Tuesday, May 27, 2008

Μύδια αχνιστά


Υλικά:
2 κιλά περίπου μύδια
3 Κ. σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 Κ. σ. βούτυρο φρέσκο (αγελαδινό)
6 μέτριες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα *
¼ κ. γλ. Μπούκοβο (σπασμένο τσίλι)
1 – ½ φλ. τσαγιού ξηρό άσπρο κρασί
¾ φλιτζανιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Πλένετε τα μύδια με κρύο νερό. Τα στραγγίζετε και πετάτε όσα έχουν σπάσει ή δεν άνοιξαν. Μια καλή τακτική για να τα πλύνετε πιο εύκολα είναι να τα αφήσετε σε λεκάνη με νερό πριν τα πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Έτσι φεύγει η άμμος ευκολότερα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε σε μέτρια φωτιά να κάψει το λάδι με το βούτυρο. Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το μπούκοβο. Αφήστε να ψηθούν μέχρι να αρχίσουν να μυρίζουν και να είναι μαλακά. Πάντως να μη σκουρύνουν, περίπου 3-5 λεπτά. Προσθέστε τα μύδια, το κρασί και το μισό μαϊντανό. Δυναμώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Μετά από 2 λεπτά, ξεσκεπάστε και ανακατέψτε προσεκτικά τα μύδια με μεγάλη κουτάλα κουζίνας. Σκεπάστε και πάλι την κατσαρόλα και αφήστε να μαγειρευτούν τα μύδια μέχρι να ανοίξουν, για άλλα 3-4 λεπτά. Προσθέστε τον υπόλοιπο μαϊντανό και ανακατέψτε ακόμα μια φορά.
Σερβίρετε τα μύδια μοιράζοντάς τα σε έξι ή οκτώ μπολ και περιχύνοντάς τα με το ζωμό τους. Συνοδέψτε τα με καλοψημένο ψωμί.
Σημ.: Αντί μαϊντανό, μπορείτε να βάλετε σέλινο και κοτσάνια σέλινου, καθώς και λίγα καρότα σε ροδέλες.

13 comments:

heart n soul said...

εγώ το πρώτο σχόλιο, εγώ!:) τα λατρεύω τα μύδια έτσι, με ένα βουνό πατάτες τηγανιτές από δίπλα, ούτε βέλγα να ήμουν!:)

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ το δεύτερο σχόλιο, εγώ!:)
Kι εγώ τα λατρεύω τα μύδια αχνιστά, αλλά βρε Βέλγα Heart με πατάτες??? Οχι με καλοψημένο ψωμάκι και βουτίτσες στη σαλτσούλα??

heart n soul said...

γιατί έλενα?? είπα εγώ ότι δε θα έχω και την τραγανή μπαγκέτα από δίπλα? ε,είπα???:ΡΡ

ΕΛΕΝΑ said...

Aαααα, είπα κι εγώ. Ε, τότε ας τσιμπήσω και μια πατατούλα;-)

Maria B. said...

λαχταριστά - λαχταριστά είναι Νενάκι μου. Μπράβο πολύ ωραία συνταγή.

Juanita La Quejica said...

Δεν θα το πιστέψετε.
Σήμερα το πρωί μου σχολίαζε ο άνδρας μου πόσο του έκανε και πάλι εντύπωση που στην Γαλλία (μόλις γύρισε από Παρίσι, αφού πετάξαμε 180 euros σε ακυρωμένο δικό μου εισιτήριο, ας όψονται οι εξετάσεις) τρώνε παντού και συνέχεια μύδια. Και με ρώτησε πότε θα του φτιάξω, που έχω καιρό.
Νένα, δεν κάνεις μια καλή πράξη; Γιατί εγώ μέχρι τις 18 Ιουνίου, χλωμό το βλέπω!

kiki said...

Κι εγώ τρελαίνομαι για μύδια. Αλλά μέχρι τέλος καλοκαιριού τέλος γλυκά, τέλος μαγείρεμα, τέλος λιχουδιές. Δίαιτα...

Αθήναιος said...

Πετάμε όσα μύδια δεν έχουν ανοίξει ΜΕΤΑ το άχνισμα ΠΟΤΕ πριν!

Αγγελική Ν said...

Νένα, έχω κάνει την ζαβολιά και έχω δει το ποστ σου, σαν πρόχειρο... Περιττό να σου πω, ότι τα αγόρασα και θα τα φτιάξω σε μικρή ποσότητα, για να θυμηθούμε με τον άντρα μου, την εποχή που είμαστε στην Γαλλία και τα τσακίζαμε με πατάτες τηγανιτές (όπως λέει και η Καρδούλα) και βέλγικες μπύρες, στην "Académie de la bière"… Αμαρτία εξομολογημένη…
Σ ευχαριστώ

Μάγια said...

ααααχ...μύδια! εγώ αρνιόμουν να δοκιμάσω μέχρι πολύ πρόσφατα, αλλά τώρα τρελαίνομαι! με πατατούλες, κι εγώ βελγίδα την είδα!

Μάγια said...

ααααχ...μύδια! εγώ αρνιόμουν να δοκιμάσω μέχρι πολύ πρόσφατα, αλλά τώρα τρελαίνομαι! με πατατούλες, κι εγώ βελγίδα την είδα!

Isida said...

Το αγαπημένο μου! Ιδίως όταν συνοδεύεται με ουζάκι και τραπέζι μπροστά στην παραλία! (Αλλά προτιμώ να το μαγειρεύουν άλλοι :))))

"ζαχαρούλα.." said...

σήμερα αγόρασα μύδια.. γιούπιιιιιιιιιι!!!!!!!!!

φιλάκια πολλά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...