Monday, January 12, 2009

Γεμιστά, τα αγαπημένα

Ξέρω τι θα μου πείτε, πως είναι φαγητό εκτός εποχής και θα έχετε απόλυτο δίκιο.Αν την πατήσετε όμως όπως εγώ και ψωνίσετε ντομάτες πλαστικές, άοσμες, άχρωμες άγευστες, τότε ο καλύτερος τρόπος να τις καταναλώσετε είναι να πάρετε μερικά ακόμα εκτός εποχής λαχανικά και να κάνετε γεμιστά καταμεσής του χειμώνα.Αμα ανάψετε φουλ το καλοριφέρ και ανοίξετε και καμμιά παγωμένη μπύρα θα είναι σαν Αύγουστος.Η συνταγή είναι της γιαγιάς της Ελένης της Πόντιας και η διαφορά είναι πως έχει κουκουνάρι και σταφίδες.Ετσι την μάθαμε έτσι την κάνουμε.Η δοσολογία είναι για την λαμαρίνα του φούρνου περίπου 25 κομμάτια αλλά εσείς όπως και εγώ αλλωστε την προσαρμόζετε και σαν δοσολογία αλλα και αναλόγα με το γούστο σας στα λαχανικά που θα γεμίσετε.

Υλικά:
-7 πιπεριές
-7 ντοματες
-6 μελιτζάνες
-5 κολοκύθια
-1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
-1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
-500 γρ ρύζι φάνσυ
-4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 ποτήρι λάδι και λιγο επιπλεον
-1 πιπεριά ψιλοκομμένη
-1 κούπα σταφίδες μαύρες
-1 κούπα κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο
-αλάτι και πιπερι κατά βούληση
-πατάτες
-λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε τα καπάκια τους.Τις ντομάτες τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγη ζάχαρη.Σε ένα μπωλ ψιλοκόβουμε την ψίχα απο όλες τις ντομάτες, την ψίχα απο 2 κολοκυθακια και απο 2 μελιτζάνες.Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, την πιπιεριά , το ρύζι, το λάδι, το κουκουνάρι , την σταφίδα και μπόλικο αλατοπίπερο.Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα λαχανικά μας χωρίς όμως να τα τιγκάρουμε και κλείνουμε με τα καπάκια τους.Το ζουμάκι που περισσεψε στο μπωλ το ρίχνουμε πάνω απο τα γεμιστά μας και λίγο εξτρά λαδάκι απο πάνω.
Στα κενά που δημιουργήθηκαν στο ταψί μας, κόβουμε και βάζουμε πατατούλες.Εγώ τελευταία βάζω κομμάτια μελιτζάνας.Φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς , πάνω -κάτω για περίπου μιαμίση με 2 ώρες ανάλογα το φούρνο.Αφηνουμε να χλιαρύνει , σερβίρουμε με λιγο λαδάκι ωμό απο πάνω για γεύση και για να γυαλίσουν και τα συνοδεύουμε ιδανικά με γιαουρτι με δυόσμο.

14 comments:

Peter M said...

Yaam, yaam kai pali YAAM!

elie said...

Εντός ή εκτός εποχής πάντα επίκαιρα και νόστιμα τα γεμιστά!

Μιαμ, Αγγελική Λ.!

Nena said...

Η αλήθεια είναι πως κι εμάς μας αρέσουν και εκτός εποχής μόνο που όλα τα ζαρζαβάτια γίνονται όλο και πιο απλησίαστα εκτός εποχής. Νόστιμο φαγητό και για δύσκολους ακόμη.

Rena said...

Τέλειο φαγητό. Προσωπικά μου αρέσουν και με κιμά αλλά δε τα πολυφτιάχνω γιατί η οικογένεια προτιμά αυτή την εκδοχή τους. O δυόσμος και για εμένα είναι must αν και πολλοί τον αποφεύγουν.

Μαρίνα said...

Υπεροχα τα γεμιστά! Κι εγώ τα κάνω, μα ποτέ δε μου πετυχαίνουν στο ψήσιμο! Πάντα οι πιπεριές αψητες μέκνουν, ενώ σε άλλους βλέπω πως ίώνει ολόγυρα η πιπεριά. Σε παρακαλώ,Αγγελική και όσοι ξέρετε συμβουλέψτε με ακριβώς για το ψήσιμο! Όχι τίποτα άλλο, μα πάντα πάει χαμένος τόσος κόπος...! Σας ευχαριστώ, καλημέρα!

heart n soul said...

σταφίδα, κουκουνάρι, δυόσμος, μαϊντανός, τα τέ-λει-α γεμιστά!
(θα σας μαλώσω όμως Αγγελικούλα που παίρνετε εκτός εποχής:)

faraona said...

Ax τρελλαινομαι για γεμιστα οποιαδήποτε εποχη.
Ωραια συνταγή!!!

άλλη Αγγελική said...

Το αγαπημένο μου φαγητό, ιδιαίτερα η μελιτζάνα και η πιπεριά (τα τελευταία χρόνια φτιάχνω μόνο πιπεριές λόγω τεμπελιάς :))

Οπωσδήποτε με δυόσμο, αλλά χωρίς σταφίδα και κουκουνάρι. Θα τα δοκιμάσω κι έτσι όμως - δεν ακούγονται καθόλου άσχημα, ιδιαίτερα αν συνοδευτούν από γιαούρτι.

ΕΛΕΝΑ said...

Νομίζω ότι πια, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα (δυστυχώς)ζαρζαβατικό εκτός εποχής!!
Τα γεμιστά τα φτιάχνω κι εγώ συχνά τον χειμώνα, και συνήθως με κοιτάνε ... κάπως, χαίρομαι που βλέπω ότι δεν είμαι η μόνη, αλλά έχουν και άλλους χειμωνιάτικους λάτρεις:))
Υπέροχη η συνταγή σου Αγγελικούλα με τις σταφίδες και τα κουκουνάρια:)

Juanita La Quejica said...

Υπέροχη πράγματι, ειδικά με τις σταφίδες και τα κουκουνάρια!
Εκανες και μεγάλο ταψί, άρα φτάνει για όλους μεζές. Μια πιπερίτσα για μένα αν περισσέψει παρακαλώ. Και ένα κολοκυθάκι δηλαδή, για το "δρόμο".

Maria B. said...

Αγγελικούλα μου φαντάζομαι μυρωδιές που θα εχει το σπίτι όταν τα φτιάχνεις!!! τα λατρεύω και εγω τα γεμιστά αλλά όπως καταλαβαίνετε, όσοι με ξέρετε, μου αρέσουν χωρις σταφίδες και κουκουνάρι!

Μαρινάκι ή τα ψήνεις όση ώρα λέει η Αγγελικούλα μας ή τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο, στο φουλ για περίπου 1 ώρα και ενα τέταρτο αλλά να προσέχεις γιατί στην αρχή θέλουν σκέπασμα με αλουμινόχαρτο ή χαρτί ψησίματος για να μην σου καούν απο πάνω.

Αγγελική Λ. said...

Σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια!
Είναι ιδιαιτερα λόγω των ξηρών καρπών ( Μαρία θα αφαιρέσω τα δικά σου τα ξηρά καρπά και θα τα προσθεσω στης Χουανίτας) και επειδή δεν τσιγαρίζεται η γέμιση τους.
Heart έχεις απόλυτο δίκιο, δεν πρέπει να αγοράζουμε λαχανικά εκτός εποχής, ντροπή μου είμαι και κόρη μανάβη!Αλλά τι να κάνω με μάγεψαν οι άτιμες έτσι που τις είδα κόκκινες και φιλήδονες!
Μαρινάκι,στον δικό μου φούρνο τα ψήνω στην θερμοκρασία που σου λέω πάνω κάτω και τα βάζω στην πρώτη απο το τέλος σχαρα του φούρνου.
Προσέχω να έχει ζουμάκι το ταψί μου και φυσικά ΔΕΝ τσιγκουνεύομαι το λάδι.Αν δω ότι αρπάζουν , βαζω αλουμινόχαρτο.Αν τα ξανακάνεις τα γεμιστά για να σιγουρευτείς ότι οι πιπεριές σου θα μαλακώσουν , μπορείς πριν τις γεμίσεις να τις ζεματίσεις για λίγα δευτερόλεπτα σε καυτο νεράκι.
Το εσωτερικό απο τα γεμιστά δεν το πετάμε ποτέ, κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζανοκεφτέδες, αλμυρά μαφινάκια κλπ.
Επίσης να εξομολογηθώ ότι δεν ξέρω πως συμβαίνει σχεδόν πάντα να ξεχάσω να γεμίσω ένα γεμιστό κα αναμεσα σε ολα υπάρχει ένα αδειαστό!Εγω λέω ότι το κάνω για το...κακό το μάτι, η μάμα μου λεει ότι φταίει το αδειανό μου το κεφάλι!

Maria B. said...

χαχαχαχαχαχα!! Αγγελικούλα όπως κατάλαβες επειδή αγαπώ πολύ τις μανούλες την πιστεύω απόλυτα!!!!! έχει πάντα δίκιο χιχιχιχι!!

Μαρίνα said...

Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια για τις συμβουλές σας! Θα τα κάνω όπως μου είπατε σύντομα, κι ελπίζω να μην αποτύχω πάλι! Πολύκαλημέρα σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...