Tuesday, May 06, 2008

Ροφός με φινόκιο και σελινόριζα

Ο Λάμπρος μας στέλνει μία συνταγή για ψάρι:
"Υλικά για 4 άτομα
• 2 φινόκια κομμένα σε κύβους
• 2 σελινόριζες κομμένες σε κύβους
• 1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
• 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο
• 1 κλωνάρι σέλερι κομμένο σε ροδέλες
• 1 ροφός ενός κιλού κομμένο σε φέτες
• 100 γρ. λευκό ξηρό κρασί
• 2 αυγά
• χυμός δύο λεμονιών
• ελαιόλαδο, λίγο άνηθο
Διαδικασία:
Μαρινάρουμε το ψάρι με το κρασί και το ελαιόλαδο για μία ώρα.
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο όλα τα λαχανικά σβήνουμε με μισό ποτήρι κρασί, βάζουμε από πάνω το ψάρι, αλατίζουμε και το βράζουμε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Αυγοκόβουμε το φαγητό με το χυμό του λεμονιού και τα αυγά και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.
Σας στέλνω μια συνταγή αναρτημένη και στο blog μου.
Λάμπρος"

29 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Λάμπρο και σ' ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή:)
Συνήθως με τον ροφό κάνω ψαρόσουπες, θέλω πολύ να δοκιμάσω να τον κάνω με την συνταγή σου!
Απ' ότι κατάλαβα, δεν προσθέτεις καθόλου νεράκι??

Penelope said...

Μετά τα τόσαααααα κρέατα, τούτη η συνταγή θα κάνει το θαύμα της.
Τον Ροφό τον φρέσκο που θα βρω δεν ξέρω; Ισως καμμιά επίσκεψη στην ψαραγορά, να βοηθήσει....
Αλλιώς Λάμπρο, στείλε μας κανέναν πεσκέσι.

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Καλημέρα συην παρέα !
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και για τη δημοσίευση της συνταγής. Έλενα σχετικά με την ερώτησή σου, όχι δεν βάζω νερό αλλά το αφήνω να γίνει με το λάδι και τα ''νερά'' του. Όσο για σένα Πηνελόπη μπορείς να πάρεις και κατεψυγμένο. Μερικές φορές είναι καλύτερα και από τα φρέσκα (το ξέρω λόγο δουλειάς βλέπεις). Αν πάντως θες κάτι άλλο σε συνταγή με ροφό έχω ακόμα μερικές στο blog μου. Σας περιμένω και από εκεί να μου αφήσετε τις εντυπώσεις σας.
Λάμπρος

heart n soul said...

Ψάρι και φινόκιο, ωραίος συνδιασμός! Πώς λέγεται ο ροφός αγγλιστί παρακαλώ?

Juanita La Quejica said...

Epinephelus marginatus
(Duskey Grouper, Dusky Grouper, Dusky Perch, Dusky Sea Perch, Yellowbelly Grouper, Yellowbelly Rockcod)

Αγγελική Ν said...

Εγώ θα έλεγα ότι είναι το Stone bass!
Όμως καρδούλα, δεν ειμαι και σίγουρη.

Λάμπρο υπέροχη η συνταγή σου! Θα μελετηθεί το blog σου! Ευχαριστώ για τις ιδέες!

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Φίλε heart n soul,
η αγγλική του ονομασία είναι Grouper. Το λατινικό του όνομα είναι Epinephelus aenaus και όχι marginatus,Juanita La Quejica.
Λάμπρος

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Είμαι ο ''ειδικός'' σε αυτά μιας και εργάζομαι στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και είμαι Ιχθυολόγος. Αν χρειάζεστε κάτι άλλο μου λέτε ...
Λάμπρος

Juanita La Quejica said...

Τέλεια!
Χρειαζόμαστε τις γνώσεις σου Λάμπρο, γιατί κάθε φορά η Heart έχει όλο απορίες (!) και ψάχνω εγώ στα ιντερνετικά λεξικά να βρω ονομασίες ψαριών, που δεν έχω και καμμία ιδέα γενικότερα γύρω από τα ψάρια... Μας είχε δώσει ένα ενδιαφέρον link η Μαρίνα κάποια στιγμή, αλλά δεν ξέρω που είναι για να ανατρέχω κάθε φορά.
Τώρα θα ρωτάμε εσένα απευθείας.

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Ευχαρίστως να με ρωτήσετε ότι θέλετε τόσο για τα ψάρια όσο και για το μαγειρεμά τους. Έχω κάνει αρκετά χρόνια πάνω σε καϊκια και έχω δει πολλά. Σας άρεσε το blog μου ;
Λάμπρος

άλλη Αγγελική said...

Λάμπρο, θαύμα το Blog και οι συνταγές σου! Μπράβο! Κι ευχαριστούμε.

heart n soul said...

Juanita επιτέλους ήρθε ο ειδικός! Αγγελικούλα ποια η διαφόρα bass και stone bass? Ελληνικά? τσιπούρα? Μάλλον το Λάμπρο να ρωτάμε από δω και πέρα, καλωσήρθες Λάμπρο κι ευχαριστώ πολύ, ξέρεις πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί για ψάρια και λέγαμε να βρούμε κανένα ψαρά bilingual, κομματάκι δύσκολο μας φαινότανε, αλλά να! Και η συντάγή σου είναι πολύ καλή, και το μπλογκ σου. Συνέχισε! Βάλε κι άλλες συνταγές. Θα περιμένουμε! Και ιστορίες από τα χρόνια σου στα καϊκια θα έχουν πολύ ενδιαφέρον, αφου λες ότι έχεις δει πολλά.

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Ευχαριστώ πολυ αγγελική για τα καλά σου λόγια. Όσο για τις συνταγές ελπίζω σήμερα αύριο να βάλω άλληγ μια.
Λάμπρος

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Φίλε heart n soul,
το bass είναι το Λαβράκι (Dicentralux labrax) ενώ το stone bass είναι o Βλάχος (Polyprion americanus). Και άλλη συνταγή θα προσθέσω σήμερα ή το πολυ αύριο στο blog μου.
Λάμπρος

heart n soul said...

α ώστε λαβράκι το sea bass...
O Βλάχος americanus πολύ μ'έκανε να γελάσω! Θα παρακολουθούμε τις ψαροπεριπέτειές σας:)

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Ναι όντως υπάρχουν κάτι λατινικά ονόματα που έχουν πολλά γέλια. Όπως ο Σκορπιός (Scorpaena scrofa)και τα μικρά καβουράκια (Munidae - Μουνίνταε) :)

heart n soul said...

Τώρα ξέρουμε πώς διασκεδάζουν οι λατινομαθείς ιχθυολόγοι:)

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Δεν θα το έλεγα διασκέδαση αφού πρέπει να ξέρουμε εκτός τις κοινές ελληνικές ονομασίες των ψαριών και τις λατινικές (επιστημονικές). Μόλις πρόσθεσα μία καινούργια συνταγή στο blog μου (Χταπόδι στιφάδο).
Λάμπρος

Nena said...

Αγαπητέ Λάμπρο, με κέρδισε η συνταγή σου και ασφαλώς περιμένω κι άλλες ψαροτέτοιες. Σκέψου ότι ο στεφάνης μου δεν τρώει κρέας εδώ και 25-26 χρόνια και τρώει μόνο ψάρια. ΄Ομως θα σε παρακαλούσα να κάνεις την παλληκαριά και να μας αναρτήσεις τις ελληνικές ονομασίες και τις αγγλικές τους καθόσον όλο και ταξιδεύουμε.΄Εστω για τα πιο γνωστά ιχθυοτροφικά που κυκλοφορούν παντού. Εύγε και πάλι.

kleiw said...

Lampro mas!!!tha se sugxarw gia to blog sou kai thn thn omorfh doulia sou!!h suntagoula sou nomizw pentanostimh!!!suntoma tha dokimastei!!!

άλλη Αγγελική said...

... και τις γερμανικές, και τις γαλλικές, ει δυνατόν! ... :-)

Λέτε η έκφραση "έχει καβούρια στο ..." να προέρχεται από τη λατινική ονομασία;; :-PPP

Αγγελική Ν said...

Ώστε, Βλάχο έτρωγα και δεν το ήξερα? Και μάλιστα Βλάχο Αmericanus?
Είμαι άσχετη με τα ψάρια, τώρα στην Ν Αφρική να δεις τι έχω πάθει...
Σ ευχαριστώ!

Μάγια said...

γειά σου λάμπρο, ευχαριστούμε για τη συνταγή και τις χρήσιμες πληροφορίες!

Katerina ante portas said...

Καλώς τον, είδες Λάμπρο πως σε πλαισιώσαμε; Μας κάνει πάντα χαρά να βλέπουμε την "αντρική" άποψη στην κουζίνα!
Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη μαραθόρριζα με ψάρι, εύγε!

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Ευχαριστώ πάρα πολυ παιδιά για τα πολύ καλά σας λόγια και για την υποδοχή μου μου επιφυλάξατε. Επειδή βλέπω και υπάρχει μεγάλη ζήτηση στις ονομασίες των ψαριών, μπορείτε σε λίγο να μπείτε στο blog μου όπου και θα αναρτήσω ένα πίνακα με τις ονομασίες (Ελληνικές - Αγγλικές - Γαλλικές - Λατινικές) των περισσοτέρων ψαριών που ζουν τόσο στα θαλασσινά όσο και στα γλυκά νερά. Σας υπενθυμίζω την διεύθυνση του blog μου, η οποία είναι http://psarotopos.blogspot.com.
Σας περιμένω με χαρά ....
Λάμπρος

ΕΛΕΝΑ said...

Λάμπρο πολύ ωραία ιδέα!!
Και μιας και "γνωριστήκαμε", θα χαρούμε πολύ να αναρτήσουμε και στο blog μας τον πίνακα με τις ονομασίες των ψαριών, πάντα με αναφορά στο link το δικού σου blog:)

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Η λίστα είναι έτοιμη αλλά δυστηχώς δεν μπόρεσα να χωρέσω και την Λατινική (επιστημονική ονομασία).Ξέρει κανείς πως μπορώ να περάσω ένα πίνακα από το word ή το excel σε post; Προσπαθώ να το περάσω και δεν πάει με τίποτα. Για αυτο το λόγο εμφανίζεται έτσι στο blog.

ΕΛΕΝΑ said...

Λάμπρο η αλήθεια είναι ότι φαίνεται .... κάπως ο πίνακας. Οι στήλες θέλουν λίγο ευθυγράμμιση. Ισως αν έκανες πιο μικρή την γραμματοσειρά να χωρούσε και η άλλη στήλη.

ΛΑΜΠΡΟΣ said...

Ίσως αλλά και πάλι θα έχω πρόβλημα με την ευθυγράμμιση.... Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να τα βάλω μέσα ;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...