Tuesday, March 17, 2009

Παστίτσιο

Υλικά
500 γρ. μακαρόνια χοντρά
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουτί κονκασέ ή χυμό τομάτας
½κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
½ κούπα γραβιέρα τριμμένη
2 κύβοι βοδινού
πιπέρι, λίγη ζάχαρη, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι σκόνη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ
2 λίτρα γάλα
6 κ.σ. βούτυρο
5 κ.σ. αλεύρι 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
αλάτι, μπαχάρι σκόνη, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
2 αυγά
Επιπλέον
½ κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη
λίγη τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζουμε τον κιμά με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, τους κύβους και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να σιγοβράσει, να τραβήξει τα ζουμιά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και βγάζουμε 3 λεπτά πριν τον αναγραφόμενο χρόνο. Τα σουρώνουμε. Σε βαθύ βουτυρωμένο ταψί και πασπαλισμένο με φρυγανιά στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με τυρί. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά, πασπαλίζουμε με τυρί και στρώνουμε τα άλλα μισά μακαρόνια. Πασπαλίζουμε ξανά με τυρί. Στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Τα ανακατεύουμε να γίνουν σαν αλοιφή. Προσθέτουμε λίγο γάλα να έχουμε μια απαλή κρεμώδη υφή. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και μόλις ζεσταθεί λίγο (πάντα ανακατεύουμε) προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι μπαχάρι και μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και το υπόλοιπο τυρί. (Κρατάμε λίγο για το τελικό φινίρισμα). Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με κομματάκια βούτυρου και με το τυρί που κρατήσαμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (40-50 λεπτά περίπου).

Στα μπαχαρικά δε δίνω ποσότητες. Αυτές είναι ανάλογες με τα γούστα σας. Σε γενικές γραμμές όμως η ποσότητα τους είναι περίπου μία πρέζα. Ξέρετε τώρα όπως όταν πιάνουμε αλατάκι με τα 3 μας δακτυλάκια και το σκορπίζουμε πασπαλιστά. Λυπάμαι δε μπορώ να πω κάτι παραπάνω μαγειρεύω με το μάτι και την όσφρηση.

Tips: Για να μη μας σβολιάσει η μπεσαμέλ ανακατεύουμε με το σύρμα για τα αυγά. Σε περίπτωση που σβολιάσει αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την περνάμε από το μούλτι.



9 comments:

Νασος Παπαστυλιανού said...

.....Ρενα?? Βαλτή είσαι τώρα?? Δεν κατάλαβα?? Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια?? Να ξέρουμε να διακόψουμε τη νεηστεία μας, λέμε τώρα ναι?

Νασος Παπαστυλιανού said...

Το κάνεις σίγουρα επίτηδες, γιατί αυτές οι καταπληκτικές φωτω έχουν σκοπό να μας παρασύρουν, να μας...άντε να μην πω..

Rena said...

Καλέ μου Νάσο!!! Νηστεύεις και σε κόλλασα? :P
Καλαααά από αύριο θα πιάσω τα νηστίσιμα..Λέμε τώρα...

Εγώ τι να πω που ακολουθώ συγκεκριμένη διατροφή και το παστιτσάκι μου δε το τίμησα? Κλάψ. Κρατάω γερά όμως. Πως λέει η λαϊκή ρύση..φάτε μάτια ψάρια?

Nena said...

Βαλτή, βαλτή είσαι Ρένα μου. Κολασμένο όντως το φαγητό σου και σε ποιόν δεν αρέσει. Μόνο μιά ενσταση έχω. Τους κύβους γιατί τους χρησιμοποιείς;Έχουν τόση νοστιμιά όλα τα υλικά σου που είναι περιττοί. Να σου πω δε και κάτι που ξέρω καλά. Το 50% των περιεχομένων σ ένα κύβο είναι αλάτι.Έπειτα, όταν σε έτοιμο προϊόν διαβάζεις τα συστατικά, να ξέρεις ότι η σειρά με την οποία αναγράφονται δηλώνει και το ποσοστό % του αντίστοιχου υλικού που περιέχεται. Δεν θες να το ξαναδεις το θέμα;

Anonymous said...

Μπράβο Νena. Ακριβώς αυτό ήθελα να πω μόλις διάβασα την συνταγή, καλύπτουν τη γεύση των άλλων υλικών και είναι τίγκα στο αλάτι και το βελτιωτικό γεύσης (νομιζω MSG) βρε κορίτσια, κρατήστε τους κύβους μόνο για κανένα γρήγορο φιδέ και τίποτε άλλο.

ΕΛΕΝΑ said...

Ρενάκι μου μου αρέσει που το κάνεις "πλούσιο" σε όλα!!
Από τα πολύ αγαπημένα μας φαγάκια, πολύ ωραία η συνταγή σου!!

Anonymous said...

Αγαπημένο φαγάκι, τελευταία το φτιάχνω με μακαρονάκι κοφτό και πολύ μας αρέσει.
Εγώ χρησιμοποιώ κύβους ανάλατους και bio κυρίως σε συνταγές φτωχές σε υλικά, αλλά αν είναι να δώσει κάτι διαφορετικό σε ένα φαγάκι που φτιάχνουμε συχνά, γιατί όχι?
Προχτες πχ. είχα φασολάδα και έβαλα μισό κύβο. Όλοι παρατήρησαν ότι είχε κάτι διαφορετικό, άρεσε η αλλαγή και την τσάκισαν:))))

Rena said...

Ίσως έχετε δίκιο παιδιά. Προσωπικά τους χρησιμοποιώ τακτικά και συνήθως δεν αλατίζω. Πέρα όμως από τους κύβους του εμπορίου μπορούμε να φτιάξουμε και ωραιότατους δικούς μας σπιτικούς. Είναι πεντανόστιμοι και σίγουρα προσδίδουν γεύση.

Νασος Παπαστυλιανού said...

...τι να μας φάνε οι κύβοι, τι να μας φάνε οι σφαίρες....λέμε τώρα ναί??
Κοίτα.. κι' εγώ δεν είμαι χύμα στη δατροφή, αλλά μπορώ να στερηθώ μια βδομάδα για ένα τέτοιο παραδεισένιο φαγητό. Στο κάτω-κάτω η μακροζωϊα οφείλεται και στο κατα πόσο ευχαριστημένος και ευτυχισμένος είναι κάποιος. Το αντίθετο αν αισθάνεται στερημένος και δυστυχής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...