Sunday, September 21, 2008

Τα Ταξίδια των Ρομά

Με αφορμή την ανακήρυξη του έτους 2008 ως Ευρωπαϊκού Έτους Διαπολιτισμικού Διαλόγου από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και η Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση Τα Ταξίδια των Roma με φωτογραφίες του Δανού φωτογράφου Ιωακείμ ΄Εσκιλντσεν και κείμενα της συγγραφέως Σία Ρίννε.
Τα εγκαίνια της έκθεσης-αφιερώματος, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, θα πραγματοποιηθούν στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) τη Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 20:30. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα τραγουδήσει ο διακεκριμένος Ρομά συνθέτης και ερμηνευτής, Κώστας Χατζής.
Η έκθεση που αποτελείται από περίπου 100 φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα της εξάχρονης περιοδείας του φωτογράφου και της συγγραφέως σε οικισμούς και οικογένειες Ρομά, επτά διαφορετικών χωρών (Γαλλίαs, Ελλάδαs, Φινλανδίαs, Ουγγαρίαs, Ρουμανίαs, Ρωσίαs και Ινδίαs). O Έσκιλντσεν μέσα από την δουλειά του δεν στοχεύει να εντυπωσιάσει με γραφικές φωτογραφίες, αλλά να καταγράψει και να αναδείξει την καθημερινότητα της μεγαλύτερης πληθυσμιακά μειονότητας της Ευρώπης.
Η έκθεση πλαισιώνεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.
Διάρκεια έκθεσης: 22 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 12:00 – 21:00 & Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή κλειστά
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό

Παράλληλες Εκδηλώσεις, 22/9/08 - 22/10/08

Στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης Τα Ταξίδια των Ρομά, πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων:
29 Σεπτεμβρίου - 13 Οκτωβρίου: Αφιέρωμα ντοκυμαντέρ για τους Ρομά στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Στο αφιέρωμα προβάλλονται 7 ταινίες – ντοκυμαντέρ. Έναρξη 20:00.
23 Σεπτεμβρίου, 20:30: Συναυλία των Κώστα & Αλέξανδρου Χατζή, με πλήρες μουσικό πρόγραμμα. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
24 Σεπτεμβρίου, 20:30: Ανάγνωση ποίησης και λαϊκών παραμυθιών Ρομά συγγραφέων απ‘ όλο τον κόσμο. Με την ποιήτρια – μεταφράστρια, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και τον ηθοποιό, Κωνσταντίνο Θέμελη. Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
3 Οκτωβρίου, 20:30: Συναυλία Gypsy jazz από το δανέζικο συγκρότημα Rêve Bohème με συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική του φημισμένου Γάλλου κιθαρίστα, Django Reinhardt. Φιλική συμμετοχή: Αλέξανδρος Χατζής. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
20 Οκτωβρίου, 20:30: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Ευρωπαϊκή Ένωση, Επιχειρηματικότητα και Ρομά. Οργάνωση: Hellenic American University. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
21 Οκτωβρίου, 20:30: Ανοιχτή συζήτηση με θέμα Η φωτογραφία ως ανθρωπολογικό τεκμήριο: η περίπτωση των Ρομά με ομιλητές τους: Στέλιο Ευσταθόπουλο, φωτογράφο, Χριστίνα Κκόνα, Eπίκουρη Καθηγήτρια του Hellenic American University, Πλάτωνα Ριβέλλη, θεωρητικό της φωτογραφίας. Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες

13 comments:

"ζαχαρούλα.." said...

ενδιαφέρον ακούγεται......

φιλιά, καλό βράδυ!

heart n soul said...

Jua, ιστοσελίδα υπάρχει;

Juanita La Quejica said...

Καλησπερούδια Ζαχαρούλα!

Juanita La Quejica said...

Heart, κλίκαρε στις περισσότερες πληροφορίες, είναι η σχετική σελίδα από το site της Ένωσης.

ΕΛΕΝΑ said...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Θα ήθελα πολύ να παραβρεθώ αύριο στα εγκαίνια όπου θα τραγουδήσει και ο Χατζής, αλλά χλωμό το βλέπω για καθημερινή.
Δεν ξέρω αν το ξέρεις, αλλά ένας πολύ γνωστός Ρομά ήταν και ο Τσάρλυ Τσάπλιν.

Juanita La Quejica said...

Η μάνα της μάνας του ήταν κατά το ήμισυ ρομά Ελενάκι, οπότε είχε τσιγγάνικο αίμα μόνο κατά το 1/8.

ΕΛΕΝΑ said...

Aαααα, αλήθεια??
Είχα την εντύπωσή ότι η μητέρα του ήταν Ρομά, όχι η γιαγιά του.

Juanita La Quejica said...

Γιαγιά, κατά το ήμισυ. Είχα διαβάσει σε site των roma σχόλια για την συγκεκριμένη περίπτωση, δεν τον θεωρούσαν "δικό τους", γι αυτό και είχα συγκρατήσει την πληροφορία.

Maria B. said...

τι ενδιαφέροντα πράγματα μαθαίνει κανείς κάνοντας παρέα μαζί σας !!
Εγώ έχω μεσάνυκτα απ' αυτά. μάλλον θέλω εντατικά μαθήματα.

καλημέρα και φιλάκια πολλά.

ΕΛΕΝΑ said...

Μαράκι για τους ρομά πιο κατάλληλη για ιδιαίτερα από την Jua δεν θα βρεις:)
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Anonymous said...

Κυριακή, 21 Σεπτέμβριος 2008
"Απαγορεύουν στα μικρά τσιγγανόπουλα να γραφτούν στα σχολεία."

"Τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε τη χώρα μας για διάκριση εις βάρος Ρομά και για την καταπάτηση του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα, για τις μη εγγραφές παιδιών σε σχολείο του Ασπρόπυργου κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005 και την τοποθέτησή τους σε χωριστές τάξεις εκτός του συγκροτήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι σήμερα κανένα από αυτά τα παιδάκια δεν έχει ενταχθεί κανονικά στη σχολική κοινότητα...

Η υπόθεση ξεκινάει το καλοκαίρι του 2004, όταν με παρέμβαση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) διαπιστώνεται πως τα δεκάδες τσιγγανόπουλα του καταυλισμού Ψάρι στον Ασπρόπυργο δεν είναι μαθητές.
Στις 21 Σεπτεμβρίου αρκετοί Ρομά πηγαίνουν στα δύο συστεγαζόμενα σχολεία της περιοχής για να γράψουν τα παιδιά τους,
κάτι που τους αρνούνται οι διευθυντές επικαλούμενοι έλλειψη οδηγιών από το υπουργείο.

Δύο μέρες αργότερα, αποφασίζεται η δημιουργία χωριστού παραρτήματος και ξεκινά η αναζήτηση κατάλληλου χώρου.
Ακολουθεί πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα το σχολικό έτος να χαθεί.

Στις αρχές του νέου σχολικού έτους (2005-6) τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών
διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την προσέλευση των τσιγγανόπουλων στο σχολείο. Ετσι, τα τοποθέτησαν σε ειδικές τάξεις
το απόγευμα. Για όλο τον επόμενο μήνα οι «αγανακτισμένοι» πολίτες
καλούσαν σε αποχή μέχρι να φύγουν οι Ρομά μαθητές από το σχολείο, οι οποίοι πήγαιναν στην απογευματινή τάξη με αστυνομική προστασία!

Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιείται ογκώδης διαμαρτυρία των γονέων που παρεμποδίζουν με τη βία τα παιδιά Ρομά να μπουν στο χώρο. Ως αποτέλεσμα μεταφέρονται σε λυόμενο γκέτο μακριά από το σχολείο και τον καταυλισμό.
Τότε το ΕΠΣΕ μαζί με τους Ρομά προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τα προβλήματα δεν λένε να τελειώσουν, αφού η επόμενη χρονιά (2006-7) δεν ολοκληρώνεται ποτέ για τους τσιγγάνους μαθητές, καθώς το Πάσχα άγνωστοι γράφουν ρατσιστικά συνθήματα και πυρπολούν τις ειδικές τάξεις.

Τον περασμένο Μάιο μια επίθεση μαθητή ενάντια σε τσιγγανόπουλο γίνεται η αφορμή για να μην τελειώσει ούτε και το περσινό σχολικό έτος.

Φτάνουμε, λοιπόν, στον Ιούνιο, οπότε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα και την υποχρεώνει
να καταβάλλει 6.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα γονέα για ηθική βλάβη και 2.000 για δικηγορικά έξοδα.

Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Π. Δημητράς αναφέρεται και σε νέες προσφυγές που θα κατατεθούν «αφού παρά την καταδίκη
ο ρατσιστικός διαχωρισμός συνεχίζεται στον Ασπρόπυργο με την γκετοποίηση των παιδιών αυτών στο υποτυπώδες
σχολικό παράρτημα, το οποίο μάλισα ξανακαταστράφηκε μετά την απόφαση! Η πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά
την υπόδειξη του δικαστηρίου πως πρέπει να καταργηθούν οι χωριστές, δήθεν προπαρασκευαστικές, τάξεις εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει αντικειμενικά διαπιστούμενη ανάγκη».

Υπάρχουν και άλλες κοινότητες Ρομά, στις οποίες αρνούνται την πρόσβαση στα σχολεία ή βάζουν τα παιδιάσε χωριστά τμήματα. Οι πιο χτυπητές περιπτώσεις είναι σε Σπάτα, Βοτανικό, Ρηγανόκαμπο στην Πάτρα, Ζεφύρι και στους Σοφάδες Καρδίτσας. Προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία πανεπιστήμια χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ από Ελλάδα και Ευρώπη για την ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούσαν την ένταξη των τσιγγανόπαιδων και την καταπολέμηση του αποκλεισμού τους...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ.
Ειμαστε ρατσιστες με μικρα παιδια, επειδη ετυχε να γεννηθουν τσιγγανοι."
...αλλά κατά τα άλλα θα πάμε όλοι στην έκθεση και... να ακούσουμε τον,αξιαγάπητο στ'αλήθεια,Κώστα Χατζή!!!

Juanita La Quejica said...

Μαρία μου, μαθαίνουμε όλοι όσο αναπνέουμε. Απλά ο καθένας έχει κατά καιρούς συγκεκριμένα ενδιαφέροντα ίσως και επικεντρώνει την προσοχή του κάπως περισσότερο.
Έλενα, χαχα! Άντε βρε!
Η μουσική των τσιγγάνων είναι αυτή που προσωπικά με φέρνει κοντά τους.

Juanita La Quejica said...

Στην αναδρομική έκθεση για τα 40 χρόνια φωτογραφίας του Josef Koudelka που γίνεται στο Μουσείο Μπενάκη, υπάρχει μία ενότητα για τους Τσιγγάνους.
Φωτογραφίες τραβηγμένες μεταξύ 1960-70 (αν θυμάμαι καλά τις ημερομηνίες) από την ζωή των τσιγγάνων της Ρουμανίας, που καταγράφουν με στυγνό και απογυμνωτικό τρόπο την τότε πραγματικότητα.
Αξίζει τον κόπο να πάμε όλοι σε αυτήν την έκθεση και να πάρουμε μαζί και τα παιδιά μας, γιατί είναι ένα μάθημα ιστορίας.
Κάποιες από τις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε εδώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...