Sunday, December 14, 2008

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Η συνταγή έχει ξαναδοθεί. Ναι, είναι αυτή η πασίγνωση πλέον συνταγή, της Dina K. Sparti, που κάνει θραύση. Εδώ θα τη δείτε και στην κλασσική της μορφή αλλά και με σοκολάτα.

Υλικά
• 2 κούπες (250γρ) ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
• 1 κούπα ζάχαρη
• 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
• 1/2 κούπα κονιάκ
• 1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
• 1 κουτ. γλυκ. σόδα
• 1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
• 1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
• 1/2 - 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
• 1 κιλό αλεύρι (εγώ προτιμώ Robin hood)
• 300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
• 2 κούπες ζάχαρη
• 2 κούπες νερό
• 2 κούπες μέλι
• 1/2 πορτοκάλι
• 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτουμε την σόδα που την διαλύουμε στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνουμε το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι. Σιγά - σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι. Ανάβουμε το φούρνο στους 170 στον αέρα. Στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τραβάμε την λαδόκολλα και τα αφήνουμε μέσα στο ταψί.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι με το μισό μέλι. Το ρίχνουμε ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάμε το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει και λίγο. Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνουμε το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζουμε με λίγο τριμμένο καρύδι. Τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ. Το πρωί το σιρόπι που έμεινε στο ταψί θα είναι ελάχιστο και πηχτό. Τα μελομακάρονά έχουν πιεί όσο θέλανε.

Για να τα φτιάξουμε με σοκολάτα κάνουμε την ίδια διαδικασία με παραπάνω κι όταν πια θα είναι κρύα, λειώνουμε 500 γρ. κουβερτούρα μαζί με 2 σφηνάκια γάλα και βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα. Απλώνουμε σε αλουμινόχαρτο να στεγνώσουν και πασπαλίζουμε με καρύδι.

12 comments:

heart n soul said...

και του χρόνου Ρένα! θα κάνω και μερικά σοκολατένια φέτος, μ'έβαλες στη πρίζα!:)

Rena said...

Να κάνεις, να κάνεις! Αλλά φρόντισε μόλις γίνουν να δοκιμάσεις γιατί εγγυημένα σου λέω δε θα μείνει ψίχουλο. Τα σοκολατένια είναι θεϊκά. Τα 'χουν ήδη τσακίσει στο σπίτι.

heart n soul said...

αυτό φοβάμαι κι εγώ:)))

eleni said...

Έχουμε ακριβώς την ίδια συνταγή.Τη μόνη διαφοροποίηση που κάνω,είναι πως βάζω αμύγδαλο αντί καρυδιού.
Γίνονται νόστιμα και τραγανά.Με τη σοκολάτα θα είναι ακόμη πιο νόστιμα.
Καλό βράδυ!

Anonymous said...

μελομακαρονα μια φορα εφτιαξα και απο τοτε ποτε ξανα...οπως καταλαβαίνετε απετυχα πληρως :)
(παντως ειναι απο τις λιγες περιπτωσεις που δε διαλεξω με σοκολατα,νομιζω πως χανουν στη γευση ετσι)

Katerina ante portas said...

Cook μου, η συνταγή που δίνει η Ρένα και παλαιότερα είχε δώσει- ίδια αλλά με μελωμένα τα μελομακάρονα - η Πηνελόπη, είναι εύκολη και πάντα πετυχημένη. Εγώ προσθέτω λίγο μέλι μέσα στη ζύμη, τα κάνει πιο αφράτα και μαλακά χωρίς να θρυμματίζονται.
Αξίζει να τα δοκιμάσεις!

Katerina ante portas said...

Ρένα μπράβο, γειά στα χέρια σου!!
Καλές γιορτές, φθάσανε κιόλας τα Χριστούγεννα!

ΕΛΕΝΑ said...

Και του χρόνου, και του χρόνου Ρενάκι!!
Να είσαι καλά να τους τα ξαναφτιάξεις!!
Να σου πω την αλήθεια, κι εγώ σαν την cookitsa, τα προτιμώ χωρίς σοκολάτα, νομίζω πως χάνει η γεύση "μελομακάρονου". Ο γιος μου πάλι,προτιμάει τα σοκολατένια.
Περί ορέξεως ....
Καλές Γιορτές να έχουμε όλοι:))

witchofdaffodils said...

αμαρτωλά και τέλεια :)

kiki said...

Δοκιμασμένη και τέλεια συνταγή! Θα προτιμησω κι εγώ τα σκέτα.

Rena said...

Και του χρόνου κορίτσια. Τελικά τα μελομακάρονα στην κλασσική τους μορφή είναι σταθερή αξία. Τα υπόλοιπα για τους chocaholics :))

Anonymous said...

Κορίτσια είμαι πολύ χαρούμενη!
Για πρώτη χρονιά ακολούθησα τη συνταγή με την "εξασφαλισμένη επιτυχία" και πράγματι ΠΕΤΥΧΕ!!!
Για πρώτη χρονιά ψήθηκαν τέλεια (τρώγονται και σαν μπισκοτάκια)μέλωσαν άψογα και είχα τα μούτρα να τα προσφέρω και σαν δώρο.
Δεν ξέρω αν θα τα τολμήσω σοκολατένια διότι είμαι του παραδοσιακού,αλλά είμαι τόσο χαρούμενη και ικανοποιημένη.
Παρα τον περιοριμένο χρόνο μου λόγω δουλειάς, δεν διανοούμαι να μην φέρω τα Χριστούγεννα με τα αρώματά τους και στο σπίτι, όσο και αν η μερική αποτυχία (δεν μιλάμε για πλήρες ναυάγιο πια)ήταν αναμενόμενη.
Καλλίτερα να προσφέρω στην οικογένειά μου κάτι με τόση καλή διάθεση, παρά να παίρνω απο τα Ζαχαροπλαστεία αμφιβόλου ποιότητας κατασκευάσματα, όσο και αν υπερέχουν γευστικά.
Απο τον καιρό που ανακάλυψα το blog και εκτελώ τις συνταγές που επιλέγω έχω ικανοποιήσει πολλούς ουρανίσκους.Η δημιουργία αφήνει ευεργετικά κατάλοιπα.
Σας εύχομαι λοιπόν όχι μόνο Καλές Γιορτές αλλά και ο Αγιος Διονύσιος ο Ζακύνθου που γιορτάσθηκε σήμερα στη Ζάκυνθο να σας δίνει Υγεία, οικογενειακή γαλήνη και πρόοδο σ ό,τι κι αν κάνετε.
Καλά Χριστούγεννα
Χαρά

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...