Tuesday, May 27, 2008
Μύδια αχνιστά
Υλικά:
2 κιλά περίπου μύδια
3 Κ. σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 Κ. σ. βούτυρο φρέσκο (αγελαδινό)
6 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα *
¼ κ. γλ. Μπούκοβο (σπασμένο τσίλι)
1 – ½ φλ. τσαγιού ξηρό άσπρο κρασί
¾ φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Πλένετε τα μύδια με κρύο νερό. Τα στραγγίζετε και πετάτε όσα έχουν σπάσει ή δεν άνοιξαν. Μια καλή τακτική για να τα πλύνετε πιο εύκολα είναι να τα αφήσετε σε λεκάνη με νερό πριν τα πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι φεύγει η άμμος ευκολότερα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε σε μέτρια φωτιά να κάψει το λάδι με το βούτυρο. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπούκοβο. Αφήστε να ψηθούν μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν και να είναι μαλακά. Πάντως να μη σκουρύνουν, περίπου 3-5 λεπτά. Προσθέστε τα μύδια, το κρασί και το μισό μαϊντανό. Δυναμώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Μετά από 2 λεπτά, ξεσκεπάστε και ανακατέψτε προσεκτικά τα μύδια με μεγάλη κουτάλα κουζίνας. Σκεπάστε και πάλι την κατσαρόλα και αφήστε να μαγειρευτούν τα μύδια μέχρι να ανοίξουν, για άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέστε τον υπόλοιπο μαϊντανό και ανακατέψτε ακόμα μια φορά.
Σερβίρετε τα μύδια μοιράζοντάς τα σε έξι ή οκτώ μπολ και περιχύνοντάς τα με το ζωμό τους. Συνοδέψτε τα με καλοψημένο ψωμί.
Σημ.: Αντί μαϊντανό, μπορείτε να βάλετε σέλινο και κοτσάνια σέλινου, καθώς και λίγα καρότα σε ροδέλες.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
εγώ το πρώτο σχόλιο, εγώ!:) τα λατρεύω τα μύδια έτσι, με ένα βουνό πατάτες τηγανιτές από δίπλα, ούτε βέλγα να ήμουν!:)
Εγώ το δεύτερο σχόλιο, εγώ!:)
Kι εγώ τα λατρεύω τα μύδια αχνιστά, αλλά βρε Βέλγα Heart με πατάτες??? Οχι με καλοψημένο ψωμάκι και βουτίτσες στη σαλτσούλα??
γιατί έλενα?? είπα εγώ ότι δε θα έχω και την τραγανή μπαγκέτα από δίπλα? ε,είπα???:ΡΡ
Aαααα, είπα κι εγώ. Ε, τότε ας τσιμπήσω και μια πατατούλα;-)
λαχταριστά - λαχταριστά είναι Νενάκι μου. Μπράβο πολύ ωραία συνταγή.
Δεν θα το πιστέψετε.
Σήμερα το πρωί μου σχολίαζε ο άνδρας μου πόσο του έκανε και πάλι εντύπωση που στην Γαλλία (μόλις γύρισε από Παρίσι, αφού πετάξαμε 180 euros σε ακυρωμένο δικό μου εισιτήριο, ας όψονται οι εξετάσεις) τρώνε παντού και συνέχεια μύδια. Και με ρώτησε πότε θα του φτιάξω, που έχω καιρό.
Νένα, δεν κάνεις μια καλή πράξη; Γιατί εγώ μέχρι τις 18 Ιουνίου, χλωμό το βλέπω!
Κι εγώ τρελαίνομαι για μύδια. Αλλά μέχρι τέλος καλοκαιριού τέλος γλυκά, τέλος μαγείρεμα, τέλος λιχουδιές. Δίαιτα...
Πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει ΜΕΤΑ το άχνισμα ΠΟΤΕ πριν!
Νένα, έχω κάνει την ζαβολιά και έχω δει το ποστ σου, σαν πρόχειρο... Περιττό να σου πω, ότι τα αγόρασα και θα τα φτιάξω σε μικρή ποσότητα, για να θυμηθούμε με τον άντρα μου, την εποχή που είμαστε στην Γαλλία και τα τσακίζαμε με πατάτες τηγανιτές (όπως λέει και η Καρδούλα) και βέλγικες μπύρες, στην "Académie de la bière"… Αμαρτία εξομολογημένη…
Σ ευχαριστώ
ααααχ...μύδια! εγώ αρνιόμουν να δοκιμάσω μέχρι πολύ πρόσφατα, αλλά τώρα τρελαίνομαι! με πατατούλες, κι εγώ βελγίδα την είδα!
ααααχ...μύδια! εγώ αρνιόμουν να δοκιμάσω μέχρι πολύ πρόσφατα, αλλά τώρα τρελαίνομαι! με πατατούλες, κι εγώ βελγίδα την είδα!
Το αγαπημένο μου! Ιδίως όταν συνοδεύεται με ουζάκι και τραπέζι μπροστά στην παραλία! (Αλλά προτιμώ να το μαγειρεύουν άλλοι :))))
σήμερα αγόρασα μύδια.. γιούπιιιιιιιιιι!!!!!!!!!
φιλάκια πολλά
Post a Comment