίτι όλο δίαιτα κάνω. ΄Αριστη συνταγή, άριστη φωτογραφία κι από τη σωστή γωνία!, που λέει κάποια καλή ψυχή.

Juanita La Quejica said...

Μα πραγματικά, δεν είναι "όλα τα λεφτά" η φωτογραφία στο παράθυρο; Όταν την πρωτόειδα μου ήρθε να "ορμήσω" στο σουδάκι και να το κάνω μαγικό χαλί! Έχεις φοβερό setting σε αυτό το παράθυρο Λαμπρινάκο!
Μιας και η Ζαμπία αναφέρθηκε σε Δ., να έρθω και εγώ με τον δικό μου Δ. που τρελλαίνεται για προφιτερόλ; Όχι ότι και εγώ πάω πίσω, ειδικά αν είναι χειροποίητα τα σουδάκια!

Anonymous said...

δεν ξερω για τις αλλες σε μενα θα στειλες ομως ε???
ε???
τωρα που περασα και ο τεστ!!!δε σου λεω τιποτα .......χαχαχαχα
υπεροχο!!!

Juanita La Quejica said...

Νενάκι, μαζί γράφαμε.

elie said...

Εγώ θα καταγγείλω την τελευταία φωτογραφία
α) διότι σημαίνει ότι κρεμάστηκες από το παράθυρο για να τη βγάλεις, και θα σε μαλώσω (και μην αρχίσεις τα "λίγο έσκυψα μόνο" γιατί δεν τα μασάω αυτά)
β) δικινδύνευσες να σου πέσει ΜΙΣΟ ΣΟΥ με την κρέμα και τη σοκολάτα του ΜΑΖΙ.
Ντροπή.
Μετά από τέτοιο σοκ χρειάζομαι ένα προφιτερόλ από τον Ανδριά (των 8 ατόμων, στη σουπιέρα) για να συνέλθω.

heart n soul said...

Λεμπρινή καλλιτέχνης! και τα δικά μου σέβη! Η ζύμη φαίνεται πετυχημένη τέλεια!

Λαμπρινη said...

Νενάκι μου , σ΄ευχαριστώ πολυ για τα καλά σου λόγια :))

Juanita εσύ δεν θα ρθεις? Που σε χω και art manager? :)) Ο Δ. ειδικά μετά την ταλαιπωρία και το κρύο που περασε το χρειάζεται το δυναμωτικό του :)

Μαργαριταρενιααααααα :))) χαχαχααχα
Εσένα διπλή μερίδα και παραπάνω τώρα που έχεις και την έγκριση με βούλα!!

Ελιτσα μου δεν έσκυψα καθολου , δεν κάνω τέτοια τώρα ;)Μέσα απο το σπιτι διπλα στο παράθυρο φωτογράφισα (για πλακα ειναι η αληθεια γιατι εψαχνα καλο φωτισμο και ετυχε να βγει ωραια η φωτο) και ευτυχως δεν φαινονται τα λερωμένα τζάμια μου μιας και εδω δεν έχουμε παντζουρια και ειναι βάσανο μολις βρέξει γεμίζουν στάμπες !

Λαμπρινη said...

Heart σ΄ευχαριστώ :)) Μάλλον σου άρεσε πραγματικά , απο την χαρά σου μου άλλαξες και το όνομα ;) χαχα (σε πειράζω ναι?)

Penelope said...

Δεν ξέρω τι λέτε όλες οι υπόλοιπες (Λαμπρινή μου ΕΥΓΕ για το γλυκό και τις φωτογραφίες, για να μην ξεχαστώ) αλλά εγώ σ' ένα σχόλιο κόλλησα!
Υπάρχει άνθρωπος που δεν τρώει το προφιτερόλ;
Εύη, αυτό μου φαίνεται απίστευτο!!!
(συγγνώμη καλή μου)
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου, θα έχανε πάσα ιδέα για σένα...με την γνωστή σκηνή και περιγραφή σε ελληνική ταινία της δεκαετίας του 60 (αν δεν κάνω λάθος).

Anonymous said...

Lamprinaki mou!!!geia sta xeria sou!!!latreuw to profiterol!!!ma pote den exw apofasisei na prospathsw na to ftiaksw!!!
nomizw oti hrthe h wra!!!stis 3 Febrouariou tha pae se mia giorth!!!nomizw an tha kanw mia profiteroltourta!tha to xaroume oloi!!kai egw giati den tha thn exw spiti,gia na trwgw ksana kai ksana!!!ekei tha arkesthw sthn mia fora!ante kai kati akoma sthn kouzina!!!sta fanera!!!xaxaxaxa!!!!filakia!!

Μάγια said...

δεν έχω λόγια! απλά τέλειο! μπράβο λαμπρινή! :)

Anonymous said...

ΟΝΕΙΡΟ, ΟΝΕΙΡΟ ΟΝΕΙΡΟ ξυπνάω μολις ανέβω στην ζυγαριά !!!!!!Τα λόγια είναι περιτάαααα όπως και τα κιλά όμως το απόγευμα θα δοκιμάσω την σοκοκρεμα αλλα λόγο βιασύνης θα την συνοδεύσω με μπισκοτάκια μιράντα αντί για σου !!!Μήπως και γλιτώσω καμία θερμίδα.θα σας πω εντυπώσεις από το αποτέλεσμα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ2

Katerina ante portas said...

Έχω να κάνω σουδάκια μμμ από 19 χρονών που μαθήτευα δίπλα σε μια θεία Φωτεινή όσο το όνομά της! Με βάζεις σε μεγάλο πειρασμό έτσι εύκολο που τοσο ωραία περιγράφεις και απεικονίζεις!
Εύγε Λαμπρινή μου!

witchofdaffodils said...

Λαμπρινή δεν είστε μαστόρισσα μόνο στα παραδοσιακά αλλά και στα σουδικά!
Φαίνεται ότι όλοι εδω γνωρίζουν τη διαφορά με τα γαλλικά σου εκτός απο μένα..Η διαφορά είναι στο παγωτό?
Και τα δύο θαύμα μου φαίνονται πάντως.
Η τελευταία φωτό πραγματικά λέει :)

heart n soul said...

λΑμπρινή μας, το καταλάβατε, όταν ταράζομαι γίνομαι ανορθόγραφη!:)

Anonymous said...

Πηνελόπη μου , ποιος δεν έχει δει την γνωστή σκηνή με τον Κων/νου:) Ομως και γω ξέρω ατομα που δεν το πολυτρώνε το προφιτερολ .

Κλειούλα μου γλυκιά εσύ :) Να το φτιάξεις και να το ευχαριστηθείτε με την παρέα σου :))

Μάγια εσύ μην μιλάς ...εχεις εξάλου τα περιθώρια να μην μιλάς αλλα να μασάς :))

Αναστασία μου δεν θα σε πρόλαβα αλλα για άλλη φορά , ταιριάζει ωραία να βάλεις σαβουαγιαρ κομένα στα τρία . Ελπίζω να σας άρεσε η κρέμα με τα μπισκοτάκια :)

Κατερινάκι μια φορα με την θεια Φωτεινή και μια με την φίλη Λαμπρινή :))) Ταιριάζουν και τα ονόματα !

Μαγισσα μου με τα βότανα στη γαλλική εκδοχή τα σου γεμίζονται με παγωτό βανίλια και σερβίρονται με ζεστή κρέμα πραγματικής σοκολάτας . :))
Παλεύω στο μυαλό μου αυτες τις μέρες κάτι παραδοσιακό αλλα ακόμα δεν του βρήκα την άκρη :))

Δεν πειράζει καρδούλα :)))

Anonymous said...

Αγαπητή Penelope,το μόνο γλυκό που τρώω ευχαρίστως είναι τα μελομακάρονα, το μωσαικό, η μερέντα αντε και κανένα κεικ.
Οπως καταλαβαίνεις τα ζαχαροπλαστεία θα είχαν κλείσει αν περιμέναν από μένα.
Αν βέβαια μου δώσεις πίτες ΠΑΡΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΨΥΧΗ .....

Ευη

Αγγελική Ν said...

Χρυσοχέρα μου, όταν κάνεις κάτι το κάνεις τέλεια!
Σε χαίρομαι!
Είμαι σίγουρη ότι το προφιτερόλ σου θα είναι καλύτερο από του Ανδριά!

Στην "βερσιόν" που φτιάχνω,
στην σος σοκολάτα βάζω:

700 γρ. κουβερτούρα 70%
2/3 του κουτιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
6 κουταλιές καλαμποκέλαιο
6 κουταλιές Grand Marnier (μου αρέσει το άρωμα πορτοκάλι)
όσο για την κρέμα, μέσα στα σου, είναι μια ελαφριά κρέμα πατισερί, που την φτιάχνω με:

4 κρόκους
40 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κορν φλάουρ
2,5 φλ γάλα
2 κουταλιές Grand Marnier

Θα δοκιμάσω την πρότασή σου, όταν βρεθώ με τις κόρες μου, που λατρεύουν αυτό το γλυκό!

Για τις φωτογραφίες, μόνο καλά λόγια έχω να πω! Χρυσοχέρα!

Anonymous said...

Αγγελικούλα μέλι μου :))
Η σος σοκολάτας με κουβερτούρα που κανεις ειναι πολυ νόστιμη ! Εχω δοκιμάσει μια παρόμοια εκδοχή αλλα το "προβλημα" ειναι πως πρεπει το γλυκο να σερβιριστεί την ίδια μέρα γιατι αν μπει ψυγειο η σος στεκεται αρκετά και δεν έχει αυτό το κρεμώδες .
Για την κρέμα πατισερί δεν έχω να πω τιποτα ειναι η γνήσια αυτή που κάνεις , δοκίμασε όμως και την δικη μου εκδοχή για να μην χρησιμοποιηθεί το προφιτερόλ σου ως λόγος για αίτηση διαζυγίου ;) :))**
Ευχομαι σύντομα να σμίξετε με τα λουλουδάκια σου (όνομα και πράγμα!) και να το απολαυσετε :))

Juanita La Quejica said...

Πόσο θα ήθελα ένα από τα σοκολατοσουδάκια σου τώρα.
Χθες βράδυ σε θυμόμασταν με την Έλενα και είχαμε την καλή σου την κουβέντα, όταν μας κέρασαν προφιτερόλ σε μια επίσκεψη. Φτερνιζόσουν;

Αγγελική Ν said...

Λαμπρινή μου, σίγουρα θα την δοκιμάσω την γέμισή σου! Καταλαβαίνω ότι είναι εξαιρετική! Αναφέρω την έκδοση με την πατισερί, για να γίνεται λόγος...
Όπως σου είπα, έχω ορίσει και ημερομηνία που θα δοκιμάσω!
Τελευταία, τέτοια γλυκά, τα φτιάχνω μόνο αν έχω καλεσμένους, για να τα μοιραστούμε! Αν περισσέψουν, τα μοιράζω, ή κλαίγοντας τα πετάω! Έτσι, ποτέ δεν μένει για την επομένη! Ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω παρατηρήσει ότι η κρέμα χαλάει αν σταθεί! Χαλάνε και τα σουδάκια... Εγώ πασχίζω να διατηρήσω το βάρος μου και αν είναι δυνατό να το μειώσω, αυτό μου έλειπε να φτιάχνω τέτοια υπέροχα γλυκά, για να κάνω νυχτερινές εφόδους στο ψυγείο....

Όσο για τον καλό μου, του απαγορεύω να τρώει σοκολάτες... Προσωπική μου γνώμη είναι, ότι τα αυγά (σε λογική ποσότητα) είναι λιγότερο κακό από την σοκολάτα!

Anonymous said...

Jua τα μαθα τα κατορθώματα σου :)))
Δεν φτερνιζόμουν όχι , αν σε καλομελετάει φιλος δεν σε πιάνει τιποτα :))

Αγγελικούλα μέλι μου :)
Εγω θα λεγα τι ανάγκη έχεις εσύ απο δίαιτες αλλα τι να σε κάνω??
Εχεις δίκιο για την διατροφή του καλού σου :) Αν και μιλαγα και με μια φίλη με πολυ προσεγμένη διατροφή αλλα πολύ κακή χοληστερινη και καταλήξαμε πως ολα τα "κακα" που μας εμφανίζονται δεν ειναι πάντα μόνο θέμα διατροφής . Βεβαια προσέχουμε για να έχουμε την υγειά μας :)

kiki said...

Το έφτιαξα το σκ που πέρασε και έγινε φανταστικό. Μια μέρα κράτησε (άντε μιάμιση). Η μόνη αλλαγή που έκανα ήταν ότι έβαλα περισσότερο γάλα στη σοκολατένια κρέμα για να είναι ακόμα πιο ρευστή και έβαλα και λίγη ζάχαρη παραπάνω επειδή είχα πικρό κακάο. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ. Ευχαριστούμε Λαμπρινή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...