Τί γίνεται στην περίπτωση που αγαπημένοι φίλοι επιστρέφουν από διακοπές και έρχονται το βραδάκι απροειδοποίητα (έτσι γλυτώνουμε τα ατελείωτα "κανονίσματα", τις προετοιμασίες και τις τυπικότητες) να πιουν μαζί μας μια μπύρα στην βεράντα;
Δεν χάνουμε την ευκαιρία της επικοινωνίας και της συναναστροφής με αγαπημένους, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε σκουπίσει, δεν έχουμε ξεσκονίσει, δεν έχουμε μαγειρέψει ή δεν φοράμε τα καλά μας, αλλά το χιλιοφορεμένο μακώ ζωγραφισμένο από την Κατερίνα (δώρο για την 10η επέτειο γάμου), το μόνο δροσερό και άνετο ρούχο που αντέχουμε να φοράμε στο ζεστό Αθηναϊκό σπίτι.
Ξεροσφύρι όμως; Δεν γίνεται. Θα μας χτυπήσει και η ψημένη ρακή που φέραμε από την Αμοργό.
Πίτσα; Χμ... μπορεί. Η El Dorado έχει διαχρονική αξία και πάει με όλα. Για σουβλάκια ούτε κουβέντα, από τότε που έκλεισε ο Ηλίας. Κινέζικο; Δεν είναι κακή ιδέα, αλλά είναι και πανάκριβο, κάνουν και 1 ώρα να φέρουν την παραγγελία. Τί άλλη εναλλακτική υπάρχει;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μαγείρεμα, ούτε και πολύ κέφι για κλείσιμο στην κουζίνα και ιδροκόπημα μέχρι θανάτου. Αλλά θέλουμε να περιποιηθούμε τους καλεσμένους μας, όσο περισσότερο αντέχουμε.
Τί κάνουμε τότε;
Αν έχουμε χώρο στην βεράντα για μια ψηστιέρα και ένα τραπέζι που να χωρά μερικές πιατέλες, κανένα πρόβλημα! Καλώς να ορίσουν και έτοιμο το μεζεδάκι! Με ό,τι έχουμε στο ψυγείο.
Λαχανικά μπόλικα και κάποιο κρεατικό. Λουκάνικα ίσως, ή στήθη φιλέτα κοτόπουλου, κομμένα εγκάρσια για να γίνουν γρήγορα. Εμείς προτιμούμε τις λεπτές χοιρινές φετούλες γκριγιάν που έχει το Carrefour, γιατί ψήνονται στο τάκα τάκα. Αν προλάβουμε να τις βάλουμε και σε μαρινάδα (με λάδι, μυριστικά, σέρρυ ή βαλσαμικό ξύδι, worcestershire sauce, chilli sauce, ό,τι προτιμούμε γενικώς) για 1 ωρίτσα, ακόμα καλύτερα.
Αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος της ψηστιέρας, για να μην τρίβουμε και πολύ στο τέλος.
Κόβουμε τα λαχανικά μας, μεταφέρουμε τα υλικά στην βεράντα, τα ποτά μας, πιτούλες αραβικές για συνοδευτικό ή χωριάτικο ψωμί ή ... -είπαμε, ό,τι έχουμε- και είμαστε έτοιμοι για να μαγειρέψουμε όλοι παρέα.
Πρώτα το κρεατάκι.Στη συνέχεια τα κρεμμύδια.Από πάνω βάζουμε τις πιπεριές, να πάρουν μυρωδιά από τα κρεμμύδια και να γλυτώσουμε και χρόνο ψησίματος.Μιας και τσιμπολογάμε μια νόστιμη καρυδένια μελιτζανοσαλάτα με κριτσίνια, υπάρχει λίγος χρόνος ακόμα να "ζωγραφίσουμε" την πιατέλα μας.
Και μερικές ροδέλλες από πατάτες, καλοδεχούμενες. Φωτίζουν ωραία και το πλάνο!Λίγο ελαιόλαδο χτυπημένο με βαλσαμικό ξύδι, ρίγανη και αλατοπίπερο από πάνω, η τελευταία πινελιά. Καλό Φθινόπωρο!
Tuesday, September 02, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
28 comments:
Τέλειο Χουανίτα μου! Και σαν ιδέα και σαν γεύση βέβαια! Καλώς σας ξαναβρίσκω, καλό μήνα και καλό φθινόπωρο σε όλες τις υπέροχες μαγείρισσες εδώ!
Να σας κάνω κι εγώ μια απροειδοποίητη; Τι ωραία φαγάκια κάνατε!! Ωραία το γιορτάσατε το τέλος του καλοκαιριού- καλό φθινόπωρο!
με τέτοιο μεζέ;...ζητω το καλοκαίρι!!
γεια στα χερια σας jua...σκετο ποίημα.... :)
Εμένα ούτε το μακώ με απασχολεί, ούτε οι σκόνες στην γωνία όπως ξέρεις.
Πρέπει να έρθω κι εγώ μια μέρα απροειδοποίητα αν είναι να τύχω τέτοιας μεταχείρησης χα χα χα
Τι όοοομορφη που είναι η πιατελίτσα σου!!!
Καλό φθινόπωρο φιλεναδίτσα μου:))
1. Υποκλίνομαι!!!
2. Εξαιρετική περιγραφή!
3. Αν δηλαδή εγώ που μένω μακριά σου σε πάρω τηλέφωνο πρώτα τι θα βρω;
4. Αν κατάλαβα καλά το κρέας σου έχει και το Α/Β αλλά δεν μου αρέσει το λεπτό κρέας και δεν έχω πάρει.
5. Μην βάλεις ξανά τέτοιες ώρες τέτοια post γιατί μπορεί να προλάβω και να έρθω...
5. Για την ψημένη ρακή ειδικά...
Μια ζωγραφιά...
Τρελλαίνομαι για απροειδοποίητα παιχνίδια!
Τι χρώματα είναι αυτά; Κι αρώματα ειμαι σίγουρη.
Άντε παιδιά να συνεννοηθούμε να χτυπήσουμε το κουδούνι.
Γειά σου Χουανίτα με τα ωραία σου
ένα μπαλκόνι, μια ψηστιέρα και αγάπη, ωραία συνταγή! η καλύτερη:)
Τα σάλια μου τρέχουν και είναι και νωρίς ακόμα!! Τι ωραίο φαγάκι!!
Τρελοτουρίστρια
Καλό Φθινόπωρο και καλά Κουράγια να ευχηθώ εγώ.
Εξαιρετική η πιατελίτσα και πολύ καλή ιδέα, αν ειδικά στην παρέα υπάρχουν περισσότεροι από έναν ψήστες.
Πάντα καλές και αναπάντεχες συντροφιές να έχετε Juanita & Δ.
Καταπληκτική συνταγή και παρουσίαση! Μου έβαλες ιδέες για να εκμεταλλευτώ κάτι πιπερίτσες που μαραζώνουν στη σακούλα! Θα προτιμήσω ψαρονέφρι του καλού μας χασάπη που γίνεται λουκούμι και θα επιστρατεύσω τον "ταβά" της AMC που μπαίνει και στο φούρνο!
Φιλιάαα πολλάααααααα!
Τέλεια λέμε. Δηλαδή αν σε προειδοποιησουμε θα υπάρχουν και καυτερές γαριδούλες μεχρι να ψηθούν τα λοιπά;
Τις πατάτες βρε που τις εψησες;
Καλώς την Maria. Πώς τα πέρασες; Καλή Αρχή και στο παιδί σου, στην νέα σχολική χρονιά!
Καλλοποπάκι dear, ήρθαν όλα στραβούτσικα που πάλι δεν καταφέραμε να βρεθούμε τον Αύγουστο.
Ελπίζω σύντομα, ακόμα και με El Dorado (Φιλαδελφειώτικη ή Θεσσαλονικιώτικη!).
Cook, να σου πω την αλήθεια, μιας και το δικό μας το καλοκαίρι πέρασε δύσκολα, δεν θέλω και πολύ για να σε συνοδεύσω στο ζήτω, μπας και το "κρατήσω" λίγο ακόμα και καταφέρουμε να πάμε καμία εκδρομή.
Ελενάκι, άντε, μαζέψου σπίτι σου πια καλέ! Μου έλειψε ο καφές σου!
Γιάννη, να μαρτυρήσω τώρα εγώ τί χρυσοχέρης είσαι; Απροειδοποίητα ή και οργανωμένα;
Αλλά δεν λέω τίποτα, γιατί θα αρχίσουν να μας δωροδοκούν οι φίλες αναγνώστριες για να σε γνωρίσουμε σε εκείνες, χιχι!
Elie, τα κρεμμύδια λίγο μου τα χάλασαν (γιατί είμαι αχόρταγη και έβαλα μπόλικα), αλλά νομίζω ότι το έσωσα κάπως με τις πατατούλες.
Νενάκι, κάντε και τις διακοπούλες σας στη Νάξο και με το καλό να βρεθούμε μετά από κοντά!
Σε ευχαριστώ Ειρήνη, καλώστην!
Heart, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Και η ψηστιέρα να έχει χαλάσει, όταν υπάρχει αγάπη και μια μικρή γωνιά, τα υπόλοιπα βρίσκονται!
Τρελοτουρίστρια, πώς τα περάσατε στις διακοπές σας; Περιμένουμε να απολαύσουμε τις διηγήσεις σας!
Σε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη, χρειάζονται όσο περισσότερο είναι δυνατό.
Για τους ψήστες έχεις δίκιο, όσο περισσότεροι να κάνουν σκάτζα, τόσο καλύτερα. Ειδικά όταν υπάρχει και κανονική ψησταριά, βασική προϋπόθεση!
Popelix, αν δεν έχεις πολύ χρόνο, κόψε το σε φέτες το ψαρονέφρι ή σχίσε το στα δύο και χτύπησέ το λίγο με το σφυράκι του κρέατος.
Για πες για τον ταβά της AMC. Τί ακριβώς είναι;
Κάποτε (πριν καμιά δεκαριά χρόνια) θέλησα να αγοράσω ένα μεγάλο γουόκ που είχε καθώς και μια συνοδευτική εστία μαγειρέματος για το γουόκ, αλλά ήταν πανάκριβα και τελικά προτίμησα να χρησιμοποιήσω το ποσό για εισιτήρια στο Λονδίνο. Μακάρι να μπορούσα να τα κάνω και τα δύο, είναι εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής τα σκεύη της AMC.
Σταυρούλα, οι γαρίδες βρε υπάρχουν όλη την ώρα στην κατάψυξη, το πιο εύκολο πράγμα είναι! Έλα εσύ και θα τα βρούμε!
Τις πατάτες στην ψηστιέρα και αυτές, αλλά ξέχασα να τις φωτογραφήσω. Και κολοκυθάκια και μελιτζάνες. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι βγαίνουν μικρές ποσότητες, κατά τα άλλα μια χαρά γίνονται.
η ψηστιερα πρεπει να ειναι με καρβουνο η κανει και η ηλεκτρικη?
Στην δική μας περίπτωση giota χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρική.
Post a Comment