Thursday, December 11, 2008

gingerbread

Πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι το gingerbread δεν είναι bread. Είναι σαν μπισκότο. Τώρα αν τραβάτε ζόρι, και οι αγγλοσάξωνες τραβάνε ζόρι γιατί λέμε και τη μαρουλοσαλάτα σαλάτα και την ταραμοσαλάτα σαλάτα, οπότε βρείτε τα, εγώ το παίζω Ελβετία, φιρουλί φιρουλό. Τούτη δω την συνταγή την βρήκα σε πλειστηριασμό, όταν έβγαλαν τα υπάρχοντα της μάγισσας που τσάκωσε τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ στο σφυρί. Την πέταξαν στο φούρνο βλέπετε και τσάκισαν το τζιντζερόσπιτό της. Αν θέτε λοιπόν, δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτάκια με τούτα τα μπισκοτοτουβλάκια. Το βασικό υλικό, είναι το λεγόμενο oatmeal, άλευρο βρώμης το βρήκα στο λεξικό. Εδώ το βρίσκουμε σε τρεις βαθμούς αλέσματος, ψιλοαλεσμένο (fine), μέτριο (medium) και χοντροαλεσμένο (coarse). Αν δεν μπορείτε να βρείτε άλευρο βρώμης στα υγιεινάδικα, δοκιμάστε κουάκερ, το αποτέλεσμα ίσως να μην είναι ίδιο αλλά αξίζει να δοκιμάσουμε.
Υλικά:
450γρ. ψιλοαλεσμένο άλευρο βρώμης (ή αλεσμένο κουάκερ)
225 γρ. μαύρη ζάχαρη
225 γρ. μαργαρίνη (τώρα, αν θέλετε να βάλετε βούτυρο, δικαίωμά σας:)
2 κ.σ. μέλι
4-6 κ.γ. σκόνη τζίντζερ (εγώ το μπουμπούνισα, κι έβαλα και μερικά άλλα μπαχαρικά, πιπέρια, κανελογαρύφαλλα κλπ, σε μικρότερη ποσότητα)
μια πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα ή εκχύλισμα λεμονιού (εγώ έβαλα και λίγο λικέρ λεμόνι:)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.
Στρώνουμε λαδόκολα σε ένα μακρόστενο ή τετράγωνο ρηχό ταψάκι (το μέγεθος θα εξαρτηθεί από το πόσο χοντρό ή λεπτό (gingersnap) θέλετε το τελικό αποτέλεσμα).
Ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά σε ένα μπολ.
Λιώνουμε την μαργαρίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά, μαζί με το μέλι.
Προσθέτουμε στα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε. Έτοιμο!
Ρίχνουμε το ρευστό αυτό μίγμα στο ταψί και κουνάμε να πάει παντού.
Ψήνουμε 25-30 λεπτά (ή αναλόγως του πάχους της ζύμης μας). Όσο είναι ακόμα ζεστό, και το τεράστιο αυτό μπισκότο ακόμα μαλακό (θα σκληρύνει κρυώνοντας) χωρίζουμε σε μπισκοτοτουβλάκια. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Το καταναλώνουμε ως έχει, ως βούτημα με τον καφέ, με ζεστό κόκκινο κρασί, ή το κάνουμε δομικά υλικά για χριστουγεννιάτικα σπιτάκια. Καλή επιτυχία!

(δείτε το αγγλικό χωριουδάκι Grasmere, όπου φτιάχνουν διάσημο gingerbread με μυστική συνταγή. Δείτε στο "recipes" ιδέες που προτείνουν για τη χρήση του gingerbread )

32 comments:

Anonymous said...

Καλημέρα. Μια παραμυθένια συνταγή!
Να κάνω όμως μια "αφελή" ερώτηση;
Δεν μπορώ να βρώ σκόνη ginger ακόμα και σε μεγάλα super markets. Που θα μπορούσα να βρω;

Μαρία

Penelope said...

Στα μαγαζιά με μπαχαρικά Μαρία θα βρεις σίγουρα. Αν είσαι στην Αθήνα μια βόλτα στην οδό Ευριπίδου θα σου "λύσει" το πρόβλημα.

Αχ, να είχα χρόνο να φτιάξω ένα σπιτικάκι! Όχι για άλλο λόγο, αλλα να δω τον Θοδωρή να το "λιμπίζεται" και να φωνάζει μαμ, όπως κάνει με όλα τα υπόλοιπα...

witchofdaffodils said...

bonjour :)

heart, τα gingerbread θεωρούσα ως τώρα πως είναι μπισκότα σε σχήμα ανθρωπάκι..Τα δικά σας γιατί είναι τουβλάκι;-)

Με έπιασε φέτος η προκοπή και λέω να φτιάξω και βρηκα αρκετές συνταγές -παραλλαγές σ'ενα θέμα- σε διάφορα αμερικάνικα sites.
Βέβαια, όλα προτείνουν αλέυρι για όλες τις χρήσεις. Clarify please.
Θα τα φτιάξω, όχι με μαργαρίνη αλλά με αμυγδαλέλαιο ή φουντουκέλαιο γιατί έτσι μου αρέσει :)

Συμπτωματικά, χθες συζητούσε η mamman, για αλευρι βρώμης, υπάρχει στα ΒΙΟ, τώρα fine ή coarse θα σας γελάσω.

Anonymous said...

heart τι ωραία πράγματα μας μαθαίνεις !!! και σε τι ωραίες γραφές μας παραπέμπεις !! σ'ευχαριστούμε πολύ και του χρόνου !! κρατησε μου σε παρακαλώ μια αξιοπρεπή μερίδα, καμμιά δεκαριά τουβλάκια δηλαδή, γιατί δεν έχω δοκιμασει ποτέ gingerbread.

σε γλυκοφιλώ

άλλη Αγγελική said...

Α, Χαρτ, εδώ τα γούστα μας διαφέρουν ριζικά!
Μόνο σαν τουβλάκια θα τα χρησιμοποιούσα.

Xώρια που δεν πάνε με fishsauce
:-DDD

Crazy Tourists said...

Αχ τι μου κάνετε!! Κι έχω αδυναμία σε κέικ και μπισκότα!!

Τρελοτουρίστρια

heart n soul said...

penelope, ευχαριστώ για την απάντηση, δεν ήξερα ότι δεν έχουν τα σ/μ. Αν δε προκάνετε το σπιτάκι φέτος, θα το κάνετε του χρόνου με τη βοήθεια του Θοδωρή!:)
Μάγισσα, τα ανθρωπάκια είναι τα gigerbread men. Φταίω εγώ τώρα να σας μαλώσω που δεν κοιτάτε τα λινκ που δίνω; ε; ε;:)) Ναι, κάνετε και τζιντζερομπισκότα με αλεύρι (θυμάστε τη συνταγή "τα μπισκότα του γιατρού"?) με τη βρώμη θα έχετε όμως πιο ενδιαφέρον και chewy αποτέλεσμα. Προχώ η mamman! Μ'αρέσεουν οι ιδέες των ελαίων σας, βεβαίως βεβαίως:)
Μαρία ευχαριστώ, η δική σας μερίδα διπλή:)
Αγγελικούλα, το gingerbread όχι, το τζίντζερ όμως; ;) Εσείς δομήστε ελεύθερα!:)
Crazy, και σε σας μια διπλή μερίδα!

Katerina ante portas said...

Σπέσιαλ Χριστουγεννιάτικο!! Θα δοκιμαστεί με ...εκπαιδευόμενη παρέα!

heart n soul said...

υπολοχαγός Κατερίνα σε νέες βιντεοπεριπέτεις:)

kiki said...

Κι εγώ νόμιζα ότι τα τζίντζερμπρεντ βγαίνουν μόνο σε σχήμα ανθρωπακίου. Μπαίνω τιμωρία και εγώ. Μ' αρέσει όμω η εκδοχή "ψήνω και τεμαχίζω". Βέβαια...μπορω να φάω και όλο το ταψί με τη δικαιολογία ότι θα φάω μόνο ένα μπισκότο (αφού δεν θα το κόψω)
:-)))))))))))))))))

heart n soul said...

kiki, gigerbread MEN, λέμεεε:)))
(κάτω από τη βάση:ΡΡΡ)
εσείς έχετε πείρα σε εδώδιμα σπιτάκια και συναφή δομικά υλικά, έτσι;)
(κική: "καλέ, πώς κάνετε έτσι, ένα μπισκότο έφαγα η γυναίκα!" :)))

ΕΛΕΝΑ said...

Mα κανείς δεν θαύμασε την εορταστική συσκευασία των τουβλακίων??
Και του χρόνου, και του χρόνου sweet Heart, να ξαναδομήσετε εορταστικά!!

heart n soul said...

μα πέστε τα καλέ συμμαθήτρια!:) μου φαίνεται όλοι το νου τους στη μάσα τον είχαν, γι αυτό σας συγχαίρω διπλά για την καλλιτεχνική σας φύση:) ευχαριστώ:)

Anonymous said...

Να σας πω εγω τι χτίζεις με αυτά τα τουβλάκια:ψωμάκια , προκοίλια και προγούλια!Heart διακρίνω σκευωρία εις βάρος της σμιλεμένης μου σιλουέτας!
Αλλά χαλάλι, αντε Χριστουγεννα είναι αυτά είπαμε.
Αυτά μου φαίνονται πανέυκολα,θα τα δοκιμάσω και θα σου στείλω το λογαριασμό απο το διαιτολόγο μου!

άλλη Αγγελική said...

΄Όχι χαλάλι! Όχι χαλάλι, συνονοματούλα μου!
Τη μια Χριστούγεννα, την άλλη Πάσχα, την παράλλη διακοπές, μετά γενέθλια, γιορτή, γιορτή του "προσώπου", της κολλητής κ.ο.κ. και να! Αααααα!

(Κρίση ! Μη μου μιλάτε, αφήστε με μόνη μου...)

Anonymous said...

Nα τα! Ακουω φωνές!Ειναι η φωνή της συνειδησής μου μέσω συνονοματουλας!
Μου φωναζει μην φας άλλα γλυκά, φτάνει έχεις γίνει σαν ντουλάπα τρίφυλλη!

heart n soul said...

Αγγελική εναντίον Αγγελικής! έσπειρα δαιμόνια ανάμεσα σε δυο αγγελικά πλάσματα και τώρα βγάζω την ουρά μου απέξω:)

άλλη Αγγελική said...

Ά-τι-μη Heart!!!
Θα μας το πληρώσεις!
:-P

heart n soul said...

και στο προηγούμενο ποστάκιόν μου, άτιμη αποκαλέσθην! τι συμβαίνει; πάει, την έχασα πια την υπόληψή μου;;:))))))

άλλη Αγγελική said...

Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά σ΄τον που την έχει... μας μαθαίνανε...
:-PPPPP

heart n soul said...

αυτό είπα κι εγώ! αλλά μου ΄χει βγει το όνομα:)

άλλη Αγγελική said...

E, μην τα βάψεις και μαύρα τώρα! Κοίτα να επανορθώσεις!
(μη με ρωτήσεις πώς!! :-PPP)

Anonymous said...

Kardoula mou geia sta xeria sou!!! to ginger einai ena apo t`agaphmena mou!!!prepei na einai tayma pairnw ta toublakia mou kai ta osa ematha kai geugw!!!
filakia polla!!!

Rena said...

Εγώ που ξέρω τη διαφορά μεταξύ gingerbread και gingerbread men

http://hungryforhungry.blogspot.com/2006/12/gingerbread-men.html

τι κερδίζω? :PP

Μήπως δικαιούμαι ένα τουβλάκι παραπάνω? Όχι τίποτα άλλο αλλά αν είναι να χτίσουμε να το κάνουμε μια ώρα νωρίτερα :))

Heart!!!!!!!΄Πάντα με υγεία.

heart n soul said...

Αγγελική, διαμαρτύρομαι εντόνως για τη σκευωρία εις βάρος μου:ΡΡ εγώ μόνο ενάρετες συνταγές βάζω!:))
Κλειώ, να είστε καλά!
Η μαθήτρια Ρένα να περάσει να πάρει άριστα δέκα, έπαινο, αστεράκια, καθώς και έξτρα τουβλάκια:)) Τι κα-τα-πλη-κτι-κά ανθρωπάκια είνα αυτά; και πόσο όμορφα φωτογραφημένα; μου είχαν ξεφύγει, ευχαριστώ για το λινκ! και τις ευχές:)

Juanita La Quejica said...

Αρώματα Χριστουγεννιάτικα, να είσαι καλά Heart!
Σκόνη τζίντζερ αγοράζω από το σουπερμάρκετ της γειτονιάς μου. Μιας και περί τζίντερ ο λόγος, αυτήν την εποχή το καλύτερο φάρμακο για τον πονόλαιμο και το μπούκωμα είναι φρεσκοκομμένη ρίζα τζίντζερ με μέλι σε βραστό νερό. Συνταγή του φίλου και παλιού συναδέρφου Rahman από το Μπαγκλαντές, που μας το έφτιαχνε σε μεγάλη κατσαρόλα κάθε πρωί για να μας ζεστάνει και για να μην ακούει το βήχα μας, χαχα!

heart n soul said...

ευχαριστώ μις Χουά! όλα καλά; το τζιντζερολεμονόμελο το τιμώ κι εγώ δεόντως!:)

Juanita La Quejica said...

A! Βάζεις και λεμόνι; Αυτό δεν το ήξερα. Αφού βράσει το στίβεις στο τέλος για βιταμίνη C; Για πες!
Ολα καλά αργά αλλά σταθερά και τα τελικά θα τα ξέρουμε στα τέλη της άλλης εβδομάδας, thanks for asking.

kiki said...

Έχω να παρατηρήσω δε για την εορταστική διακόσμηση των τουβλακίων (έτσι επειδή το τόνισε η Έλενα) ότι θα σου ΞΑΝΑκάνω μαθήματα φωτογραφίας για κοντά γιατί τα ξέχασες.
(έτσι για να μάθεις για το βαθμό)
:-p

heart n soul said...

Jua βάζω το ξύσμα, ε, έβαλα και λίγο λεμονολικεράκι αυτλη τη φορά:)Να πάνε όλα καλά εύχομαι:)
Κική, μα όλα τα προσέχετε πια;;; ε, μούμπλε, δε φταίω εγώ, μούμπλε, να έρθω Ζάκυνθο να κάνω πράκτις;;:ΡΡΡ

kiki said...

Μα ήθελα να ΄ξερα που νετάρεις! Να έρθεις. Θα σε βάλω να φωτογραφίζεις μάντολες από κοντά! :-)

heart n soul said...

εχμ, είμαι πολύ άνετη στο νετάρισμα:ΡΡΡ να δείτε όμως κάτι ζουμ που θα κάνω τσι μάντολες, όχου ψυχούλα μου!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...