Friday, January 23, 2009

Μοσχάρι με κάστανα και βερίκοκα

Για την διατροφική αξία του κάστανου μας τα είπε πολύ ωραία ο Nassos, εδώ. Ας δούμε και ένα φαγάκι, λοιπόν, με τον πολύτιμο και πεντανόστιμο αυτό καρπό …

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι (κιλότο) σε μερίδες
250 γρ. ξερά βερίκοκα
300 γρ. κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κουταλάκι θυμάρι, 3 φύλλα δάφνης, 10 κόκκους μπαχάρι (τυλιγμένα σε τουλπάνι)
1 κούπα ζωμό κρέατος
1 κούπα κόκκινο κρασί
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζετε τα βερίκοκα στο κρασί.
Αλατοπιπερώνετε το κρέας, το αλευρώνετε και το σοτάρετε σε ελαιόλαδο να θωρακιστεί καλά για να κρατήσει τους χυμούς του. Θέλει την αμέριστη προσοχή σας για να μην κολλήσει. Αφαιρείτε το κρέας, προσθέτετε λίγο λάδι στην ίδια κατσαρόλα και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ίσα ίσα να γυαλίσουν. Προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε λίγο και σβήνετε με το κρασί που μέχρι τώρα μούλιαζαν τα βερίκοκα. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε τον ζωμό και όσο νερό χρειάζεται ώστε να είναι το κρέας μισοσκεπασμένο. Ρίχνετε μέσα το πουγκάκι με τα μυρωδικά-μπαχαρικά και μισοβράζετε το κρέας (αν χρειαστεί, στο ενδιάμεσο συμπληρώνετε με -ζεστό- νερό). Προσθέτετε τα βερίκοκα, συνεχίζετε το βράσιμο.
Όταν το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά, διορθώνετε αν χρειάζεται σε αλάτι-πιπέρι, προσθέτετε τα κάστανα και αφαιρείτε το τουλπάνι. Το φαγητό είναι ολοκληρωμένο όταν μείνει με τη -μελωμένη-σάλτσα του.
Σερβίρεται θαυμάσια με πουρέ πατάτας, πολέντα, αλλά και με...

Πιλάφι με φιδέ

Υλικά
1 κούπα ρύζι
2 τούφες φιδέ, σπασμένο
2 1/2 κούπες νερό ζεστό
αλάτι, πιπέρι, λίγη κανέλα
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σοτάρετε το φιδέ στο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει καραμελένιο χρώμα. Αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι "γυρνάτε" το ρύζι να γυαλίσει. Προσθέτετε το νερό, αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει. Στα μισά, περίπου, θα προσθέσετε και το φιδέ. Συνεχίζετε όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε πιλάφι. Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό, να είναι ζεστό.

Καλό Σ/Κ σε όλους!

13 comments:

Vana said...

Νομίζω ότι θα λιγοθυμήσω...
Φαίνεται πεντανόστιμο!
Ευχαριστούμε Elie, φοβερή και η φωτό...

Juanita La Quejica said...

Γεια στα χέρια σου! Αγαπημένο φαγητό, τα κάστανα είναι μεγάλη υπόθεση σε ένα πιάτο!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Gianni said...

Και εμένα μου άρεσε αυτή η συνταγή!
Να ρωτήσω όμως κάτι. Τι χρόνο περίπου θέλουν τα βερύκοκα και πόσο τα κάστανα να βράσουν;

Αγγελική Λ. said...

Aχ βρε Ελλη , αχ βρε Ελλη!
Με λιποθύμησες απο τις μυρωδιες, μου θύμισες και την πολέντα που εχω να φαω καιρο...μου θυμισες και τα καστανα που ειναι το ψυγειο απο τα Χριστουγεννα και τα βερίκοκα που ξωμείναν στο ντουλαπι μου απο τότε, ευτυχώς δεν έχω κρέας γιατι θα ειχα παει καρφι στην κουζινα για εκτελεση και μοναχική μάσα όλο το βραδυ!
Την Κυριακή κοντή γιορτή όμως δεν μου γλυτώνει!

heart n soul said...

μερακλίδικο elie!

Rena said...

Έλειωσα η γυναίκα. Έλεοοοςςς.
Μπορώ να έχω ταπεράκι μέχρι να το φτιάξω? Μπράβο βρε Elie μου. Mille merci

kleiw!!! said...

Elie mou!!piato me ta ola tou!!!
den xwroun alla logia!!!geia sta xeria sou!!!
filia!!!

kyrallina said...

Τέλεια ιδέα! θα το δοκιμάσω. Περάστε κι από εμένα. Ύπάρχει τηλεπαιχνίδι που μπορεί να ενδιαφέρει. Καλά Μαγεροτσουκαλιάσματα εύχομαι!

kiki said...

Αυτό κι αν είναι νοστιμιά! Κάστανα και βερύκοκα. Πολύ θα μου αρέσει!

Λαμπρινή said...

Εντυπωσιακό πιάτο !!!! Πολυ καλό :)

elie said...

Gianni για το χρόνο βρασμού που ρωτάς δεν ξέρω να σου απαντήσω (sorry!) γιατί δεν το έχω χρονομετρήσει ακριβώς, είναι και οι κατσαρόλες μου γρήγορες (AMC) και ίσως ό,τι και να πω να μην ισχύει για όλους. Γι' αυτό και όλοι οι χρόνοι δίνονται σε "σχετικό χρόνο", δηλαδή σε αναφορά με το επίπεδο βρασμού του κρέατος. Αν σε ξενίζει ότι βάζω τα βερύκοκα πριν τα κάστανα είναι γιατί τα κάστανα είναι προ-βρασμένα στη συσκευασία τους. Έτσι είναι και τα δύο μαλακά χωρίς να λιώνουν (φαίνεται και στη φωτό, νομίζω).

elie said...

Ελπίζω να άρεσε σε όσους το έφτιαξαν. Για πείτε, για πείτε...

Maria B. said...

Ελλη μου φαίνεται πεντανόστιμο !
τι παρουσίαση είναι αυτή καλέ ??
ΥΠΕΡΟΧΟ !!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...