Sunday, January 11, 2009

μια μυρωδάτη ψαρόσουπα



ψάρι
καρότα
σέλινο και σελινόριζα
κρεμμύδι χοντροκομμένο
πατάτες (αν θέλουμε)
λάδι
λεμονόφυλλα καφίρ (2-3 ανά μερίδα)
τσιμένι (μοσχοσίταρο) *(μισό κουταλάκι ανά μερίδα)
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

*το άρωμά του θυμίζει σέλινο και γι αυτό ταιριάζει σε ό,τι φαγητό περιέχει σέλινο



Μαραίνουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, τις πατάτες, τα αρωματικά και νερό και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε σε μπωλ. Βάζουμε το ψάρι στο ζωμό και το βράζουμε κι αυτό.

Μόλις είναι έτοιμο, το αφαιρούμε, σουρώνουμε το ζωμό (για να μην μείνουν κόκκαλα) και ζαναρίχνουμε τα λαχανικά. Τέλος προσθέτουμε λίγο λεμόνι.

Σερβίρουμε τη σούπα και το ψάρι χωριστά.

Update : Δείτε στα σχόλια πού μπορείτε να βρείτε τα υλικά.

23 comments:

KitsosMitsos said...

Αυτό το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αλλιώς χάνονται οι γεύσεις και των δύο.
Καλημέρα

Anonymous said...

Δοκιμάστε την και με την μικρασιάτική της εκδοχή, με αυγολέμονο, γίνεται εξαιρετική! Και σιγά, πόσες θερμίδες έχει, πια ένα αυγό!;
Καλή όρεξη!!!

heart n soul said...

Αγγελική θαυμάσια σούπα και την τραβάει κι ο οργανισμός μου πολύ αυτή την εποχή! Εγώ θα φάω σούπα και ψάρι μαζί, γιατί αν τα βάλω χώρια θα θέλω κι ένα βαζάκι μαγιονέζα από δίπλα:)

Rena said...

Πολύ περίεργη-πρωτότυπη συνταγή. Με ξενίζει το τσιμένι. Να υποθέσω ότι η γεύση του είναι ουδέτερη κατά καποιον τροπο και με μπαχαρικά αποκτά τη γνωστή γεύση που δοκιμάζουμε τρώγοντας παστουρμά? Αλήθεια πηγαίνει με τα φαγητά που περιέχουν σέλινο λόγω του αρρώματος του? Εξαιρετική η πληροφορία. Πάντως ούτως ή άλλως τη λιμπίστηκα τη σουπίτσα κι ας μην είμαι λάτρης των ψαρικών.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Πολύ πρωτότυπη λέω κι' εγώ, διαφορετική απο αυτή που κάνω...σπανίως.
Αν δεν έχουμε καφίρ, το κοινό λεμονόφυλλο κάνει? Και άν δεν έχουμε τσιμένι, τι άλλο μπορεί να το αντικαταστήσει? Μήπως κανα-δυό μοσχοκάρφια?

άλλη Αγγελική said...

KitsosMitsos θεωρητικά δίκιο έχεις, αλλά και ανακατεμένες μια χαρά είναι :-) Ταιριάζουν θαυμάσια.
Το "χωριστά" το αναφέρω για τα ψαροκόκκαλα, αλλά (όπως αποδεικνύει και η φωτογραφία) τα ανακάτεψα, μια και (ντρέπομαι που το ομολογώ) διέθετα μόνο κατεψυγμένο φιλέτο ψαριού όταν μου ήρθε η έμπνευση... :-D

Μαρίνα, εγώ δε θα έβαζα αυγό - τουλάχιστον όχι στην μυρωδάτη μου εκδοχή - και αυτό όχι για λόγους θερμίδων. Αλλά όπως έχουμε πει και ξαναπεί... περί ορέξεως ουδείς λόγος... :-)

άλλη Αγγελική said...

Heartούλα, κι εμένα μ΄αρέσει η άτιμη η μαγιονέζα με το ψάρι! Ανακάτεψέ τα λοιπόν, όπως κι εγώ άλλωστε ;-) αλλά πρόσεχε τα ακόμα ατιμότερα ψαροκόκκαλα!

Ρενάκι, μη σε ξενίζει καθόλου! Όπως έγραψα σε υπο- (ή μάλλον ενδο-)σημείωση , το μοσχοσίταρο έχει γεύση με νότες σέλινου, οπότε το συμπληρώνει ωραία. Η έντονη γεύση του παστουρμά προκύπτει από το συνδυασμό του με σκόρδο και άλλα συστατικά. Οπότε, μην το φοβάσαι καθόλου! Δε θα φας "ψαροπαστουρμά"
:-DDD
Αν δεν σ΄αρέσει το ψάρι, δοκίμασε το μοσχοσίταρο σε άλλα φαγητά που περιέχουν σέλινο (π.χ. φασολάδα ή χοιρινό με σέλινο) και θα με θυμηθείς!

άλλη Αγγελική said...

Νάσο, το καφίρ έχει πολύ ιδιαίτερη και φίνα μυρουδιά. Αν θελήσεις να δοκιμάσεις τη σουπίτσα μου σε συμβουλεύω να το ψάξεις. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει αποξηραμένο σε μπαχαράδικα, αλλά και φρέσκο σε μαγαζιά με προϊόντα της άπω Ανατολής (κάπου κοντά στο Δημαρχείο της Αθήνας).
Για τα λεμονόφυλλα δεν ξέρω τι να σου πω - δεν έχω δοκιμάσει τη γεύση τους. Θα συνιστούσα ξύσμα βιολογικού λεμονιού, αν δεν βρεις καφίρ.

Για το μοσχοσίταρο όμως επιμένω! Πολύ!! (και ξέρω ότι υπάρχει στα μαγαζιά). Μοσχοκάρφια όχιιιι!
:-D

Maria B. said...

Αγγελικούλα δεν ξέρω πως είναι η γεύση της σούπας, αλλά απο παρουσίαση σκίζει!! την έχεις δώσει υπέροχα !!

elie said...

Θα τα ψάξω τα μυρωδικούλια που λες. Πρέπει να είναι τέλειο το σύνολο (κι εγώ χρειαζόμουν την διευκρίνιση που έδωσες στη Ρένα...)

άλλη Αγγελική said...

Μαράκι, αμάν με τα καλά σου λόγια!!! Τι το υπέροχο έχει πια η παρουσίαση;; :-DDD

Το φαντάστηκα, elie μου, ότι δίνεται η εντύπωση "ψαροπαστουρμά", γι αυτό έδωσα αναλυτικότερες πληροφορίες. Να το ψάξεις το λεμονόφυλλο καφίρ! Είναι υπέροχο το άρωμά του και ταιριάζει σε πολλά φαγητά.

Juanita La Quejica said...

Αγγελική μήπως το λεμονόφυλλο καφίρ που αναφέρεις είναι το lemongrass; Ετσι νόμιζα αρχικά, αλλά είδα σε κάποιο site ότι το μπερδεύουν και με την λουίζα, που φαντάζομαι όμως ότι δεν αναφέρεις αυτήν, παρότι λεμονίζει ελαφρά.
Ρίξε αν θες μια ματιά σε αυτά που βρήκα και δώσε τα φώτα σου, πώς να το ζητήσουμε στα μαγαζιά.
http://en.wikipedia.org/wiki/Cymbopogon
http://www.proz.com/kudoz/english_to_greek/botany/2633860-lemongrass.html
Το τσιμένι και εγώ το βάζω στις φακές, στην ψαρόσουπα δεν το είχα σκεφτεί, καλή ιδέα γιατί είχα πάρει και αρκετό και δεν λέει να τελειώσει!

Nena said...

Ναι, δίκιο έχει το Μαράκι. Πολύ καλή και η παρουσίαση. Το τσιμένι μην το φοβάστε. Αυτό που τριγυρίζει τον παστουρμά έχει κι αλλα πράγματα και γίνεται έτσι. Τελικώς τι είναι το καφίρ? Αδιάβαστη με βρίσκει η νέα χρονιά. Καταστήματα Άπω ανατολής δεν έχει - νομίζω - στο Δημαρχείο της Αθήνας γύρω. Εκεί έχει άλλες ηπείρους καθώς και ανατολική ευρώπη.

heart n soul said...

δεν είναι το lemongrass, δείτε εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaffir_lime

άλλη Αγγελική said...

Όπως λέει και η Heart, δεν είναι το lemongrass. Ούτε η λουίζα.

Ρίξτε μια ματιά εδώ για περισσότερα σχετικά με αντιστοιχία ελληνικών και αγγλικών ονομάτων μπαχαρικών και αρωματικών : http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/spice_hellenic.html

Νένα, εσύ που είσαι η πιο ενημερωμένη περί αγοράς, πού έχει ταϊλανδέζικα και ινδονησιακά προϊόντα;

Χουανίτα, δες κι άλλες ιδέες για το τσιμένι (ας το λέμε μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα προς διάκριση από το μίγμα που ονομάζεται επίσης "τσιμένι") στο link που δίνω στη συνταγή.

eleni said...

Αγγελική,υπέροχη η ψαρόσουπα!Τη λατρεύω!
Έτσι τη φτιάχνω,εκτός από τα δυο υλικά:λεμονόφυλλα και τσιμένι-όσο ζω μαθαίνω-ούτε που ήξερα το δεύτερο.Πού τα βρίσκεις;
Καλή εβδομάδα!

Juanita La Quejica said...

Στο Salamat, Κορινθίας 24 στους Αμπελόκηπους, 210-7796766, θα βρούμε kaffir lime.
Επικοινώνησα μαζί τους μόλις τώρα και μου είπαν ότι έχουν κατεψυγμένα, είναι μικρά φυλλαράκια από καρπό lime, όπως είπατε όχι lemon grass ούτε λουίζα και έχουν μια λεμονίζουσα γεύση.
Εκεί έχει σίγουρα και fish sauce, στον Σκλαβενίτη δεν φέρνουν τελικά που ρώτησα την συγκεκριμένη.
Πάω να μελετήσω για το τσιμένι, είχα πάρει 150 γραμμάρια και μου φαίνεται ότι έχει πια ξεθυμάνει μέχρι να βρω που να το βάζω, χαχα!

Sam Sotiropoulos said...

Καλή Χρονιά σε ολους!

Η μυρωδιά εφτασε μέχρι εδώ!!! Πολύ ωραία και υγεινή η ψαρόσουπα Αγγέλικη!

Anonymous said...

Oτι πρεπει είναι μια σουπίτσα σαν και αυτή Αγγελική μας. Πες μου βρε Χουα ιδέες για το τσιμενει γιατί εχω και εγώ μπόλικο.
Τωρα με μπερδεψατε. Τι σημαίνει αλλο το τσιμένι απλό και αλλο το τσιμένι μίγμα;

Juanita La Quejica said...

Το "απλό" είναι η τριγωνέλλα ή μοσχοσίταρο ή fenugreek seed που χρησιμοποιούνται είτε τα φύλλα του φρέσκα (αν τα βρει κανείς), είτε αποξηραμένος ο καρπός του, που μοιάζει με κακοσουλούπωτους σιναπόσπορους.
Στον παστουρμά όμως τσιμένι λέμε το μείγμα που τον καλύπτει εξωτερικά για να μην στεγνώνει και έχει σαν βάση την τριγωνέλλα αλλά όχι μόνο. τhttp://blogomagiros.blog.com//1765013/
Εσύ τί έχεις; Το μίγμα, τα φύλλα ή τα ξερά στραβοχυμένα μπιλλάκια;

kiki said...

Ό,τι πρέπει για μια ζεστή ψαρόσουπα. Τα 2 υλικά που αναφέρεις, θα είναι σκέτο ανέκδοτο αν τα ζητήσω εδώ! :-)

άλλη Αγγελική said...

Γεια σου Ελένη! Το μοσχοσίταρο μπορείς να το βρεις σε μπαχαράδικα (π.χ. στην Ευριπίδου) -πιθανόν με την ονομασία "τσιμένι" ή "τριγωνέλλα". Εκεί ίσως υπάρχει και λεμονόφυλλο καφίρ αποξηραμένο. Δες το σχόλια της Χουανίτας για το πού υπάρχει στα σίγουρα (κατεψυγμένο, λέει).

Χουανίτα, μπράβο!!!! Ευχαριστούμε!

Sam, ελπίζω να σε ικανοποιήσει το αποτέλεσμα, αν τη δοκιμάσεις. Εσύ μάλλον δεν θα έχεις πρόβλημα να βρεις τα υλικά. Ή όχι;

άλλη Αγγελική said...

Σταυρούλα, πολλές ιδέες για το τσιμένι! Μα πραγματικά πολλές! Και λένε! Δες το link στη συνταγή (προς ένα σχετικό άρθρο στο δικό μου blog) για ιδέες και διευκρινίσεις.

Κικίτσα, μάλλον ανέκδοτο θα είναι!!
Ξέρω!
Εσείς οι... επαρχιώτες :-PPP δεν έχετε τις ίδιες δυνατότητες - δυστυχώς

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...