Ξαλμυρίζω
1,5 κιλό μπακαλιάρο και τον βράζω μαζί με:
τη φλούδα ενός λεμονιού, 2 φύλλα δάφνης, μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού και μια πρέζα μοσχοκάρυδο. Όταν βράσει, αφαιρώ τον μπακαλιάρο και κρατάω
2 κούπες ζωμό.Ξεψαχνίζω τον μπακαλιάρο, αφαιρώντας τα κόκκαλα. Θα πρέπει να μείνουν περίπου 1.200 γρ. οπότε αν αγοράσετε φιλέτο ξαλμυρισμένο, αγοράστε περίπου τόσο.Κόβω σε ροδέλες
4-5 καρότα, 4-5 πράσα, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, λιώνω
μια σκελίδα σκόρδο και τα σοτάρω με
3 κουταλιές λαδάκι.Ανακατεύω τα μισά λαχανικά με το μπακαλιάρο και τον απλώνω σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος. Τα υπόλοιπα λαχανικά τα αλέθω στο μούλτι.Βάζω σε τηγάνι 3 κουταλιές λάδι να κάψει και ρίχνω
3 κουταλιές αλεύρι να σοταριστεί. Στη συνέχεια ρίχνω
1 ½ ποτήρι γάλα και το ζωμό που έχω κρατήσει. Αφού γίνει η μπεσαμέλ (αραιή), αλατοπιπερώνω και περιχύνω το ψάρι. Πρόσθέτω τα αλεσμένα στο μούλτι λαχανικά σε
1,5 κιλό πατάτες πουρέ, ανακατεύω καλά και στρώνω πάνω από το υπόλοιπο μίγμα. Πασπαλίζω με
πάπρικα και ψήνω στους 180 με 200 για 1 ώρα.Αφήνω να κρυώσει και σερβίρω.Προσωπικά τα ετοιμάζω όλα από την παραμονή και ανήμερα κάνω τη μπεσαμέλ, το στρώσιμο και το ψήσιμο φυσικά! Αντί για γάλα στη μπεσαμέλ μπορείτε να βάλετε γάλα σόγιας (για να είναι στα πλαίσια της νηστείας). Η συνταγή είναι από το Realfood.Είναι πεντανόστιμος! Φτιάξτε τον!
Η 1η φωτό είναι από όλο το περσινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου στη μανούλα, ο εν λόγω μπακαλιάρος είναι αυτός στο πυρίμαχο σκεύος πάνω δεξιά.
Οι υπόλοιπες φωτό είναι από το μεσημέρι σήμερα (Κυριακή των Βαΐων).
Και η διαδικασία:Σωτάρω τα λαχανικά
Ανακατεύω τα μισά (λιωμένα) με τον πουρέ
Τα υπόλοιπα με τον μπακαλιάρο και στρώνω στο πυρέξ. Περιχύνω με τη μπεσαμέλ
Στρώνω από πάνω τον πουρέ και πασπαλίζω με πάπρικα
Και ιδού!
VanaUpdate 12/4/2009
11 comments:
ποπό, συνταγή και φωτό τραπεζιου μου άνοιξαν την όρεξη! και βλέπω και κροκέτες με γαβάθα σκορδαλιάς ή μου φαίνεται;:)
Πολύ extreme για τα δικά μου γούστα. Βλέπετε τα ψαρικά με... μέτρο(άντε στο τσακίρ κέφι καμιά κροκέτα μπακαλιάρου. Αλλά σίγουρα για τους ψαροφάγους καλή επιλογή και πρωτότυπη ιδέα. Μπράβο Βάνα.
..το τραπέζι της μαμάς καταπληκτικό!!!
Heart καλά βλέπεις! Η σκορδαλιά και ο πανέ μπακαλιάρος δε λείπουν τέτοια μέρα...
Παρότι παραδοσιακοί οι δικοί μου στις γεύσεις, αναζητούν το μπακαλιάρο μαγειρεμένο όπως γράφω... Είναι πολύ νόστιμος:)
...ρε και πέρασα για φάβα τη σκορδαλιά !!
Βάνα μου, τι όμορφο τραπέζι! Πάντα τέτοια!
Τι ωραίο το τραπέζι της μαμάς! Πάντα να γιορτάζετε με όλη την οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω του.
Τώρα όσον αφορά τα ψαρικά συντάσσομαι με την Ρένα. Δεν τους έχω και μεγάλη αδυναμία...
το τραπέζι της μανούλας υπέροχο,
οι χαρτοπετσέτες κλέβουν την παράσταση
και η τάρτα σολομού είναι όλα τα λεφτά, ποιος την στόλισε;
η συνταγή του μπακαλιαρου με τα λαχανικά, πολύ ωραία και ανάλαφρη,
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ
την επόμενη φορά και τον κόσμο αράουντ πλίζ!!! Να δούμε τη έκφραση και να συμμετέχουμε κι' εμείς
Χρόνια Πολλά σε όλους, αύριο με υγεία:)
Τι όμορφα στρωμένο τραπέζι,το ζήλεψα για τη τάξη του, εγώ πάντα επειδή έχω πολύ κόσμο το τραπέζι μου είναι λιγάκι ...χαμός μα πάντα γεμάτο χαρά και όμορφα μεζεδάκια!
Post a Comment