Monday, February 16, 2009

Μοσχαράκι βραστό

Υλικά:
1,5 κιλό μοσχάρι κότσι (με το κόκκαλο βγάζει πιο πλούσιο ζωμό) κομμένο μερίδες
4 πατάτες κομμένες
4 καρότα κομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 πράσσα κομμένα
σέλινο ή καλύτερα σέλερι μπόλικο
1 φλ.τσαγιού ρύζι (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση για εργαζόμενους: στη χύτρα
Βάζουμε 1 -1,5 λίτρο νερό να βράσει και ρίχνουμε το κρέας και το κρεμμύδι ή το πράσσο ή και τα δύο. Μόλις ξαναπάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε τη χύτρα. Μόλις βγει η βαλβίδα (ανάλογα με τη χύτρα) χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 25 λεπτά. Ανοίγουμε και ρίχνουμε τα λαχανικά, λάδι και αν θέλουμε και το ρύζι. Διορθώνουμε και το αλάτι αν χρειάζεται. Βράζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα λαχανικά και το ρύζι.
Σερβίρουμε με λεμόνι και τον μύλο του πιπεριού δίπλα.
Συνοδεύουμε με μια καλή γραβιέρα, ζεστό ψωμί και καλό κρασί (...και καλή παρέα!).


Photo by Rena

14 comments:

Rena said...

Super Αρχοντία!!! Καταπληκτική σουπίτσα, κι όπως το λες, το μοσχαράκι μαζί με το κόκκαλο βγάζει τον καλύτερο ζωμό.
Για όσους δεν χρησιμοποιούν χύτρα ταχύτητας να πω ότι η διαδικασία δεν αλλάζει. Βάζουμε το κρέας να βράσει στην κατσαρόλα και στη συνέχεια πριν αποβράσει προσθέτουμε τα λαχανικά (το κρεμμύδι προσωπικά το βάζω ολόκληρο και δεν προσθέτω πράσο-αν θέλω κάτι έξτρα βάζω κολοκυθάκι και συνήθως αντί για ρύζι στο βραστό χρησιμοποιώ "πεπονάκι "το ζυμαρικό". Αν αυγοκόψω τη σούπα προσθέτω ρύζι αλλά επειδή εμείς την τρώμε "σούπα-σούπα" βάζω λιγότερο (δε μας αρέσει το πολύ ρυζάκι). Για επιπλέον νοστιμιά προσθέτω 2 κύβους βοδινού είτε του εμπορίου ή δικούς μου που τους διατηρώ σε παγοκύστες στο ψυγείο από προηγούμενο βρασμό κρέατος & λαχανικών-θα σας πω γι αυτό άλλη φορά(σε αυτή την περίπτωση δε βάζω αλάτι-ή τουλάχιστον μειώνω στο ελάχιστο).
Και ένα τιπ, από τη γιαγιά τη μικρασιάτισσα..το κρέας την επόμενη ημέρα, αν δε το διατηρήσουμε μέσα στη σούπα και το έχουμε σερβίρει σε πιατέλα σκληραίνει ελαφρά και γίνεται άνοστο.. σε αυτή την περίπτωση (κι όχι μόνο το κάνουμε και την ίδια μέρα) το βάζουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο λάδι ή βούτυρο και το περνάμε δύο βόλτες μέχρι να ροδοκοκκινήσει, μετά σβήνουμε με λεμόνι και σερβίρουμε ξεχωριστά από τη σούπα μαζί με τα λαχανικά.
Του πάει μπόλικο λαδολέμονο, και όπως είπε και η Αρχοντία μας, μια καλή γραβιέρα, ζεστό ψωμί, καλό κρασί (...και καλή παρέα!).

Rena said...

Αμάν, σεντόνι μου βγήκε αυτό...

Νασος Παπαστυλιανού said...

Αρχοντία σ ευχαριστώ πολύ. Αυτό έψαχνα.
Ευχαριστώ και εσένα Ρένα, γιατί ούτε εγώ χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητος.
Δεν συμφωνείτε οτι θέλει και λίγο ξάφρισμα στην αρχή?

elie said...

Κατά τη γνώμη μου, ναι. Πρώτα βράζω λίγο μόνο του το κρέας να βγάλει τους αφρούς και μετά προσθέτω τα λαχανικά και κλείνω τη χύτρα (ή την κατσαρόλα).

elie said...

Πάντως, ό,τι πρέπει η σουπίτσα με το κρύο!

Anonymous said...

Αγαπημένη χειμωνιάτικη σουπίτσα!
Και για τα μωράκια πολύ θρεπτική και δυναμωτική :)

Anonymous said...

Πολύ ωραία η αχνιστή κρεατόσουπα. Έτσι την κάνω κι εγώ και συνήθως χρησιμοποιώ χύτρα ταχύτητας. Και όπως και η Ρένα βάζω αντί ρυζιού "πεπονάκι". Πολλές φορές στα λαχανικά προσθέτω και φινόκιο. Ταιριάζει πολύ, αρκεί να σας αρέσει η συγκεκριμένη γεύση.

Anonymous said...

Αν ρίξεις το κρέας σε νερό που βράζει και όχι σε κρύο, "θωρακίζεται" αμέσως και δεν βγάζει αφρό ή βγάζει ελάχιστο - ότι βγει από το εσωτερικό του κοκάλου. Πιστεύω οτι το ξάφρισμα αφαιρεί γεύση και ουσίες από τη σούπα.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Αρχοντία, νομίζω οτι ο αφρός στο βράσιμο του κρέατος (όπως και στα γλυκά και τα όσπρια)είναι κάτι που δεν το θέλουμε (πιθανών ακαθαρσίες κλπ)

Anonymous said...

Έχω διαβάσει οτι δεν είναι παρά πρωτείνες που πήζουν με το βρασμό (όπως π.χ. και το ασπράδι του αυγού). Δεν είναι ακαθαρσίες, αλλά θολώνουν το ζωμό, και χάνει τη διαύγειά του. Δεν επιδιώκουμε να σχηματιστεί αφρός ρίχνοντας το κρέας σε κρύο νερό, αλλά αν σχηματισθεί τον αφαιρούμε για να μην επιπλέουν τα αντιαισθητικά κομματάκια στη σούπα μας.

Anonymous said...

Μπράβο Αρχοντία υπέροχο το φαγητό αυτό και πολύ νόστιμο! Κι αν μας μείνει μπορούμε να το αλέσουμε, να το κατασψύξουμε σε παγοθήκες και να το χρησιμοποιούμε ως σπιτική νοστιμια σε κάθε φαγητό, αντί για τους κύβους του εμπορίου.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Αρχοντία, το κρέας είναι όλο πρωτεϊνες και τα φρούτα τι να έχουν απο αυτό? Θα το ψάξω πιό βαθειά και τα ξαναλέμε....ευχαριστώ

Anonymous said...

Νάσσο νομίζω ότι ο αφρός που δημιουργείται μέχρι να αρχίσει το κρέας να βράζει προέρχεται από το αίμα του ζώου, ενώ από τα φρούτα και τα σιτηρά - όσπρια από το άμυλό των.

Anonymous said...

Κρατιέται η συνταγή για αργότερα. Τι λέω η αμαρτωλή, είμαι σίγουρη ότι θα την φτιάξω μέσα στη Σαρακοστή!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...