Friday, June 27, 2008

Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά από τη μαμά, έφτασαν και 2 μεγάλα κολοκύθια. Η κόρη μου έμαθε πρόσφατα τη λέξη «πίτα». Είναι εκείνο το ωραίο μεγάλο κομμάτι που η μαμά το κόβει σε μικρότερα κομματάκια και (το πιο σημαντικό), της επιτρέπει να το τρώει μόνη της. Είπα να την αποζημιώσω λοιπόν, φτιάχνοντάς της μια κολοκυθόπιτα γλυκιά.
Υλικά:
6 φύλλα για πίτα
ένα μεγάλο κολοκύθι
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι
1 ½ κούπα ζάχαρη
3 αυγά
½ κούπα γάλα
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
λίγο αλάτι
½ ποτήρι λάδι
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κολοκύθι στη μέση, αφαιρούμε και πετάμε τους σπόρους, με ένα μικρό κουτάλι αρχίζουμε να το ξύνουμε εσωτερικά. Το βάζουμε σε λεκανίτσα στην οποία έχουμε ήδη βάλει το ρύζι έτσι ώστε να μαλακώσει μέχρι να τελειώσουμε το ξύσιμο του κολοκυθιού.
Όταν τελειώσουμε, παίρνουμε λίγο - λίγο το κολοκύθι και το στύβουμε καλά να φύγουν τα υγρά του. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Μπορείτε να πάρετε και έτοιμα για πίτες. Εγώ προτιμώ τα χειροποίητα.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί. Αλείφουμε με λάδι και στρώνουμε τα 5 πρώτα φύλλα βάζοντας λάδι ανάμεσα σε κάθε φύλλο. Στρώνουμε από πάνω το κολοκύθι και τέλος ένα ακόμη φύλλο. Στρίβουμε γύρω τα φύλλα κλείνοντας μέσα λίγο κολοκύθι. Περιχύνουμε το πάνω φύλλο με λίγο λάδι. Ψήνουμε στους 180 oC μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχία.

10 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Εξακολουθούμε και ζηλεύουμε τα ζαρζαβατικά που λαμβάνεις από την μανούλα;-)
Εχω δοκιμάσει γλυκιά κολοκυθόπιτα σε διάφορες παραλλαγές. Η μανουλίτσα μου να σκεφτείς, την κάνει γλυκιά αλλά βάζει και φέτα μέσα και την περιχύνει με μέλι (συνταγή κάτω από τ' Αυλάκι αυτή).
Εγώ πάλι την κάνω σαν ... μπακλαβά, θα γράψω την συνταγή κάποια στιγμή.
Οπως και να την δοκιμάσεις, η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι από τις πιο νόστιμες πίτες.
Απορίες τώρα:
Το βάζεις όλο το κολοκύθι?? Εννοείς την μεγάλη την κίτρινη κολοκύθα?? Γιατί υπάρχουν και μικρότερες. Με την μεγάλη κολοκύθα εγώ να φανταστείς φτιάχνω 3 πίτες. Δεν είναι πολλή για ένα ταψί??
Επίσης, δεν θα του πήγαινε πολύ να περιχύσεις την πίτα με μέλι και κανέλλα??
Και τελευταία ερώτηση (σε ζάλισα,ε?)
Δεν μυρίζει το λάδι?? Μήπως να άλειφα τα φύλλα με βούτυρο??

Anonymous said...

Καλημέρα και από εμένα,
επειδή δεν μου αρέσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα, αλλά τρελαίνομαι για αλμυρή, μήπως θα μπορούσες να μας δώσεις και μιά συνταγούλα ανάλογη (με φύλλα, για να μην λέτε ότι δεν κοίταξα στις υπάρχουσες συνταγές...).
Επίσης, άσε το παιδί να φάει μόνο του τα πάντα (με επίβλεψη βέβαια αν είναι πολύ μικράκι), καλό του κάνει, δεν πειράζει αν λερώνει και λερώνεται.
Φιλάκια !

ΕΛΕΝΑ said...

indiannoula νομίζω (ας μας πει και η Κάλλια την γνώμη της) ότι αν παραλείψεις την ζάχαρη και την κανέλλα και προσθέσεις ίσως λίγη τριμμένη φέτα στην γέμιση, θα έχεις την αλμυρή πίτα που θέλεις:)

Κάλλια said...

Έλενα, όταν λέω κολοκύθι εννοώ τα γνωστά κολοκυθάκια που αγοράζουμε, μόνο που η δική μου μαμά τα αφήνει πάνω στο φυτό να μεγαλώσουν. Όχι όλη εκείνη την κίτρινη κολοκύθα.. Αυτό το κολοκύθι είναι άσπρο. Μπορείς να το κάνεις όμως και με το κίτρινο. Αν δεις και στη φωτογραφία το μίγμα είναι περίπου 2 εκατοστά.
Μέλι και κανέλλα? Μπορεί... Δεν το έχω δοκιμάσει. Επειδή τρώει η μικρή προσπαθώ να είναι όσο ποιο άγλυκα γίνεται. Να μην μαθαίνει από τώρα...
Όχι το λάδι δεν μυρίζει αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και βούτυρο. Εγώ σε όλες τις πίτες χρησιμοποιώ λάδι. Έχουμε συνηθίσει.
indiannoula, ακριβώς όπως σου είπε η Έλενα. Αν παραλείψεις τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέσεις φέτα και λίγο αλάτι (με προσοχή), μπορείς να έχεις μία αλμυρή κολοκυθόπιτα.

Anonymous said...

Kalhmera! Etsi thn kanei kai h manoula mou kai einai pentanostimh. Th suntagh auth me to ruzi mas thn ema8e h spitonoikura mas h kura Katina ena kalokairi pou kaname oikogeneiakes diakopes sth 8aso. Th vazame kai mas eftiaxne ena tapsi th mera :-P. E, oso na peis anoigei kai h oreksh me to mpanio! Lew na kanw mia paraggelia sth mama twra pou 8a katevw Ellada. Teleia idea Kallia! Euxaristw

Κάλλια said...

Αχ, έλενα τι μου θύμισες. Η μαμά μου φτιάχνει εκτός από κολοκυθόπιτα και ρυζόπιτα σαν μπακλαβά. Με ρύζι, καρύδια, κανέλλα και ελαφρά σιροπιασμένη. Θα της ζητήσω τη συνταγή να τη φτιάξω... Επίσης, έχω φάει και γλυκιά γαλατόπιτα με τυρί. Δνε μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα...

Nena said...

Μπράβο Κάλλια μου. ΄Ηταν να μην πάρεις φόρα να κάνεις αναρτήσεις.Τώρα που πήρες απολαμβάνουμε. Ευτυχώς που είναι με τα γνωστά κολοκυθάκια γιατί απ την κίτρινη εντυπωσιακή κολοκύθα δεν τρώω.Μερσί!

Juanita La Quejica said...

Θα συμφωνήσω με την Νένα ως προς την φόρα! Keep it up!
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γλυκιά πίττα με τα πράσινα κολοκυθάκια, δεν ήξερα ότι θα μπορούσαν και έτσι να χρησιμοποιηθούν. Ευκαιρία λοιπόν να το επιχειρήσω.

Penelope said...

Καλημέρα Κάλλια,
κι' εγώ δεν είμαι φαν της γλυκιάς κολοκυθόπιτας, παρά το γεγονός ότι τσακίζω κάθε είδος πιτας (γνωστά άλλωστε τα σχόλια που έχουν γίνει στο παρελθόν).
Με κίτρινο τριμμένο κολοκύθι, την κάνω αλμυρή και πολλές φορές έχει την μορφή κέϊκ.

Anonymous said...

Καλημέρα κορίτσια και αγόρια του blog,
την έκανα την αλμυρή κολοκυθόπιτα σύμφωνα με τις υποδείξεις σας και με την προσθήκη λίγου δυόσμου και ξερού κρεμμυδιού και βγήκε μούρλια,
ευχαριστώ πολύ !
Τα επόμενα κολοκύθια θα γίνουν γλυκιά κολοκυθόπιτα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...