Wednesday, August 06, 2008

Tο χανιώτικο μπουρέκι έδωσε την ιδέα

Πολλά κολοκυθάκια με τρατάρανε από κήπο και ιδού συνταγούλα που όπως λέει και ο τίτλος είναι εμπνευσμένη από το χανιώτικο μπουρέκι. Είναι εξαιρετικά ελαφριά και νόστιμη.
Υλικά
Μεγαλούτσικα κολοκυθάκια
Ανθότυρο
Φέτα
Ελαιόλαδο
Μπεσαμέλ
Φρέσκος δυόσμος ή εν ανάγκη ξερός
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε χοντρές, στρογγυλές φέτες. Τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε καλά.
Λαδώνουμε πυρίμαχο (αποφύγετε τα διάφανα πυρέξ).
Απλώνουμε τα κολοκύθια ώστε η μία φέτα να πατάει στην άλλη. Σαν κεραμιδάκια δηλαδή.
Ρίχνουμε μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο. Μην τον τσιγκουνευτείτε.
Πασπαλίζουμε με αρκετό ανθότυρο και λιγότερη φέτα. Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Στρώση κολοκύθια, δυόσμο, τυριά και πιπέρι.
Απλώνουμε την μπεσαμέλ, η οποία πρέπει να στέκεται, ώστε να καλυφθεί και να «σφραγίσει» το φαγητό για να ψηθούν τα κολοκυθάκια με τα υγρά τους.
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι από πάνω.
Το έψησα για μισή ώρα σε αέρα στους 150 και μετά στους 180 για 45’.
Δοκιμάστε με ξύλινο σουβλάκι. Αν τα κολοκυθάκια δεν "αντιστέκονται" είναι ετοιμο.
Τρώγεται ζεστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (τελειο) αλλά και κρύο. Tips Μπορείτε να βάλετε τρείς στρώσεις κολοκύθια. Επίσης για πιο αφράτο αποτέλεσμα βάλτε λίγη μπεσαμέλ και ενδιάμεσα. Φυσικά του παέι εξαιρετικά και η ξυνομυζήθρα.
Α με την ευκαιρία κάποια στιγμή ο Λευτέρης Λαζάρου είχε δώσει μια συνταγή μπεσαμέλ με ελαιόλαδο. Την έχει κανείς;

11 comments:

άλλη Αγγελική said...

Ωραιότατα Σταυρούλα! Και ο δυόσμος του πάει τρελά!
Aχ, γιατί πρέπει να κάνω δίαιτα;;
:-(

Anonymous said...

Bravo, bravo! Polu nostimo fainetai! Lew n a to dokimasw suntoma me duosmo apo th glastra :-).

Anonymous said...

Gia rikse mia matia edw.

http://www.forumsa.gr/pdf/18_23.Varoulko.pdf

Sth selida 21 exei mia suntagh gia mpesamel me elaiolado. Mporei na 'nai auth pou psaxneis.

ΕΛΕΝΑ said...

Tέλεια αξιοποίηση των κολοκυθοπεσκεσίων!!
Και με μπεσαμέλ ενδιάμεσα, ακόμα πιο νόστιμο!

Juanita La Quejica said...

Καταγράφεται η πρόταση, τα κολοκύθια είναι από τα πιο αγαπημένα μου υλικά το καλοκαίρι. Και με ξυνομυζήθρα, ακόμα καλύτερα!

Μαριλένα said...

μιας και λόγω φαρμακευτικής αγωγής, η νηστεία διεκόπη, λέω να επωφεληθώ :))

ως τώρα τα κολοκυθάκια, τα πολύ πολύ φρέσκα, τα έτριβα ωμά στη σαλάτα :)

Rena said...

Μπράβο χρυσοχέρα μας Σταυρούλα. Τα κολοκύθια αγαπημένα και ο τρόπος που τα παρουσιάζεις δελεαστικός. Ευχαριστώ.

Juanita La Quejica said...

Μαριλένα, περαστικά για το πόδι!
Heidi ευχαριστούμε για το λινκ.

Anonymous said...

heldi ευχαριστώ πολύ. Ναι αυτή είναι η συνταγή.
Αν δοκιμάστε κορες τη συνταγή πεστε μας τη γνώμη σας

Penelope said...

Πάρα πολύ καλό...πάρα πολύ ωραίο!
(τραγουδάκι) Ωέεεω!!
Μου άρεσε η ιδέα Σταυρούλα μου, γιατί θα κάνω τον Παναή να φάει κολοκύθι για ακόμη μία φορά!!!!
Αντατριχιάζει κάθε φορά που τα βλέπει πάνω στον πάγκο εργασίας.
Εγώ πάλι τα αγαπώ ακόμη και βραστά με μια ωραία βινεγκρέτ.

kiki said...

Ψηφίζω ΚΑΙ αυτό! Μιαμ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...