Thursday, April 10, 2008

Irish Soda Bread (fruity!)

Το Irish Soda Bread είναι ένα εύκολο και γρήγορο ψωμάκι που τρώνε, πού αλλού, στην Ιρλανδία. Ιστορικά λέγεται ότι η εισαγωγή της μαγειρικής σόδας έγινε στην χώρα γύρω στο 1840. Επειδή το κλίμα της Ιρλανδίας δεν ευνοούσε την καλλιέργεια σκληρού σταριού, αυτού δηλαδή που χρησιμοποιείται μαζί με την μαγιά για την παρασκευή του κλασικού ψωμιού, η μαγειρική σόδα αντικατέστησε τη μαγιά και αυτό το είδος ψωμιού έγινε, και παραμένει, πολύ δημοφιλές. Άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ψωμιού είναι ότι φτιάχνεται με ξυνόγαλο (κάνει αντίδραση με τη σόδα βλέπετε) ή αν δεν έχετε, με αραιωμένο γιαούρτι. Εγώ το έφτιαξα με βιολογικό γιαούρτι σόγιας, αν δεν έχετε χρησιμοποιείστε βιο γάλα σόγιας + 1 κ.σ. μηλόξυδο, για να "κόψει". (*)
Επειδή γίνεται πολύ γρήγορα κι εύκολα, μπορείτε να το φτιάξετε τελευταία στιγμή αν ξεμείνατε από ψωμί, συνοδεύει ωραία μια ζεστή σουπίτσα, και στην παραλλαγή που θα το δώσω εδώ, ξελυσσάει όσο περιμένετε να αρχίσει η τσουρεκοπερίοδος (κατά το περίοδος της μπεκάτσας) ή μέχρι να σας φέρουν τα τσουρέκια από αυτό το ζαχαροπλαστείο που έχει εκθειαστεί τόσο αυτές της μέρες, κάτι με Τ..;)
Fusion λοιπόν Ιρλανδικού soda bread με Ελληνικά μυρωδικά και κορινθιακή σταφίδα, αλλά έτσι κι αλλιώς έχουμε πολλά κοινά οι δυο λαοί!
Υλικά:
2 κούπες αλεύρι της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα ολικής)
2 κ.σ. ζάχαρη (εγώ έβαλα μέλι)
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα γιαούρτι σόγιας (ή δες την επεξήγηση πιο πάνω*)
κανέλα, μαστίχα, μαχλέπι
Κοσκινίζουμε τα στερεά, προσθέτουμε τις σταφίδες, ανακατεύουμε με το γιαούρτι, δεν ζυμώνουμε, απλά ανακατεύουμε να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα υλικά, πλάθουμε ένα καρβελάκι, χαράζουμε σταυρωτά, βάζουμε σε λαμαρινάκι και ψήνουμε περίπου 40 λεπτά, να βγαίνει το μαχαίρι καθαρό από το κέντρο και να ροδοκοκκινίσει. Αν θέλουμε, έτσι ζεστό όπως είναι, αλοίφουμε με μέλι. Ορίστε, ψωμάκι μέσα σε λιγότερο από μία ώρα. Καλοφάγωτο!

29 comments:

oneiromageiremata said...

Εγώ που αρέσκομαι στο να δοκιμάζω νέα ψωμιά, θα το κάνω!

heart n soul said...

κάν'το και πες oneira. παρεπιμπτόντως, έκανα τα digestive μπισκοτάκια σου με τα πιτσιρίκια, μούρλια έγιναν, πάω να γράψω κάτι στο ποστ

ΕΛΕΝΑ said...

Τσουρεκoσταφιδόψωμο δηλαδή:)
Οτι πρέπει για παρηγοριά μέχρι να αρχίσει η περίοδος της "μπεκάτσας";-))
Eμείς του "ψωμιού" δεν είμαστε και πολύ. Ναι, ναι μην σας φαίνεται περίεργο, υπάρχει και κάτι που σπανίως μπαίνει στο σπίτι μας. Ομως είμαστε ανοικτοί, σε οτιδήποτε πρωτότυπο, like your soda bread:)

heart n soul said...

έλενα, με σοκάρετε!!! :)

Μάγια said...

ποτέ μου δεν κατάλαβα τους ανθρώπους που δεν είναι πολύ του ψωμιού! εγώ έλεγα στον καλό μου τις προάλλες ότι αν έπρεπε να διαλέξω να τρώω ένα πράγμα για το υπόλοιπο της ζωής μου θα ήταν το ψωμί και ότι θα ήμουν πολύ ευτυχισμένη! (τώρα γιατί έκανα αυτή τη σκέψη in the first place....άβυσσος!)

φαίνεται τέλειο χαρτ, πάλι λιγούρα με έπιασε και ας σηκώθηκα μόλις από το τραπέζι!

maya aka ψωμούλα (έτσι με φώναζαν οι συγκάτοικοί μου κάποτε!)

kleiw said...

kardoula mas!!!prepei nanai nostimo!!!oso gia prwtotypo!!pragmatika,einai!!!
mpainei sta agaphmena!!!elpizw thn koufh bdomada,na to geftoume...!!!geia sta xeria sou!!!
filakia!!!

heart n soul said...

maya κι εγώ ως ψωμούλα σας νιώθω και συμψηφίζω:) αυτό το no carbs diet ποτέ μου δε μπόρεσα να το χωνέψω, μια που αυτή είναι η αγαπημένη μου κατηγορία, σνιφ κλαψ.
κι εγώ κάνω τέτοιες αβυσσαλέες σκέψεις:)

κλειώ! σήμερα έμαθα από την μάδερ τι θα πει κουφή εβδομάδα, με συγκίνησες:)

Μάγια said...

τι είναι η κουφή εβδομάδα; πρώτη φορά το ακούω!

heart n soul said...

κι εγώ, μέχρι σήμερα. θα αφήσω την κλειώ όμως να μας πει: ΚΛΕΙΩΩΩΩ!

kleiw said...

S`efgaristw kardoula!!!
h koufh einai kathws oloi kseroume h prohgoumenh ths Megalhs Ebdomadas!onomazetai koufh h boubh,
giati den yparxei sthn Ekklhsia kamia Akolouthia!einai h monadikh ebdomada tou xronou!!!
apo thn deutera ews kai thn Paraskeuh!!!to de Sabbato giortazoume thn prwth Anastash,tou Lazarou!!!proaggelo ths Anastasews tou Kyriou 8 mers meta!!! se polla merh ths patridas mas,lene ta kalanta thn Paraskeuh to bradu!!!"ta Lazaria h Lazarakia"
ante!!!kores!!!kalh Anastash na exoume!!mia xaroumenh kai hliolousth Pasxalia!!!

heart n soul said...

να 'σαι καλά Κλειώ, επίσης! μου θύμισες τώρα και κάτι που ψήνουν και το λένε λαζαράκια, το ξέρει κανείς?

heart n soul said...

οκ, είναι γνωστό, είμαι ανυπόμονη, πήγα κι έψαξα λοιπόν και βρή τα λαζαράκια εδώ: http://www.matia.gr/7/77/77_1_12.html

Μάγια said...

κλειούλα ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. λαζαράκια νομίζω φτιάχνουν στο χωριό μου, αλλά εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. τα κάλαντα πάντως τα ξέρω!

ΕΛΕΝΑ said...

Κυρία, κυρία, εγώ ξέρω τι είναι τα λαζαράκια:)
Λοιπόν, τα λαζαράκια είναι πεντανόστιμα ζυμωτά ψωμάκια, με σταφίδες, καρύδια, σύκα και διάφορα άλλα καλούδια, που τα ζυμώνουν το Σάββατο του Λαζάρου οι νοικοκυρές και τα δίνουν στα παιδάκια. Μάλιστα το έθιμο λέει, ότι αν δεν ζυμώσεις λαζαράκια, δεν πρόκειται όλο τον χρόνο να χορτάσεις ψωμί. Τώρα γιατί το λέει αυτό, δεν ξέρω να σας πω:)
Κατά ένα άλλο έθιμο, πρέπει να ζυμωθούν σε κάθε σπίτι, τόσα λαζαράκια, όσα παιδιά υπάρχουν.
Συνήθως στα λαζαράκια δίνουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, για να αναπαραστήσουν τον Λάζαρο. Στη θέση των ματιών βάζουν 2 γαρυφαλάκια.
Γενικά τα έθιμα που αφορούν το Σάββατο του Λαζάρου είναι πολύ ενδιαφέροντα, ίσως θα άξιζαν ένα ιδιαίτερο ποστ.
Επίσης εκείνη την ημέρα τραγουδούν τα κάλαντα, συνήθως μόνο κοπέλες, οι Λαζαρίνες.
Αυτά, ελπίζω να σας σόκαρα για μια ακόμη φορά, σήμερα είναι η μέρα μου γενικά να προκαλώ σοκ:)

ΕΛΕΝΑ said...

Aαααα καλά, τι να σας σοκάρω, μέχρι να γράψω το σεντόνι μου είχατε ...αυτοεξυπηρετηθεί:)

heart n soul said...

maya ξέρετε τα κάλαντα του Λαζάρου? και τα λαζαράκια? και η έλενα επίσης? ναι, όντως, είναι η μέρα των σοκαριστικών αποκαλύψεων! Οπωσδήποτε ποστ την άλλη εβδομάδα έλενα για το μπλογκ που σέβεται τον εαυτό του! Μάγια λέτε να φάμε λαζαράκια μπας και χορτάσουμε ψωμί που λέει κι η έλενα? άλλη λύση δε βλέπω!:)

Μάγια said...

ένα λαζαράκι θα μας...αναστήσει! (bad joke, i know, είναι που έχω πήξει σήμερα!αγνοήστε με!)

heart n soul said...

not bad:) πώς πάει η καινούρια δουλειά?

Μάγια said...

καλά! :) χαλαρά προς το παρόν αλλά δεν το βλέπω να κρατάει για πολύ! καλύτερα γιατί μόνο με βούρδουλα λειτουργώ εγώ!

heart n soul said...

έτσι πρέπει, τι να εξελβετιστείτε τελείως και να δουλεύετε ρολόι? βούρδουλα λοιπόν, οι ρίζες μας!:)

witch of daffodils said...

Θα δοκιμαστεί και αυτό το Irish.
Πάντως heart, διαβάζοντας τις συνταγές σας, σχηματίζω την εντύπωση πως εκει στην Αγγλετερα, όλα αυτά τα new age υλικά τα βρίσκετε στο σούπερμάρκετ. Έτσι είναι?

Αγγελική Ν said...

Λαζαράκια δεν είχα ζυμώσει γιαυτό μου λείπει το ψωμί!
Τώρα ξέρω τι φταίει! :-)

Είναι εύκολο, όπως το ψωμί με μπύρα, που φουσκώνει χωρίς μαγιά...

Καρδούλα, νόμιζα ότι βάζουν και αυγό οι Ιρλανδοί! Όσο για την σόγια, είμαι σίγουρη, ότι δεν το είχαν υποψιαστεί...

Θα το φτιάξω χωρίς αυγό, με ξυνόγαλα και με τα μυρωδικά που έχω κουβαλήσει από Ελλάδα, γιατί εδώ δεν τα βρίσκω! Ευχαριστώ!

heart n soul said...

witch, το γάλα και το γιαούρτι σόγιας τα βρίσκω και στο σούπερ μάρκετ, βλέπεις οι διατροφικές ιδιαιτερότητες (σε βαθμό ιδεολογίας), αλλεργίες, δυσανεξίες, μόδες, δίνουν και παίρνουν:)
αγγελική ν, αυτό για το αυγό δεν το ξέρω, όσο για τα μυρωδικά αυτά κι εγώ από την ελλάδα τα κουβαλάω! καλή επιτυχία:) (ωχ τι μου το θύμισες τώρα αυτό το ψωμί μπύρας!:)

Juanita La Quejica said...

Άλλη μια "ψωμούλα" ήρθε στην παρέα, να πάρει ό,τι ψιχουλάκι έμεινε! Θα μπορούσα πιστεύω και εγώ να ζήσω με ψωμί και τυρί, ή ό,τι άλλο μπορεί να προκύψει από αυτόν τον συνδυασμό. Άντε και με κανένα λαχανικό και κάποιο φρούτο.
Εύκολο και γρήγορο το ιρλανδέζικο λέτε; Να το δοκιμάσουμε τότε!
Ερώτηση: το ξυνόγαλο για όσους χρησιμοποιούμε αγελαδινό γάλα και γιαούρτια, με τί αντικαθίσταται και σε τί ποσότητες;
Να βάλουμε 1 κούπα γιαούρτι ό,τι είδους θέλουμε με λίγο λεμόνι ίσως; Ή καλύτερα γάλα με ξύδι;
Μην ξεχάσω και το πιο σημαντικό! Αφού τις έβαλες τις σταφιδούλες, δεν πρόσθετες και λίγα καρυδάκια για μένα, κατιτίς που να "τσιγκλάει" το δόντι;

Μαριλενα said...

Aαα, μα θα το κανω αυριο και αυτή τη φορά, θα γραψω και σχόλιο, στο πως μου πετυχε :))

heart n soul said...

μαριλένα καλή επιτυχία!
Χουά, να δηλώσω την άγνοιά μου: το ξυνόγαλο δεν είναι από αγελαδινό γάλα? 1 γιαουρτάκι αραιωμένο με ελάχιστο νερό (αν χρειαστεί, μπορεί να μη χρειαστεί) ή γάλα με ξύδι/λεμόνι μια χαρά. Και καρυδάκια τρέλλα θα πηγαίνουν φυσικά:)

Juanita La Quejica said...

Εγώ το έγραψα μπερδεμένα, δίκιο έχεις. Εννοούσα ότι όσοι δεν έχουμε ξυνόγαλο και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε αγελαδινό γάλα κλπ...

Μαριλενα said...

Λοιπόν, πάαρα πολύ ωραίο έγινε (αν και το ξεχασα κι άρπαξε λιγάκι από κατω, εν τουτοις ήταν πολύ καλό :)

καλό σαββατοκύριακο να περάσουμε :)

heart n soul said...

χαίρομαι που σ'άρεσε Μαριλένα! καλό σ/κ επίσης:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...