Thursday, March 13, 2008

Σιγά τ' αυγά

Η λαχτάρα για γλυκό δεν φεύγει, ούτε την Σαρακοστή, έτσι οι γιαγιάδες μας έχουν, με πολλή εφευρετικότητα και επινοητικότητα, φτιάξει πολλές συνταγές χωρίς ζωικά υλικά, πολλές φορές κι αλάδωτα, κάποιες από τις οποίες έχουν γίνει all time classics (λουκουμάδες, χαλβάδες, αμυγδαλωτά, μαλεμπί, καλτσούνια με ξηρούς καρπούς, ταχινόπιτα, μουστοκούλουρα, σάμαλι κλπ κλπ κλπ). Κάποιες φορές όμως, μας κολλάει να φάμε κέικ, ειδικά αν σουρτουκεύουμε σ' αυτές εδώ τις γειτονιές:), και δε μας ξεκολλάει με τίποτα. Η ιδέα του να αντικατασταθεί το βούτυρο με λάδι είναι εύκολη, αλλά εκεί που δειλιάζουν οι περισσότεροι είναι στο θέμα των αυγών. Γι' αυτό σκέφτηκα να παραθέσω μερικές εναλλακτικές ιδέες για όσους πιστούς θέλουν να προσέλθουν:) Να προσθέσω ότι φτιάχνω κέικ χωρίς αυγά με μεγάλη επιτυχία κι έτσι έχω ξεπεράσει τις φοβίες μου:)

Για κάθε αυγό της συνταγής, αντικαταστείστε με ΕΝΑ από τα παρακάτω:
- 1 κ.γ. egg replacer + 2 κ. σ. νερό
- 1 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ + 2 κ. σ. νερό
-1 κ.σ. ψύλλιο ή αλεσμένο λιναρόσπορο (linseed/flaxseed powder) + 1/4 κούπας νερό
-2 κ. σ. arrowroot (αρραρούτη) + 2 κ. σ. νερό
-50 γρ silken τόφου + 2 κ.γ. guar gum (κόμμι γκουάρ=φυσικός πηκτικός παράγοντας) + 1 κ.γ. arrowroot
-1 κ.σ. arrowroot + 1 κ.σ. σογιάλευρο + 2 κ. σ. νερό+1/4 κούπας silken τόφου
-1 κ.γ. μαγειρική σόδα + 1κ.σ. μηλόξιδο
-1 ώριμη μπανάνα ή μια βρασμένη πατάτα ή γλυκοπατάτα

Η λογική των πιο πάνω είναι η εξής: οι ιδιότητες του αυγού είναι είτε να "βρέξει" και να δέσει τα υπόλοιπα υλικά (π.χ. μπισκότα), είτε να τα φουσκώσει (π.χ. κέικ) ή να δώσει κρεμώδη υφή (π.χ. γέμιση κις). Έτσι το μπέηκιν πάουντερ κι η μαγειρική σόδα υποκαθιστούν τις φουσκωτικές ιδιότητες, το ψύλλιο και ο λιναρόσπορος τις συνδετικές ιδιότητες, το τόφου και η μπανάνα τις υγραντικές/κρεμώδεις ιδιότητες, κλπ. Ανάλογα με τη χρήση λοιπόν στην εκάστοτε συνταγή, διαλέξτε υποκατάστατο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποιο από τα περίεργα, κοιτάξτε στα υγιεινάδικα.

Στη φωτό, αυτό το νηστήσιμο κέικ

26 comments:

Juanita La Quejica said...

Χρήσιμες πληροφορίες.
Προς το παρόν από χοληστερίνη πάμε καλά, αλλά μιας και έχουμε δρόμο μπροστά μας, λέω να προτιμήσω την λύση της μπανάνας.

heart n soul said...

juanita θα λάβετε μπανανοσυνταγή στο εγγύς μέλλον!

witchofdaffodils said...

Ααααα, θα το κάνω,
α. γιατι είμαι υγιεινατζου καπνίστρια
β. γιατί η ζύμη κάνει ταυτόχρονα και για μάσκα προσώπου :)

kiki said...

Τι με λέτε!!! Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς! (Για το ξύδι, μπέκιν, σόδα τα ήξερα, αλλά σας κάνω κερκίδα!!!)
:-)))

Anonymous said...

Επίσης εδώ έχουμε άλλο ένα κολασμένο σοκολατένιο και νηστίσιμο κέικ!

Αγγελική Ν said...

Βρε καρδούλα μου, ωραία όλα αυτά, αλλά μήπως κάποιες από τις εναλλακτικές είναι πιο επικίνδυνες από τα αυγά?

Τα καημένα τα αυγά είναι μια χαρά υγιεινή τροφή είναι!

Τα egg replacer, guar gum, arrowroot, σογιάλευρο (που κατά κανόνα είναι τροποποιημένο), silken τόφου κλπ, που ξέρεις τι είναι?

Πιο απλό δεν είναι, αν σε πειράζει κάτι να το τρως με μέτρο, παρά να πειραματίζεσαι?

ΕΛΕΝΑ said...

Tι είναι το arrowroot βρε παιδιά??
Heart explain:)
Και όλα τα υπόλοιπα περίεργα κυκλοφορούν στα υγιεινάδικα??

Penelope said...

Να συμφωνήσω με την Αγγελική μας, Καρδούλα μου. Βγάλτε τα αγουλάκια, βάλτε λαδάκι, ρίξτε λίγο περισσότερο Μπέϊκιν και σόδα, χρησιμοποιήστε χυμό πορτοκαλιού διαλυμένο σε πετιμέζι, ή ταχίνι διαλυμένο σε ζεστό νεράκι. Τρίξτε άφοβα μήλο, καρότο, λυώστε μπανάνες ώρικες και κάντε τους συνδυασμούς που σας αρέσουν. Προσθέστε κανελίτσα και σκόνη τζίντερ, αμυγδαλάκια, καρυδάκια, σταφιδούλες και πάντα θα έχετε ωραία αποτελέσματα.
Ταπεινή μου πάντα άποψης βέβαια, αλλά συνηθισμένη στους συνδυασμούς νηστείας που έκανα η μάνα μου...εκεί πορεύομαι και εγώ.
Φιλώ σας.

heart n soul said...

witch, στο δρόμο που χαράξατε΄(είναι εδώδιμο? είναι καλλυντικό?:)

oneira ole ole ole:)
ευχαριστώ και για το λινκ, μου 'χε ξεφύγει αυτό, πολύ καλό

αγγελική μας, δε λέω όχι στο καλό αυγουλάκι. Στα κοτόπουλα και αυγά μηχανής μεγάλο όχι και για αυτά και για μας. Προϊόντα σόγιας αγοράζω μόνο επώνυμα και πιστοποιημένα organic, το ίδιο και αυγά. Το egg replacer είναι μίγμα από πατάτα, ταπιόκα και φυτικό κόμμι. Το guar gum είναι επίσης φυτικό κόμμι. Το arrowroot είναι αλεύρι που βγαίνει αλέθοντας τη ρίζα του φυτού αρραρούτη και το χρησιμοποιούμε όπως τι κορν φλαουρ, ιδιαίτερα όταν θέλουμε διάφανο αποτέλεσμα. Εδώ το βρίσκω και στα σούπερ μάρκετ εκτός από τα υγιεινάδικα (έλενα σε κάλυψα?:)

penelope, γράψε μας καμμιά συνταγούλα ωραία σαν τη περιγραφή σου!

καλημέρες και φιλιά!

popelix said...

Γειά σου heart επιστημόνισσα-υγιεινατζού (κατά το υγιεινάδικα :-))))))))))

Penelope said...

Θα σας γράψω για νηστίσιμο κεκάκι, το συντομότερο dear Heart. Ζητώ συγγνώμη για μικρά μου λάθη στο προηγούμενο comment, αλλά είμαι στην δουλειά και γράφω σε 10 παράθυρα ταυτόχρονα....

heart n soul said...

γεια και χαρά σου popelix!:)

penelope 10 παράθυρα? σας βλέπω άνετα να κάνετε καριέρα σε πλειάδα τηλεοπτικών καναλιώνε:))
(το κεκάκι θα το περιμένουμε, το τάξατε:)

Juanita La Quejica said...

Το arrowroot το έχω δει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.
Επίσης... έχω την αμυδρά εντύπωση ότι το χρησιμοποιούσαν στην Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων; Από πού το ξέρω βρε παιδιά; Έχω σπάσει το κεφάλι μου από την ώρα που διάβασα τη συνταγή να θυμηθώ.

heart n soul said...

στην Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων;;;; Τι είπες τώρα Χουανίτα, μ'έστειλες!:))

Juanita La Quejica said...

Το κακό είναι ότι δεν ξέρω που βρίσκονται τα παιδικά μας βιβλία για να το τσεκάρω. Αποφασίσαμε με τον αδερφό μου και τα δώσαμε στις κόρες του, αλλά επειδή ήταν στο πολυτονικό μας έφτυσαν οι μικρές! Καιρό το φυσάγαμε και δεν κρύωνε!

heart n soul said...

:D κι έλεγε το βιβλίο arrowrrot?:D και το θυμάσαι?:D να 'σαι καλά μ'έκανες και γέλασα :))

Juanita La Quejica said...

Συμπαίκτρια, μην με δουλεύεις, εγώ αυτήν την αρραρούτη κάπου την έχω δει και μου έχει μείνει!
Πώς λέγεται άραγε στα αγγλικά το βιβλίο για να το ψάξουμε στο νετ;

heart n soul said...

σε πρόλαβα! έχεις δίκιο! δες εδώ: http://www.google.gr/search?hl=en&q=The+Swiss+Family+Robinson+arrowroot&btnG=Search

(καλά, δεν παμε καλά βραδιάτικο:))

Juanita La Quejica said...

Τί λέει; Βρήκες κάποιο απ΄όλα να επιβεβαιώνει ότι το χρησιμοποιούσαν οι Ελβετοί; Μην μου πεις βρε θηρίο!!!
Λες να το θυμάμαι από τότε; Το είχα διαβάσει βέβαια 800 φορές το βιβλίο, οπότε όλα είναι πιθανά!

heart n soul said...

λοιπόν, καλά θα θυμάσαι:) οι ροβινσόνες θα χρησιμοποίησαν το ιθαγενές φυτό αρρορούτη για να φτιάξουν κατάλυμμα με τις ίνες του (και όχι για κέικ:))
Δεν είναι φοβερό που θυμόμαστε επί λέξη τα βιβλία που διαβάσαμε σαν παιδιά (ενώ δε θυμάμαι βιβλία που διάβασα πέρσι!)

Juanita La Quejica said...

Πραγματικά, δίκιο έχεις. Να θυμόμουν στο 1/3 τα μαθήματά μου τα τελευταία χρόνια, τί καλά που θα ήταν! Κακά τα ψέμματα. Μετά τα 18 αρχίζει να μετρά ανάποδα η...μηχανή.

Anonymous said...

wx!!!na kai ta duskola!!!
kardoulaaaaa!!!filakia!!!!

heart n soul said...

gia sou Kleiw!:)

TeLeGourmet said...

Kalispera sas! Exete kamia idea pou mporei na vrei kaneis arrowroot stnv Ellada? Egw to evriska aneta se super market klp stnv Agglia. Stnv Ellada exw faei ton kosmo alla den vriskw...

TVMIA
TL

Juanita La Quejica said...

Στο Μπαχάρ έχεις ρωτήσει; Ακόμα και αν δεν έχουν, μήπως μπορούν να σε βοηθήσουν; Το τηλέφωνο είναι
210-3217225 και το φαξ 210-3215150.

heart n soul said...

thanks Jua;) πρέπει κι εγώ να μάθω τα greek outlets κάποια στιγμή:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...