Thursday, November 13, 2008

Γευστικά σπιτικά ψωμιά

Έχοντας αποκτήσει πρόσφατα έναν αρτοπαρασκευαστή, έψαξα να βρω συνταγές (πέρα από αυτές τις λίγες του βιβλίου του) κοιτάζοντας ως επί το πλείστον διάφορα sites και ανατρέχοντας σε συζητήσεις που έχουν γίνει και μέσα στο blog κατά το παρελθόν. Τα πειράματα έγιναν.
Κάποια από αυτά πετυχημένα με την πρώτη, κάποια άλλα όχι.
Τα αποτελέσματα ωστόσο τα γευτήκαμε όλα, ψωμάκι φρέσκο και ζεστό ότι και να ΄ναι δεν το περιφρονείς και δεν το πετάς.
Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να σας γράψω για δύο από τις πιο πετυχημένες γεύσεις ψωμιού, σε μια προσπάθεια, να συμβάλλω στην προσπάθεια της Κατερίνας αλλά και της επιθυμίας κάποιων φίλων και μελών να το διατηρήσουμε τούτον τον χώρο, ακόμη ζωντανό.
Ψωμί με σαφράν.
340 γραμμάρια νερό
15 γραμμάρια ελαιόλαδο
1 φακελάκι σαφράν (κρόκο) βιολογικό. Το επισημαίνω, γιατί με αυτήν την ονομασία το αγόρασα σε συσκευασία των 4 τεμαχίων και η δόση της σκόνης του σαφράν που είναι μέσα, αποδείχθηκε επαρκής για την συγκεκριμένη ποσότητα υλικών. Αλλιώς θα χρησιμοποιήσετε 3-4 στήμονες που θα τους αφήσετε αρκετή ώρα στο νερό, για να βγάλουν τα συστατικά τους.
1 κουταλάκι γλ. κοφτό αλάτι (ή το μικρό κουταλάκι μεζούρα που συνοδεύει το μηχάνημα)
2 κουταλάκια γλ. (ή μεσούρες) χτυπημένης μαστίχας μαζί με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη (εγώ πια έχω έτοιμη χτυπημένη από το multi, αρκετή ποσότητα, μιας και φτιάχνω ψωμάκι κάθε 2-3 μέρες περίπου).
2 κουταλιές της σούπας (ή το μεγάλο κουτάλι της μεζούρας) γάλα σκόνη (γνωστής μάρκας)
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.
Βάζετε το σαφράν μέσα στο νερό και ανακατεύετε μ’ ένα κουτάλι για να διαλυθεί καλά. Τοποθετείτε τα υλικά με την σειρά αυτήν, στον αρτοκατασκευαστή και σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος βάζετε το ψωμάκι σας να ζυμωθεί και να ψηθεί. Εγώ χρησιμοποιώ το πρόγραμμα 1 που απαιτεί 3,50 ώρες (ας είναι καλά το νυχτερινό ρεύμα και να δούμε τι λογαριασμός θα μας έρθει…) και την άλλη μέρα το πρωί έχουμε ένα αρωματικό και άκρως γευστικό ψωμί με γλυκό κίτρινο χρώμα και μια εκπληκτική μυρωδιά λουλουδιού και μαστίχας. Αναφέρω εδώ, πως το λουλουδόψωμο υπάρχει σε αρκετές παλιές περιγραφές συνταγών για ψωμί και αυτό χάρη στο σαφράν.
Γλυκό ψωμί ή Άρτος
Η άλλη πολύ νόστιμη εκδοχή, που έφτιαξα ήταν ο ΑΡΤΟΣ.
Έτσι το ονόμασα εγώ δηλαδή, γιατί μου θύμισε στην γεύση και τη υφή τους μεγάλους άρτους που βλέπουμε στις αρτοκλασίες εορτών. Είναι πάντα μια απόλαυση να τους γεύεσαι, ενώ σπανίζουν κάπως πια.
Εδώ αντί για σαφράν χρησιμοποίησα κανελλογαρύφαλλα σκόνη (ή το έτοιμο μπαχαρικό ΣΜΥΡΝΙΟ), 2,5 κουταλάκια κοφτά καθώς και 3 κουταλάκια μαστίχας με ζάχαρη.
Τα υπόλοιπα υλικά ήταν ακριβώς τα ίδια με την πιο πάνω συνταγή, μόνον που αντί για λάδι έβαλα λίγο λιωμένο φρέσκο βούτυρο, για το άρωμα. Ο Θοδωρής το τσάκισε (κι’ εγώ το ίδιο δηλαδή), ενώ ένας καλός φίλος το έφαγε στο πρωινό του παρέα με βουτυράκι και μαρμελάδα.
Αν τώρα, έρθετε να του προσθέσετε σταφίδες ή ξηρούς καρπούς αλεσμένους, σίγουρα τα αποτελέσματα θα σας αρέσουν.

19 comments:

Μαριλένα said...

να ζητήσω συγγνώμη για το άσχετο σχόλιο, αλλά δεν ξέρω που αλλου να το γραψω:
η Ελενα, εχει χαθει.
ειναι καλά, όλα ειναι εντάξει;
μονο αυτό.

heart n soul said...

penelope, στην καρδιά μου μπήκαν και τα δυο ψωμιά! τρελαίνομαι για τη γεύση του άρτου, τον φτιάχνω με την τριλογία μαστίχα-μαχλέπι-γλυκάνισο, αλλά μ'αρέσει και το άρωμα του σμυρνιού που προτείνεις. Όσο για το πρώτο, εδώ και καιρό σκέφτομαι χριστουγεννιάτικο πανετόνε με άρωμα σαφράν και πορτοκάλι, αυτό το ψωμί θα το κάνω για πρόλογο λοιπόν! Ευχαριστούμε για το αρωματικότατον ποστάκιον!:)

(ΥΓ: Μαζί με τη Μαριλένα κι εγώ φωνάζω: Έλενα, την Μάγια ψάχναμε τόσον καιρό, τώρα εσάς; καμ μπαααακ!)

Penelope said...

Καλονοικουράδες μου, δυστυχώς δεν μπορώ να απαντήσω εξ΄ονόματος της Ελενας, αλλά ούτε και οποιουδήποτε άλλου μέλους τούτης της παρέας.

Απλώς καμμιά φορά τα πράγματα και ο χρόνος μας φέρνουν πιο κοντά και μας συνδέεουν και κάποιες άλλες στιγμές μας χωρίζουν και μας απομακρίνουν.
Το blog τον τελευταίο καιρό είναι πιο κοντά στην δεύτερη επιλογή.

Dear Heart ελπίζω να σου αρέσουν τα ψωμάκια όταν τα δοκιμάσεις.
Χαιρετώ σας.

Katerina ante portas said...

Γειά σου Πηνελόπη μου με το μοσχοβολιστό ψωμάκι σου!
Δεν φτιάχνεις κανα δυο για τον αι Φίλιππο; :))

eleni said...

Πολύ ωραίες και οι δυο εκδοχές ψωμιού.Χρησιμοποιώ τον αρτοπαρασκευαστή εδώ και 2 χρόνια-φτιάχνω ψωμάκι κάθα 3 μέρες.Με τον καιρό μείωσα το αλάτι και τη ζάχαρη(στη μύτη του κουταλιού) και αφαίρεσα το γάλα.Το ψωμί δεν είχε διαφορά,φούσκωσε κανονικά.

Ο άρτος πολύ μου άρεσε,όποτε μου δίνουν τον ...τσακίζω.Θα φτιαχτεί σύντομα,αρέσει και στα κορίτσια μου.

Katerina ante portas said...

Θα ήταν διαφήμιση αν ρωτούσα τι είδους αρτοπαρασκευαστή χρησιμοποιείτε φίλες; Προτιμώ να ακούσω κάτι που έχει δοκιμαστεί και αποδίδει.

Juanita La Quejica said...

Καλορίζικος ο αρτοπαρασκευαστής!

eleni said...

Κατερίνα ο δικός μου είναι KENWOOD και ως σήμερα είμαι ευχαριστημένη.

Μαριλένα said...

Ελένη, ενώ εγώ με τα χεράκια μου, που τι να σου κανουν πια κι αυτά; τα 'φτυσαν (που λεει κι η δικιά μου Ελενη) αχχχ..
αλλά; εχω μικρή κουζινα και δεν χωράει σχεδόν τίποτα.

(ησύχασα με τα της Ελενας. για να μην έχετε μαθει τίποτα, ολα καλα θα ειναι :))

Katerina ante portas said...

Κρίμα Πηνελόπη να μη το σκεφθούμε και να έχεις υποψηφιότητα στο bread event της Zorra...
Aν και υπάρχει γνωστή ελληνική συμμετοχή και επίσης και από την Κύπρο!

popelix said...

Πολύ καλά φαίνονται τα ψωμάκια, ειδικά ο άρτος! Εγώ χρησιμοποιώ πια τον αρτοπαρασκευαστή μόνο όταν δεν μπορώ να είμαι παρούσα και χρειάζομαι οπωσδήποτε ψωμί. Βάζω στο μίξερ 1 κιλό αλεύρι και τα ανάλογα και βγάζω δύο φραντζόλες στις μακρόστενες φόρμες του κέικ. Πάντως, έμαθα πολλά με το μηχάνημα και ξεψάρωσα! Μου αρέσει ακόμα να προσθέτω σπόρους (παπαρούνα, ηλιόσπορο, λιναρόσπορο,σουσάμι,) καθώς και φύτρο σιταριού - πολύ υγιεινάδικο πέφτει, δεν βρίσκεις αγαπητή Heart;

heart n soul said...

popelix, σας βρίσκω άψογη:)

"ζαχαρούλα.." said...

ψωμί ε??????? μάλιστα...

Nena said...

Μπράβο Λόπε μου! Αφού ο μεγάλος δοκιμαστής της οικογενείας σας τα τσάκισε, είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλεια. Ασε την περιγραφή που μας κάνεις. Με γεια το εργαλείο. Λες δηλαδή ότι αξίζει το έξοδο? Σ όλους αυτούς έχω την εντύπωση ότι φτιάχνει πολύ ψίχα και η κόρα δεν θα είναι τραγανή.Ετσι είναι ή μπα?

kiki said...

Ο άρτος μου έκανε κι εμένα κλικ γιατί μου αρέσει η γεύση του!

Penelope said...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.
Απαντώ σε ερωτήματα: και ο ο δικός μου είναι KENWOOD, σαν της Eleni. Τον απόκτησα με 64 Euros πριν 2 μήνες ήταν σε προσφορά στον Κοτσόβολο (προχθες το είδα κάπου 120 Euros) όταν πήγα να αλλάξω ένα δώρο που δεν θα χρησιμοποιούσα.

Το ψωμί όντως βγαίνει με αρκετή ψίχα, αλλά αυτό ωφείλεται στις ποσότητες υλικών που βάζεις. Εγώ στα πειράματα που έκανα βρήκα διάφορες φόρμουλες και αναλογίες και ανάλογα την όρεξη κάνω τα αντίστοιχα. Οσο λιγότερο νερό (στις προβλεπόμενες πάντα αναλογίες) βάλεις τόσο πιο αφράτο και φουσκωτό βγαίνει. Αν βάλεις αρκετά υγρά (νερό, λάδι, λιωμένο βούτυρο) και λιγότερο αλεύρι, το αποτέλεσμα είναι κάτι πιο "συμπαγές".
Τέλος, οι γευστικές δυνατότες αρκετές και σύμφωνα με τα γούστα.
Μαστίχα, γλυκάνισος, κάρυ, σαφράν, καρύδι αλεσμένο, φουντούκι αλεσμένο και καβουρδισμένο κανέλλα, γαρύφαλλα, σουσάμι καβουρδισμένο, μαυροκούκι, σταφιδούλες, μανιταρόσκονη, είναι μερικά από τα υλικά που έχω χρησιμοποιήσει, τοσο για γλυκές όσο και αλμυρές εκδοχές.
Ορεξη να έχετε. Οσο για τον χρόνο...μηδενικός! Τεχνολογία βλέπετε....

Anonymous said...

Πηνελόπη πόσο αλεύρι χρησιμοποιείς για τις συνταγές που έδωσες?

Penelope said...

Καλημέρες...

Αγαπητή cat, για 330 γραμμάρια νερό και 15-20 γραμμάρια λάδι, βάζω 650 γραμμάρια αλεύρι(ίσως και κάτι παραπάνω). Μισό φακελάκι ξηρή μαγιά (το άλλο μισό το φυλάω καλά κλεισμένο στην κατάψυξη για το επόμενο ψωμί. Συνήθως σε 2 μέρες). Για πολύ αφράτο ψωμί, για κάτι πιο βαρύ και συμπαγές βάζω 350 γραμμάρια νερό.
Το υγρό δίνει άλλη υφή, πάντα.

Nena said...

Ένα τελευταίο τιπ που μούδωσε ο φούρναρης της γειτονιάς μας: Τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να βάζετε περισσότερη μαγιά. Τους θερινούς όμως λιγότερη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...