Thursday, March 06, 2008

Του 'βγαλα το λάδι

Η νόστιμη κι ευρηματική σαλάτα της άλλης Αγγελικής, μου θύμισε ένα ντρέσινγκ που φτιάχνω όταν δε θέλω να χρησιμοποιήσω λάδι. Το χρησιμοποιώ σε φρέσκιες πράσινες σαλάτες, αλλά και σε βραστά λαχανικά, ρυζοσαλάτες, πατατοσαλάτες ή σαλάτες ζυμαρικών ή και οσπρίων (πχ μαυρομάτικα). Παραλείψτε όποιο υλικό δε σας αρέσει ή/και προσθέστε κάποιο μυρωδικό της αρεσκείας σας. Τα υλικά που δίνω βγάζουν ένα βαζάκι ντρέσινγκ το οποίο κρατάει στο ψυγείο για όλη την εβδομάδα, έτσι δε χρειάζεται να φτιάχνετε ντρέσινγκ κάθε μέρα. Just shake!

3-4 μεγάλες σαρκώδεις μαυρολιές σε άρμη, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες, ή μια κουταλιά πατέ ελιάς
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καυτερή πιπερίτσα,ψιλοκομμένη, ή λίγο Tabasco
1 λιαστή ντομάτα
2 κ.σ. βαλσάμικο
χυμός ½ λάιμ, ½ πορτοκαλιού και ενός λεμονιού
1 κ.σ. ταμάρι ή σόγια σος ή λίγο αλάτι (έχω ανακαλύψει ένα..καπνιστό αλάτι)
1 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. μουστάρδα (Dijon)

Τώρα, είτε βάζουμε όλα τα υλικά στο βαζάκι που λέγαμε και τα χτυπάμε αλύπητα, είτε τα χτυπάμε πρώτα στο μούλτι. Για αραιώτερο, πιο ήπιο ντρέσινγκ, προσθέτουμε λίγο νερό (όσο χρειάζεται για να πετύχουμε την επιθυμητή σύσταση). Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.

Για ένα πιο κρεμώδες ντρέσινγκ, προσθέτουμε ένα από τα παρακάτω:
· τη σάρκα ενός ώριμου αβοκάντο
· ½ κούπα βρασμένα ρεβύθια
· 1-2 κ.σ. ταχίνι
· ½ κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 0% (εγώ βάζω σόγιας)

Θα βγείτε..λάδι:)

32 comments:

Μάγια said...

πολύ ωραίο πρέπει να είναι! ειδικά οι προτάσεις σου για προσθήκη ρεβιθιών ή ταχινίου μου κίνησαν την περιέργεια (και μου άνοιξαν ακόμα περισσότερο την όρεξη!)

heart n soul said...

χαιρετώ το πεινασμένο νιάτο! αργεί το ντίνερ σήμερα? δεν έχει βάλει κι η oneiro αυτά τα πρέτζελ να τσιμπήσουμε:)

Μάγια said...

αργεί το άτιμο κατά τις 1930 το κόβω! έχω τσακίσει μισό καρβέλι ψωμί με μελιτζανοσαλάτα και gruyere!(το τυρί λίγο άσχετο αλλά αυτό είχα!)

heart n soul said...

μελιτζανοσαλάτα? δικής σας εμπνεύσεως ή ελβετικής?:)
όσο για το gruyere, μαζί με το έμενταλ, αγαπημένα

kiki said...

Και φυσικά πάνω απο τη σαλάτα της Αγγελικής θα βάλουμε το εξαιρετικό ντρέσιν! Μιαμ!!! (πείνασα...)

ΕΛΕΝΑ said...

Κόρες, τα νεύρα μου:(
Είμαστε ώρες χωρίς ρεύμα, χωρίς internet, χωρίς τηλέφωνο. ΕΛΕΟΣ!!
Φέρτε καμιά σαλάτα με κανένα ντρέσινγκ, μπας και συνέλθω:)
Kαι καφέεεεεε (άσχετο, αλλά ούτε καφέ δεν μπορούσα να πιώ η ταλαίπωρη)

heart n soul said...

έλενα, νομίζω ότι θα σου επιτρέψω το λάδι, για...λυχνάρι:)

ΕΛΕΝΑ said...

Nαι, ναι, είναι ... ειδική η δική μoυ περίπτωση:P

Juanita La Quejica said...

Τα ρεβύθια με το ταχίνι και το γιαούρτι τα κάνω ντιπ. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα αραιώσω με νερό και να τα χρησιμοποιήσω σα σάλτσα. Ωραία ιδέα!

Anonymous said...

kala!shmera me ola auta pou diabazw
!!kseligwthhka!!!kardoula!!!to ntresing!kataphltiko!!kai me tis paralages!!!kataplhktikotero!!!tha thn ftiaksw sto peripou apopse!!!trexwwwww!!!kopiaste,kores!!!!
filakia!!!

heart n soul said...

jua δοκιμάστε!:)
Κλειούλα, καλή όρεξη!

Anonymous said...

μμμμ...εγω θα παρω την πρωτη λαχταριστη εκδοχή καθ'ότι το αβοκαντο δεν ειναι καθολου του γουστου μου....
καλή μου heart εχεις δοκιμασει λίγο κοκκινο κρασί μεσα σε ντρεσσινγκ(εναλλακτικα αντι για μελι),παει σουπερ με ολα τα υπολοιπα υλικα σου :)

Μάγια said...

Heart συσκευασμένη. ελληνική υποτίθεται ότι Tassos λέγεται, την έχετε ακουστά; :Ρ

Anonymous said...

kalh mou xwnepsh!!!
kataplhktikh!!! h salata!!!!
kataplhktiko!!! to ntresing!!!
filia!!!

heart n soul said...

cook, όχι! αντί για μέλι ε? νόμιζα ότι θα έλεγες αντί για ξύδι. λοιπόν θα το δοκιμάσω. γλυκό ή ξηρό ή και τα δύο κάνουν?

maya θα ρωτήσω τον φίλο μου τον Τasso που με προμήθευσε με τις γνωστές φρυγανιές Κ...., μπας και είναι υπεύθυνος για την φημισμένη εξαγωγή της χώρας μας στην Ελβετία. Θα το γκουγκλάρω:)

κλειούλα, με τις υγείες σας:)

άλλη Αγγελική said...

Μμμμ! Άψογα! Θα δοκιμαστεί πάραυτα.

Βρε Χουα, την ιδέα να αραιώσεις τη σάλτσα ταχινιού και ρεβιθιού με νερό σου την έχω δώσει εδώ και καιρό? , αλλά ... μάλλον άλλα είχες στο μυαλό σου τότε :-PPPPP (δες στα σχόλια)

Μικρή μου Μάγια, ο (Γάλλος) Tassos έχει υπέροχη ταραμοσαλάτα, πολύ καλό χούμους, πολύ μέτρια (έως κακή) μελιτζανοσαλάτα και τζατζίκι που δεν ξέρω πώς είναι. Θέλεις να έρθεις να τα δοκιμάσουμε μαζί ;-) :-))) (μάκια)

(Και με την ευκαιρία απαντώ και σε ένα σχόλιο στο post που αναφέρω παραπάνω που μόλις τώρα είδα)

Juanita La Quejica said...

Είχα την εντύπωση ότι εσύ είχες πει για σάλτσα ταχινιού πάνω σε φαλάφελ ή σε ρεβύθια σαλάτα.
Αν εννοούσες -όπως προτείνει η Heart, αν κατάλαβα καλά- ότι όλο μαζί το υλικό, ρεβύθια, ταχίνι κλπ, αραιωμένα με νερό, τα χρησιμοποιείς σαν σάλτσα πάνω σε πράσινη σαλάτα, τότε έχεις δίκιο, αλλού είχα το μυαλό μου και δεν το "έπιασα" καθόλου!

Anonymous said...

Γειάσου καλή μου...έχω περάσει πολλές φορές από δώ...πάρα πολύ ωραίο μπλόγκ...πολύ όμορφα φτιαγμένο με πολύ ωραίες συνταγές....δεν ξέρω...το γιατί αλλά όταν μπαίνω εδώ μέσα..νιώθω ότι πως να το πώ...υπάρχει και ένας άλλος εντελώς αλλιώτικος τρόπος να δεί κάποιος τη μαγειρική και το φαγητό..και την προετοιμασία του....μας έχεις δώσει μιά άλλη οπτική...για τη μαγειρική...πιό προτότυπη με πολύ φαντασία...που ξεφέυγει από τα κοινά....μπράβο πολύ καλό...θα θελα καλή μου (αν θές)να δημοσιέυεσεις μιά συνταγή για κέικ (μ αρέσουν τα κέικ αλλά προσέχω πολύ τη διατροφή μου)...με πολύυυυυυυυυ λίγες θερμίδες όμως... και θα ήθελα να δημοσιέυεις και περισσότερες σαλάτες.........φιλάκια...Αθανασία.

Anonymous said...

Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε! Η σκέψη μιας δροσερής σαλάτας μου έφτιαξε τη διάθεση :-)
Καλημέρα

heart n soul said...

άλλη αγγελική, να 'σαι καλά που με 'κανες κι ανακάλυψα την φαλαφελοσυνταγή, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ με ωμά ρεβύθια, με ιντριγκάρει πολύ και θα τα φτιάξω!

Juanita, ταχινοσυντρόφισσα!

Αθανασία, καλώς την! Αυτό το σάιτ αποδεικνύει τη γνωστή παροιμία για πολλούς κοκκόρους, λάθος:) Ακριβώς το γεγονός ότι γράφουν τόσες έμπειρες και ταλαντούχες χρυσοχέρες, από διάφορα μέρη, με διάφορες γνώσεις, το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Το ολιγοθερμικό κέικ "χείμαιρα" δεν ξέρω αν υπάρχει, μπορώ να σου υποσχεθώ όμως κέικ χωρίς αυγά και βούτυρα στο εγγύς μέλλον. Έχω ήδη δώσει μια συνταγή για κέικ χωρίς ζάχαρη, αυγά και βούτυρο εδώ
Το κέικ αυτό δεν έχει χοληστερίνη κλπ και οι θερμίδες του είναι οι λεγόμενες καλές θερμίδες, αλλά παραμένουν θερμίδες. Παρέλειψε το γλάσο για πιο λάιτ αποτέλεσμα. Πάντως το κέικ, εξ'ορισμού είναι θερμιδικό: αλέυρι και λάδι, τα 2απαραίτητα = θερμίδες.

Ava, καλημέρα! ελπίζω να περάσετε και απο τη σκέψη στην πράξη!

Μάγια said...

ώστε γάλλος είναι ο tassos? αυτόν τον ταραμά τον έχω βάλει στο μάτι από καιρό αλλά κάποιος ελβετός (γκούχου γκούχου) με κοιτάει με φρίκη που θέλω να αγοράσω αυτό το ροζ πράγμα!(η μελιτζανοσαλάτα πάντως του άρεσε - αν και είχαμε φάει μακράαααν καλύτερη στο ελλάντα)

heart n soul said...

ώστε δεν ευθύνεται ο έλλην tassos?
γαλλική μελιτζανοσολάτα ε? πουρκουά πα! είμαι λάτρης του "ροζ πράγματος" μάγια, δυστυχώς είναι μπουκιά και λιποαναρρόφηση, όμως, Καθαρή Δευτέρα έχουμε μεθαύριο:)

elie said...

Ωραίοοοοοοοοοοο!
(και θέλω καπνιστό αλάτι, ε;)

Anonymous said...

sthn Ollandia(h katagwgh tous einai apo Ierousalhm) ta falafel ta kanoun me kurio sustatiko ta prasina ksera mpizelia kai oxi ta rebithia!!ta serbiroun me saltsa taxiniou h me skordomagionezogiaourti,salatiko se pitoules!!mou aresoun kai ta ftiaxnw!!tha ta dokimasw kai me rebithia!!!

heart n soul said...

elie κι έλγα, δε θα ρωτήσει κανείς για το καπνιστό αλάτι? :) πάντως δε με ενθουσίασε όπως η καπνιστή πάπρικα. ίσως πάνω σε ψητή πατάτα..

κλειούλα, ωραία ιδέα, να τα κάνουν άραγε με βρασμένα ή ωμά μπιζέλια? εσύ πώς τα κάνεις?

άλλη Αγγελική said...

Ναι, Μάγια, Γάλλος ο άτιμος με ελληνικό όνομα, ο απατεώνας! Ο ταραμάς, όπως σου είπα, άπαιχτος, οπότε άσε τον... γκουχ γκουχ να σε λοξοκοιτάει όσο θέλει και όρμα! [ Βλέπεις, Heart, μερικές τυχερές ;-) δεν έχουν ανάγκη από λιποαναρρόφηση - ενώ άλλες :-(( ]

Πάντως μου κάνει εντύπωση που δεν έχεις δοκιμάσει φαλάφελ με ωμά ρεβίθια. Οι περισσότερες συνταγές που έχω δει έτσι είναι, Heartούλα.

witchofdaffodils said...

vive la simplicite, vive la heart!

popelix said...

Σούπερ αλάδωτη ιδέα!
Μου φαίνεται πρέπει να τη στείλουμε και σε κανέναν Αγιορείτη οψοποιό για καβάντζα :-) Θα δοκιμαστεί σίγουρα και μαλλον θα γίνει και σχετικό λινκ από το moutoupaki.blogspot.com ... ίσως ακόμα και αναδημοσίευση, πάντα με την άδειά σας αγαπητή heart!

heart n soul said...

θα 'χω φτιάξει μόνο φαλάφελ γιαλατζί μου φαίνεται αγγελική μας, θα επανέλθω όμως στο σωστό δρόμο μ'αυτή τη συνταγή:)

popelix dear, με την ευχή μου! και τιμή μου:) Οι οψοποιοί να μας παραδώσουν μαθήματα θα μπορούσαν, όσες συνταγές έχω δει είναι άπαιχτες, άσε την ποιότητα των πρώτων υλών. Θα ανεβάσω καμμία τώρα που μου το θύμησες:)

μαγισσούλα, πώς με νιώθετε:))

Anonymous said...

kardoula ksexasana to grapsw!!
wma!!apo to bradu sto nero kai to prwi! sto blenter!!etsi ematha na ta ftiaxnw!!!filakia!!!

Anonymous said...

!kai kati akoma!tipota den mporw na diabasw palu apo syntages!!mou emfanizontai ola me symbola....!!!mono ta comments!diabazw sta Ellhnika!!kai mono se auto to blog!
????ti????na????ypothesw????

heart n soul said...

ευχαριστώ κλειούλα!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...