Monday, December 15, 2008

Κιμαδοπιτάκι ή φλογέρες με κιμά ή μπουρεκάκια κιμά


Υλικά:
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Ελαιόλαδο λίγο
1 ξερό κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
κανέλα ελάχιστη
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Φύλλο μπακλαβά
Βούτυρο ή λάδι για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και αχνίζουμε το κρεμμύδι, να μαραθεί, όχι να καβουρντιστεί. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε καλά να στεγνώσουν τα υγρά του. Σβήνουμε με το κρασί.Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τον κιμά σε χαμηλή φωτιά. Όταν σωθούν τα υγρά όλα, τραβάμε την κατσαρόλα απ την εστία και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε το πακέτο του φύλλου και κόβουμε λουρίδες σ ό,τι μέγεθος θέλουμε. Με πινέλο βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε κάθε φύλλο, βάζουμε λίγο απ το μείγμα του κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια αλλά μετά το πρώτο δίπλωμα, μαζεύουμε τις πλευρές ώστε να κλείσουν τα ρολάκια καλά. Αν δεν τα διπλώσουμε προς τα μέσα τα φύλλα του μήκους, αφού τυλίξουμε σε ρολάκια ενώνουμε τις άκρες καλά με λίγο νεράκι ώστε να μην ανοίξουν και χυθεί το μείγμα.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να χρυσίσουν τα ρολά.
Συνοδέψτε τα με μια ωραία πράσινη σαλάτα ή κεράστε τα σε μπουφέ.



11 comments:

Rena said...

Νένα υπέροχα!! Έτσι τα φτιάχνω κι εγώ μόνο που δε βάζω κανέλλα αλλά μοσχοκάρυδο και λίγο μπαχάρι. Γεια στα χέρια σου.

heart n soul said...

μπράβο Νένα! να πω κι εγώ το κουκουνάρι που βάζει ή μάδερ; και καμμιά σταφιδούλα και την κάναμε μαροκινή τη φλογέρα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Nενάκι μου και εύκολα και νόστιμα!!
Γεια στα χεράκια σου!!
Προπονείσαι απ' ότι βλέπω για τον ερχομό του κανακάρη σου ή ήρθε κιόλας κι άρχισες τις περιποιήσεις??

faraona said...

Πολυ ωραια κι ευκολη συνταγη!

Anonymous said...

Nena mou!!!nostimh!!eukolh!!kai traganh!!geia sta xeria sou!!!filakia!!!

άλλη Αγγελική said...

Καλώς το κορίτσι με τα ωραία του!

Katerina ante portas said...

Όλο ιδέες είσαστε κυρία μου! Δεν θα ξεχάσω το πασχαλινό δήθεν κοκορέτσι! Oπότε εντάσσεται και αυτό στα must!
(Άσε που μου δίνεις και άλλη ιδέα, νηστήσιμη, μελιτζανοπιτάκια αντί για κιμά!)

Juanita La Quejica said...

Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ με φύλλο μπακλαβά, για κάποιον περίεργο λόγο φοβάμαι ότι θα τα καταστρέψω στο τύλιγμα.
Τα δικά σου βγήκαν "κουκλιά" στην φωτογραφία. Γεια στα χέρια σου.

Nena said...

Τίμια πράγματα:Στη φωτογραφία δεν είναι τα δικά μου, αλλά Juanita μου μην τα φοβάσαι. Και να μη γυρίσεις μέσα τις άκρες κι απλως να τις στρίψεις στο τέλος γίνοται πολύ ωραία φιογγέλια/φλογέρες.
Για το μοσχοκάρυδο και το κουκουνάρι συμφωνώ. Οι σταφίδες δεν μου πάνε εφόσον βάζω τυρί τριμμένο. Αντε και το περι ορέξεως...

kiki said...

Μου αρέσει που τα ψήνεις και δεν τα τηγανίζεις. Μου αρέσει που έχουν λίγο λάδι και όχι βούτυρο. Μπράβο Νουνού!

Anonymous said...

Απο ολα τα πιτάκια προτιμώ τα κιμαδοπιτάκια!
Και με σταφίδες και με αμύγδαλα που λεει και η heart και μου ανεβάζει την πίεση!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...