Thursday, February 12, 2009

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά και... άλλα τινά

Υλικά
500γρ. κιμά
3 κουταλιές ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
500γρ. ντομάτα στον τρίφτη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζυμώνετε καλά τον κιμά με το ρύζι, το μισό κρεμμύδι, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και τον μισό μαϊντανό. Αφήνετε τη... ζύμη στην άκρη για ένα μισάωρο και στη συνέχεια πλάθετε τα γιουβαρλάκια.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα τσιγαρίζοντας το υπόλοιπο κρεμμύδι και προσθέτοντας τη ντομάτα. Μόλις πάρει μια βράση προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και (ζεστό) νερό να τα σκεπάζει, αλάτι και πιπέρι και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να βράσει μέχρι να γίνουν τα γιουβαρλάκια και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.
Κοκκινιστά τα κάνω συνήθως το καλοκαίρι –που πολλοί αποφεύγουν το αυγολέμονο- με τις φρέσκες ντοματούλες. Με τις τελευταίες λιακάδες, όμως, ξεμυαλίστηκα και το έφτιαξα.

Και δύο ιδέες:

-Για λόγους οικονομίας χρόνου, πάει καιρός που συνήθισα να ζυμώνω τα γιουβαρλάκια από το βράδυ της προηγούμενης, τα αφήνω να σταθούν στο ψυγείο και τα μαγειρεύω την επόμενη. Παρατήρησα ότι έτσι κρατούν καλύτερα το σχήμα τους. Ξέρω ότι πολλοί βάζουν αυγό για τη συνοχή, αλλά η μητέρα μου δεν το συνήθιζε ούτε στα γιουβαρλάκια ούτε στα μπιφτέκια και μου έχει μείνει.
-Γιουβαρλάκια ζυμωμένα έχω πάντα στην κατάψυξη (σαν τα μπιφτέκια). Είναι εξαιρετικά γρήγορη λύση για φαγητό, ούτε ξεπάγωμα δεν θέλουν, κατευθείαν μπλουμ στη σαλτσούλα. Γιατί το λέω αυτό; Όταν η κόρη μου ήταν περίπου 15 μηνών, μπορούσαμε -σύμφωνα με τις οδηγίες της παιδιάτρου- να την εισάγουμε σταδιακά στο δικό μας φαγητό. Τις μέρες που είχαμε σκέτο λαδερό φαγητό, φασολάκια π.χ. αλλά η πριγκιπέσσα έπρεπε να φάει και το μοσχαράκι της, για να μην μαγειρεύω διπλά, έβαζα δυο τρία γιουβαρλάκια να βράσουν στη σάλτσα του λαδερού και… έτοιμο το δεύτερο γεύμα.

Για γιουβαρλάκια αυγολέμονο ετοιμάζετε κανονικά τα γιουβαρλάκια όπως παραπάνω και τα βράζετε με το νερό τους, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και δυο κουταλιές ρύζι διάσπαρτο για να χυλώσει η σάλτσα (έτσι αποφεύγω το αλεύρωμα που δεν μου αρέσει). Μόλις γίνουν, ετοιμάζετε το αυγολέμονο (χτυπάτε δύο αυγά με το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού και προσθέτετε σταδιακά λίγο από το ζουμί του φαγητού -ανακατεύοντας διαρκώς- για να μην κόψει το αυγό), περιχύνετε το φαγητό, κουνάτε την κατσαρόλα να πάει παντού και το αφήνετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά ακόμα, να μείνουν τα γιουβαρλάκια με τη σάλτσα τους.
Συνταγή για γιουβαρλάκια σούπα -με τις δέουσες πληροφορίες από την ανθολογία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου- έχει δώσει και η Εύη.

14 comments:

Juanita La Quejica said...

ΤΕΛΕΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!
Και "χορταστικό" κείμενο, με όλες τις εναλλακτικές, θαυμάσιο!
Μπράβο Elie και ευχαριστούμε πολύ!

heart n soul said...

elie θαύμα τα γιουβαρλάκια της πριγκιπέσσας! η δικιά μου μαμά μαζί με τις ντομάτες βάζει και λαχανικούλια, καροτάκια κλπ, μετά χτυπά με το στικ κάι τα γιουβαρλάκια κολυμπάνε σε πολύχρωμη νοστιμότατη χορτόσουπα. Μ' αρέσει πολύ ο μαϊντανός που βάζεις:)

kiki said...

Κοκκινιστά μου αρέσουν κι εμένα! Όχι ότι λέω όχι στο αυγολέμονο. Τα παιδιά βέβαια δεν τα πολυσυμαθούν γενικώς δυστυχώς.

Anonymous said...

Αχ, με το που μπήκα, εκείνο το πρώτο γιουβαρλάκι είναι σα να μου μίλαγε!
Αγαπημένο φαγητό σ' όλες τις εκδοχές και για τα μικρούλια μου. Μάλιστα από τότε που μπήκε η τομάτα στο διαιτολόγιό τους (7-8 μηνών?) τους τα άλεθα για να τα φάνε...

elie said...

Κι εγώ ευχαριστώ Juanita για τα καλά λόγια.

heart, super η ιδέα της μαμάς σου!

Ώστε έτσι τα παιδιά σου kiki; Βρε λες να αλλάζουν γνώμη τα πιτσιρίκια μεγαλώνοντας; Στην ηλικία της κόρης μου είναι από τα πιο δημοφιλή φαγητά!

Και η δική μου κόρη τρελλαίνεται Vana!

Maria B. said...

Ελλη μου, όπως πάντα περιγραφότατη ζουμερή και με υπέροχη παρουσίαση!!! τι να πω άφωνη για με το στήσιμο των γιοβαρλακίων!!

Peter M said...

Elie, kai ta duo fainontai telia...bravo kai steis photographies!

Rena said...

Συγχαρητήρια Elie. Άψογα όλα! Εγώ θα προτιμήσω αυτά με το αυγολέμονο. Το ρύζι δεν σκληραίνει αν τα καταψύξουμε? Μαλακώνει το ίδιο στο βράσιμο?

ΕΛΕΝΑ said...

Aγαπημένα και ολ τάιμ κλάσικ!
Και στις δύο εκδοχές μας αρέσουν.
Οι φωτογραφίες σου εξαιρετικές elie μου:)

άλλη Αγγελική said...

Καλά που μου τα θύμισες, elie μου! Ωραίο φαγάκι (έστω και ... σαν κιμαδόπουπα!... :-D )

Anonymous said...

Ευχαριστούμε για την συνταγή! Πολύ καλές και οι συμβουλές σου!

Nena said...

Ναι βρε παιδί μου. Καιρό έχω να τα κάνω. Τι να κάνω δηλαδή μόνο για μένα; Κερνάς; έμεινε κάτι; Και ωραία παρουσίαση. Νάσαι καλά

elie said...

Maria B.
Είδες; Σαν στρατιωτάκια στη σειρά τα έβαλα!

Peter M., anonymous, Έλενα
Ευχαριστώ!

Rena
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατάψυξη. Γενικά τα ρύζια δεν αποψύχονται καλά αλλά στα γιουβαρλάκια τόσα χρόνια δεν είχα ποτέ πρόβλημα.

άλλη Α
τη θυμάμαι την κιμαδόσουπα!

Nena
Και δεν κάνεις τα "άριστα κεφτεδάκια με τόνο" να φάει και ο καλός σου;
Από τα γιουβαρλάκια να σε κεράσω όποιο πιάτο θέλεις, κοκκινιστό η αυγολεμονάτο

Αγγελικη Ν said...

Elie μου, στο πατρικό μου σπίτι έτσι τα φτιάχναμε το καλοκαίρι με ντοματούλα!
Ο άντρας μου όμως τα τρώει μόνο αυγολέμονο και σταδιακά σταμάτησα τα κόκκινα...
Ευχαριστώ που μου τα θύμισες!
Πολύ ωραίο ποστ, ωραιότατες οι φωτογραφίες!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...