Friday, February 27, 2009

Ρυζόγαλο

Και φτάνουμε αισίως στην Κυριακή της Τυρινής, την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, όπου καταλύονται γαλακτομικά, πριν ξεκινήσει η νηστεία της Σαρακοστής. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν να φτιάξουμε ρυζόγαλο, γλυκάκι που αρέσει ιδιαίτερα στα μικρά (και μεγάλα) παιδιά, γίνεται γρήγορα, είναι υγιεινό και κυρίως ελαφρύ.
Υλικά
1 λίτρο και 1 κούπα του τσαγιού γάλα
1 κούπα του τσαγιού ρύζι γλασέ
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση
Σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Στο μεταξύ διαλύουμε το κορν φλαουρ σε μια κούπα γάλα (είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό τώρα για να μη χρειαστεί στη συνέχεια να αφήσουμε το ανακάτεμα). Στο μεταξύ βράζουμε το ρύζι και αφού πιει το νερό ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τις βανίλιες (ή τη μαστίχα). Ανακατεύουμε συνεχώς, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας να μην κολλήσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα δούμε ότι το ρύζι «πίνει» τα υγρά, όταν λοιπόν δούμε ότι το γάλα έχει φτάσει κάτω από το μισό της αρχικής ποσότητας προσθέτουμε το κορν φλάουρ. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το ρυζόγαλο. Όταν είναι έτοιμο το μοιράζουμε σε μικρά μπωλ και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Είναι υπέροχο όταν είναι παγωμένο. Αλήθεια έχετε δοκιμάσει ποτέ παγωμένο ρυζόγαλο κι από πάνω μια γενναία κουταλιά γλυκό βύσσινο ή κυδώνι?

13 comments:

kiki said...

Ίδιο θέμα έχουμε σήμερα Ρένα. Το ρυζόγαλο είναι το γλυκό της Αποκριάς στο νησί και κέρασμα για την Κηδεία της Μάσκας που γίνεται την Κυριακή! Καλές αποκριές να έχουμε!

heart n soul said...

μ' αρέσειιι:) και με βανίλια και με μαστίχα. Μια άλλη παραλλαγή που κάνω είναι με γάλα καρύδας, καθώς επίσης και το φούρνου

Anonymous said...

Πολύ καλώ!
Gute Idee, habe ich schon lange niht mehr gekocht!

άλλη Αγγελική said...

Ρενάκι, πειράζει να μην κεραστώ ρυζόγαλο; Δεν είναι απ΄τ΄αγαπημένα μου. Ήρθα μόνο για να ευχηθώ κι εγώ καλές αποκριές.

Tobias καλή επιτυχία!

Rena said...

Κική, ωραία τα έθιμα του νησιού! Καλά να περάσετε. Heart γάλα καρύδας ε? Πρέπει να έχει εξαιρετική γεύση. Tobias ευχαριστώ. Καλή επιτυχία. Αγγελική μου ευχαριστούμε, καλά να περάσετε.

Penelope said...

Μπας και περίσσεψε κανένα μπολάκι να μου το στείλετε προς τα δω...που είναι μια ώρα δύσκολη!
Αλλά κι' αυτό με το γάλα καρύδας, δεκτό θα ήταν dear Heart...

heart n soul said...

coconut express delivery for Penelope!

Penelope said...

Thank you so much my dear :-))
Εγώ προσφάτως έκανα μια κρέμα πορτοκαλιού (με ξύσμα, λίγο χυμό πορτοκάλι, και δυο-τρεις σταγόνες εσανς πορτοκαλιού) την πασπάλισα και με κανελλίτσα και ήταν μια κούκλα. Οπότε τώρα, την σκέφτομαι και την λαχταρώ....

heart n soul said...

κρέμα πορτοκάλι-κανέλα, ωραία ιδέα, να κάνουμε και μια αμυγδάλου-αμαρέτο? :)))

Rena said...

Αυτή η κρέμα πορτοκαλιού πρέπει να είναι πολύ μυρωδάτη. Θα τη δοκιμασω Πηνελοπη.

Penelope said...

Καλημέρες σε όλες και όλους,
λοιπόν Καρδούλα, με αμύγδαλο ξασπρισμένο και αλεσμένο και εσάνς αμυγδάλου έχω κάνει πέρσι αν θυμάμαι καλά (γιατί γερνάω κιόλας) θέλει απλώς καλό ανακάτευμα για να μην σου κολλήσει και το αμύγδαλάκι να το ρίξεις προς το τελείωμα του βρασίματος. Πρέπει να το ξαναδοκιμάσω και να σας πω.

Ρένα μου, όντως ήταν πολύ μυρωδάτη και όταν ήταν ελαφρώς και μόλις χλυαρή καταναλώθηκε μέχρι να πεις "κίμινο". Κρύα δεν προλάβαμε να την δοκιμάσουμε :-)) γιατι και κρύα είναι πολυ καλή.

Rini said...

how much rice do you need for this recipe

Rena said...

You'll need 1 cup of rice.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...