1 μικρό κουνουπίδι ή ½ μεγάλο
1 ½ φλ σόδα (ή μπύρα)
περίπου 1 ½ φλ αλεύρι
2 κ (κουταλάκια) κόλιαντρο σκόνη
2 κ κουρκουμά
½ κ πιπέρι καγιέν
3 κ πάπρικα
2 κ κύμινο
½ κ κανέλα
μια πρέζα γαρύφαλο
2 κ αλάτι
1 κ κρεμμύδι σκόνη
1 κ σκόρδο σκόνη
Χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια (έχουμε αφαιρέσει το κοτσάνι), τα πλένουμε, τα βράζουμε για λίγα λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά (μπορούμε να τα αφήσουμε ωμά, όπως στην εκτέλεση που φαίνεται στις φωτογραφίες, αλλά μάλλον είναι καλύτερα ελαφρώς βρασμένα).
Βάζουμε σε μπολ τη σόδα και προσθέτουμε όλα τα υλικά σε σκόνη. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα σχετικά πηχτός χυλός.
Ζεσταίνουμε λάδι και τηγανίζουμε τα μπουκετάκια που έχουμε βουτήξει στο χυλό. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.Σερβίρουμε ζεστά με ψωμαλιάδα (σκορδαλιά από μπαγιάτικο ψωμί) ή με σκορδαλιά από καρύδι ή (για όσους δε νηστεύουν) με γιαούρτι στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο σκόρδο, δυόσμο και κύμινο ή με την ταϊλανδέζικη γλυκοξινοκαυτερή σάλτσα που έχω προτείνει εδώ .
Σημείωση 1
Με αυτό το χυλό γίνονται πολύ νόστιμα κι άλλα λαχανικά, ιδιαίτερα κρεμμύδι σε ροδέλες (όπως φαινεται στις φωτογραφίες), φέτες καρότου, φέτες κολοκυθιού, κύβοι μελιτζάνας και κομμάτια πιπεριάς (όλα ωμά).
Σημείωση 2
Επειδή το τηγάνισμα σε άφθονο λάδι είναι αντιοικολογικό, όπως έχω πει και άλλοτε, μια καλή (και πολύ νόστιμη επίσης) ιδέα είναι να χτυπήσετε το (ωμό) κουνουπίδι, 2 καρότα και 2 κρεμμύδια λίγα-λίγα ελαφρά στο blender ώστε να γίνουν μικρά κομματάκια (όχι πολτός!), να μπροσθέσετε τα μπαχαρικά, μαϊντανό ή κόλιαντρο φρέσκο, ελάχιστο νερό και λίγο αλεύρι και να φτιάξετε έτσι αρωματικές τηγανίτες λαχανικών που θα τηγανίσετε σε τηγάνι με πολύ λιγότερο λάδι.
Monday, April 14, 2008
Αρωματικές κροκέτες κουνουπιδιού ή τηγανίτες
Δε νηστεύω, αλλά συμπαραστέκομαι στους νηστεύοντες :-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
22 comments:
Eχω κολλήσει εδώ και πόση ώρα στην πρώτη φωτογραφία! Σλουρπ και ξανά σλουρπ!!
Μαζεύω ότι λαχανικά έχω σπίτι, για να "εκτελέσω" την σημείωση 2.
Εχω μπρόκολο, καρότο, πιπεριά, κρεμμύδι. Φτάνουν?? Αααα, επίσης, μπορώ να προσθέσω και ψιλοκομμένο λάχανο?? Τι λες, θα του πηγαίνει??
Ελενάκι, για το μπρόκολο έχω μια μικρή (ίσως αδικαιολόγητη - απλώς επειδή δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ) επιφύλαξη. Φτιάξε ένα μίγμα λαχανικών χωρίς μπρόκολο και μετά βάλε και μπρόκολο σε λίγο από το μίγμα για να μας πεις!
Την πιπεριά κόψ΄την με μαχαίρι. Μην τη βάλεις στο blender, θα γίνει πολύ γρήγορα ζουμί ενώ η ιδέα είναι με το blender (π.χ. μουλινέτα, για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε!) να έχουμε μικρά κομματάκια λαχανικών γρήγορα κι εύκολα με μερικά χτυπήματα (γι αυτό και χτυπάμε λίγα-λίγα τα λαχανικά, που πρέπει επιπλέον να είναι φρέσκα και τρυφερά και όχι μπαγιάτικα και μαλακά). Συνιστώ ιδιαίτερα την κόκκινη.
Το λάχανο βεβαίως πάει πολύ. Χτύπησέ το κι αυτό στο blender.
Και το κολοκύθι πάει επίσης (πάλι ψιλοκομμένο στο blender).
αααχ αυτή η τεμπούρα ουνουπιδιού με κάνει και στενάζω, αντιοικολογική και παχυντική ή όχι, αχ και ξανά αχ!:) αλλά και η εναλλακτική που προτείνεις ΑΑ, ΑΑ΄ μου ακούγεται!:)
το...ουνουπίδι φαντάζομαι όλοι το ξέρετε:)))
Αγγελικούλι λατρεύω το μπρόκολο (δεν ξέρεις τι χάνεις, δοκίμασέ το μια φορά - αυτό μου θυμίζει την μαμά μου που μου έλεγε όταν ήμουν μικρή "δοκίμασέ το και μετά πες ότι δεν σου αρέσει", γιατί τότε ήμουν ένα σκασμένο που δεν έτρωγε τίποτα)
Θα βάλω λάχανο ψιλοκομμένο και κολοκύθι επίσης:)
Heart, εγώ διευκρίνισα ότι αντί για ..ουνουπίδι (που δεν έχω) θα βάλω μπρόκολο:P
κι εγώ το αγαπώ το μπρόκολο! θα γίνουν και ωραίο πρασινάκι έλενα:)
αγγελικούλα τι νοστιμιές είναι αυτές; αααααχχ
΄Ελενα, μ΄αυτόν τον τρόπο εννοούσα ότι δεν έχω δοκιμάσει μπρόκολο. Αλλιώς το τρώω σχετικά συχνά - αν και δεν τρελαίνομαι, όπως άλλωστε ούτε για ουνουπίδι (βεβαίως και το ξέρω, heart :-D) γι αυτό και δίνω συνταγή που δε μυρίζει ουνουπιδίλα :-)))
Μάγια θα σε καλέσω όταν ξαναφτιάξω.
Aggelikoula!!!se kamia writsa h suntagh sou tha ektelesthei me mprokolo pou exw!!!syn.....!!tha einai to synodeutiko sta kalama-rakia me taramosalata,salatoula kai ligh skordalia pou exw!!!den thelw gelia!!!h skordalia me ta laxanikoulia einai thayma!!!
filakiaaaa!!!
Χωρίς να έχει απόλυτη σχεση η συνταγή, μου θύμισες το κουνουπίδι που μας έκανε η μάνα μου όταν είμαστε παιδιά. Αφού το έκανε πρώτα σε σάλτσα, μετά τηγάνιζε τις φουντίτσες και της τηγάνιζε σε κουρκούτι! Μιαμ!
Μερσί για τη βερσιον τούτη!
Ποιό καλό κορίτσι θα με καλέσει να μου φτιάξει την "τεμπούρα ουνουπιδιου" (μεγάλη Heart!), αφού εγώ δεν τηγανίζω;
Και μπρόκολο και ό,τι λαχανικό κάνετε κέφι, όλα μου αρέσουν!
Με όλα τα συνοδευτικά, Αγγελική τί μας κάνεις!
πολύ πρωτότυπο, και προσαρμόζουμε τα μπαχαρικά στα γούστα μας!
to fagaki mou egine a p i th a n o!
kolokuthi,melitzana,mprokolo,ais mperex sla,piperies(apo 1/2 kok,prs,kit)freska kremmudakia,skelida skordo,duosmo.
egine mpoukia kai mmmm!!!
nasai kala apo kardias Aggelikh mas!!!
Κλειώ μου, πολύ χαίρομαι που το ευχαριστηθήκατε :-))) !
Κικίτσα, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Φτιάξ΄το!
Χουανίτιον, έχασες! Σου πέφτω λίγο μακριά! :-P
Καλή μου μάγισσα, προσάρμοσέ το και πες μας το αποτέλεσμα! Μας ενδιαφέρει!
Αχ Αγγελικούλα μου, πολύ ωραίο!
Όμως, εγώ θα φάω ωμά τα λαχανικά, μπας και χάσω κανένα γραμμάριο....κλαψ
κλειώ το έφτιαξες κιόλας; μπράβο!
αλήθεια, τι είναι αυτό το ais mperex sla?
Δεν είμαι του τηγανιού αλλά αυτός ο χυλός φαίνεται πολύ λαχταριστός και... "ορεκτικός" που λένε μερικοί μερικοί. Θα τον έχω υπ' όψη μου.
Και εγώ τα αποφεύγω τα πολλά τηγανιτά, αλλά όντως τούτος ο χυλός σε βάζει σε πειρασμό βρε Αγγελική.
Αλλά και η σκορδαλιά με γιαούρτι και τα συναφή μου άρεσε ως δροσερή ιδέα για συνοδευτικό ψαριού, μετά το πέρας της νηστίας.
Αγγελικη γεια σου κι απο δω.
Η συνταγη ειναι παρα πολυ ωραια και θα την φτιαξω.
Δεν νηστευω βεβαια αλλα μ αρεσουν πολυ τα λαχανικα.
Σε φιλω και χαιρομαι πολυ που ανταμωθηκαμε.
φιλια
Καλώς την Faraona!
Faraona, σ΄ευχαριστώ, αλλά δε θυμάμαι να έχουμε συναντηθεί! Μήπως με μπέρδεψες με την Αγγελική Ν ; Αν ναι, δεν πειράζει! Δεν είσαι η πρώτη :-)
Καλοφάγωτα τα λαχανικά!
Post a Comment