... ή «Αρναβούτ τζιέρ» είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά της φίλης μου της Αθηνάς, που όμως δεν το φτιάχνει, γιατί είναι η μόνη από την οικογένειά της που τρώει συκώτι. Πριν λίγο καιρό της έκανα έκπληξη. Πήρα τα υλικά και την κάλεσα να μαγειρέψουμε μαζί. Παρούσα (και ενεργή) και η έτερη ... Καπαδόκισσα, η τρελή, που σας έλεγα άλλοτε, που πολύ γνωστικά ασχολήθηκε με τη μαρουλοσαλάτα (με ξυδόλαδο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικο άνηθο βέβαια!) - ιδανικό κατ΄ εμέ συνοδευτικό.
Η παραδοσιακή τούρκικη συνταγή θέλει το Αρναβούτ τζιέρ λίγο διαφορετικό, πιο ψιλοκομμένο και κυρίως με ωμό ξερό κρεμμύδι. Προτιμήσαμε όμως όλες το φρέσκο κρεμμυδάκι (μια και διαθέταμε) και μάλιστα ελαφρά σωταρισμένο.
Για να γίνει αυτό το θαυμάσιο φαγάκι, χρειάζονται τα παρακάτω βήματα:
Πλένουμε και σκουπίζουμε το συκώτι. Το κόβουμε σε κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγάνι και τηγανίζουμε ελαφρά (να παραμείνει μαλακό) και σε χαμηλή (μην καεί το λάδι) θερμοκρασία το συκώτι κι από τις δυο πλευρές. Προσθέτουμε κρεμμύδι ξερό ή κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο και σωτάρουμε λίγο. Σβήνουμε με λίγο ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρουμε με σαλάτα – κι ας προτιμάει η Αθηνούλα πατάτες τηγανητές.
Στις φωτογραφίες βλέπετε άλλη εκτέλεση, με σχετικά λίγο μαϊντανό – το φαγητό είναι καλύτερο με περισσότερο- και άλλη σαλάτα - κι αυτή καλή ήταν, αλλά όχι όπως η μαρουλοσαλάτα.
Monday, May 19, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
20 comments:
Καλημέρα!
Φεύγοντας απ΄το γραφείο, πάω για συκώτι. Μαϊντανά, κρομμύδια και τα ρέστα απ΄το μπαξέ..
Ότι πρέπει για τον ανύπαρκτο σίδηρό μου ...
Φιλιά πολλά φιλενάδα!
Βάλε και λίγο μήλο για μένα Άσπα, που μια από τα ίδια με σίδηρο, αλλά το συκώτι δεν το αντέχω...
Αγγελική τζιέρ μου, καλημέρα!
Καλημέρα, καλή βδομάδα τζιέρ μου:))
Πάω να μοιραστώ το μήλο της Jua αφού είμαι μια από αυτές τις "απαράδεκτες" που λέει και ο καλός μου, που δεν δοκιμάζουν συκώτια, κοκορέτσια, μαγειρίτσες και όλα τα σχετικά. Και το χειρότερο, επειδή δεν αντέχω ούτε να τα βλέπω, δεν τους τα μαγειρεύω κιόλας. Ας είναι καλά οι μανούλες-πεθερούλες που φροντίζουν γι αυτό;)
Koritsia kalimera se oles
Edw Maria trelli! Auth twn xrortwn
kai twn zarzavatikwn. Synxaritiria se oles gia to site opws kai gia oles tis nostimies pou protinete.
8a h8ela na sas pw oti h filenada mas h Aggelikh .....gia na min anaferw to kallitexniko ths, ektos apo exairetikh mageirissa einai kai yperoxh oikodespotissa. Pername panda teleia sto spiti ths se andi8esh me tous geitones ths pou travane twn pa8wn tous ton taraxo apo ta gelia mas mexri ths prwines wres. Sas thn proteinw anepifylakta.
Kalimera se oles
Maria Trellh
Χαχαχαχα! Καλώς τη Μαρία! (ορθώς δεν ανέφερες το... καλλιτεχνικό μου, γιατί θα σε ...ξεπουπούλιαζα... )
Χουα! Έλενα! Με εκπλήσσετε! Είναι δυνατόν; :-P
Ασπούδι μ΄, να φας συκωτάκι π΄λί μ΄ να γειάνεις γρήγορα :-) (πάρα πολύ θα 'θελα να τα μαζέψουμε μαζί απ΄το μπαξέ σου τα ζαρζαβατικά και να καθίσουμε στη βεράντα σου να τ΄απολαύσουμε !)
Γεια σου Μαρία:)
Αφού μας την προτείνεις ανεπιφύλακτα .... θα την προτιμήσουμε χα χα χα
Κι εμείς πάντως όποτε την βλέπουμε περνάμε τέλεια μαζί, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που επίσης έναν τάραχο τον παθαίνουν;)
Πες μας όμως και το καλλιτεχνικό της:PPP
Aγγελικούλα .... κι όμως είναι, δεν μπορώ ούτε να τα δω, το Πάσχα υπέφερα με την μαγειρίτσα. Ξεκίνησα να κόβω συκώτια και τελικά δεν άντεξα το σοκ κι έτσι συνέχισε ο Δ.
Εγώ πάλι που τρελαίνομαι για συκώτι και μάλιστα σχεδόν ωμό, θα χτυπήσω τη συνταγούλα των τρελών και θα σας πω τα νέα σύντομα. Για ωμό κρεμμυδάκι δεν είμαι καθόσον με ενοχλεί γαστρεντερολογικά. Καλή βδομάδα σ όλες, γνωστικές (?) και τρελές!
Μαρία, πες μας το καλλιτεχνικό της... στο αυτί!
Και μένα μου αρέσει ιδιαίτερα το τηγανιτό συκωτάκι, αλλά μετά τις τρελλές αγελάδες και τα παρδαλά κατσίακια, αρχίσαμε να το αμελούμε ως φαγάκι. Κρίμα θα έλεγα. Αλλά ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε τελικά.
Koritsia mou
etsi kai to pw, kindyneuei h stomaxikh mou akeraiothta, den 8a xanafaw pote fagaki nostimo apo ta xerakia ths. Gi auto an sas to pei exei kalws alliws .......me tipota. Ektos an rwthsete thn mama ths, auth mou to apokalypse.
Maria la loca
Υποθέτω μοσχαρίσιο συκώτι;
(Δεν ξέρω γιατί αλλά μου έρχεται κατά νου μουσική σαν και αυτή!)
Νενίτσα, δεν είναι ωμό στη συνταγή και σε συμβουλεύω να τη δοκιμάσεις με κρεμμυδάκι. Είναι άλλο πράγμα!
Πηνελόπη, κι εγώ φυλάω τα ρούχα μου γενικά. Εδώ και πολλά χρόνια έβαλα στη διατροφή μας συκώτι από μοσχαράκι γάλακτος και μάλιστα βιολογικό (αυτό εικονίζεται στη φωτό) που θεωρώ ότι έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα μόλυνσης.
La loca, πολύ καλά κάνεις και δεν τους λες! Σωστά υπέθεσες τι θα πάθεις :-PPP
Κατερίνα, φαντάζομαι θα διάβασες παραπάνω ότι είναι από μοσχαράκι γάλακτος. Όσο για τη μουσική, μάλλον πάει με την τούρκικη ονομασία :-)
Τέλειο, ΤΕΛΕΙΟ, ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!
η αγγελικούλα είναι μακράν η καλύτερη οικοδέσποινα! απίστευτο φαγητό και απίστευτο γέλιο! :))
υγ: γεια σου ρε μαρία!
Aggelikoula mas!!!einai thaumasio!!
shmera to eftiaksa kai to fagame!! mmmm me to palikari mou!!!mmmmmm!!
filakia!!!
Kαλά, αφού δεν σου αρέσει η αυθεντική αλγερίνικη του γάλλου εμιγκρέ του Rachid Taha, λάβε το ίδιο τραγούδι με Νταλάρα!
Μάγια μου, κοκκίνισα!
Άσπα, Κλειώ, χαίρομαι πολύ που το ευχαριστηθήκατε! :-)
Μ΄άρεσε, Κατερίνα μου! Πώς δε μ΄άρεσε!
ΥΓ. γία σου βρέ Θωμάκη
Μαρι λα φολ
Μαρί λα φολ, με τί μπορώ να σε δωροδοκήσω, για να μου αποκαλύψεις εμαιηλικώς το παρατσούκλι;
Ξέχνα το κορίτσι μου.
Olvidate lo! Εχω δώσει και λόγο και καθότι έχω και ρίζες που δεν μας επιτρέπεται δεν πατάμε την μπέσα μας.
Μαρί Τζιέρ
Post a Comment