Sunday, November 16, 2008

Σαρίκια Αιγίνης

Πολύ γρήγορο γλυκάκι, βουτυράτο και σιροπιαστό. Δεν απαιτεί πάνω από 15 λεπτά προετοιμασίας. Ο υπόλοιπος χρόνος αφορά στο ψήσιμο και μόνο.















Υλικά
1 κουτί (500 γρ) φύλλο κρούστας
½ φλιτζάνι φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι τριμμένα καρύδια (έβαλα αμύγδαλα)
½ φλιτζάνι αράπικο φιστίκι
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
½ φλιτζάνι λάδι
250 γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια νερό
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη


Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ ζάχαρη, ξηροκάρπια, μπαχαρικά και λάδι. Βουτυρώνουμε το ταψί μας. Παίρνουμε ένα φύλλο το βουτυρώνουμε και απλώνουμε κατά μήκος λίγη γέμιση (όχι πολύ-«πασπαλιστά» ώστε να καλύπτει τα περισσότερα μέρη του φύλλου μας). Βουτυρώνουμε ένα άλλο φύλλο, το στρώνουμε πάνω στο πρώτο και τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε το ρολό στο ταψί και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα μας τα τοποθετούμε στο ταψί και περιχύνουμε με το λειωμένο βούτυρο.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινήσουν. (Ο δικός μου φούρνος είναι πολύ δυνατός οπότε στα 20 λεπτά το γλυκό είναι έτοιμο-προσαρμόστε το χρόνο αναλόγως του φούρνου σας).
Βγάζουμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βράζοντας τα υλικά 5-7 λεπτά και σιροπιάζουμε (ζεστό σιρόπι-κρύο γλυκό)

15 comments:

heart n soul said...

αααχ, ωραίο γλυκό! :)_ _ _ _
βουτυρωκαραμελωμένο αιγίνης, μμμ!
Ρένα να σε ρωτήσω, η άσχετη: σαρίκια και σαραγλί είναι το ίδιο;

Nena said...

Πολύ γλυκάκι έπεσε κι ακόμα δεν ήρθαν οι γιορτές. Αντε να δούμε πόση θα γίνω...

Rena said...

Καλή μου Heart, τα σαραγλί από όσο γνωρίζω γίνονται μόνο με καρύδι και η γέμιση εμπλουτίζεται με φρυγανιά. Δε τα έχω φτιάξει αλλά μου βάζεις ιδέες. Στα σαρίκια κυριαρχεί το φυστίκι Αιγίνης γευστικά, αν και η αναλογία του με τα υπόλοιπα ξηροκάρπια είναι η ίδια.

Νένα, κι εγώ αυτό αναρωτιέμαι για μένα...πόση ακόμα θα γίνω. Πρέπει να κρατήσω αντιστάσεις μάλλον. Αν και δε το βλέπω....

heart n soul said...

α, ώστε άλλο το να κι άλλο τ'άλλοοοο... τρώμε εις διπλούν δηλαδή:)) ευχαριστώ Ρένα:)
ΥΓ:έγω; ιδέες;;:)))

Katerina ante portas said...

Εκλεκτή συνταγή, πολύ ωραία η φωτογραφία! Άσε που παίρνει και..νηστίσιμη εκδοχή με φυτικό λάδι ή μαργαρίνη!

Anonymous said...

Πολύ απλό και γευστικό!
Το σιροπιαστό με φιστίκι αιγίνης είναι το κάτι άλλο!
Μόνο μια διευκρίνηση: λες "απλώνουμε κατά μήκος λίγη γέμιση, όχι πολύ-«πασπαλιστά» ώστε να καλύπτει τα περισσότερα μέρη του φύλλου μας", δηλαδή, πόσο περίπου από την άκρη του φύλλου πασπαλίζουμε (σε πάχος)? (Δυο δάχτυλα, μια παλάμη, το μισό φύλο?). Ευχαριστώ! Βάνα

Rena said...

Heart αυτό το αθώο ύφος σου με αφοπλίζει :) Όσο γι αυτό το τρώμε εις διπλούν νομίζω επιβάλλεται αν θέλουμε να έχουμε άποψη για τη διαφορά των δύο γλυκών.
Katerina πράγματι θα πρέπει να είναι εξίσου καλό και σε νηστίσιμη εκδοχή.
Βάνα φαντάσου ότι έχεις αλάτι και με τα δάκτυλα σου ρίχνεις στο φύλλο. Το ίδιο κάνεις κι εδώ. Ίσα ίσα να σκορπίσεις μερικά ξηροκάρπια πάνω στο φύλλο σου. Αυτά όταν στρώσεις το άλλο φύλλο από πάνω και τυλίξεις σε ρολό θα πάνε παντού. Ελπίζω να βοήθησα.

Penelope said...

Προφανώς έχουμε αρχίσει να μπαίνουμε στο "πνεύμα" των γιορτών. Άλλωστε και τον μήνα Νοέμβριο πολλές ονομαστικές γιορτές υπάρχουν. Για να δούμε πως θα "δείξουμε" χαρακτήρα όσοι και όσες είμαστε "γλυκατζίδες";;;;

heart n soul said...

Ρένα, δεν ξέρω τι λέτε, εγώ είμαι μια αθώα παιδίσκη:)Και φυσικά θα διπλοφάμε μόνο και μόνο από καθήκον και για κανέναν άλλο απολύτως λόγο:) Έχουμε χαρακτήρα, που λέει κι η Penelope:)

"ζαχαρούλα.." said...

ουπς... κι άλλος "θησαυρός"!!!!!!!!!!

καλημέρες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Juanita La Quejica said...

Αυτό λοιπόν είναι ένα γλυκό που θα ήθελα να προσπαθήσω να το φτιάξω! Σκληροπυρηνικά ξηροκάρπια μόνο, ζύμη, μπαχαρικά και σιρόπι.
Το καταχωρώ και ελπίζω κάποια στιγμή σύντομα να δημιουργηθούν οι νέες συνθήκες που να θέλω να γιορτάσουμε με ένα χειροποίητο γλυκάκι.

Rena said...

Είμαι σίγουρη ότι όταν το φτιάξεις Ιωάννα μου, θα το απολαύσεις κιόλας. Όχι μόνο γιατί σου αρέσουν τα ξηροκάρπια, αλλά και γιατί οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα 'χουν καταλαγιάσει πολλά από όσα αισθάνεσαι σήμερα. Σε φιλώ γλυκά κι εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα, σύντομα.

Sam Sotiropoulos said...

Αμάν... αμβροσία σχέτη. Να σε χαίρουνται η δική σου Ρένα! Ευχαριστώ για μια υπέροχη συνταγή. Μβράβο!

Ευχαριστώ και σε ολα τα μέλη του Hungry for Life για την σύνδεση στο δικό μου ιστολόγιο στήν στήλη σας "LINKS-BLOGS". I have returned the favour, οπως λέμε στα Αγγλικά. Να'σαστε πάντα καλά!

Σωτήρης "Sam" Σωτηρόπουλος

Katerina ante portas said...

Aγαπητέ Sam έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα! Αλλά κάλλιο αργά..

Κάθε επιτυχία σου ευχόμαστε εκεί "στα ξένα"! :)

Rena said...

Σε ευχαριστώ, να 'σαι καλά Sam. Κι από μένα καλή επιτυχία!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...