Saturday, April 05, 2008

Τα μπισκότα του γιατρού

Μη φτιάξετε αυτά τα μπισκότα αν είστε μετριόφρονες, δε θα αντέξετε τα κομπλιμέντα και θα γίνετε χρώμα παπαρουνί. Αν πάλι δεν είστε, φτιάξτε τα και χρησιμοποιείστε τις ευεργετικές ιδιότητες του τζίντζερ ως δικαιολογία για τη μεγαλομανία σας. Και θα λέτε αλήθεια. Η εν λόγω ρίζα (επίσης γνωστή και ως πιπερόριζα ή ζιγγίβερι) είναι χωνευτική και αντιφουσκωτική, κατά της ναυτίας (πρωινής και καραβίσιας), τονωτική του ανοσοποιητικού και του κυκλοφοριακού, βοηθάει στο βήχα και τα κρυολογήματα και είναι και ανιφλεγμονώδης, μη τη δείτε λοιπόν σαν συνταγή ζαχαροπλαστικής, μα σαν συνταγή του γιατρού:)
Τα υλικά (για 2 ντουζίνες μπισκότα):
50 γρ ΒΙΟ μαργαρίνη ηλιελαίου χωρίς υδρογονωμένα κλπ
175 γρ μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. κορν φλάουρ + 1/2 κ.γ. μπέηκιν πάουντερ, διαλυμμένα σε 3 κ.σ. νερό ή χυμό πορτοκάλι (ή αντ' αυτών, ένα αυγό)
3 κ.σ. μελάσσα
1/2 κ.σ. μπαλσάμικο
1/2 κ.γ. βανίλια
220 γρ αλεύρι που φουσκώνει
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. κάρδαμο σκόνη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλα σκόνη
1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. κακάο (προαιρετικά)
25 γρ κρυσταλλιζέ τζίντζερ*
προαιρετικά για τζιντζερομανείς: 1 κουταλιά φρέσκια ρίζα τζίντζερ τριμμένη στον τρίφτη του μοσχοκάρυδου.
Χτυπάω στο μίξερ τη ζάχαρη με τη μαργαρίνη να γίνουν κρεμώδη, προσθέτω τα υπόλοιπα 4 (υγρά) υλικά. Σε μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι με τα υπόλοιπα (ναι, και το αλατοπίπερο, μη σταυροκοπιέστε, σας βλέπω), προσθέτω το κρυσταλλιζέ τζίντζερ ψιλοκομμένο, προσθέτω στο πρώτο μίγμα και ανακατεύω με ένα κουτάλι ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά. Βάζω τη σφιχτή αυτή μάζα σε διάφανη μεμβράνη και πλάθω σε (κατίνα) σαλαμάκι. Στο ψυγείο μία ώρα. Κόβω το σαλάμι μου σε φέτες πάχους 1 εκ, αραδιάζω σε λαμαρινάκι στρωμένο με χαρτί ψησίματος (με 5 εκ απόσταση μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν!) και ψήνω, 190 C, 14 ακριβώς λεπτά. Τα μπισκότα θα σας φανούν πολύ μαλακά και ζουμερά σε αυτό το στάδιο, όμως μη φοβού! Όταν κρυώσουν θα είναι πολύ τραγανοκριτσανιστά απέξω και μέσα μαστιχάτα. Τέλεια με καφέ ή τσάι, κάνουν και μακροβούτια:)
Το σαλάμι μπορεί να μείνει αρκετές μέρες στο ψυγείο (μπορείτε να κάνετε και τη διπλάσια ποσότητα) και να κόβετε όσες φέτες θέλετε να ψήσετε κάθε φορά που χρειάζεστε φρέσκα μπισκότα. Τα ψημένα μπισκότα διατηρούνται επίσης πολύ καλά, κατά προτίμηση αεροστεγώς σε τενεκεδένιο κουτί.
* το κρυσταλλιζέ τζίντζερ ευελπιστώ ότι θα το βρείτε είτε σε υγιεινάδικα είτε σε ανθυγιεινάδικα, αν όμως δεν, να μια εναλλακτική: ξεφλουδίζουμε μια φρέσκια ρίζα τζίντζερ και κόβουμε σε κυβάκια ή φετάκια. Βάζουμε σε ένα βαζάκι και σκεπάζουμε με ζάχαρη. Χτυπάμε καλά το βαζάκι να καλυφθούν τα κομμάτια του τζίντζερ από όλες τις μεριές. Αφήνουμε δυό μέρες. Θα βγάλει (πολύ νόστιμο και πιπεράτο) ζουμάκι, πιείτε το! Το υπόλοιπο το ψιλοκόβουμε και το χρησιμοποιούμε σε κέικ και μπισκότα.
Παραλλαγή: αν παρ' όλ' αυτά ούτε να το δείτε το τζίντζερ, ή έτσι για αλλαγή, αντικαταστείστε τη σκόνη τζίντζερ με κανέλα και το κρυσταλλιζέ με καρύδια ή πήκαν ψιλοκομμένα.
Και στις δύο εκδοχές ταιριάζουν και σταγόνες σοκολάτας.
ΥΓ: κέικ με τζίντζερ ζήτησες Juanita, μπισκότα λαμβάνεις, κάνουν;)

18 comments:

kiki said...

What an idea!!! Είχα απορίες αλλά μου λύθηκαν με τον αστερίσκο! Αντί για μελάσσα μπορούμε να βάλουμε μέλι;

heart n soul said...

oneira είσαι αστραπή! για πότε διάβασες, για πότε σχολίασες, φτου σου παιδί μου! ρώτησα το γιατρό για το μέλι και είπε ναι:)

ΕΛΕΝΑ said...

Heart, μπορείς να με φτύσεις κι εμένα, το διάβασα, το εμπέδωσα, δεν έχω απορίες, ήσουν κατατοπιστικότατη:)
Πολύ ενδιαφέροντα τα μαστιχοτραγανοκριτσανιστά μπισκοτάκια σου:)

heart n soul said...

έλενά μας, να σας φτύσω κι εσάς, είναι γνωστή άλλωστε η έφεσή σας στην μάθηση και την γρήγορη πρόοδο, κάτι που μπορώ να βεβαιώσω ως συμμαθήτρια:)
μένει να τα φτιάξεις και έκλεισες ως μαθήτρια, η δασκάλα μπορεί να σε κάνει και απουσιολόγο τότε:)

Anonymous said...

to diabasa!kai trelathka!!!molis ebgala apo ton fourno mia lamarinoula me kamia 15aria etsi gia dokimh kai aurio tha pshsw ta uploipa giati ekana duplh dosh!!!glenti aurio!!!auto to p/s/k tha eimai spiti!dioti ekala proxthes mia eksagwgh...kai den mporw na faw kala akoma!!alla twra pou grafw dokimazw to prwto kai einai trelaaaaaaa!!!ax!!kseligoureutika!!!tha pioume kafe me thn perea thn deytera prwta o Theos kai tha sou stelnoume euxes!!!alla tha eimai kai kalhtera!!gia na ta apolausw!!!
geia sta xeria sou kardoula!!!
filakia!!!

heart n soul said...

Κλειούλα, άουτς, περαστικά!
Αν τις άλλες δυο τις έφτυσα (να μη τις ματιάσω:) για την ταχύτητά τους να διαβάσουν και να σχολιάσουν, εσένα τι να σε κάνω? να σε διπλοφτύσω?:)) Πότε βρε θηρίο διάβασες-εμπέδωσες-αποφάσισες-ζύμωσες-έψησες? φτου και ματα φτού! καλούς καφέδες και να με καλομελετάτε, ευχαριστώ:)

Anonymous said...

agapw to tzitzer!!kai exw fresko gia na kanw mia sltsa kafterh!alla ekana ta mpiskota kai to ligo pou perisepse lew na to kopsw kai na tou balw zaxaritsa...kai tha sou pw!!!fusika kai tha se kalomeletame mazi kai thn kikh giati tha exw kai merika fountoukotroufakia!!!tha fame palu kala!!!tous mosxobolisan ta mpiskota me to pshsimo nyxtiatika!mporei na mou poun aurio kai kati san parapono!!pou aytoi koimountan kai egw tous gargalousa thn muth!!
oi Ollandoi agkaliazoun ton orfea apo 10-10,30 to bradu!!!
paw na faw kanena mpiskotaki!!!xaxa!!

heart n soul said...

καλημέρα Κλειώ ξενύχτρα! ναι, μοσχοβολάει το σπίτι μπαχαρικά! έκανα της κανέλας σήμερα το πρωί κι είχα κι εγώ "παράπονα":)
καλοφάγωτα!

Μαριλένα said...

:)))
εδώ η τζιντζερομανής, που έχει αγοράσει και ειδικό μικρό τρίφτη!

παρα πολύ ευχαριστώ και μάλλον το απόγευμα λέω να το δοκιμάσω.

καλη Κυριακή να έχουμε :)

heart n soul said...

καλή Κυριακή Μαριλένα!:) γίνονται πολύ πιπεράτα, οπότε θα ικανοποιήσεις την έξη σου δεόντως:) Κάντα και πες μας!

Juanita La Quejica said...

Αν μου στείλεις και ένα τενεκεδένιο κουτί γεμάτο με τα καλούδια, τότε να δεις πώς θα κάνουν! Χιχι! Thanks!
Ένας φίλος και παλιός συνάδερφος Μπαγκλαντεσιανός, όταν είχα προβλήματα με τον λαιμό, μου έφτιαχνε ένα ωραιότατο ρόφημα με μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ, μέλι και νερό. Στο σπίτι προσθέτω και λίγο brandy. Στην Αγγλία είχα βρει κάτι παρόμοιο σε φακελλάκια τσαγιού, σκόνη. Ιδιαίτερα μαλακτικό για τον ερεθισμένο λαιμό και αναζωογονητικό.

Μάγια said...

τζίντζερ! σημειώσατε και άλλη φανατική οπαδό! άλλο κατάλοιπο της αγγλίας αυτό (πριν πάω εκεί ούτε που το είχα δοκιμάσει ποτέ!)heart έχεις δοκιμάσει την green and black's με τζίντζερ;

τέλεια φαίνονται τα μπισκότα, εγώ δε θέλω φτύσιμο, μπισκότα θέλω! :Ρ

heart n soul said...

Juanita φρέσκο τζίντζερ-μέλι-χυμός λεμονιού-ζεστό νερό είναι πεντανόστιμο, θερμαντικό και αντιγριππικό ρόφημα, έχεις απόλυτο δίκιο! σου χρωστάω ένα κουτί μπισκότα:)

heart n soul said...

maya δεν νομίζω να έχει μείνει καμμία που δεν έχω δοκιμάσει:) τις booja booja truffles τις είχες ανακαλύψει? out of this world:) οκ, χρωστάω κι άλλο κουτί μπισκότα!

Μάγια said...

όχι αυτές μου ξέφυγαν! αλλά αν είναι truffles φαντάζομαι...!ααααχ!

witchofdaffodils said...

Εξαίρετο, κλαπ-κλαπ! (that is, χειροκρότημα).

Αϊ γουιλ τρανφορμ ιτ του ε κέικ μπατ σιγά μη βάλω κρυσταλιζέ :)

heart n soul said...

θα περιμένω να ακούσω για το μεταλλαγμένο μάγισσα:)
βρήκα και τι δώρο να σας φέρω τώρα!

Αγγελική Ν said...

Καρδούλα, εγώ είμαι καθυστερημένη... Έλειπα και τώρα διαβάζω!
Πολύ μου άρεσαν τα μπισκότα σου! Ιδιαίτερα ότι φτιάχνεις το μπαστούνι και έχεις μπισκοτάκια φρέσκα κάθε φορά που τα χρειάζεσαι! Μπράβο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...