Friday, April 04, 2008

Τσίλι νον κάρνε

Μετά την Ισπανία, μια γεύση από Μέχικο, η δικιά μου πειραγμένη εκδοχή:
λίγο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1-3 σκελίδες σκόρδο
2-3 κόκκινες ή πολύχρωμες πιπεριές
1 καυτερή πιπεριά ή τσίλι ή καγιέν ή μπούκοβο, όσο σας αρέσει
1 κούπα ΒΙΟ κιμά σόγιας (μουσκεμένο σε νερό ή ζωμό και στιμμένο, κατά τις οδηγίες του πακέτου) ή πληγούρι
1 κούπα κόκκινα φασόλια βρασμένα
1 κούπα καλαμπόκι
1 κονσέρβα ντοματάκια
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.σ. μελάσσα
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
νερό ή ζωμό λαχανικών
φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο (ή μαϊντανό) για το σερβίρισμα.

Κατά τα γνωστά: σωτάρουμε κρεμμύδια, σκόρδα, προσθέτουμε πιπεριές και τσίλια, σωτάρουμε λίγο ακόμα, προσθέτουμε τη σόγια ή το πληγούρι, μετά τα φασόλια και το καλαμπόκι, φέρνουμε μερικές γυροβολιές, προσθέτουμε την ντομάτα και τα υπόλοιπα, μαζί με λίγο νερό ή ζωμό (μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε κι άλλα λαχανικά, όπως καρότο, σέλερι, κολοκύθα/ι, μανιτάρια). Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα (δε θέλει πολύ γιατί τα φασόλια είναι ήδη μαγειρεμένα). Τέλος γαρνίρουμε με την πρασινάδα και σερβίρουμε με ρύζι, ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές. Πολύ ωραίο επίσης σαν γέμιση σε ολόκληρη ψητή πατάτα με το φλούδι της, ή με τορτίγια τσιπς, ή σαν wrap (τυλιχτό σάντουιτς) σε μαλακές τορτίγιες με φέτες αβοκάντο και μουσική υπόκρουση welcome to Tijuana.

16 comments:

Juanita La Quejica said...

Μια μικρή συμβολή στο Tσίλι Νον Κάρνε από τους Amparanoia. Ακούμε την Tijuana.

heart n soul said...

bravo Jua, γιατί αν περίμεναν από μένα...
αλλά δε μου δουλεύει εμένα το λινκ:(

Juanita La Quejica said...

Γιατί; Στους άλλους άραγε κατεβαίνει το τραγούδι;
Θες να στο στείλω με email;

oneiromageiremata said...

Μπράβο βρε Χαρτ! Πάρα πολύ καλή ιδέα για τσίλι χωρίς κιμά!
Το βίντεο εγλω το ακούω μόνο, δεν το βλέπω. Έτσι έπρεπε; Είναι audio ή video?

witch of daffodils said...

Eίπα και γω, η heart να υποπέσει σε ολίσθημα :)

Ωραία ιδέα ντιαρ, η δε περιγραφή με σκόρδα, τσίλια και γυροβολιές ξυπνά το ρεμπέτη μέσα μου!

ΕΛΕΝΑ said...

Καλά Heart ο τίτλος σου είναι όλα τα λεφτά:))
Μαγισσούλα η Heart δεν υποπίπτει ποτέ σε ολισθήματα. Είναι μια σοβαρή και σεμνή νέα, με πολλές εναλλακτικές σοβαρές και σεμνές ιδέες στην κουζίνα της:))

Juanita La Quejica said...

Τραγούδι είναι Κική, όχι βίντεο.

oneiromageiremata said...

Αν ειναι audio μονο, τοτε οκ!

kleiw said...

kardoula!!mou anoikses oreksh!!!(den mou lupei)kai thn kardia me to!non!ston titlo!!filakia!!
juanitakiii1ekanes palu to thauma sou!!!filakia!!!

kleiw said...

pou to brhka to u!!!aaa!den paw katholou kala!!den ta diabazw toulaxiston prin,to ok!!!

heart n soul said...

εδώ νέα σεμνή και σοβαρή κι εναλλακτική με αντιολισθητικά παπούτσια, ακούουσα ρεμπέτικα και τρώγoυσα μεξικάνικα γιαλατζί, οκ σας κάλυψα?:)
Jua όποτε κάνω κλικ στο λινκ με πετάει έξω από το ίνερνετ:(
oneira και κλειώ εσείς το ακούτε τυχερούλες, θέλω κι εγώωω!
μάγισσα πείτε ντε στη Χουά να μας βάλει και μια Ρόζα, έναν Ανεστάκο, έναν Ρούκουνα, δε μπορεί κάτι θα 'χει:)

Μάγια said...

καλά που υπάρχουν και τα σχόλια και είδα το νον στον τίτλο...εγώ το είχα διαβάσει κον...πάω για δεύτερο καφέ ΤΩΡΑ!

μου άνοιξες την όρεξη heart, πολύ αγαπημένη γεύση!

heart n soul said...

maya, πώς φαίνονται οι αγγλοπαθούντες,πόσα chilli jacket potatoes έφαγες όλα αυτά τα χρόνια?:)

Μάγια said...

χαχα, έχω χάσει τον λογαριασμό...!

popelix said...

Έφτιαξα και εγώ κάτι παρόμοιο την περασμένη εβδομάδα και το φάγαμε με ρύζι. Η ΒΙΟ-σόγια που αγόρασα τελευταία είχε μεγάλη διαφορά στη γεύση σε σχέση με κάποια συμβατική που αγόραζα στο παρελθόν. Στις συνταγές με σόγια πάντα βάζω και λίγη ζάχαρη γιατί ελαττώνει τη "φασολίλα".

Εύγε και πάλι κόρη-χάρτ!

heart n soul said...

popelix κι εγώ τη φοβάμαι τη συμβατική γιατί μπορεί να είναι μεταλλαγμένη. Ευχαριστώ για το τιπ της ζάχαρης, πάει πολύ σ'αυτή τη συνταγή έτσι κι αλλιώς, όπως και η μελάσσα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...