Υλικά:
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2,5 κούπες αλεύρι
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 κρόκο αυγού
1 κουτ.σούπας γλυκάνισο τριμμένο μέσα στις παλάμες να σπάσουν οι σπόροι
2/3 κούπας ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
2,5 κούπες αλεύρι
1 κουτ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 κρόκο αυγού
1 κουτ.σούπας γλυκάνισο τριμμένο μέσα στις παλάμες να σπάσουν οι σπόροι
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε λεκανίτσα και ζυμώνουμε να γίνει ομοιογενής ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί λίγο, 15-30 λεπτά, ανάλογα τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας. Πλάθουμε τα μπισκότα και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα πάνω σε αντικολητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μέση του φούρνου, 13-15 λεπτά την κάθε λαμαρίνα. Δεν πρέπει να σκουρήνουν πολύ, αλλά να μείνουν λευκά. Μην φοβηθείτε αν είναι μαλακά μόλις βγούν, κρυώνοντας σκληραίνουν.
Αν τα θέλουμε νηστίσιμα, αντικαθιστούμε το βούτυρο με σπορέλαιο, και παραλείπουμε τον κρόκο.
Αν τα θέλουμε νηστίσιμα, αντικαθιστούμε το βούτυρο με σπορέλαιο, και παραλείπουμε τον κρόκο.
8 comments:
Όσο μ' αρέσει να σπάει στο δοντάκι το γλυκάνισο και να απλώνεται εκείνη η γλύκα που έχει...τίποτα άλλο!
Ναι, και μένα αυτό μ'αρέσει με το γλυκάνισο! Και στο ψωμί...
Και εμένα μου αρέσει πολύ το άρωμά του γλυκάνισου.
Τα καλύτερά μας είναι αυτά που φτιάχνει ένας φούρνος στη Ζάκυνθο, όταν πηγαίνει η κουμπάρα μας, φέρνει σακουλάρες γεμάτες! Έμαθα βέβαια από την Κική να τα φτιάχνω και εγώ, αλλά του φούρνου μου αρέσουν περισσότερο, γιατί εγώ όλο και κάτι λάθος θα κάνω.
Θα δοκιμάσω και αυτήν την συνταγή, να το έχουμε "δίπορτο".
Λοιπόν σήμερα το απόγευμα δεν έχει μαγείρεμα (έχουμε για 2 μέρες φαγητό. Δεν έχει σίδερο (το έκανα όλο χθες βράδι). Πως θα περάσω τον χρόνο μου, την ώρα που θα κοιμάται ο κανακάρης μου; Θα φτιάξω τα μπισκοτάκια σας Αρχοντία, διότι και μένα μου αρέσει ιδιαίτερα το λεπτό και μεθυστικό άρωμα γλυκανίσου. Αστε που έλεγα να κάνω και ψωμάκι μιας και προμηθεύτικα νωπή μαγιά...
Η ζύμη ανοίγει σε φύλλο για κόψιμο μετά με κουπ πατ; Αν κρίνω καλά από τα υλικά μάλλον ναι, με αντικολλητικό χαρτί πάνω κάτω ίσως;
Ανοίγει, αλλά εγώ προτιμώ να πλάθω ένα μπαστούνι διαμέτρου 3-4 εκ. και να το κόβω φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ. για να γίνονται πιο γρήγορα. Επειδή φουσκώνουν λίγο, αν κάνεις σχέδια με κουπ πατ, καλύτερα να τα βάλεις για κανένα μισάωρο στο ψυγείο για να σφίξουν και να διατηρηθούν τα σχήματα.
Ανταπόκριση, για μπισκοτάκια γλυκανίσου...
Τα 3 ταψάκια που έγιναν χθες το απόγευμα, σήμερα δεν υπάρχουν σπίτι μας!
Δεν τα έφαγα βρες σεις όλα.
ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΤΕ :-)) Μοίρασα και στους γύρω και όλοι τα τίμησαν δεόντως.
Θα το επαναλάβω το Σαββατοκύριακο αν με βγάλει ο χρόνος.
Κατάλαβα Αρχοντία. Να σου πω, είναι και πιο πρακτικά έτσι μακρόστενα που τα βλέπω στη φωτό (για βούτημα στον καφέ χεχε) αλλά έχουμε και το μικρό ζαχαροπλάστη στο σπίτι που έχει μπερδέψει τις ζύμες με τις πλαστελίνες... (ξέρεις κι εσύ...)
Post a Comment