Friday, July 18, 2008

Μελιτζάνες με ξινόχοντρο

Κρητο-αρκαδική συνεργασία!

Υλικά
5 μελιτζάνες τσακώνικες σε χοντρές ροδέλες
1 κούπα ντομάτα στον τρίφτη
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσα
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
3-4 «καρύδια» ξινόχοντρο*
Εκτέλεση
Τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε τις μελιτζάνες αλατισμένες, να σοταριστούν καλά. Βάλτε νεράκι και βράστε μέχρι να μαλακώσουν οπότε και θα προσθέσετε τη ντομάτα, το πιπέρι και όσο αλάτι επιπλέον χρειαστεί. Πέντε λεπτά πριν σβήσετε το φαγητό (να έχει ακόμη το ζουμάκι του) προσθέστε τον ξινόχοντρο και το μαϊντανό και αφήστε να πάρει μια βράση, να μαγειρευτεί και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Ταιριάζει με φέτα αλλά και με παραδοσιακό γιαούρτι.

*σε κατάστημα με Κρητικά προϊόντα ή… στην Κρήτη. Αν τώρα θέλετε να τον φτιάξετε ρίξτε μια ματιά εδώ. Αν πάλι θέλετε μια βόλτα στα τοπία της Κρήτης περάστε από δω.

11 comments:

Katerina ante portas said...

Mελιτζάνα, η βασίλισσα του καλοκαιριού! Μπράβο Elie!
Τις προάλλες στη Σπάρτη η γηραιά γειτόνισσά μου έφτιαχνε "γλυκό" τραχανά, έτσι λένε εκεί τον ξινόχοντρο! Μου υποσχέθηκε κέρασμα. Πρέπει να ξαναπάω...

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου elie ,με τις μελιτζανοσυνταγές σου!!!!
Ο ξινόχοντρος είναι δηλαδή ο γλυκός τραχανάς?? Κατάλαβα καλά??
Επίσης (άσχετο), δεν μου ανοίγει το πρώτο link σου.

elie said...

το λινκ διορθώθηκε!

elie said...

Όχι, δεν είναι το ίδιο με τον γλυκό τραχανά. Περισσότερο μοιάζει με τον ξινό τραχανά (δείτε το πρώτο link) αλλά και πάλι διαφέρει στην υφή.

ΕΛΕΝΑ said...

Aαααα, ωραία!!
Πως αλλιώς θα μάθαινα για τις γάτες. ε?? Καλά, πολύ αστείο μου φάνηκε η προτίμηση των γατών στον ξινόχοντρο;-)

Katerina ante portas said...

Κι όμως,elie, η συνταγή είναι ίδια, σιτάρι ψιλοαλεσμένο και 5 κιλά γάλα αντί για 3 που λέει το λινκ σου..

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ said...

Γειά σου Elie είμαι οΒαγγέλης έφτιαξα και εγώ το blog μου και μπαίνω σιγά σιγά στην παρέα σας.χτύπησες το αδύνατο σημείο μου,μελιτζάνα η τρομερή.THANKS...

Μάγια said...

ποτέ δεν έχω δοκιμάσει ξινόχοντρο (μα τι όνομα!). ότι όμως έχει μελιτζάνα το θέλω!

elie said...

Με συμπαθάτε φίλη katerina αλλά θα επιμείνω: ο ξινόχοντρος θέλει ξινισμένο γάλα ενώ ο γλυκός τραχανάς όχι. Εκεί είναι η βασική διαφορά.

μάγια σου άνοιξα την όρεξη, ε;
Καλώς τον Βαγγέλη- άξιον εστί!

Juanita La Quejica said...

Μου αρέσει ο συνδυασμός τραχανά με λαχανικά. Ωραία συνταγή! Με ξινό, γλυκό, ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει!

kiki said...

Όπου τραχανάς, εγώ απέναντι!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...