Sunday, February 22, 2009

Λουκάνικα

Είναι η επόμενη συνταγή από τις ματιές στο τετραδιάκι της μαμάς μου και σκέφτηκα να τη βάλω κι αυτή. Οι δικοί μου φτιάχνουν λουκάνικα τα Χριστούγεννα και μας φτάνουν (3 οικογένειες) μέχρι τις Απόκριες.
Παίρνουμε από το χασάπη μας 4 με 4.5 κιλά χοιρινό από μπούτι και του λέμε να μας το κόψει στη μηχανή για λουκάνικα.

Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε το κρέας με:
3 πράσα ψιλοκομμένα
1-2 κρεμμύδια τριμμένα
1 κουταλάκι κανέλα
μισό κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά ρίγανη
ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια
αλατοπίπερο
Είμαστε συγκρατημένοι στα μπαχαρικά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε ανάλογα τα γούστα μας. Επιστρέφουμε στο χασάπη μας με το μίγμα και μας φτιάχνει τα λουκάνικά μας. Αν θέλουμε γεμίζουμε λεπτό άντερο μόνοι μας, είναι όμως αρκετά δύσκολο. Στη συνέχεια κρεμάμε τα λουκάνικα και τα αφήνουμε μερικές μέρες να στεγνώσουν. Οι δικοί μου τα κρεμάνε πάνω σε ένα λεπτό και μακρύ πλάστη που είναι τοποθετημένος οριζόντια στην πλάτη από 2 καρέκλες.Όταν στεγνώσουν τα λουκάνικα τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και μετά με σακουλίτσα και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Για να ψήσω τα βάζω κατευθείαν από την κατάψυξη.
Vana

6 comments:

Nena said...

Α, τι ωραία! Μπράβο σας. Παλιώτερα συνήθιζα να κάνω καί μάλιστα κρασάτα. Που σημαίνει αφήνεις τον κιμά - που έκοβα μόνη μου με δύο μαχαίρια κοντρα το ένα στο άλλο - στο κρασί κάποιες μέρες μέ καποια μαζί μπαχαρικά και μετά στραγγίζεις και γεμίζεις το έντερο.Εκεί ήταν όντως η μεγαλύτερη δυσκολία. Μετά είχα το θράσος να τα καπνίσω κιόλας. Ε αυτό ήταν το βασανιστικότερο γιατί έπρεπε να μετακομίσω τα υλικά να βρώ κατάλληλο χώρο, ύψος κ.λπ. Σ ένα διαμέρισμα μέναμε πάντα τι να φτιάξεις εκεί;
Γειά στα χέρια σας, καλοφάγωτα.

Crazy Tourists said...

Τρελαίνομαι για χωριάτικα λουκάνικα!!
Ωραία ιδέα, ιδίως αν ξέρεις ότι το κρέας είναι καλό...
Περιμένω και ιδέες για συνταγές!

Τρελοτουρίστρια

elie said...

Μπράβο Vana, ωραία μας τα είπες με τα λουκάνικα. Το έχω σκεφτεί να ασχοληθώ, είχα κάνει και μια έρευνα αγοράς για το "χωνί" που χρησιμοποιούν για το γέμισμα αλλά κόλλησα στο θέμα άντερο, διάβαζα συνεχώς ότι "ανοίγουν" εύκολα αυτά που αγοράζεις από τον χασάπη. Πρόσβαση σε σπιτικά δεν υπάρχει, οπότε... εγκατέλειψα.

Anonymous said...

Νένα τι να πω, υποκλίνομαι!!!
Elie, αν πας στο χασάπη σου το μίγμα, θα στα φτιάξει άμεσα (μετά από συνεννόηση βέβαια).

Juanita La Quejica said...

Γεια στα χέρια σας Vana.

Vana said...

Ευχαριστώ Χουανίτα :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...