Thursday, October 30, 2008

Σπιτική μουστάρδα αγγλικού τύπου

Η Καλλιόπη μας στέλνει την συνταγή της για σπιτική μουστάρδα. Την ευχαριστούμε πολύ.
«Διαβάζοντας τα διάφορα χημικά, χρώματα και συντηρητικά που έχουν οι μουστάρδες του εμπορίου μας μπήκε η ιδέα να φτιάξουμε μια δική μας έκδοση. Προμηθευτήκαμε από το Μπαχάρ σιναπόσπορους (καφέ και κίτρινους) και σκόνη μουστάρδας. Η πωλήτρια με ενημέρωσε ότι οι καφέ σιναπόσποροι είναι πιο καυτεροί από τους κίτρινους. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε την ακόλουθη συνταγή (English mustard), με την αντικατάσταση του αλκοόλ με φιλτραρισμένο νερό και χωρίς άλλα μπαχαρικά. Ακολουθεί η δική μας έκδοση στα ελληνικά που δίνει συνολικά 3 κούπες μουστάρδα:
Υλικά
1/2 κούπας καφέ σιναπόσποροι
1/4 κούπας κίτρινοι σιναπόσποροι
1 κούπα νερό
1 1/4 κούπα ξίδι
1 κούπα μουστάρδα σκόνη (μουλιάζουμε για 20 λεπτά σε 1 κούπα νερό)
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
Εκτέλεση
Σε ένα γυάλινο δοχείο βάζουμε τους σπόρους μουστάρδας με το νερό και το ξίδι φροντίζοντας έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως. Αφήνουμε για δύο μέρες να φουσκώσουν. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα δυνατό μπλέντερ και αλέθουμε το μείγμα μέχρι να γίνει κρεμμώδες. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, τα σποράκια δεν διαλύονται τελείως αλλά αυτό της δίνει ένα όμορφο χρώμα και μια πιο πικάντικη γεύση. Αν δοκιμάσουμε αμέσως τη μουστάρδα μας, θα μας φανεί πολύ καυτερή. Αν θέλουμε μια πιο ήπια γεύση, την αφήνουμε να ωριμάσει μερικές μέρες μέχρι να μας ικανοποιεί η γεύση της και μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου διατηρείτε για 1 μήνα περίπου. Ψήνουμε κανένα λουκανικάκι ή καμιά μπριζολίτσα και απολαμβάνουμε.
Φιλικά,
Καλλιόπη»

14 comments:

άλλη Αγγελική said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Ευχαριστούμε, Καλλιόπη. Αλήθεια φεύγει η "καψούρα" με τον καιρό;

eleni said...

Πολύ καλή και μ΄αρέσει η μουστάρδα!
Φαντάζομαι πως αν ελαττώσουμε τους καφέ σπόρους,θα την κάνουμε λιγότερο καυτερή και πικάντικη.
Έτσι δεν είναι;

kiki said...

Θα τη δοκιμάσω Κάλλη! Έχω κι εγώ μια συνταγή αλλά είναι ηφαίστειο! Και να φανταστείς ότι όταν ήμουν μικρή, έφτιαχνα μια συνταγή με σκόνη μουστάρδας αλλά δε θυμάμαι πια τι ακριβώς βάζαμε! Θα δοκιμάσω αυτή!

heart n soul said...

hot stuff! μ'αρέσει και μέλι αντί για ζάχαρη:)

popelix said...

kiki, δεν είμαι η Καλλη ... αλλά η popelix ;-)
Αν δοκιμάσετε την μουστάρδα αμέσως, όντως θα μοιάζει με ... ηφαίστειο! Όταν ωριμάσει όμως γίνεται αρκετά πιο απαλή, σας το υπόσχομαι!

ΕΛΕΝΑ said...

Moυστάρδα απο τα χεράκια μας??
Σ' ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή popelix:))

Anonymous said...

Να συμπληρώσω μια ακόμη λεπτομέρεια απο επαγγελματίες που ναι μέν την εφαρμόζουν για θέμα οικονομίας (να φτουράει που λένε στον πελάτη) αλλα και για να γίνει πιο mild.Ετσι λοιπόν βάζουμε αλεύρι στο μείγμα το οποίο όμως πρώτα καβουρντίζουμε καλά για να μη μυρίζει αλευρίλα.Εγω χρόνια τώρα κάνω αυτήν την συνταγή και εχω την δική μου μουστάρδα....θα δοκιμάσω και μέ τους σπόρους μια και χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα μόνο σκόνη.Ειμαι και των πολύ καυτερω΄ν οπότε νομίζω οτι θα μου αρέσει περισσότερο.

"ζαχαρούλα.." said...

πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή.... βρήκα ποια θα είναι η επόμενη απόπειρά μου.. χαχα

καλημέρα σε όλους!!!!!!!!

kiki said...

Ουπς! Σόρρυ! Νόμιζα ότι γράφει η Κάλλη! Μερσί popelix για τη συνταγή!

claire said...

Μόλις την έβαλα στα βαζάκια! Δεν ξέρω γιατί , παρ ότι σεβάστηκα τις ποσότητες μου βγήκε πολύ νερουλή, οπότε αναγκάστηκα να καταφύγω στο κόλπο του παραπάνω anonymous φίλου και αφού καβούρντησα το αλεύρι το πρόσθεσα μπας και λίγο δέσει το μίγμα. Δεν μου βγήκε πολύ καυτερό, υποθέτω εξαρτάται απο τους σπόρους.Την επόμενη φορά ίσως καλύτερο , αν και δεν κατάλαβα τι έφταιξε.

popelix said...

Claire, íσως να ήθελε λίιιγο περισσότερο χτύπημα στο μπλέντερ. Όσο σπάνε τα σποράκια, τόσο περισσότερο δένει. Πάντως θα κάνω και εγώ μια έκδοση με αλευράκι για πιο ήπια πιάτα και γεύσεις.

Juanita La Quejica said...

Αν μείνει δεν πήζει λίγο;

popelix said...

Ίσως, στο ψυγείο!

kritimanos said...

ισως οι αγγλοι την πινουν με το καλαμακι ....διοτι δεν πηζει επ ουδενι ...ευτυχως ειχε γραψει για το αλευρι και το εκανα και εσωσα την κατασταση ....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...