Tuesday, April 15, 2008

Φιλέτα Πέρκας με μανιτάρια Σαβόρο

Ένα όμορφο πιάτο και αρκετά γευστικό, για να ξεπερνάμε τις κρίσεις, όταν το κρέας είναι μακριά μας (είτε λόγω νηστείας, είτε λόγω αποχής) αλλά και επειδή μας αρέσει το ψαράκι βρε αδελφέ (ειδικά αν δεν έχει κόκαλα, όπως τα φιλέτα της πέρκας ή της γλώσσας!).
Φιλέτα πέρκας με μανιτάρια (κατά προτίμηση πλευρώτους) αλλά και με τα υπόλοιπα κάνετε την δουλειά σας.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
4 μεγαλούτσικα φιλέτα πέρκας,
½ κιλού μανιτάρια πλευρώτους,
1 κουταλιά σούπας δεντρολίβανο,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
1/2 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο,
2 μέτριες ντομάτες χωρίς την φλούδα και τους σπόρους επίσης ψιλοκομμένες
λίγη ζάχαρη,
αλάτι, πιπέρι και λίγη γλυκιά πάπρικα,
1 ποτηράκι κρασιού καλό ξύδι από κόκκινο κρασί, ή βαλσάμικο,
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα,
Λίγο αλεύρι.
Ξεπλένετε τα φιλέτα πέρκας και τα αφήνετε να στραγγίσουν τα νερά τους.
Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί και μέσα ρίχνετε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο ψιλοκομμένα.
Αφήνετε λίγο να γυαλίσουν και μετά ρίχνετε την ντομάτα και την ζάχαρη, καθώς και τα μανιτάρια που τα έχετε προηγουμένως καθαρίσει, ξεχωρίσει. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τα αφήνετε να τηγανιστούν για 5-6 λεπτάκια όλα μαζί.
Αμέσως μετά ρίχνετε το δεντρολίβανο, τοποθετείτε ανάμεσα τα φιλέτα της πέρκας, ρίχνετε και το ξυδάκι και αφήνετε το φαγητό να βράσει για άλλα 5-6 λεπτά, και να απορροφηθούν τα υγρά του. Πιθανότατα να χρειαστεί να δέσετε λίγο την σάλτσα σας με λίγο αλευράκι.
Σερβίρετε ζεστά και πίνετε και κανένα κρασάκι στην υγεία όλων μας.

10 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Tα πλευρώτους όπως ξέρεις όπου τα βρω τα "ταράζω";-)
Ποτέ δεν είχα σκεφτεί να τα συνδυάσω με ψάρι,ενθουσιάστηκα με την ιδέα:)
Η πέρκα και δικό μας αγαπημένο ψαράκι, θα την συνδυάσω με πλευρώτους την επόμενη φορά.

heart n soul said...

penelope υ-πέ-ρο-χο ακούγεται! να βάλω ρίγανη και θυμάρι, μια που δεν είμαι πολύ του δεντρολίβανου?

Juanita La Quejica said...

Έχω φιλέτα πέρκας στο ψυγείο και μιας και η ΔΕΗ μας έχει τρελλάνει σήμερα στη γειτονιά μου και δεν μαγείρεψα, πάω να το φτιάξω τώρα στο τσάκα τσάκα, αφού γίνεται τόσο γρήγορα, γιατί με έχει πιάσει μια πείνα... άλλο πράγμα!

άλλη Αγγελική said...

Έλεναααα... δεν έχει κρέμα γάλακτος! :-P

Πολύ ωραίο ακούγεται. Μ΄αρέσει κι εμένα περισσότερο το θυμάρι, αλλά το ξύδι πάει καλύτερα με δεντρολίβανο.

Χουα, είμαι περίεργη να δω τι αλλαγές θα κάνεις :-P

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγελική .... μη μου βάζεις ιδέες χα χα χα:PPPP

Αγγελική Ν said...

Πηνελόπη, πολύ ωραίο! Εγώ φτιάχνω την πέρκα στιφάδο!
Είναι πολύ βολικό ψάρι! Όρεξη να έχεις!

Penelope said...

Καρδούλα η ρίγανη και το θυμάρι δένουνε ωραία με άσπρες σάλτσες. Μπορείς λοιπόν κάνεις παραλλαγές στο θέμα, γιατί όπως λέει και η Αγγελική Ν. Η πέρκα είναι πολύ "βολικό" ψάρι για αυτοσχεδιασμούς. Το σαβόρο όμως χρειάζεται ξυδάκι και το ξυδάκι δένει πολύ πιο ωραία με δεντρολίβανο και δάφνη (για να μην γράψω κατ' αποκλειστικότητα και φανώ απόλυτη).

Καλημέρες σε όλες.

kiki said...

Μανιτάρια και πέρκα είναι αγαπημένα μου!

Μάγια said...

πέρκα δοκίμασα πρώτη φορά πρόσφατα και δεν ήταν κακή (για ψάρι!:Ρ) θα έχω υπόψη μου τη συνταγή σου, ειδικά για τον καλό μου που είναι ψαρόβιος γενικότερα και περκόβιος ειδικότερα!

Anonymous said...

eimai manitarofagou!!!alla me perka kai pleurwtous???
aman ti mou kaneis!!!filakia Phneloph mou!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...