Tuesday, January 13, 2009

Borscht

Μια χειμωνιάτικη (το καλοκαίρι θα κάνουμε την κρύα εκδοχή του), θρεπτική, γλυκόξινη συμφωνία, ντυμένη στα κόκκινα, εδώ χωρίς κρέας, μια που αποτοξινωνόμαστε από την πολλή κρεοφαγία. Και αφού έτσι ζεσταίνονται Ρώσσοι, Πολωνοί, Ρουμάνοι, εμείς θα διαφωνήσουμε;
Φτιάξτε το μπορστ σας από βραδύς, μια που το ολονύκτιο μαρινάρισμα θα βελτιώσει τη γεύση του, και ξαναβάλτε το να πάρει μια βράση την επόμενη μέρα, ώστε να το σερβίρετε ζεστό-ζεστό, δοκιμάζοντας για να διορθώσετε τη γεύση του αν χρειαστεί με περισσότερο ξύδι. Η ιδιαιτερότητα αυτού του πιάτου, πέρα από το μπόλικο παντζάρι, είναι η έντονα γλυκόξινη γεύση του, γλυκειά από το παντζάρι και το καρότο, ξινή από το ξύδι. Το ξύδι να είναι ένα κόκκινο, καλής ποιότητας, μια που εδώ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα καλύτερα μπαλσάμικο. Αν δεν είναι, ίσως χρειαστεί να εξισορροπήσουμε την οξύτητα με λίγη ζάχαρη ή μέλι (ή αγάβη:) Παραλλαγές του μπορστ υπάρχουν πολλές, μια που φτιάχνεται από πολλές εθνικότητες, διαφέρουν στην πυκνότητα, στο χρώμα (μέχρι και άσπρο), στο συνδιασμό των υλικών. Πειραματεισθήτε και δείτε τι σας αρέσει.
Νύχτωσε, ξεκινάμε. Θα χρειαστούμε (όσα από τα παρακάτω διαθέτουμε και μας αρέσουν, τα πατζάρια άφθονα και υποχρεωτικά!):
ελαιόλαδο
κρεμμύδι
σκόρδο
πράσο
(κόκκινο) λάχανο
πατάτα
καρότα
πατζάρια
αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
μία κονσέρβα ντοματάκια
ένα ματσάκι άνιθο
1 κ.σ. πάπρικα
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
ζωμό λαχανικών
χυμό και ξύσμα ενός πορτοκαλιού
ξύδι
Σε όσο λάδι επιθυμούμε, σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το λάχανο ψιλοκομμένο, και τα υπόλοιπα λαχανικά κομμένα ζουλιέν (σπιρτόξυλα) αν δε βαριόμαστε, ή κυβάκια αν βαριόμαστε πιο πολύ, ή τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη αν βαριόμαστε πάρα πολύ. Σωτάρουμε λίγο ακόμα και μετά προσθέτουμε ανάλογο ζωμό, τις πάπρικες, αλατοπίπερο, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε στην χαμηλότερη δυνατή φωτιά για κανα-δυό ώρες, ανάλογα την ποσότητα, μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε τότε τον άνιθο ψιλοκομμένο, το χυμό και το ξύσμα, και το ξύδι. Ξύδι θα προσθέσουμε όσο χρειαστεί για να πετύχουμε μια ευχάριστα γλυκόξινη γεύση, μη το φοβηθείτε:)
Την άλλη μέρα ξαναζεσταίνουμε, δοκιμάζουμε για να διορθώσουμε τη γεύση αν χρειαστεί με αλάτι ή ξύδι ή ζάχαρη, και σερβίρουμε με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι, ανακατεμμένο με άνιθο (βάλτε και λίγο αντιμικροβιακό σκορδάκι) και φετάκια αγγουράκια τουρσί αν μας αρέσει. Την επόμενη μέρα (μια που σίγουρα έχουμε φτιάξει μια καζάνα), ξεγελάμε την οικογένεια, τάχα μαγειρέψαμε πάλι, χτυπάμε με το μπλέντερ το μπορστ με το γιαούρτι και σερβίρουμε μία φλούο ροζ σούπα, όπως Λιθουανία.
Τρώμε με μουσική υπόκρουση Τσαϊκόβσκι, κοιτάζοντας τα χιόνια, έξω από το παράθυρό μας, οι τυχεροί, τηλεοπτικά, οι άτυχοι ζηλιάρηδες.

41 comments:

Αγγελική Λ. said...

Αααα μπόρστ!
Το αγαπημενο φαγάκι της γιαγιας μου!
Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω φάει ποτέ χωρίς κρέας, αλλά αυτη η εκδοχή του μου αρέσει παρα πολύ!
Η γιαγιά μου έκοβε υπομονετικά όοοοολα τα λαχανικά σε σπιρτόξυλα με το χεράκι της ( τα μαντολίνα τα είχανε για άλλο σκοπό τότε) και έβαζε ξύδι του σκοτωμού!
Αυτο το ωραίο μπορστ ειναι ότι πρέπει για το βαρύ μου κρύωμα!
Ποιον να αγκαρέψω να μου το φτιάξει;;

faraona said...

Γιαμι γιαμι ναχα λίγο ζεστο ζεστο...Θα το φτιαξω για την επομενη Κυριακη!

heart n soul said...

Αγγελικούλα, Ρωσσίς η γιαγιά;; Μια υπομονετική γιαγιά μας μας χρειάζεται. Ξύδι του σκοτωμού, ναι, αυτή είναι η σωστή δοσολογία! Περαστικαααά!
Faraona, κοπιάστε, έχω κάνει μια καζάνα:)

Αγγελική Λ. said...

Nαι η γιαγιά μου ήταν κατα το ήμισυ Ρωσσίδα!Απο αυτήν έχω κληρονομήσει το λευκό δέρμα και το ξανθό ( wella Kolleston καταξανθο σαντρέ ,11/1 ) μαλλί μου!

heart n soul said...

Αγγελική:))) ε τότε πρέπει να μας ποστάρετε κάποια στιγμή τη συνταγή της γιαγιάς!

Juanita La Quejica said...

Λίγο μπερδεμένη η μουσική υπόκρουση που σας προτείνω για το νόστιμο και θρεπτικό Borscht της dear Heart.
Ουγγαρέζικος λαϊκός ρυθμός τα czardas, "βιολιστής του διαβόλου" 7ης τρανής γενιάς μουσικών ο Roby Lakatos , τον ακούμε εδώ στα ρώσσικα Μαύρα Μάτια: Roby Lakatos - Czardas - Otchi Tchornye

elie said...

Πολύ ωραία η εκδοχή σου heart!
Πολύ το τραβάει η όρεξή μου (με μια κουταλίτσα σμετάνα... θερμίδες για το κρύο βρε αδερφέ...)

cook said...

δεν το εχω δοκιμασει ποτε γιατι δε μου αρεσε που ειχε μεσα κρεας...σε αυτη τη χορτοφαγικη εκδοχη ακουγεται πολύ γαργαλιστικό!
Αν παραλειψω το λαχανο πειραζει?

αααα...καλη χρονια σε ολη την παρεα εδω :)

heart n soul said...

Juanita, ό,τι σας βρίσκεται, κι εγώ ουγγαρέζικη πάπρικα έβαλα!:)
elie, σερβιριστείτε:) η σμετάνα είναι η ξινή κρέμα; πού την βρίσκετε;
cook, καλή χρονιά! χαίρομαι που σας γαργάλησα:)

Rena said...

Εγώ πάντως θα το δοκίμαζα στην εκδοχή με το κρέας, γιατί κι έτσι το ξέρω. Δε το κρύβω το θέλω το κρεατάκι. Heart από όσο ξέρω τη σμετάνα τη βρίσκουμε σε καταστήματα με ρώσικα προϊόντα. Στην Καλλιθέα έχει πολλά αν θυμάμαι καλά.

heart n soul said...

Ρένα, αν πάω Καλλιθέα τότε με βλέπω να καταλήγω στη Βαλεντίνα, πριν δέκα και χρόνια έφαγα εκεί κι ακόμα το θυμάμαι!

Juanita La Quejica said...

Εχει το μαγαζί ... πώς στο καλό λέγεται; Βαρσοβία κάτι, στα πολωνέζικα γραμμένος ο τίτλος, έχει δύο υποκαταστήματα, στην Αρμοδίου και στην Αχαρνών αρκετά μετά τον Αγιο Παντελεήμονα, κάπου στο ύψος της Ηπείρου, προς το κέντρο. Εχω κάπου την κάρτα του, εξαιρετικά προϊόντα, αν την βρω αύριο θα σας δώσω πλήρη στοιχεία.

Juanita La Quejica said...

Το βρήκα στο νετ στο τσάκα τσάκα
http://www.edoellada.gr/content/view/8232/158/

heart n soul said...

εύγε δαιμόνιε ντέτεκτιβ Χουά:) για ρίξε και μερικές ιδέες εξαιρετικών προϊόντων!

Juanita La Quejica said...

Χμ... μαντί πρώτα απ όλα! Ωραίες πίκλες σε κονσέρβα. Νόστιμα αλλαντικά. Κάποια δικά τους γλυκά αλλά γι αυτά μην με ρωτάς, είμαι της αλμυρής σχολής. Ζυμαρικά δικά τους, πίττες για σουβλάκι κάπως διαφορετικές...

Καλλη said...

Μμμμ υπέροχο! Εμένα πάλι μου ήρθε αμέσως το τραγουδάκι από τη Λιλιπούπολη στο μυαλό:

Η κυρία Φωτεινή κάνει σούπα κόκκινη
Βάζει μέσα δυο ντομάτες , παπαρούνες μυρωδάτες
κόκκινα κεράσια τρία
και μια πυροσβεστική αντλία!

Η κυρία Φωτεινή κάνει σούπα κόκκινη
Σκύβει και τη δοκιμάζει και στον άντρα της φωνάζει:
«Ρίξε κόκκινο πιπέρι για να γίνει η δυνατή
Αχ, τι σούπα είναι τούτη
Μπαμ! Θα κάνει σαν μπαρούτι και ψηλά θα τιναχτεί!»

elie said...

Για τη σμετάνα ενημερώθηκες από τα κορίτσια. Όπου ρώσικο μπακάλικο... βουρ!

άλλη Αγγελική said...

Πω πω τι βλέπουν τα ματάκια μουυυυ!!!

Heart, ατιμούλικο, τι μας κάνεις!

eleni said...

Ηeart,πολύ ενδιαφέρουσα,για μένα νέα,πρόταση για αποτοξίνωση!
Αυτό που το φτιάχνουμε από το βράδυ,πολύ μου αρέσει,αφού το πρωί αργώ να ξυπνήσω-πολύ καλό!
Το χιονάκι το προτιμώ από μακριά..κι αγαπημένοι.
Φιλιά!

heart n soul said...

Jua, με κολάζετε:)
Κάλλη, τέλειο! μ'αρέσει τρελλά η εξισορρόπηση του πιπεριού με την πυροσβεστική αντλία, it makes sense!:))
Elie, δώστε μου κι εσείς τα φώτα σας, τι αγοράζετε από τα ρώσσικα ντέλι;
ΑΑ τι;; μια σεμνή συπίτσα!:)
Ελένη, κόρη του καλοκαιριού, και για την πρωινή σας κούρα φροντίζω:) Αν τη φτιάξετε πείτε εντυπώσεις, φιλιά του γιου του

elie said...

Όταν περάσω (όχι συχνά) αγοράζω βασικά σμετάνα και αλλαντικά. Όλα με πολλά πολλά λιπαρά. Έχει πάρει το μάτι μου ξώφαλτσα και διάφορα τουρσάκια αλλά ποτέ δεν έχω το χρόνο που θέλω για να το ψάξω το θέμα...

heart n soul said...

αααχ αυτά τα πολλά πολλά λιπαρααά!:)

witch of daffodils said...

μας ζέστανες heart :)

heart n soul said...

σούπα ζεστή αγκαλιά:)

kiki said...

Πότε θα μου κάνεις το τραπέζι είπαμε;

heart n soul said...

καλέ κική, τραπέζι με σουπίτσα; γιατί τέτοια ολιγάρκεια; ένα τραπέζι περιμένω κι εγώ για καμμιά εξτραβαγκάντσα:)

kiki said...

Ε καλά...Κάνε εσύ τη σουπίτσα και για επιδόρπιο φτιάξε:
Κάτι σε κρεατικό (κατά προτίμηση κοτόπουλο)
κάτι σε πιτούλα (κατά προτίμηση με κολοκύθα που το πας καλά)
γλυκά:
τζιντζερομπισκότα
μπισκότα του γιατρού
βασιλόπιτα-τσουρέκι
και ό,τι άλλο σας είναι εύκολο. Εγώ όπως βλέπετε είμαι βολικιΑ και καθόλου απαιτητικιΑ!
:-)))

heart n soul said...

να κάνω και τα καινούρια τζιντζερομπισκότα που έμαθα χτες;;; :Ρ αλλά μ'αυτά μόνο δε θα χορτάσουμε, θα πρέπει να φέρετε και τα ταπεράκια σας:)))

kiki said...

Κάνε εσύ, φέρνω εγώ!

heart n soul said...

αφάγωτο μια φορά τίποτα δε θα μείνει:))))

Anonymous said...

Ηeart n soul Πολύ ωραία σούπα καταπληκτική θα τη δοκιμάσω τη συνταγή αμέσως...Ρόζα.

ΡΟΖΑ said...

Ηeart n soulΠολύ ωραία σούπα καταπληκτική θα τη δοκιμάσω τη συνταγή αμέσως

heart n soul said...

Καλή επιτυχία Ρόζα!

Ειρήνη said...

Heart συγχαρητήρια (όπως πάντα!) Την έφτιαξα χθες βράδυ και ακολουθώντας την συμβουλή σου θα την καταναλώσουμε σήμερα. Βέβαια εγώ η λαίμαργη και περίεργη την δοκίμασα χθες και ξετρελλάθηκα.
Σήμερα θα την φάω επισήμως με το γιαούρτι της, με τα όλα της.
Και όπως πολύ σοφά προειδοποίησες έγινε μια καζάνα(!) Μας βλέπω και αύριο με το ίδιο μενού!
Σπασίμπα.

heart n soul said...

Ευγενικότατη Ειρήνη, περιμένω την πρεμιέρα της σούπας σήμερα, ελπίζω να γίνει σουξεδάκι:) Εννοείται και αύριο το ίδιο μενού!:) Κι εγώ το έχω ίξει στις έθνικ σούπες, μετά τη ρωσσική, την ιταλική, σήμερα έχει ινδική:)

Ειρήνη said...

Ινδική? Να υποθέσω με μουσική υπόκρουση σιτάρ?
Δώσε μας την συνταγή όταν έχεις διάθεση. Διανύω περίοδο σουποφαγίας.
Πάντως την δική μου θα την συνοδέψω με Μποροντίν και "Πρίγκηψ Ιγκορ" (νοερά). Όταν το ακούω μου έρχονται στο μυαλό παγωμένες στέππες (μπρρρρ).

heart n soul said...

Μα η ατμόσφαιρα είναι το παν στο τραπέζι:) Θέλω να τη γράψω και την ινδική αλλά δεν ξέρω αν στην Ελλάδα έχουμε κόκκινες φακές, έχουμε; δεν μοιάζουν με τις κλασικές καφέ, ποιο πολύ με κόκκινη ψιλή φάβα

Ειρήνη said...

Νομίζω ότι κάπου τις έχει πάρει το μάτι μου. Πάντως όχι σε S/M. H Χουανίτα που είναι ειδική στο να ξετρυπώνει τέτοιου είδους μαγαζιά ίσως μπορέσει να μας πληροφορήσει.

heart n soul said...

ίσως να βάλω τότε τη συνταγή, με τη φάβα ως εναλλακτική

elie said...

έχουμε, έχουμε (κόκκινες φακές), τι μας περάσατε καλέ;
Τη βρίσκουμε:
Στα βιολογικά
Στην Ευριπίδου
Στον Θανόπουλο σίγουρα, πιο παλιά και στο ΑΒ, τώρα δεν ξέρω.

heart n soul said...

elie μας υποτίμησα:) ευχαριστώ! θα αναρτήσω:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...